Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

15 comments

Onze Zwangerschap en Paleo

 

Voorwoord Mitchel: De laatste maanden heb ik veel mailtjes / FB berichtjes etc. binnen gehad over onze zwangerschap. Hoe werkt Paleo en zwanger zijn voor jullie? Krijgt mijn baby wel genoeg voedingsstoffen? Welke supplementen gebruiken jullie? In dit artikel van mijn vriendin Nathalia over haar zwangerschap hoop ik dat jullie antwoord krijgen op een aantal vragen.

Mijn vriendin is Spaans, kan behoorlijk goed Nederlands maar heeft dit artikel in het Engels geschreven voor mij, waarna ik het weer vertaald heb. Via een omweg presenteer ik jullie dus dit Paleo zwangerschapsartikel. Geniet ervan!

nathalia-zwanger

Yess!! We zijn zwanger 🙂 … uhmm en nu? Dat was de grote vraag waar ik mee zat…

Ik moet zeggen dat de eerste 3 maanden niet echt gemakkelijk gingen. Na 6 weken zwangerschap kreeg ik als cadeautje misselijkheid in de ochtend… en eigenlijk ook de rest van de dag.

Ik voelde me continue misselijk en ziek, alsof ik 24 uur per dag in een boot zat dobberend in het midden van de oceaan.

Om 2 uur ’s nachts moest ik standaard overgeven, en er lag altijd een zakje naast het bed. Hetzelfde zakje nam ik eigenlijk overdag ook overal mee naar toe omdat hij overal wel van pas kon komen.

Gelukkig was het overgeven niet super beroerd, want er kwam simpelweg niks uit, dus al mijn drinken en eten kon ik binnen houden.

Het voelde alleen niet lekker, en alleen al bij de geur van eten kwam het opzetten. Ik kon niet denken aan eten, koken, of eigenlijk helemaal niks wat met eten te maken had.

Leuk, als bijna heel je leven en dat van je vriendje om eten draait. 🙂

Toch at ik, want op een lege maag werd de misselijkheid nog erger, dus ik probeerde gewoon te eten wat het minst erg mijn misselijkheid aanwakkerde.

Op dat moment was dit fruit, soep, vis en een beetje rijst…

Elke ochtend moest er direct na het ontwaken worden gegeten. Vaak rende Mitchel even naar de koelkast om wat blueberries te halen (superlief natuurlijk).

Vergeet de eieren, het vlees, groene smoothies, salades etc. maar… Voor mij was dit super teleurstellend omdat ik dit gewend was elke dag te eten, maar na 6 weken zwangerschap lukte het me gewoon niet om dit te eten. Wat een gekke gewaarwording.

Als Mitchel in de ochtend zijn eitjes bakte moesten de deuren tegen elkaar open, wat als resultaat had dat hij met de ijspegels aan zijn neus de eitjes zat te eten. haha

Ik begon me zorgen te maken over mijn voedingsschema en of mijn baby wel alle voedingsstoffen binnen kreeg die hij nodig had. Ik wilde liever geen supplementen gebruiken, en zeker niet de standaard supplementen die worden aangeraden voor zwangere vrouwen om te nemen.

Maar ik voelde en wist dat ik niet genoeg groene groentes binnen kreeg en ik werd bezorgd over of ik wel genoeg foliumzuur binnen kreeg.

Ik deed wat onderzoek, en vond een interessant artikel over gezonde supplementen voor zwangere vrouwen [note]http://kyradevreeze.nl/healthy-happy-pregnancy/[/note], en wat ik hieruit begreep, was het niet zo nodig om te supplementen als je via een gezond (Paleo based) voedingsplan eet.

Folate 800 MCG van
Folate 800 MCG van Solgar

In mijn geval at ik niet heel erg goed, dus ik besloot om de folic acid te kopen die werd aangeraden in het artikel (gekocht bij iherb [note]http://www.iherb.com/Solgar-Folate-As-Metafolin-800-mcg-100-Tablets/13961[/note]).

Ik nam dit tot week 14, en daarnaast neem ik ook Vitamine D [note]http://www.eiwitpoeder.nl/product/vitamine-d3/[/note], maar dit gebruiken wij standaard omdat de zon in Nederland niet zo vaak schijnt.

