Welkom Bij Paleo.nl

We zijn blij om jou te ontvangen op de grootste Paleo website van Nederland.

Wij maken jouw “Paleo avontuur” makkelijk, smakelijk en leuk! Op deze pagina lees jij wat Paleo en de website Paleo.nl voor jou kunnen gaan doen.

Met de informatie op deze website kun jij weer controle krijgen over jouw lichaam en gezondheid. Je leert hier hoe je moet eten en trainen om het lichaam te krijgen waar je altijd al van droomde, zonder jezelf te verhongeren of eindeloos op de loopband te staan.

Daarnaast werkt deze levensstijl ook perfect als je op zoek bent naar meer energie.

Verder het meest belangrijke: Paleo.nl is een community. Dit is een plek waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten. Mensen die met dezelfde lifestyle bezig zijn als jij.

Het is makkelijker om je doelstelling te behalen samen met een groep mensen die elkaar ondersteund. Ons motto is niet voor niks:

Paleo doe je niet alleen, we doen dit samen!

Wat Je Hier Kunt Verwachten

Recepten

We plaatsen hier elke week nieuwe Paleo recepten voor toetjes, ontbijt, lunch, diner, snacks en diverse andere categorieën. Je komt nooit meer zonder inspiratie te zitten voor je volgende Paleo maaltijd.Bekijk al onze recepten hier.

Bekijk Recepten

Gezondheid

Elke week plaatsen we nieuwe artikelen over gezondheid. We laten je exact zien welke voeding met recht “superfood” mag worden genoemd, welke voeding je het beste kunt vermijden en de waarheid over vet, koolhydraten, eiwit, gluten en veel meer. Alles over gezondheid lees je in onze informatieve artikelen.

Lees meer over gezondheid

Community

Paleo doe je niet alleen, we doen dit samen. Natuurlijk zijn we actief op social media en in onze besloten Facebook groep. Daarnaast hebben we een speciale ledenwebsite waar we klanten begeleiden om alle voordelen van Paleo te ervaren.

Sluit je aan

Wat is de essentie van de Paleo-lifestyle?

In een wereld waar hamburgers en suiker de overhand hebben gekregen, is er een beweging die streeft naar een terugkeer naar de basis: de Paleo-lifestyle. Maar wat is Paleo nu echt, en waarom kiezen steeds meer mensen voor deze manier van leven? Hieronder neem ik je mee op een reis door de tijd om de oorsprong, principes en voordelen van de Paleo-lifestyle te verkennen.

De Paleo-lifestyle, vaak aangeduid als het Dieet van de Oermens, biedt een verfrissende kijk op onze moderne eet- en leefgewoonten maar dan door de ogen van onze voorouders. Dit voedingsconcept benadrukt een terugkeer naar de voeding en levensstijl van de jager-verzamelaars uit het Paleolithicum, een tijdperk dat ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden begon en eindigde met de introductie van de landbouw, ongeveer 10.000 jaar geleden. Gedurende deze periode, waarin onze genetische samenstelling amper veranderd is, leefden onze voorouders van een dieet dat rijk was aan dierlijke eiwitten, eieren, vetten, groenten, fruit, noten en zaden, terwijl ze een actieve levensstijl onderhielden door te jagen en te verzamelen.

Tegenwoordig, in een tijdperk waar fastfood en verwerkte voedingsmiddelen domineren, lijden we onder de gevolgen van een dieet dat overladen is met geraffineerde granen zoals pasta en wit brood , zuivelproducten, rijst, aardappelen en suikers. Deze verandering in voeding, gecombineerd met een overwegend minder actieve levensstijl, staat in schril contrast met de actieve en onbewerkte voedingsgewoonten van onze voorouders. Dit verschil wordt door sommige onderzoekers aangewezen als een belangrijke oorzaak van moderne welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes en hartziekten.

De filosofie achter de Paleo-lifestyle stelt dat door terug te keren naar een dieet en levenswijze die meer in lijn zijn met die van onze voorouders, we veel van deze moderne gezondheidsproblemen kunnen vermijden of omkeren. Het Paleo-dieet moedigt het consumeren van vlees van wild, vis uit vrije wateren, groenten, fruit, noten, eieren en af en toe wat honing aan, terwijl het geraffineerde koolhydraten, granen, peulvruchten, zuivelproducten en verwerkte voedingsmiddelen afwijst. Door de focus te leggen op hoogwaardige, onbewerkte en voedzame voedingsmiddelen, en door de hoeveelheid koolhydraten te verminderen ten gunste van eiwitten en vetten, stimuleert het Paleo-dieet het lichaam om over te schakelen op vetverbranding, in overeenstemming met onze genetische aanleg.

Het adopteren van een Paleo-lifestyle gaat niet alleen over het aanpassen van wat we eten, maar ook over het omarmen van een meer actieve levensstijl, in navolging van onze jager-verzamelaar voorouders. Dit houdt in dat we ons meer bewust worden van onze fysieke activiteit en het zoeken naar balans in onze algehele levenswijze, wat kan leiden tot een verbeterde gezondheid, een afname van welvaartsziekten en een beter welzijn. Door een holistische benadering te hanteren, erkent de Paleo-lifestyle het belang van een harmonieuze interactie tussen onze voeding, fysieke activiteit en welzijn, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor velen die streven naar een gezonder leven in onze moderne wereld.

