Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

190 comments

Is Graan Paleo?

Vroeger (voor Paleo) was ik gek op brood, spaghetti en andere producten gemaakt van graan. Maar voor nu is graan voor mij niets anders dan een lekkere, maar niet vullende maaltijd.

Ja, ik lust nog steeds wel brood, maar ik eet het bijna niet meer omdat ik na het eten gewoon geen verzadigd gevoel heb.

Granen zijn een goedkope manier om suikers / calorieën binnen te krijgen, en het is overal verkrijgbaar. Dat maakt dat we het zo massaal eten. Echter het is geen optimale voeding. De lectines (gluten) uit graan zijn niet goed voor je – aangezien ze je darmstelsel kunnen beschadigen – en de insulinepiek die je krijgt na het eten van graan zorgt voor een verstoring van je hormoonstelsel.

Nope, ik hou niet van graanproducten. Ik noem het… “Het gif van de wereld”. Haha, sommige van mijn vrienden horen het me nog zeggen. Maar na mijn resultaat, zitten zij nu ook op de eerste rij om paleo eens een kans te geven.

Onze genen zijn niet veel veranderd

Zoals je wellicht weet zijn we als mensen pas 10.000 jaar geleden graan gaan eten. Als je dit tegenover de tijd zet die wij op aarde zijn (2.000.000 jaar) en daarbij bedenkt dat onze genen niet veel zijn veranderd in deze lange periode dan kun je wel nagaan dat het veelvuldig eten van deze voeding vragen is om problemen.

Helaas denken nog steeds veel mensen dat graan, en dan met name bijvoorbeeld volkoren, echt gezond voor je is en vol met voedingsstoffen zit. Niks is minder waar.

Natuurlijk zijn er redenen te bedenken om wél granen te eten. Nogmaals het is goedkope voeding, en het is op elke hoek van de straat verkrijgbaar. Soms ben je in bepaalde sociale situaties op granen “aangewezen” maar buiten dat zie ik weinig redenen om graan te consumeren.

Je moet begrijpen dat de overheid het eten van granen heeft gepusht om financiële redenen. Het is goedkoop om te verbouwen en je kunt het lang bewaren. Wees dus bewust WAAROM de overheid dit promoot als gezond.

Het spijt me als ik je moet teleurstellen maar er worden veel fabeltjes verteld over het gebruik van graan. En in dit artikel wil ik ook een aantal van deze stellingen ontkrachten.

Te beginnen met:

In graan zitten vezels die je nodig hebt!

Hmmm… Waar, maar ook weer niet helemaal waar. In graan zitten inderdaad vezels. Maar zo ook in groenten en fruit, en zelfs nog een stuk meer. Als je kijkt op basis van calorieën dan bevat fruit ongeveer twee keer zoveel vezels als volkoren graan, en groenten ongeveer ACHT keer meer vezels.

Daarnaast zitten in groenten en fruit ook veel vitamines en mineralen. Graan bevat ook vitamines zoals B1 en B2, magnesium, ijzer en zink. Maar als ik dan kan kiezen tussen een koolhydraatrijk broodje (denk insuline) of een grote salade, dan ga ik toch voor de salade. Deze geeft je al deze voedingsstoffen, mineralen en zelfs nog meer.

Granen staan prominent in de schijf van vijf!

Jazeker. Maar vertelde ik je net niet al wat de grootste reden hiervan is? Financieel gewin. Daarnaast blijft de overheid vasthouden aan traditionele wijsheid. Maar uiteindelijk zal ook de overheid breken. Het kan niet anders. Die schijf van vijf gaat een keer flink op de schop. Wanneer? No idea? Maar ze hebben op een gegeven moment kaas er al afgehaald wat ik me kan herinneren, echter beter hadden ze de graanproducten eerst verwijderd naar mijn mening. 😉

Update 2016: Er is een nieuwe schijf van vijf. Ik ben zelfs door Trouw geïnterviewd om mijn mening hierover te geven. De schijf van vijf is al iets beter, maar verre van optimaal.

Misschien was kaas het eerste stapje, want ze zullen de boel nooit rigoureus omgooien. Wat denk je dat het voor gevolgen heeft voor de economie als iedereen ineens massaal het graan laat staan. Enorme gevolgen! 65% van ons Westerse dieet bestaat uit graanproducten, denk jij dat de overheid dit liever zo lang mogelijk even stil houdt!? Ik denk het wel.