Na week 14 voelde ik me een stuk beter, was ik niet ziek meer en kon ik weer groene smoothies drinken en vlees, eieren en salades eten. Ik kreeg mijn eetlust weer terug!

Op dat moment ben ik gestopt met het nemen van de folic acid en ben ik weer terug begonnen met het oppakken van mijn normale Paleo dieet.

Ik eet op het moment veel vaker, maar in kleinere porties. Ik eet (nog) meer groente als normaal, iets meer fruit en wat minder vlees.

Bijna dagelijks (4 tot 5 keer per week) probeer ik vis te eten want de Omega-3 vetzuren uit de vette vis zijn goed voor mijn baby, en daarnaast moet ik zeggen dat ik ook echt de drang heb om vis te eten.

Ik gebruik het voornamelijk in salades. In de vorm van zalm, tonijn, mossels, sardines, garnalen etc. Vanzelfsprekend eten we alles biologisch en wild gevangen trouwens.

Tijdens mijn zwangerschap probeer ik te luisteren naar mijn lijf en naar mijn baby. Zij weten het het beste en dat werkt behoorlijk goed voor mij.

Voor de zwangerschap was ik een toetjesmonster (daarom het boek Paleo toetjes) maar ik moet zeggen dat ik niet echt hunker naar zoet. Ik eet veel minder chocolade dan voorheen, en mijn voorkeur gaat nu uit naar zoute dingen zoals olijven. Waarschijnlijk komt dit door mijn lage bloeddruk, dus zoals ik al eerder vertelde, ik luister gewoon naar mijn lichaam.

Eens per week eet ik iets buiten het Paleo dieet, en probeer ik daar maximaal van te genieten. Maar ik denk wel beter na wat er in mijn mond gaat. Het gaat niet alleen om mij, maar ook om ons kindje. Dus eigenlijk ben ik nu nog strikter als voorheen.

Als ik dan toch “zondig” dan geniet ik er maximaal van. De baby heeft ook zijn “pleasure hormons” nodig toch? 🙂

Het resultaat van alles wat ik doe, is dat ik me simpelweg super voel! Ik zit al in het laatste trimester en heb weinig klachten. Ik sport, ik doe alles wat ik wil, natuurlijk voel ik me wel zwanger en slaap ik meer dan voorheen, maar over het algemeen voel ik me hier heerlijk bij.

Ik ben nu ongeveer 8 kilo aangekomen, maar heb hier geen probleem mee verder. Het is normaal. Ik ben zwanger. haha. Ik heb het nodig, de baby heeft het nodig en ik ben trots op mijn zwangere buik! 🙂

Ik drink wat meer water dan voorheen, minimaal zo’n 3 liter per dag en zie goed aan mijn huid dat dit werkt voor mij. Tot nu toe geen last van striae ofzo.

Ja, ik moet wat vaker naar het toilet, maarja… je raakt er aan gewend.

Ik hoop dat mijn verhaal je een beetje helpt en antwoord geeft op vragen die je wellicht hebt. Natuurlijk ben ik / zijn wij geen experts maar ik vertrouw op mijn lichaam en in de evolutie die het honderd duizenden jaren al goed laat gaan.

Mijn lichaam weet wat haar te wachten staat.

Ik hoor graag eventueel jullie zwangerschapsverhalen, of vragen. Laat gerust een reactie achter op dit artikel.

Liefs Nathalia

Nawoord Mitchel: Voor ons was het eerlijk gezegd ook een zoektocht. Er is online niet heel veel informatie te vinden over Paleo en zwangerschap. Tijdens PrimalCon in Mexico hebben we aan Mark Sisson nog gevraagd voor wat tips, maar hij kwam ook niet veel verder als een gezond Paleo voedingspatroon.

Een vooraanstaande gynaecoloog uit Los Angelos die ook op PrimalCon was, wist ons te vertellen dat Omega-3’s echt belangrijk waren voor een gezonde baby. Hij raadde ons Omega-3 van Nordic Naturals [note]http://www.nordicnaturals.com/retailers.php[/note] aan (hij wilde ook graag onze baby ter wereld brengen, haha). Maar wij kiezen voor een natuurlijke thuisbevalling. Als je goede voeding eet kom je niks te kort is de eindconclusie.

