Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

5 comments

Hoe Goed is Zonnebrand Eigenlijk voor je?

Vandaag de dag richt de meerderheid van de zonnebrand producten meer schade aan als dat ze goed doen. Zonnebrand is ontwikkeld om de kans op huidkanker te verkleinen en om je zonder zorgen van de zon te laten genieten.

Helaas zorgen de meeste zonnebrand producten juist voor een verhoogde kans op kanker en verstoren ze de functies van je hormonen [note]http://www.drugstore.com/banana-boat-kids-tear-free-sunblock-lotion-spf-50/qxp87617[/note] [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18484575[/note].

Wat veroorzaakt huidkanker?

Ultraviolette straling van UV-A en UV-B stralen tijdens het zonnebaden is de nummer 1 oorzaak van huidkanker [note]http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-4632.2010.04474.x/abstract[/note]. Roken, HPV (het virus wat genitale wratten veroorzaakt) en kunstmatig licht van zonnebanken worden ook gelinkt aan een verhoogde kans op huidkanker [note]http://journals.prous.com/journals/servlet/xmlxsl/pk_journals.xml_summary_pr?p_JournalId=4&p_RefId=875777&p_IsPs=N[/note].

UV-A Straling vs. UV-B

UV-B komt alleen door in de epidermis (de buitenste laag van de huid) en verhoogd de kans op kanker door directe fotochemische schade aan te richten aan je DNA, wat resulteert in mutaties in je genen [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10907526[/note]. Deze mutaties spelen een rol bij rimpels en het oud worden van de huid door afbreken van collageen en elastine [note]http://www.dermatology.ca/skin-hair-nails/skin/photoaging/[/note] [note]http://skin911.com/uva-uvb-sun-rays[/note].

UV-A stralen gaan dieper en komen door tot de 2e laag van je huid (dermis) waar ze de kans op kanker vergroten door het vergroten van reactieve zuurstofradicalen, welke op hun beurt ook weer je DNA kunnen aantasten [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10907526[/note]. Daarom is het altijd van belang als je een zonnebrandproduct koopt dat het zowel UV-A als UV-B straling blokkeert.

De originele zonnebrand

Franz Greiter heeft de zonnebrand uitgevonden in 1940 [note]http://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-1-4615-3732-8_82[/note]. Het actieve component uit zonnebrand is zinkoxide. Zinkoxide gedraagt zich als een fysieke barrière op de bovenkant van je huid, alsof je een t-shirt aanhebt. Zinkoxide helpt zowel de UV-A als de UV-B straling te blokkeren en wordt niet opgenomen door de huid, irriteert niet en veroorzaakt geen allergische reactie [note]http://www.jaad.org/article/S0190-9622%2899%2970532-3/abstract[/note] [note]http://consults.blogs.nytimes.com/2009/06/10/what-to-look-for-in-a-sunscreen/[/note].

Het wordt hedendaags niet gebruikt omdat het een ramp is met smeren. Omdat het namelijk niet opgenomen word door je lichaam blijft er altijd een dikke laag witte crème op je lichaam zichtbaar.

Je normale zonnebrand

Laten we eens kijken hoe de hedendaagse zonnebrand werkt. Als eerste wordt de zonnebrand opgenomen door de huid, wat betekend dat giftige ingrediënten in je zonnebrand invloed hebben op je systeem en lichaam [note]http://link.springer.com/article/10.1023%2FA%3A1016012019483[/note] [note]http://www.nature.com/jid/journal/v117/n1/full/5601129a.html[/note]. Jouw bekende blauwe flesje zonnebrand zit vol met parabenen [note]http://www.drugstore.com/banana-boat-kids-tear-free-sunblock-lotion-spf-50/qxp87617[/note]. Parabenen vergroten de kans op borstkanker en bemoeien zich met mannelijke voortplantingsorganen en hormonen [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18484575[/note]. Oxybenzone en retinyl palmitate zijn twee kwaadaardige ingrediënten die in veel zonnebrandproducten gebruikt wordt. Deze zijn niet goed voor de huid en verhogen daarnaast de kans op kanker in combinatie met UV-A straling [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14744420[/note] [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8648199[/note] [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16107546[/note].

