Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

76 comments

Zuivel Tijdens Paleo? Moeilijk, Moeilijk

Paleo en zuivel is een grijs gebied. En dan vooral gefermenteerde zuivel, en volle / rauwe zuivel. Zoals je verder kunt lezen zijn deze vormen van zuivel best goed voor je. Maar met mate.

Alle magere varianten zijn sowieso NIET paleo. Daar zijn alle voedingsstoffen uitgehaald.

Als je kijkt naar de paleo literatuur (the Paleo Diet ~ Cordain, Primal Blueprint ~ Sisson, Paleo Solution ~ Wolf en de Paleo Revolutie ~ Van Duuren) word al snel duidelijk dat suiker, graan en bonen, bewerkte voeding, en industriële plantaardige olie een slechte invloed hebben op het menselijke lichaam, maar zuivel is een beetje anders.

Bovenstaand lijstje met slechte voeding waren er 10.000 jaar geleden nog niet. Je had ze nooit tegen gekomen in de natuur. En in rauwe vorm zijn ze niet te eten. Ooit een holbewoner een kaasstengel zien eten?

Zuivel daarentegen, hoewel ook een relatief nieuwe voeding, is wel te drinken in rauwe vorm. Het zit vol met goede verzadigde vetzuren, eiwit, en koolhydraten – alles in gemiddelde hoeveelheden.

Is zuivel een goede voedingsstof?

We zijn de enige soort zoogdieren die melk blijven drinken nadat we melk van onze moeder hebben gehad.

Je zou alleen op melk kunnen overleven (ik zou het je nooit aanraden ;-), maar het zou kunnen). Melk is voeding voor baby’s. Het is bedoeld om groei te stimuleren. Ons lichaam herkent melk zeker als voeding, maar is het ook een goede voedingsstof?

Voor iemand die probeert te groeien / aan te komen en geen last heeft van de nadelen van melk zoals acne, insuline van het melksuiker lactose of auto-immuun van caseïne kan het een goede voedingsbron zijn.

Daarnaast kan zuivel een goede bron van goede bacteriën zijn voor je darmen in de vorm van yoghurt, kefir en zelfs sommige soorten kaas. Door het fermentatieproces zijn de meeste suikers (lactose) al verdwenen.

En dat is een goed ding, want de lactose is waar ons lichaam vaak niet tegen kan.

Ergens is dit ook logisch, aangezien ons lichaam niet gemaakt is om zuivel te verdragen. Onze alvleesklier maakt slechts tot ons tweede jaar lactase aan, dit is het enzym om lactose te verteren. Na ons tweede levensjaar behoren we geen melk meer te drinken. We zijn de enige soort zoogdieren die melk blijven drinken nadat we melk van onze moeder hebben gehad.

En dat is één van de redenen die “die-hard paleo aanhangers” (Dr. Loren Cordain fans) zullen geven als je hen vraagt naar zuivel en Paleo. Dit in combinatie met lactose- en caseïne intolerantie.

De waarheid achter zuivel

Het merendeel van de inwoners van onze planeet is lactose intolerant (1), en eigenlijk zou dat alleen al een aanwijzing moeten zijn dat zuivel wellicht niet het meest ideale en gezonde voedsel is wat veel mensen wel denken. Na je tweede jaar gaat de mogelijkheid om succesvol lactose te verwerken sterk achteruit. Maar er zijn toch ook veel mensen waarbij het geen probleem is. Echter, als je je slecht voelt bij het drinken van zuivel, doe het dan niet!

Je wilt het waarschijnlijk ook niet eens, want als je écht intolerant bent dan heb je opspelende darmen, last van diarree, kramp en een opgeblazen gevoel. Dat kun je moeilijk naast je neerleggen.

Als je geen last van klachten hebt en je je geen zorgen maakt om insuline of gewichtstoename dan toch nog even de waarschuwing dat melk uit de supermarkt gewoon niet de beste keuze is. De koeien die de melk produceren hebben niet altijd een goed leven, en kunnen ongezonde producten produceren. Ik zeg niet dat het altijd zo is, maar er zijn talloze voorbeelden te noemen van koeien die groeihormoon en antibiotica krijgen. En deze troep zit in jouw melk.

Bij ons bij de boer heb je melk (en vlees) van eigen koeien. Die melk zou ik liever kopen.

Last van caseïne intolerantie?

Als je dan geen last hebt van de lactose, kun je altijd nog last krijgen van de caseïne uit melk. Caseïne is het basiseiwit in zuivel. Het heeft dezelfde structuur als gluten. Een superslecht eiwit welke je kunt terugvinden in graan en welke je darmwand kan aantasten en kan zorgen voor auto-immuunziekte.

Nasty spul die gluten, en een belangrijke reden waarom granen zo slecht voor je zijn. Fanatieke paleo-aanhangers zeggen dat caseïne ongeveer dezelfde werking heeft en ook slecht is voor de darmen. Nu is het zo dat gluten- en caseïne intolerantie veel van elkaar weg hebben en vaak hand in hand gaan bij een lekkende darm. Maar wat ik denk is dat caseïne slechts de situatie van de lekkende darm verergerd, maar niet persé veroorzaakt. Caseïne blijft hoe dan ook een bestanddeel in de moedermelk die onze kleine baby’s allemaal drinken. Zoveel kan daar toch niet mis mee zijn.