Nog een leuk artikel: http://paleoleap.com/paleo-guide-to-pregnancy/

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

15 gedachten over “Onze Zwangerschap en Paleo”

 1. Leuk op te lezen. Ik ben zelf nog maar net begonnen met paleo, maar vind het juist ook leuk om te horen hoe het met jullie zwangerschap is. Heb jaren gewerkt als kraamverzorgster thuis en op de verloskamers in het ziekenhuis. Dus vandaar dat ik dat weer interessant vind om te horen. Ook dat jullie graag thuis willen bevallen echt geweldig. Zelf ook twee keer mogen doen. ( Nu werk ik als gastouder thuis haha dus als jullie nog een adresje zoeken!) Geniet nog even van dit prachtige wondertje in je buik! Ik ben vooral benieuwd hoe jullie straks paleo bij jullie kindje gaan voortzetten. Groetjes Marjon Dubois

  Beantwoorden
 2. Super leuk om te lezen, wens je echt een super fijne rest van je zwangerschap toe en genieten straks met de kleine baby:D Het is geweldig om mama /ouders te worden 😀

  Beantwoorden
 3. Volgens mij moet je niet meer dan 3x in de week vis eten ivm …….dat door vervuiling in de vis zit. Ben even kwijt hoe dat heet, wat ook in ouderwetse thermometers zat. Het zit het minst en garnalen, sardientjes en haring heb ik ergens gelezen. O, ik weet het al weer kwik !

  Beantwoorden
  • ja, dat had ik ook ergens gelezen, maar toen ik verder ging onderzoeken heb ik gelezen dat met het eten van de vis ook de “antistoffen” meekomen. Nogmaals ik ben geen expert maar dat geloof ik wel…

   Ik eet ook niet altijd dezelfde vis, dus dat maak ook een beetje de verschil denk ik 😉

   Beantwoorden
 4. Mooie foto van Nathalia!! Goed verhaal ook, heel veel geluk!

  Beantwoorden
 5. Wat een prachtige foto van jou, Nathalia!
  Ik denk dat je het na alle “uitproberen” toch goed doet wat betreft de voeding die je binnen krijgt, want je ziet er stralend en gezond uit.
  Geniet samen van jullie zwangerschap :-)!

  Beantwoorden
 6. Ik heb zelf kril olie genomen tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Ik ben 2 weken voor de uitgerekende datum begonnen met pro biotica zodat het gebortekanaal in optimale conditie was.

  Beantwoorden
 7. Mooi verhaal, veel geluk beiden in deze bijzondere periode!!!
  Eén tip, ik vraag me af of 3 liter drinken per dag niet te veel is, dit zou te belastend kunnen zijn voor je nieren, misschien verstandig hier nog eens kritisch naar te kijken…?

  Beantwoorden
 8. Heel herkenbaar dit. Ik eet al een half jaar paleo en ben nu 8 weken zwanger. Vanaf 6 weken vaker misselijk maar hou gelukkig alles binnen. Probleem is dat ik bijna niks meer kan eten. Eieren, vlees, vis en veel soorten gekookte groenten kan ik niet eten. Enige groente die ik eet zijn komkommer en tomaat en voor de rest eet ik fruit, wat noten en ik drink veel water. Dit is natuurlijk niet voldoende en sinds 2 weken heb ik weer behoefte aan rijst, aardappelen en brood. Van gluten probeer ik zoveel mogelijk af te blijven, maar de aardappelen en rijst zijn toch mijn helden op het moment want weet echt niet hoe ik anders mijn maag gevuld kan krijgen. Dat is alleen van korte duur want na het eten hiervan krijg ik toch een zwaar gevoel in mijn buik en ik merk dat mijn lichaam sinds ik paleo eet deze vorm van koolhydraten niet meer makkelijk verteerd. Heb je misschien nog wat tips voor me wat ik nog zou kunnen eten en een uitleg over de folate supplementen? Ik hoor het graag!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.