Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

10 comments

Is Varkensvlees Ongezond Vlees?

Ik moet iets bekennen. Tot voor een jaar geleden, tot ik met Paleo begon, at ik geen varkensvlees. Ik dacht dat ik er puisten van kreeg.

Iedere keer als ik varkensvlees at had ik ergens een puist en ik dacht dat het door het vlees kwam. Dat samen met het eeuwenoude verhaal dat varkensvlees het meest onreine vlees was maakte mij een soort van anti-varkensvlees-aanhanger.

Vandaag een artikel over varkensvlees, en of je dit moet vermijden.

Ik heb er verschillende mailtjes over gekregen, of varkensvlees veilig is om te eten. Waarom zou het immers in de bijbel en de Koran staan dat je het niet moet eten?

De waarheid is echter dat varkensvlees één van de meest schone, en gezonde vleessoorten is die je maar kan eten. Geen één boerderij met vee is een plek waar het heel schoon is, beesten zijn nu eenmaal beesten, dus ik raad je altijd aan om biologisch, bij de lokale boer etc. Dat weet je inmiddels wel. Maar dat gezegd hebbende, is varkensvlees absoluut geen “onrein” vlees.

Geschiedenis

Even wat geschiedenis. De mythe dat varkensvlees ongezond is is begonnen in Egypte. De Egyptenaren vereerden de varkens. Ze offerden varkens aan de mysterieuze Osiris god, die invloed zou hebben op leven en dood. Na een aantal generaties werden varkens geassocieerd met leven en dood, en je hoeft jezelf niet af te vragen waar de Egyptenaren zich op gingen focussen. Na een aantal jaar waren varkens gewoon angstaanjagend voor de mens, en de mythe dat varkensvlees niet goed voor je zou zijn was geboren. Voor meer informatie: http://www.mythinglinks.org/ct~animals~PigsHistory.html

Vlees

vleesVlees is weefsel, en het maakt niet uit of het van het varken, een koe, een kip, of in sommige culturen, een rat – vlees is vlees. Er zijn echter een paar lichte genetische verschillen in het DNA tussen ons als mensen en varkens. Ik ben blij dat ik mens ben;-)

Maar vlees is vlees.

En als je geen biologisch vlees koopt dan al helemaal heeft varkensvlees geen groter gevaar voor je gezondheid dan rundvlees of welk vlees dan ook.

Koop je biologisch dan is vlees van gras gevoerde dieren het beste. Een varken eet ook gras, maar de realiteit is dat varkens alles eten, en in Nederland waarschijnlijk ook alles krijgen en dat is dan ook de reden dat dit vlees “minder goed” zou zijn. Het voer van een varken is behoorlijk belangrijk voor de kwaliteit van het vlees en de vetten. Als het voer weinig maïs en soja bevat, dan zijn de meeste vetzuren mono-onverzadigde en verzadigde vetten – zoals het zou moeten zijn.

Hoe interessant ik al dit soort dingen ook vind, ik wil graag in mijn missie om 100.000 Nederlanders aan de Paleo te krijgen het ook een beetje leefbaar en makkelijk houden. Ik geniet bijna dagelijks van mijn bacon. Mijn vuistregel is gewoon dat ik het zo schoon mogelijk probeer te verkrijgen en niet ga stressen als het een keer niet rechtstreeks bij de boer vandaan komt of als het een keer niet biologisch is.

Dat gezegd hebbende wil ik je nog wijzen op een aantal dingen waar ik op let als ik vlees koop. Vlees in het algemeen, niet alleen varkensvlees.

1. Vleeswaren

Probeer altijd voor de verse bacon, of het verse vlees te gaan in plaats van de vleeswaren. Er zit veel nitriet in (dit wordt toegevoegd om de kleur te behouden, en het langer houdbaar te maken). Nitriet zit in bijna in alle vleeswaren, worstjes, hot dogs, bbq-vlees etc. En zodra het vlees wordt gebakken bind deze nitriet zich aan de natuurlijke amines wat resulteert in nitrosogroepen [note]http://nl.wikipedia.org/wiki/Nitrosoverbinding[/note] waar je kanker van kunt krijgen. Vooral gevaarlijk voor kinderen.

