Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

20 comments

Medicijnen of Uitzieken?

Wij Nederlanders zijn over het algemeen gek op medicijnen, serieus. En dokters schrijven niks liever voor…

 • Een snelle oplossing voor een probleem.
 • Een emmer water om een deel van het vuur te blussen.

Nee, ik ben geen fan van medicijnen. Helemaal niet zelfs. En ik hoop juist een hoop Paleo.nl lezers met behulp van “de Paleo Revolutie” medicijnvrij te krijgen.

Maar op zich zijn medicijnen natuurlijk niet alleen maar slecht. Ik denk zelfs dat sommige medicijnen super zijn – als je er mensenlevens mee kunt redden of andere chronische pijnen mee kunt verlichten zodat het leven weer draagbaar wordt is hier niks tegenin te brengen natuurlijk.

Maar we grijpen te snel naar de medicijnen, en de pillen worden onderdeel van ons leven. Mensen die denken dat ze gezond zijn, terwijl ze drie pillen per dag nemen voor allerhande kwaaltjes die ook al “normaal” zijn geworden en onderdeel van hun leven zijn.

Dat is niet de definitie van gezond zijn? Toch? Wat mij betreft betekend gezond zijn gewoon zonder medicatie oud worden.

Nogmaals, ik denk absoluut dat we gebruik moeten maken van de moderne wetenschap die we hebben zodat we diverse levensbedreigende situaties uit de weg kunnen gaan. Maar het meeste medicatie gebruik komt voor binnen de zogenaamde “lifestyle ziekten” zoals diabetes, trage schildklier etc. En dit zou in een ideale wereld niet nodig hoeven te zijn. Helaas is met het medisch advies wat we krijgen bij onze huisarts vaak iets mis, of het is incompleet. Mensen weten niet beter. En een pil lijkt vaak de oplossing.

Er is geen geld in lifestyle verandering, maar wel in medicijnen

Laatst plaatste ik nog een plaatje op Facebook om dit onder de aandacht te brengen (ben je geen Facebook fan? Waar wacht je op)

Het is mooi om te zien dat we hier een platform creëren met z’n allen waar we kunnen discussiëren over dit soort dingen en waar we alternatieven kunnen bieden tegen de medicijnen.

Mijn verhaal (voedselvergiftiging)

Oke, nu mijn verhaal en de aanleiding waarom ik dit artikel schrijf. Op het moment woon en werk ik in Gran Canaria tot 5 Juli. Afgelopen vrijdag (14 Juni) wilden we in de middag nog wat vlees halen. Probleem. Siësta.

Normaal gesproken gaan we naar een Argentijnse import voor ons vlees (goede kwaliteit) maar die was dus dicht. Bij een markt kochten we ander vlees voor onze paleo recepten. Lamvlees voor de stoofpot en rundergehakt voor de courgettes met gehakt. Dat laatste bleek niet echt een succes te zijn.

Ongeveer vier á vijf uur na het eten van het gerecht kwam de eerste kramp en run naar het toilet, en het is niet meer gestopt sindsdien. Inmiddels zijn we vijf dagen onderweg en eerlijk gezegd heb ik nog nooit zoiets meegemaakt. Afschuwelijke kramp, meerdere dagen koorts, slap, geen trek in eten, geen concentratie. Je kunt eigenlijk NIKS.

Het gaat nu iets beter. Vanochtend ben ik naar de dokter geweest, en blijkbaar heb ik een soort van salmonella of iets soortgelijks van het bedorven voedsel. Natuurlijk had ik ook al online gezocht naar informatie over voedselvergiftiging, maar overal staat dat het na een paar dagen over moet zijn.

Als je vervolgens op dag vijf nog niet echt verbetering voelt, je dreigt uit te drogen, dan ga je je toch wat ongemakkelijker voelen. Het vreemde was wel dat mijn vriendin al opgeknapt was.

Anyways, Paleo als ik ben wilde ik mijn lichaam het allemaal zelf op laten knappen (met kramp, zweet en tranen). Maar door bezorgde blikken ben ik toch naar de dokter gegaan die me een antibiotica kuur voorgeschreven heeft. Zelf heb ik nog nooit antibiotica genomen.

Onder licht protest heb ik mijn eerste pil genomen en merkte ik direct verbetering. Echter toen ik ging zoeken op internet naar de werking van antibiotica werd ik behoorlijk verdrietig. Het roeit bacteriën uit (de bad guys), maar ook de GOEDE!