Maar wat gebruik je dan als zonnebrandproduct?

Micronized Zinkoxide garandeert de veiligheid van normale zinkoxide maar is minder stug met smeren. Wanneer je zinkoxide smeert in de vorm van een melk / lotion wordt het niet opgenomen door je lichaam, en komt het niet in je bloedbaan terecht en heeft het daarom geen gevaarlijke bijwerkingen behalve als je het inademt [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2796768/[/note].

Daarom op aanraden geen spray met zinkoxide, maar een lotion.

Waarom zijn deze Micronized zinkoxide producten niet populair?

Waarschijnlijk heeft dit te maken met dat de producten iets duurder zijn en het gemis aan educatie met betrekking tot zonnebrand en huidkanker. Het is nu eenmaal moeilijker om een zinkoxide product te vinden dan een blauw flesje. Dokter Jetske Ultee heeft er wel eens een leuk artikel over geschreven hoe moeilijk het is om een goede en gezonde zonnebrand te vinden.

Jezelf blootstellen aan UV straling kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering en het risico op huidkanker vergroten. Veel moderne zonnebrandcrèmes hebben veel slechte ingrediënten die je het beste kunt vermijden. Ik raad je aan om genoeg water te drinken, je omega-3 inname te verhogen en te smeren met een product welke micronized zinkoxide bevat om jezelf te beschermen tegen vroegtijdige veroudering en huidkanker.

Zelf maak ik matig gebruik van de volle zon. Ik heb altijd een parasol mee op het strand en blijf echt niet langer dan een uur achter elkaar in de zon. Ik vermijd altijd direct contact met de zon op de tijden waarop de zon het sterkst is (tussen 12.00 en 15.30).

Als ik wat bruiner word dan ben ik wat gemakkelijker. En jij?

Dit artikel is een vertaling van het originele artikel van Dr. Mike Hart. Zijn artikel over het gevaar van hedendaagse zonnebrandcrèmes  is zo compleet dat ik beter zijn artikel kan vertalen als zelf alles opnieuw gaan opzoeken.

Daarnaast is dit artikel het laatste artikel in de driedelige serie over vitamine D en zonlicht. De overige 2 delen gaan over vitamine D en hoe je het tekort aan vitamine D het beste kunt aanvullen.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

5 gedachten over “Hoe Goed is Zonnebrand Eigenlijk voor je?”

 1. Ik ben diverse namen tegen gekomen, maar een hele goede hiervan lijkt mij die van pure nuff stuff… helaas alleen online te krijgen tot nu toe…Daar zit echt niets meer in dan nodig.. En wat ook goed helpt is niet gaan liggen bakken uiteraard..

  Beantwoorden
 2. Hallo Mitch,
  Bedankt voor je artikelen over de zon+. Ik ben er blij mee. Met je geheel trouwens. Maar dit terzijde. Ik heb dit jaar…………….. GEEN last van zonneallergie. Het begon heel even, een middagje op 1 arm en toen was het over. Waar Paleo al niet goed voor is.
  Ik heb net je boek besteld en laat je weten hoe het verder gaat.
  (uit eigen belang) ga zo door. Dank, MariAnne

  Beantwoorden
 3. En dan lees ik dat zinkoxide in combinatie met uv kankerverwekkend is.
  http://www.greenjump.nl/Merk/Lovea
  = een product zonder zinkoxide.
  (Ik vind overigens het woord ‘zonnebrand’ een slechte benaming voor een zonnenbrandcreme)

  Beantwoorden
  • Je leest wel eens wat op internet……

   Bedenk wel dat iedereen zomaar en van alles op internet kan zetten.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.