2. Gemalen vlees

Gehakt of gemalen vlees, is meestal een bij elkaar geraapt zooitje vlees van honderden karkassen. Het proces om het gehakt te maken heeft ook gezondheid risico’s en besmettingsgevaar. Uit eigen ervaring weet ik dat dit geen pretje is. Het probleem met gemalen vlees is vaak dat de niet steriele buitenkant van het karkas vaak vermalen wordt met de “veilige” binnenkant van het karkas.

Als je gehakt koopt, zorg er dan altijd voor dat het of biologisch is, of dat het vers vermalen wordt voor je bij de slager.

3. Biologisch

Blijf weg van het met antibiotica en groeihormoon gevulde vlees. De dieren die dit vlees produceren worden in smerige, niet menselijke omgevingen grootgebracht. Naast dat het gewoon niet tof is hoe er met de dieren omgegaan wordt in deze boerderijen, is het vlees ook nog van slechte kwaliteit.

Wat staat er bij jou op het menu voor vanavond?

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

10 gedachten over “Is Varkensvlees Ongezond Vlees?”

 1. Wat is het verschil tussen vers vlees en vleeswaren? Hoe herken ik dit in de supermarkt?

  Beantwoorden
 2. Wat is dan het verschil tussen een biologisch bedrijf en een normaal bedrijf? Waarom is biologisch bedrijf beter? Feit is toch dat sterftecijfers op dit soort bedrijven veel hoger liggen dan op normale bedrijven? Deze dieren mogen vaak niet behandeld worden tegen ziektes omdat de cobsument dit niet wil. Ook het buiten lopen lijkt mooier dan het in werkelijk is. Varkens zijn snel vatbaar voor ziektes en in dit land is dit dus helemaal niet zo prettig voor de dieren. Ze worden daarom veel sneller ziek en gaan onnodig dood omdat de consument weer niet wil dat ze gespoten worden. Waarom biologisch? De controles zijn zo streng dat de varkens op normale bedrijven ook echt wel een prima leven hebben. Ik zou zeggen ga dit zelf eens ervaren en geef pas een oordeel als je er ook echt iets vanaf weet 🙂

  Beantwoorden
  • “De controles zijn zo streng dat de varkens op normale bedrijven ook echt wel een prima leven hebben.”
   Hahahahahha! Grappenmaker. Ga zelf eens op onderzoek uit. Als je dit echt denkt, ben je zeer, zeer, zeer naïef.

   Beantwoorden
 3. een beetje jammer dat je allerlei beweringen doet alsof deze een feit zijn, terwijl je deze ‘feiten’ niet kunt onderbouwen met wetenschappelijk bewijs.

  Het maakt wel degelijk een verschil of je vlees van een rund, kip of varken eet. Het DNA van varkens lijkt erg op dat van ons. Dit zorgt er voor dat we bijna alle stoffen die in het vlees zitten in ons lichaam opnemen. Dus ook alle afvalstoffen: er zitten veel afvalstoffen in varkensvlees omdat varkens niet kunnen zweten en daardoor heel veel afvalstoffen vasthouden.

  Beantwoorden
 4. Het schijnt wel zo te zijn, dat varkens niet zweten..
  En dat ze zo dus van minder afvalstoffen af komen..
  Ze houden dus meer “troep” binnen, en brengen meer
  bacteriën mee dan elk ander dier wat we gemiddeld verder eten..

  Eet gewoon vol op varkensvlees en alles hoor maar toch..

  Beantwoorden
 5. Heel jammer dat je mensen met dit artikel op de verkeerde been zet, omdat je inderdaad geen wetenschappelijk bewijs hebt. Zoals hierboven genoemd is zit een varken vol afvalstoffen en eten ze ook nog hun eigen poep.
  Ik adviseer je om dit te verwijderen. Als je mensen de waarheid niet kan meedelen, typ dan niks

  Beantwoorden
  • Dank voor de link, maar hier geldt hetzelfde, namelijk dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor de gestelde feiten.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.