Zuivel triggert de insulinespiegel

Melk heeft veel effect op je insulinespiegel, meer dan vele andere koolhydraten. We weten allemaal dat chronisch verhoogde insulinelevels slecht zijn voor ons lichaam, maar dit is juist nu ook de reden dat veel mensen melk drinken na een training.

Melk zorgt ervoor dat insuline snel word aangemaakt om eiwit en spierglycogeen aan te vullen na een zware training. Sommige sporters zweren erbij. Ik drink mijn shake liever gewoon met water, of neem een post workout maaltijd.

Wat mij brengt op het punt van eiwitshakes / whey eiwit. Wat natuurlijk ook onder het kopje zuivel thuis hoort. Naast caseïne is whey het andere eiwit uit melk. Mits het whey van goede kwaliteit is zie ik geen probleem in het drinken hiervan. Uit whey idolaat is (bijna) alle lactose gehaald dus daar ligt geen probleem maar houdt altijd rekening met het feit dat het drinken van calorieën altijd meer insuline aanmaakt in vergelijking tot het eten ervan.

Neem whey als je geen tijd hebt, of als atleet wanneer je meer eiwit nodig hebt dan een “normaal persoon”.

Zoals je ziet blijft zuivel een moeilijk punt, er is geen definitieve maatstaaf voor. Als je volledig paleo wil gaan, dan zou je het helemaal moeten schrappen. Maar voor een hoop mensen is dit niet nodig.

De beste zuivelkeuze

Rauwe, gefermenteerde, volle zuivel (vol vet) is het beste.

Neem altijd alles vol vet. Dus volle melk, volle yoghurt, griekse yoghurt, roomboter, kaas etc.

Dit is altijd het beste. Laat de gepasteuriseerde zooi staan, en probeer altijd biologisch te kopen.

Geitenzuivel is ook een optie. Meer vet, minder caseïne, minder lactose en minder verteringsproblemen maken van geitenzuivel een perfecte optie. Zowel qua structuur als qua voedingswaarden komt geitenmelk heel dicht in de buurt van moedermelk, wat het een meer aannemelijke keuze maakt dan melk van de koe.

Is zuivel nu paleo of niet? Er is geen definitief antwoord. Je zult het zelf moeten ondervinden. Schrap het voor tenminste 30 dagen, en kijk wat er gebeurd als je het weer terug in je dieet stopt.

Gebruik jij zuivel in je paleo levenswijze? Zo ja, wat voor soort (boter, melk, yoghurt, kaas, etc.) en wat zijn je bevindingen? Hoeveel?

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

76 gedachten over “Zuivel Tijdens Paleo? Moeilijk, Moeilijk”

 1. Goedemorgen Mitchel

  Ik vindt ontbijt moeilijk, helemaal omdat ik van makkelijk hou s’morgens.
  Geen gedoe
  Ik ben nu geregeld skyr aan het eten, hoe denk je over dit zuivelproduct.
  Ik heb een lactose allergie, alles wat met zuivel te maken heeft, krijg ik een laag van in mijn keel.
  Ik loop dus elke dag met een brok in mijn keel, zo voelt dat ????
  Ook met Skyr jammer genoeg.
  Fijne dag

  Belinda ????

  Beantwoorden
  • Hi Belinda,

   Makkelijk in de ochtend is inderdaad het fijnste!
   Wat ik me wel afvraag.. als je een lactose allergie hebt waarom eet je het dan nog wel?

   Kies bijvoorbeeld eens voor een smoothie, die kun je ook de avond van te voren al maken.
   Of een paleo vla. Zoek eens tussen de recepten voor verschillende ideetjes.

   Gr, Simone – Team paleo.nl

   Beantwoorden
 2. Goedemiddag Mitchel,

  Gaan Paleo en krachttraining samen? Ik heb een goed BMI en wens zeker niet af te vallen.
  Gaan een teveel aan eiwitten na verloop van tijd, ook niet zorgen voor nierproblemen?

  Groeten,
  Eric

  Beantwoorden
 3. Mitchel, kan ik jou een persoonlijke mail sturen?

  Beantwoorden
  • Hoi Sandra,

   Mitchel is over het algemeen vrij druk met allerlei projecten, een bezige Paleo-bij is het! Dus een groot deel van het beantwoorden van vragen over voeding en lifestyle laat hij ons over. Je kunt altijd een mail sturen naar info@paleo.nl als een specifieke vraag hebt over het Paleo dieet. 🙂

   Beantwoorden
 4. Hallo, ik ontbijt graag met volle kwark, blauwe bessen en pecannoten. Is dat Paleo-proof? 😉

  Beantwoorden
  • Zoals je in bovenstaand artikel kunt lezen is zuivel een beetje grijs gebied. Maar als je kiest voor kwark dan is de volvette variant zeker een betere keuze dan een hevig bewerkte 0% vet variant. Het is dus meer Paleo-proof dan een halfvolle of magere kwark 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.