Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

5 comments

PaleoTV: De noodzaak van het balanceren van Omega-3 en Omega-6 vetzuren

Vandaag in paleoTV wil ik het hebben met je over vetzuren. Hieronder in een nieuwe aflevering van paleoTV leg ik je uit wat ons lichaam doet met vetzuren en leer je wellicht wat opvallende dingen over de balans tussen de verschillende vetzuren

Uit de video hierboven kun je al leren dat een disbalans in omega-3 en omega-6 vetzuren kan leiden tot een ontstekingsbevorderende situatie binnen je lichaam. Omega-6 vetzuren zitten vooral in plantaardige oliën. Voor veel mensen is dit een verrassing omdat we opgegroeid zijn met de gedachte dat alle plantaardige oliën goed voor je zijn. Niet dus.

Het probleem is dat deze plantaardige oliën in bijna alle voeding die we eten (bewerkte voeding) verwerkt zitten. Ook in toprestaurants krijg je eten op basis van deze olie geserveerd, en je hebt vast ook een hoop eten in huis verwerkt met plantaardige olie. Het slechte omega-3 / omega-6 profiel (soms zelfs 1:200) kan de oorzaak zijn van chronische ontstekingen in het lichaam.

Wanneer je niet naar de balans kijkt tussen de twee verschillende omega-vetten kan dit schade aanrichten binnen je lichaam en je op weg helpen naar astma, allergieën, diabetes en andere vervelende ziektes.

Omega-3 en omega-6 vetzuren concurreren met elkaar in ons lichaam, en de aanwezigheid van de één beïnvloed de werking van de ander. Dat gezegd hebbende is Omega-6 niet persé een slecht vetzuur. Iedere voedingsstof heeft een plek in het lichaam, ook Omega-6. Echter het is gewoon heel gemakkelijk om er teveel van binnen te krijgen.

Hoe Krijgen we onze Omega-6 waardes omlaag.

 • Verander van bak olie. Wanneer jij op dit moment geen olijfolie, macadamia, avocado of kokosolie gebruikt kun je het beste overstappen naar één van deze oliën om in te bakken.
 • Stop met het eten van bewerkt voedsel. Een drastische methode, maar wel een zeer effectieve.
 • Kijk naar de voedingslabels als Sherlock Holmes. Het zou een gewoonte moeten worden van iedereen. Zie je ingrediënten die je niet kunt uitspreken, laat het product dan staan. Voor je omega-vetzuren dien je te letten op plantaardige olie.
 • Wees voorzichtig met dressing, margarine, mayonaise etc. Hie zitten vaak een hoop omega-6 vetzuren in verborgen onder het mom van plantaardige olie.
 • Kijk uit met gefrituurd eten. Hier zit een dikke laag omega-6 op, en daarnaast is het ook nog slecht voor andere dingen.

Hoe krijgen we onze Omega-3 waardes omhoog?

 • Eet twee keer per week vis, en zorg voor wildgevangen vis.
 • Koop biologisch vlees en eieren. Deze worden gevoerd op een natuurlijke manier en haardoor blijft er een goede balans in de dieren.
 • Neem EPA & DHA supplementen. Omega-3 supplementen dus om het gemakkelijker te zeggen. EPA staat voor Eicosapentaenoic acid en dit kun je terugvinden in vis en in algen zoals spirulina. Dit is erg goed tegen ontstekingen, net als DHA (Docosahexaenoic acid) welke ook nog goed is voor een goede hersen-, ogen- en zenuwstelsel. Hoewel ik vind dat je moet proberen de balans te vinden in normale voeding, is het wellicht gemakkelijker om een supplement te nemen.

Dat was het voor deze week. Des te meer je “echt” gaat leren over voeding, des te leuker het word, dus mocht je nog geen lid zijn van de nieuwsbrief schrijf je dan hieronder gerust in.

Laten we met z’n allen onze lichamen weer in de ontstekingsremmende stand zetten. Heb jij nog op- of aanmerkingen op dit artikel?

// Mitch

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

5 gedachten over “PaleoTV: De noodzaak van het balanceren van Omega-3 en Omega-6 vetzuren”

 1. Pingback: Noten
 2. Hoi! Ik ben erg geïnteresseerd in voeding (vooral in wat dat met je doet/kan doen) en ben sinds kort al overgestapt naar een levenstijl waarin ik zoveel mogelijk geraffineerde suikers vermijdt. Nu heb ik ook al meerdere boeken gelezen en ik meen me te herinneren dat ik in de Voedingszandloper heb gelezen dat juist gekweekte zalm meer omega 3 bevat (omdat het wordt ingespoten). Nu begrijp ik natuurlijk dat er nog veel meer redenen zijn waarom wildgevangen vis beter is, maar ik vond het op zich een interessante opmerking. Het lijkt mij overigens ook van belang om te melden dat er sprake is van overbevissing, als ik als bron WNF (niet een geheel onafhankelijke bron, dat weet ik) mag aanhalen; 80% van onze commerciële vis wordt volledig bevist, wordt overbevist of bevindt zich op de rand van overbevissing. Dat is wel iets om in je achterhoofd te houden…

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.