De Transformatie: Van Idee tot Beweging

De moderne Paleo-beweging begon vorm te krijgen in de late 20e eeuw, maar het was Dr. Loren Cordain die het in de vroege 21e eeuw naar de voorgrond bracht met zijn boek “The Paleo Diet”. Sindsdien heeft de beweging aan populariteit gewonnen, ondersteund door zowel anekdotisch bewijs van individuele succesverhalen als door wetenschappelijk onderzoek dat de gezondheidsvoordelen ondersteunt. Het is op dit moment één van de meest populaire diëten ter wereld en begint ook door te breken in Nederland.

De Voordelen

Hoewel veel mensen zich tot Paleo wenden voor gewichtsverlies, rapporteren velen ook verbeteringen in hun algehele gezondheid. Voordelen kunnen onder meer een betere bloedsuikerregulatie, een verlaagd risico op chronische ziekten, verbeterde energieniveaus en een gezondere huid en haar omvatten. Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om een holistische benadering van welzijn.

De Uitdagingen

De overstap naar een Paleo-lifestyle kan uitdagend zijn, gezien de alomtegenwoordigheid van verwerkte voedingsmiddelen en de sociale en culturele rol die niet-Paleo voedingsmiddelen spelen in onze levens. Toch vinden velen dat de voordelen opwegen tegen de aanpassingen die nodig zijn om deze manier van leven te omarmen.

Wij geloven dat Paleo DÉ meest gezonde manier is om te eten die je maar kunt vinden.

Paleo.nl is bekend van televisie (RTL 4), heeft in diverse kranten gestaan zoals de Volkskrant en Trouw en publicaties zoals Linda magazine, Libelle en vele anderen.

Wat mag je eten tijdens het Paleo-dieet?

Het Paleo dieet, ook bekend als het oerdieet, is meer dan alleen een eetwijze; het is een leefstijl die teruggaat naar de basis van onze voorouders. Dit voedingspatroon legt de nadruk op het consumeren van natuurlijke producten zoals biologisch vlees van dieren die vrij hebben kunnen grazen, een scala aan vissoorten, groenten, fruit, eieren, noten en zaden. Het is aangeraden om gezonde oliën zoals olijf-, kokos-, macadamia- en lijnzaadolie te gebruiken.

Het dieet adviseert tegen het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen, granen, peulvruchten, zuivel, zout, en suiker, evenals groenten uit de nachtschadefamilie zoals aardappelen, tomaten, paprika’s, aubergines en pepers.

Deze manier van eten gaat ervan uit dat ons lichaam optimaal functioneert bij een dieet waar onze genen door de eeuwen heen aan aangepast zijn, en dat de introductie van landbouwproducten en verwerkte voedingsmiddelen heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van welvaartsziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, en kanker.

De voorkeur gaat uit naar mager vlees, gezien dieren in het wild meer beweging hadden en daardoor magerder waren. Denk hierbij aan een breed scala aan vleessoorten zoals kip, rund, varken, kalkoen, maar ook wild zoals hert, haas, en fazant. Het is belangrijk om te kiezen voor vlees van dieren die een natuurlijk dieet hebben gehad, vrij van kunstmatige voeding zoals granen en maïs.

Vis dient bij voorkeur gevangen te zijn in het wild of afkomstig van duurzame visserij om de negatieve effecten van kweekvijvers en het gebruik van antibiotica te vermijden.

Hoewel het Paleo dieet strikt lijkt, is er ruimte voor nuance binnen de Paleo 2.0 beweging, die een meer plantaardig dieet voorstaat met ruimte voor bepaalde soorten zuivel en peulvruchten, mits je daar niet intolerant voor bent.

Het belangrijkste is dat het Paleo dieet pleit voor een natuurlijke, onbewerkte manier van eten die dicht bij de natuur staat en de consumptie van verwerkte producten minimaliseert, waardoor je een gezonder en evenwichtiger leven kunt leiden.

Maar als je nu echt op zoek bent naar de volledige Paleo voedingslijst, klik dan hieronder en ontdek alle voedingsmiddelen die passen in jouw Paleo-reis.


WEL ETEN

 • (Grasgevoerd) Biologisch vlees
 • Vis & zeevruchten
 • Noten & zaden
 • Eieren
 • Gezonde olie (o.a. olijf, kokos, macadamia, lijnzaad)
 • Groenten & fruit

NIET ETEN

 • Graan
 • Bonen
 • Zuivel
 • Kunstmatige suiker
 • Bewerkte voeding
 • Fabrieksmatige plantaardige olie

Voor een compleet overzicht met alle Paleo proof voedingsmiddelen (met handige downloadbare Paleo voedingslijst) klik je hieronder op de knop:

De Complete Paleo Voedingslijst

Paleo is meer dan alleen een dieet

Paleo is een slim opgebouwde, evolutionaire aanpak om alle aspecten van gezondheid te verbeteren.

Paleo kan helpen om gewicht te verliezen, betere sportprestaties neer te zetten, een betere slaap en gemoedstoestand te brengen, mentale problemen te verbeteren en zelfs het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker te verminderen.

Maar je hoeft niet alleen ons te geloven

Paleo is een levenswijze die wordt onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek maar vooral de praktijk laat zien dat dit werkt. Mensen over de hele wereld ondervinden de voordelen van Paleo en ook in Nederland zijn er duizenden fanatieke fans. Zoals bijvoorbeeld Jolanda die in 1,5 maand 6 kilo kwijt is, of Greet die na 3 maanden kon stoppen met haar bloeddrukmedicatie en Xandra die 18 kilo en haar hoofdpijn verloor.

Lees meer succesverhalen

Lees meer succesverhalen