Mijn eerste pil heb ik nu genomen zonder echte achtergrondinformatie. Verbetering was daar, maar ik twijfel of ik de pillen verder neem. Is het wel echt nodig? Kan mijn lichaam het zelf niet aan? Ik heb veel dingen gelezen om nu niet verder te gaan met mijn antibioticakuur, aan de andere kant…

Als je wilt weten wat antibiotica doet met je lichaam, laat hieronder dan een reactie achter, dan schrijf ik er een artikel over bij genoeg animo.

Verder … Hoe zit dat met jullie Paleo-ers? Ik ben ik erg benieuwd hoe de gemiddelde Paleo-er tegen medicijnen aankijkt. Laat het ons weten middels een reactie en bedankt voor het lezen!

Ohh.. en beterschapswensen mogen natuurlijk ook. 😉 Cadeautjes hoeft niet, maar als je jezelf een cadeautje wilt geven en mij daar ook blij mee wilt maken kan ik je het boek “de Paleo Revolutie” aanraden als het nog niet in je collectie zit.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

20 gedachten over “Medicijnen of Uitzieken?”

 1. Hoi Mitchel,

  Allereerst wil ik je beterschap wensen, voedselvergiftiging is niet niks.
  Het goede is dat er iets aan te doen is zonder medicatie te slikken.
  Vorig jaar liep ik de Salmonella-bacterie op via pindakaas(!)
  Zelf slik ik ook zo min mogelijk medicijnen, mijn lichaam reageert zeer gevoelig daarop.
  Gelukkig heb ik een tante met een kleuren-resonantie praktijk en vroeg haar hulp.
  Zij heeft mij behandeld en de volgende dag was ik al opgeknapt.
  Mocht je hier meer over weten kan je me mailen.
  Ze kan ook op afstand behandelen.
  Geen geintje, het werkt echt.
  Verder is honing vergelijkbaar met antibiotica.
  Past dit bij Paleo?
  Zoja, veel eten dan!

  hopelijk ben je snel weer op de been.

  Groetjes Moniek

  Beantwoorden
 2. Ja Mitch, als je je dan iets beter voelt na een pilletje, zou ik toch maar de kuur afmaken. Leuk bedacht, je lichaam alles zelf laten doen, maar zo lang ziek zijn in grand canaria is toch niet prettig. Zit je in Playa de Ingles of verder in de bush bush. Wij zijn er jaren met vakantie geweest. In ieder geval beterschap.

  Beantwoorden
 3. Beste Mitch,

  Echt vervelend voor je zeg!
  Antibiotica zijn geen snoepjes… Maar soms kan het
  niet anders, is mijn ervaring. Misschien prebiotica nemen
  na de kuur (als je het tóch neemt, wél kuur afmaken hoor)

  Heel veel sterkte toegewenst en een snelle genezing!

  Groetjes,

  Peggy

  Beantwoorden
 4. Antibiotica is geen fijn spul 🙁
  Ik zou meteen beginnen met een goede probiotica om je darmflora tenminste nog een beetje op peil te houden.
  Zo lang voedselvergiftiging is ook niet goed voor je zeg, het is nu echt kiezen tussen twee kwaden.
  Sterkte en beterschap!

  Gr. Tonnie

  Beantwoorden
 5. Hoihoi,

  Ik zou niet te moeilijk doen en gewoon de kuur afmaken. En volgende keer als je goeie slager dicht is, lekker een vegamaaltje nemen!

  Beterschap!

  Beantwoorden
 6. Ha Mitch,
  Sinds enige tijd zijn mijn man en ik (en geheel onvrijwillig, maar dat komt omdat hij eet wat de pot schaft, mijn zoon ook) overgestapt op een paleo leefwijze en dat doet ons beiden goed. We verliezen op geheel natuurlijke wijze de ene kilo na de andere, we voelen ons prima en wat nog belangrijker is, het idee dat we de kunstmatige voeding zoveel mogelijk uit ons dieet weren, werkt ook psychisch positief.