Er is echter geen enkele reden om graan te eten. Bij mij staat het stoppen van graan eten in hetzelfde lijstje om gezonder te gaan leven als het stoppen met roken, en stoppen met het drinken van je calorieën (in de vorm van sapjes, frisdrank of alcohol). Ik ben ervan overtuigd dat het dermate slecht voor je is.

Het probleem is gewoon dat ons lichaam zich nog niet aangepast heeft aan het verteren van graanproducten. Deze voeding is nog “te nieuw”. We hebben er 3 miljoen jaar over gedaan om rechtop te gaan lopen. De verandering van de botstructuur duurde 1 miljoen jaar. De verandering van de knieën nog een miljoen jaar. Graan zit pas 10.000 jaar in ons voedingspatroon, 3% van onze totale tijd op deze aardbol. De tijd dat wij dit goed kunnen verteren ga jij echt niet meer meemaken ;-).

Daarnaast zijn de meeste graanproducten van zichzelf niet eens lekker of zelfs eetbaar, ze moeten eerst bewerkt worden om ze eetbaar te maken. Zonder bewerking zitten er vele giftige anti-nutriënten in graanproducten.

Gluten, lectines en fytaten (fytinezuur)

Alles op aarde wat leeft heeft een manier gevonden om zichzelf te beschermen tegen gevaar. Dit is de basis van het overlevingsinstinct. Dieren kunnen vaak rennen, of aanvallen. Maar planten kunnen dit niet. Het geheime wapen van planten is vaak een vorm van gifstof zodat dieren niet teveel kunnen eten zonder ziek te worden. De natuur wil elke soort graag in leven houden namelijk.

Het enige deel van de plant welke gegeten mag worden is de vrucht / het fruit. En niet zonder reden. Fruitsoorten zijn lekker en zitten boordevol voedingsstoffen omdat het juist de bedoeling is dat ze opgegeten worden. Hierdoor kunnen de zaadjes zich verspreiden als dieren / of mensen weer gaan poepen. De zaadjes uit het fruit blijven in tact tijdens het verteringssysteem. Alles in de natuur heeft een plan, een functie. En fruit moet opgegeten worden, de zaadjes moeten verspreid worden, via poep, via de wind, of via een bij naar de volgende bloem.

Sommige dieren kunnen graan eten. Vogels en insecten kunnen omgaan met de anti-nutriënten. Maar mensen kunnen dit niet. Misschien als we granen 2 miljoen jaar geleden “ontdekt” hadden dan was dit nu anders geweest. Maar zo is het niet. Sommige mensen kunnen zuivel verdragen, en anderen kunnen zoete aardappelen prima eten, maar we kunnen niet ontkennen dat de effecten van lectines, gluten en fytaten niet goed zijn voor ons lichaam.

Ik zou niet weten waarom mensen die toegang hebben tot vlees, fruit en groenten ook nog graan zouden moeten eten. We hebben geen graag nodig om te blijven leven, sterker nog, je leeft een stuk prettiger zonder graan. Ik spreek uit ervaring. Meer energie, en een sterker en slanker lichaam.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

190 gedachten over “Is Graan Paleo?”

 1. Hallo,
  Ik ben het helemaal met je eens ik eet allang geen granen meer Ik had altijd honger aanvallen en een opgeblazen gevoel. Toen ik nog brood at enz. Ik kreeg van de huisarts maagzuur remmers Tja dus GEEN resultaat to dat ik zelf ben begonnen met de oorzaak te zoeken en jawel hoor De snelle KHD. Nu eet ik dat nog maar zelden en ik voel me super.

  Beantwoorden
 2. “En fruit moet opgegeten worden, de zaadjes moeten verspreid worden, via poep, via de wind, of via een bij naar de volgende bloem.”

  Dat heb ik een bij nog niet zien doen. Wel met stuifmeel, niet met zaad.

