Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

15 comments

Verzadigd Vet – Hoe Zit Dat Nou?

Het is één van die paleo dingen waarvan mensen denken, hmmmm dit kan niet waar zijn. Niet lang geleden mailde ik naar een vriend van me dat hij in plaats van een smoothie met eiwitpoeder ook best een gebakken ei met bacon kan eten als ontbijt.

Stomverbaasd. Haha.

Iedereen snapt de paleo manier wel – meer groenten eten, check. Het kiezen voor biologische simpele voeding, check. Genoeg slaap en paleo training, check. Tot zover is het te volgen. Maar dan … verzadigd vet?

Ben je niet bang dat hierdoor je aderen gaan dichtslibben?

Verzadigd vet en het idee van dichtgeslibde aderen gaan hand in hand. Veel dokters stemmen hier mee in, de media volgt en zodoende word ons vanaf onze geboorte verteld dat vet / verzadigd vet niet goed voor je is. Mensen associëren verzadigd vet met slecht, gevaarlijk en zondigen en dit is er moeilijk uit te krijgen.

Het begon allemaal met een studie waar onderzoeker Ancel Keys de link tussen vet en hartproblemen probeerde te leggen. Uit zijn hele studie is één grafiek gehaald en deze is op de voorpagina van de Time beland. De grafiek werd uit zijn verband gehaald en behalve wat uitschieters kon je met de data niks bepalen. (zie hieronder)

Keys-Seven-Countries-Study

De linkergrafiek werd gepubliceerd, de rechtergrafiek laat heel het onderzoek zien.

Je ziet dat in landen waar veel vette vis gegeten word, zoals Noorwegen (17), Denemarken (6) maar zelfs Nederland (15) – trots, haha – het percentage van calorieën uit vet hoog is (40%) maar dat de hartproblemen per 1000 inwoners een stuk minder als bijvoorbeeld Israel (11). Aan de andere kant is Finland (7) wel weer een rare uitschieter. Met andere woorden, er is geen verband te trekken op calorieën uit vet vs. hartproblemen.

Ondertussen was er een andere onderzoeker die een veel duidelijkere relatie kon leggen tussen suiker en hartproblemen. Maar deze werd genegeerd. De voorpagina van Time was al vergeven…

vlees

Wat is verzadigd vet eigenlijk?

Verzadigd vet (SFAs – Saturated Fatty Acids) heeft zijn verzadigende naam te danken aan het feit dat alle beschikbare koolstofatomen verbonden zijn met een waterstof atoom. Hierdoor is er geen opening om het ranzig te maken, of te laten bederven in tegenstelling tot de onverzadigde vetzuren die atomen open hebben staan waar oxidatie kan plaatsvinden.

Verzadigd vet is een stabiel vet, welke bestand is tegen verhitting, en essentieel is voor veel van de functies in ons lichaam. Bijna de helft van onze celmembraan structuur is opgebouwd uit verzadigd vet, en dierlijke verzadigde vetten bevatten enorm veel vitamines zoals bijvoorbeeld vitamine K2, A, D, en meer. Natuurlijk kun je al deze vitamines ook via supplementen binnen krijgen, maar het feit alleen al dat deze vitamines in het “slechte en gevaarlijke verzadigde vet” zitten wijzen erop dat dit vet misschien nog niet eens zo gevaarlijk is als je in eerste instantie dacht.

Daarnaast is verzadigd vet ook een enorm goede bron van energie, als je in ieder geval geloofd in de eeuwenoude evolutie van het menselijk lichaam. Vet word niet opgeslagen als vet, koolhydraten wel. Je kunt grote hoeveelheden vet eten (verzadigd en mono-onverzadigd) en nog steeds vet verbranden. Lichaamsvet is energie die ons lichaam opslaat voor later, vet uit voeding is energie / brandstof die we direct gebruiken. Al het vet wat we binnen krijgen ondergaat hetzelfde proces waarin het omgezet word naar energie.

De anti-vet campagne die nu al ruim 50 jaar aan de gang is, is gebaseerd op weinig feiten. Alle studies van de laatste jaren wijzen allemaal met de neus dezelfde kant op, het gevaar zit hem in granen, bonen en suikers. En met verzadigd vet is niks mis. Onze jager-verzamelaar voorouders haalden 50% van hun calorieën uit dierlijke voeding met veel verzadigde vetten.

