Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

5 comments

5 Redenen Waarom Je de Relatie met je Weegschaal Moet Verbreken

Ik werk me de blubbers om met “de Paleo Revolutie” een handleiding te creëren voor optimale gezondheid.

Niet alleen een snel-afvallen dieet.

Je gewicht is bij Paleo niet belangrijk. En gewichtsverlies is geen goede maatstaaf is voor succes. Maar toch lijkt iedereen zijn ogen niet van de weegschaal af te kunnen houden. Dus vandaag wil ik je vijf redenen geven waarom je je weegschaal bij het grof vuil moet zetten, en je niet structureel op de weegschaal moet gaan staan.

1. Het Gewicht op de Weegschaal Schommelt Teveel

Het is goed om dingen te meten tijdens je paleo avontuur – en als je jezelf eens per maand zou wegen op de weegschaal dan zou dat helpen om een trend te kunnen spotten (aankomen, afvallen of behouden). Maar binnen één dag (of een paar uur!) kan je gewicht gewoon een paar kilo fluctueren. Voeding die je eet, waterinname, tijd van de dag, soort activiteit die je die dag gedaan hebt en al dat soort dingen hebben een invloed op je gewicht. (En dan hebben we het nog niet eens over kleding).

Deze schommelingen staan niet gelijk aan de hoeveelheid vet die je verloren of aangekomen bent. Maar zodra je een gewicht (een getal) ziet wat 2 kilo meer is dan eerst, dan breekt dat je mentaal. Jezelf elke dag wegen vertelt je niks over de algemene trend die je lichaam aanhoudt.

2. Het Gewicht op de Weegschaal zegt niks over je Gezondheid

Dat getal op de weegschaal zegt niet of je in de juiste richting gaat met je gezondheid. Wil je mager worden? Ik kan je mager maken. Eet de helft van wat je nu eet en doe elke dag twee uur cardio op lage intensiteit. Dat maakt je mager … voor een maandje. Totdat je het niet meer kunt volhouden, en je spijsvertering (die je behoorlijk van streek hebt gemaakt) gaat terugvechten. Op dat moment ga je al je gewicht wat je verloren hebt weer terugkrijgen, en een beetje meer. Maar…. je was toch even mager, voor een paar weken. 😉

Is het aankomen of afvallen van 2 kilo een stap in de juiste richting? Het is moeilijk om te zeggen, omdat dat getal heel weinig verteld over de manier waarop dit gebeurd is en welke relatie met voeding, hormonen, spijsvertering etc. het heeft. En dit zijn juist de factoren die impact hebben op je gezondheid, een stuk meer nog dan je gewicht.

3. De Weegschaal maakt je blind voor échte resultaten

Door de focus teveel op die getallen op de weegschaal te leggen, mis je andere, veel mooiere resultaten van je inspanning. Je slaapt beter, hebt meer energie en bent minder gestrest en humeurig. Je verlangt niet meer zoveel naar “fout eten”, je herstelt sneller na een training, je kleine pijntjes en andere kleinigheidjes zijn ineens weg en je huid straalt. En nog steeds voelt het niet als een overwinning, omdat de weegschaal dat niet aangeeft?

Lees reden 2 nog een keer, en laat mij weten welke factoren belangrijker zijn – het gewicht dat de weegschaal aangeeft, of de rest? De rest kan motiverend genoeg zijn om door te gaan met paleo eten – maar totdat jij je hoofd uit die weegschaal haalt, zul je nooit de echte vooruitgang zien die je maakt die wel écht een impact heeft op je gezondheid.

4. De Weegschaal zet Voeding in een Slecht Daglicht

Jij associeert het getal op de weegschaal met … voeding. Misschien ook wel met training – omdat als je minder at (of anders) en meer beweegt (of anders), dan zou dat getal moeten veranderen, toch? Niet zo snel. Er zijn een hoop andere gezondheidsredenen die meespelen zoals slaap, herstel na een activiteit, psychologische stress en je algehele gezondheid over de jaren heen. Al deze dingen spelen een enorm grote rol in hoe je lichaam er op dit moment uit ziet. Maar niemand kijkt naar de weegschaal en zegt: “Hmmm… ik moet echt eens op tijd naar bed gaan.”

Nu is de juiste tijd om “de Paleo Revolutie” opnieuw te lezen, of het boek in huis te halen als je hem nog niet hebt. Ik kijk niet naar de weegschaal, maar het gaat er mij om dat je gezond bent en je lichaam veranderd. Of dit nu betekend dat je moet aankomen of afvallen.

5. De Weegschaal is een aanslag op je Zelfvertrouwen

Dit is waarschijnlijk de meest belangrijke reden om je relatie met de weegschaal definitief voor een tijd te verbreken. Het is psychologisch niet gezond dat een getal – welk getal dan ook – jou verteld hoeveel je waard bent. En dit is nu net wat mensen doen die elke dag op de weegschaal staan. Het is jammer om te weten dat je dagelijkse weegsessie bepaald of je je die dag goed of slecht voelt, of het een goede of slechte dag word. Maar wat zegt de weegschaal nu eigenlijk?

Laat voortaan de acties die je onderneemt, je inzet en je dankbaarheid bepalen hoe je over jezelf denkt. Een plastic weegschaal van de kijkshop mag geen aanslag zijn op je zelfvertrouwen.

Als je een ongezonde relatie hebt met je weegschaal, gooi hem dan alsjeblieft weg. Want des te eerder je weet dat de weegschaal geen succesmeter is, des te eerder jij je gezonder en gelukkiger voelt.

Heb jij problemen met je weegschaal, of juist een goede relatie? Ga jij naar aanleiding van het lezen van dit artikel je relatie met de weegschaal verbreken? Laat het ons weten door middel van een reactie!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

5 gedachten over “5 Redenen Waarom Je de Relatie met je Weegschaal Moet Verbreken”

 1. Ik kijk nog maar zelden naar de weegschaal tegenwoordig. Ik kijk meer naar me kleding..zit het strak of gaat het ruimer zitten. Sinds ik Paleo ben gaan doen (sinds 3 weken) ben ik al een kledingmaat naar beneden gegaan en ik merk dat zelfs die maat me al ruim begint te zitten:D

  Beantwoorden
 2. Doorje artikel over de weegschaal, ben ik mezelf bewust geworden
  dat ik geobsedeerd ben door dat ding!
  Iedere ochtend ga ik erop staan en ik voel me
  Inderdaad waardeloos doordat ik weer een
  paar ons of een kilo! zwaarder ben dan de dag ervoor.
  Ik heb het idee dat ik te weinig eet, vooral s’avonds
  dan ben ik aan het werk in mijn restaurant en ik eet dan
  niet of heel laat nog en dan nog een glas wijn toe,
  Dus ik zet de weegschaal in de kast en ik ga voor jouw Paleo manier!
  Dank je wel, en veel succes Mitch!

  Beantwoorden
 3. Hahaha leuk, ik ben zelf een weegschaal maar persoonlijk zou ik dat ding het liefst van 3 hoog naar benee keilen maar ja, stel dat er iemand onderloopt, niet doen dus maar. We hebben vuilnisbakken zat zeg ik maar

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.