  Beantwoorden
 3. Hallo Mitchel,
  Zijn er een soort van zaden/granen die wel Paleo zijn? Quinoa, boekweit, gierst, bulgur, teff? Of zou je alle zaden/granen toch liever afraden, in welke vorm dan ook?
  Ik wil graag helemaal Paleo eten, maar krijg zo’n pijn in mijn spieren ervan. Als ik meer koolhydraten eet niet.
  Ben benieuwd naar jullie reactie. (behalve dat je moet eten waar je je goed bij voelt 😉 )

  Beantwoorden
  • Nee granen zijn niet paleo. Zaden daarentegen wel.
   Maar wat jij eigenlijk niet wilt horen gaat hier wel op. Als jij je veel beter voelt met wat granen dan is dat wellicht het antwoord.
   Koolhydraten kun je uiteraard ook uit groenten/fruit/noten/etc halen.

   Gr, Simone – team paleo.nl

   Beantwoorden
    • Hi Lydie, bedankt voor je uitspraak! Mocht dit zo zijn dan als nog geen granen nemen ivm de gluten 🙂

     Beantwoorden
 4. Hoe zit het met maisbrood zonder gluten? Is dat paleo? En geitenyoggurt?

  Beantwoorden
 5. Granen noem jij Gif?
  Ik neem aan dat je een jonge guppie bent van weinig levenservaringen, die zelf een gif is.
  Vezels zijn van levensbelang voor je darmen en tegen piek/daal van je bloedsuikerspiegel.
  Van vezels krijg je vol gevoel omdat het extra uitzet met water in je maag, ook goed om je insuline huishouding in controle te krijgen en ook met afvallen als de waarde tussen 4 a 6 mmol/l ligt.
  Weinig eten van vezels verstoord de turbo van je darmflora, verstoren van darmflora betekent ook immuun systeem verzwakken en sneller ziek worden.
  Ik ben bijna 50 jaar, want ik weet precies waar ik over praat dat vezels eten je leven en je cosmetische schoonheid bepaald.
  Groetjes aan iedereen
  Want ik houd van waarheid en ik hoop dat het allemaal goed gaat met jullie en de gezondheid die de kwalen overwint.

  Beantwoorden
  • Hi!

   In graan zitten inderdaad vezels. Maar zo ook in groenten en fruit, en zelfs nog een stuk meer. Als je kijkt op basis van calorieën dan bevat fruit ongeveer twee keer zoveel vezels als volkoren graan, en groenten ongeveer ACHT keer meer vezels.

   Groetjes, Myra Team Paleo

   Beantwoorden
 6. Hi mitchel,
  Hoe zit het met haverzemelen? Paleo of niet? Veel vezels om het darmkanaal schoon te houden en weinig “slechte” ingredienten

  Beantwoorden
  • Hallo Jan,

   De lectines (gluten) uit graan zijn niet goed voor je – aangezien ze je darmstelsel kunnen beschadigen – en de insulinepiek die je krijgt na het eten van graan zorgt voor een verstoring van je hormoonstelsel.
   Zoek glutenvrije en suikervrije haver.

   Groetjes, Myra Team Paleo

   Beantwoorden
 7. Jullie hebben helemaal gelijk,het is een miljardenindustrie die jaarlijks hun ‘deskundigen’inzet om de mensen te overtuigen dat graan gezond is…alles draait om geld,die fabrikant is echt niet bekommerd om jullie gezondheid hoor,paleo is top!!!het is omdat de mens niet meer weet wat natuurvoeding is,dat er zoveel overgewicht en ziektes zijn.een ziekte is niet iets dat je zomaar overvalt!het is het resultaat van jarenlang verkeerd omgaan met je lichaam…jullie zijn toppers!grtjes titske

  Beantwoorden
 8. Kijken we met ons allen wel naar het totaalpakket van onze voeding? Mensen trap hier niet in!! Het doet hier voorkomen dat een goedkoop product ongezond is(marketing?). Wie zit hierachter? Iemand met glutenintolerantie? dagelijks eet ik min 3 LP graan na Coeliakie????

  Beantwoorden
 9. Hartelijk dank Mitchel voor de info. Vraagje ik hoor verschillende berichten over havermout mag dit wel/niet? En bloem?
  In princiepe zijn dit ook granen toch?
  En JA de overheid zet ‘deskundige’ in om ons wijs te maken dat het goed is en zo werden de boeken biologie/verzorging ook gesponserd waar ons is geleerd dat 2 boterhammen met kaas en minstens 1 glas melk pet dag goed is.
  Ook ‘waar draaid onze economie op;)?’ Time to wake up!!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.