  Ik wens je natuurlijk graag van harte beterschap, een salmonellaatje lijkt me geen pretje! Antibiotica is inderdaad in ernstige gevallen het enige antwoord. Maar het is met recht een ‘paardenmiddel’, want het doodt, zoals je al aangaf, ook de goede bacteriën. Wat je nog kunt doen is aan de pro-biotica!! En dan niet de zuiveltjes met bacteriën want die zetten geen zoden aan de dijk, die zijn weer ergens anders goed voor (en vooral niet voor de consument), maar een serieus product met een heel scala aan verschillende bacterie-stammen. Laat je goed informeren bij een natuurdrogist, laat je niet afschepen met een goedkoop huismerk maar betaal liever meer voor een goed product.
  Daarnaast veel oregano, het liefst in een capsule. Sowieso een goeie tip tegen ‘bedorven maag/darmen’ en geheel Paleo, veel oregano en knoflook eten 😉 Ook spijsverteringsenzymen kun je goed gebruiken en die vind je in ananas (vooral in de kern/pit) en papaya (bromelaïne en papaïne). Blauwe bosbes, shiitake en Pau d’arco (ook wel lapacho) zijn ook nog Paleo verantwoorde ingrediënten die gunstig werken op maag/darmen.

  Als je nou klaar bent met die kuur, overweeg dan serieus om nog een tijdje met die probiotica door te gaan, eventueel gecombineerd met een pre-biotica (deze helpen het ‘klimaat’ in de darm gunstig te maken voor de goede bacteriën).

  Beterschap
  Marja

  Beantwoorden
 7. Ik ben ook geen voorstander van medicijnen maar dat komt voornamelijk omdat ik een lichte medicijnenallergie heb.

  Had je enkel diarree gehad dan is die hele oude familie-middeltje een uitkomst.

  Rasp een appel en laat de geraspte appel bruin worden. Roer af en toe door elkaar zodat alles bruin wordt. Is alles bruin eet het dan rustig op.

  Op de een of andere manier stopt het diarree. Hoe het reageert op een voedselvergiftiging weet ik niet:D

  In ieder geval sterkte.

  Beantwoorden
 8. Balen voor je dat je ziek bent!
  Wanneer je anti-biotica moet/wil slikken weet ik niet maar wat ik wel weet is dat vele anti-biotica niet meer werken omdat mensen niet hun volledige anti-biotica kuur hebben afgemaakt. En dit is helaas voor de mensheid geen klein probleem. Dus als jij je anti-biotica kuur niet af maakt (of de pillen niet in het voorgeschreven tijds-interval) dan ontstaan er mogelijk/waarschijnljk in jouw lijf bacterieen/virussen die resistent zijn tegen die pllen. Daardoor wordt zowel jijzelf (in de toekomst) maar mogelijk ook de rest van de mensheid (via bijv je ontlasting kunnen die dingen zich verder verspreiden) moeilijker of niet meer te behandelen (ook niet als het echt levensreddend is). Daarom: als je eenmaal begonnen bent: maak het alsjeblieft af, ook voor anderen!

  Beantwoorden
 9. Oei Mitch…dat is niet fijn zeg!!
  Heb je al gedacht aan een sap-detox-kuurtje?
  Dan meteen laten volgen door een probiotica om je darmen weer ‘op de rit’ te krijgen.
  Veel brandnetelthee drinken om te zuiveren….

  Sterkte joh..Hopelijk voel je je snel weer beter!

  Groet Bibi

  Beantwoorden
 10. Ik weet niet of het helemaal Paleo is maar mijn natuurlijke antibioticum ( werkt trouwens ook anti-viraal) meng ik zo:

  2 theelepels Kurkuma, met een halve theelepel zwarte peper en een paar druppels olijfolie…los dit op in water.

  3 x daags in geval van virale of bacteriële infecties.

  Ik drink dit mengsel nu dagelijks 1 keer gemengd met biologisch groentesap ipv water ( is nog super lekker ook ) gewoon ter preventie.

  Het genas mij van een zware infectie die de artsen met een gewoon antibioticum niet konden behandelen…en sinds ik dit drankje dagelijks gebruik ben ik in 3 jaar nooit meer ziek geweest…niet eens meer verkouden geworden etc… 😉

  Beantwoorden
  • Klinkt awesome! Het probleem is echter, en dat is eigenlijk met veel oplossingen die ik hierboven ook zie …

   Ik ben op het moment in het buitenland, en er is weinig te krijgen hier qua natuurgeneesmiddellen. Superfoods e.d. kennen ze hier niet. Biologisch begint net een beetje op te komen 😉

   Dus ik heb weinig opties eigenlijk. Ik maak de kuur af. Ik heb wel een gefermenteerd drankje gevonden: http://www.natuuraanhuis.be/nl/supplementen/spijsvertering/molkosan-500ml.html

   Die neem ik er ook bij, en na de kuur blijf ik die voorlopig drinken tot ik thuis ben en andere middelen kan nemen.