Wat denk je dat ze eerst aten? Het magere kippenborstje, of de vette, sappige, crispy kippenpoot. Vet is ook gewoon lekker, en dat is geen vergissing. Er zijn veel studies als back-up. Mocht je hier interesse in hebben dan wil ik die best plaatsen.

Ook ben ik benieuwd naar jouw mening over verzadigde vetten. Wanneer je een reactie achter wil laten ben je van harte welkom!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

15 gedachten over “Verzadigd Vet – Hoe Zit Dat Nou?”

 1. Hoi Mitch,

  Hoeveel vet moet ik per dag eten?
  Ik eet 0,5 acacado, 3 eieren, 10 noten, ongeveer 2,5 eetlepel boter of olie.
  Is dat genoeg vet.
  Ik lees dit nergens terug.
  Ook zalm.

  Beantwoorden
 2. Hallo Mitch en vele andere.
  Ik ben sinds kort in aanraking gekomen met jou dieet, het paleo dieet. maar moet er nog aan beginnen.
  Ik heb in 2010 een hart infarct gehad, en sinds dien ben ik er achter gekomen, dat de zogenaamde onverzadigde smeer boter, helemaal niet zo gezond is, maar de roomboter wel. die kreeg ik zelfs op de hart afdeling 70% VET !!!! A.U.B. hoor. en de burgers maar voor houden, dat, dat slecht is, het is zelfs plasticje boter.

  Beantwoorden
 3. Ik ben helemaal voor paleo, begrijp het koolhydraten en vettenverhaal maar blijf het moeilijk vinden om toe te passen bijvoorbeeld tijdens de vakantie. We willen niet aan vaste tijden zitten of van alles mee slepen wanneer we er een dag opuit trekken. En hoe doen jullie dat met verjaardagen? Laten jullie het gebakje staan? Waarschijnlijk ik niet, want afvallen hoef ik niet.

  Beantwoorden
  • Paleo is minder strak geregeld dan andere diëten. Je kunt je er aan houden maar kunt ook de touwtjes laten vieren. Alleen vaak zul je last hebben van je darmen. Dan niet doen. Late reactie ondanks dat ik niet v as n Paleo ben vond ik je vraag een reactie waard. Je Kunt Trouwens ook zelf spullen meenemen zoals lijnzaad crackers ook te koop bij ah. Niet goedkoop. Ook kokoswraps te koop op internet. Neem een Mini koker mee kun je zelf eieren koken. Deksel wel open laten staan.

   Beantwoorden
 4. Dank je wel voor deze uitleg. Mijn vriendin is kok en geeft voedingsleer. Haar theorie komt inderdaad van wat de media ons voorschotelt. Ik kreeg het even spaans benauwd, maar ben weer helemaal gerustgesteld.

  Beantwoorden
 5. Raar dat onze vriend Loren Cordain in zijn boek oppert dat verzadigd vet slecht zou zijn. Of is het boek verkeerd vetaald? Wat ik ook jammer vind van zijn boek is dat hij uithaalt naar Atkins. Hij schrijft dat je in dat dieet weinig groente eet. Terwijl dat helemaal niet het geval is. Fase 2 eet je minstens 400 gram groente. Fase 1 ongeveer 3 ons omdat er 2 weken even minder keus is. Het is een opbouwdieet en meer geïndividualiseerd dieet dan Paleo. Je leert eten en reageren op voedingsmiddelen. Aankomen betekent vaak ook een intolerantie vwg de stress voor het lichaam. Dieet betekent in het Grieks levenswijze. Dus ook Paleo is een dieet. Verder zegt Lorre Cordain om zoutvaatje weg te gooien. Weer een verkeerde vertaling? Keltisch zout wordt ook door Paleo zelf aangeraden. Mensen hebben daar zeker ook wat voor nodig. Alles draait om de balans. Ik vind de Nederlandse versie een stuk beter en gebalanceerd.

  Beantwoorden
 6. Hoi Mitch,
  Dank voor het zinnige artikel over vet. Ik heb er een vraag over: in het artikel staat dat vet direct gebruikt wordt voor brandstof. Een teveel aan koolhydraten wordt omgezet in vet. Maar wat gebeurt er als je er meer vet ingenomen wordt dan dat je nog hebt voor je energie verbranding?
  Wordt dan dat uitgescheiden of ook opgeslagen?

  Groet,
  Joke

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.