   Het is roeien met de riemen die ik heb, maar het gaat al beter.

   Bedankt iedereen!

   Beantwoorden
   • Als eerste wens ik je sterkte, en volgens adviseer ik je om info te zoeken over zilverwater dat is een natuurlijke antibiotica.

    Je kunt het zelf maken en zilver is overal te verkrijgen nogmaals sterkte en beterschap.

    Beantwoorden
    • Wat bedoel je met zilver? gewoon iets van zilver en dat in water laten staan?

     Beantwoorden
 11. Soms kun je niet zonder, dus waarschijnlijk zit er niets anders op dan de kuur af te maken. Daarna inderdaad de goede bacteriën aanvullen, heb zelf een tijdje de poeder Yolac 5+ van Plantina gebruikt. Sterkte met het herstel!

  Beantwoorden
 12. hai Mitch
  ik hoop dat je ondertussen beter bent!
  ik ben laatst bezig geweest met Pau d´arco (superfood), dat doodt alle foute bacteriën, virussen, schimmels, ontstekingsremmend enzo. werkt goed als reiniging! 2 weken geleden moest er een kies getrokken worden bij me en dat ging met veel geweld, zeg maar, hechtingen zijn er nog niet uit.. tandarts wilde me antibiotica voorschrijven, ik vroeg waarom, hij zei: de meeste mensen willen geen napijn. antibiotica is toch geen pijnstiller?? ik wilde het niet, slechte ervaringen mee. ik zei als het niet te doen is neem ik wel ibuprofen. de assistente dr ogen vielen er bijna uit, ze was druk aan het schoonmaken maar van schrik stopte ze 🙂
  het is heel goed gegaan, wel een week een hamsterwang gehad, maar geen ontstekingen of andere narigheid, waarschijnlijk omdat ik al een tijdje met Pau d’arco bezig was. al vind ik dat erg heftig spul en stop er nu mee, net 2 dagen begonnen met Paleo 🙂
  groetjes
  Lone

  Beantwoorden
 13. J stelling omtrent medicijnen onderschrijf ik, gedeeltelijk.
  Hoe kijk je in dit verband tegen homeopathische medicatie aan?

  Beantwoorden
 14. Ook ik ben geen medicijnenslikker. Als ik hoofdpijn heb, dan drink ik meer water en meestal lost het probleem zich dan vanzelf op.

  Ook ik heb een paar jaar geleden antibiotica gekregen tegen een wortelontsteking in mijn mond. Dat heeft geholpen, maar toen ik de bijsluiter las, schrok ik. Vooral van het feit dat er aspartaam in werd gebruikt. Een volgende keer, las het echt nodig is, vraag ik vooraf wat er in de antibiotica zit. Aspartaam lijkt mij een volslagen onnodige stof in een medicijn.

  Ik heb geleerd om altijd vooraf te vragen naar de samenstelling van een medicijn, voordat ik het überhaupt meeneem. Zo kan ik ook vragen naar alternatieven. Geldt ook voor opnames in een ziekenhuis, want daar krijg je nooit te zien wat ze in je lijf stoppen.

  Beantwoorden
 15. Norit lijkt me bij voedselvergiftiging een prima eerste hulp. Koolstof is een natuurlijke reiniger.
  Ik ben onlangs met paleo begonnen omdat ik zo moe was . Ik heb veel blaasontstekingen gehad en daarvoor ook antibiotivum kuren. Mij was bij dit medicijn vroeger gezegd dat deze rechtstreeks naar de blaas ging, zonder door de darmen te hoeven gaan. Dat blijkt dus niet do te zijn. Ik ben nu onder behandeling bij kpni therapeute. Zij raadde aan om paleo stijl te eten en we laten mijn microbioom uitlezen. Dan faan we gericht mijn darmflora opbouwen. Ik slik nu preventief D mannose tegen blaasontsteking. Beterschap!

  Beantwoorden
  • Hee Dijan! Thnx voor de beterschap! Erg benieuwd hoe Paleo voor je is. Update ons even om de zoveel tijd 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.