Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Vitamine D – Een Essentiële Vitamine voor ons Mensen Zonlicht is Iets Magisch

Nu iedereen de laatste tijd behoorlijk van de zon heeft kunnen genieten in Nederland, leek het me een goed idee om Vitamine D eens onder de loep te nemen. Natuurlijk ben ik niet de eerste die een artikel schrijft over Vitamine D, maar voor de compleetheid van deze website wil ik je deze informatie zeker niet onthouden.

Zonlicht is een magisch iets wat je niet moet onderschatten. Waarschijnlijk heb je vast wel eens van fotosynthese gehoord – het proces waarbij planten, algen en andere organismen zonlicht converteren tot energie – en hierbij bijvoorbeeld zuurstof vrijkomt. Zonlicht is direct en indirect verantwoordelijk voor al het leven op onze aardbol.

Wij mensen consumeren niet direct het zonlicht zoals planten doen. Zonlicht voelt goed aan, en maakt ons over het algemeen blij maar we hebben het niet nodig als “voedingsmiddel”. Zonlicht voor mensen is belangrijk om de 7- dehydrocholesterol in onze huid te gebruiken om Vitamine D3 te produceren.

Een cruciale vitamine

Vitamine D is cruciaal, het is één van de meest belangrijke vitamines, en dat terwijl het niet eens echt een vitamine is. Het is namelijk een secosteroide http://en.wikipedia.org/wiki/Secosteroid, en lijkt op hormonen zoals cortisol, testosteron en cholesterol. De meeste vitamines krijgen we vanuit externe bronnen. Maar Vitamine D is een andere soort “vitamine”. We maken dit zelf binnen het lichaam.

Vitamine D is essentieel voor ons mensen. Voor het grootste gedeelte van onze evolutie hebben we dagelijks in de zon gelopen. En mensen die meer in de Noordelijke streek wonen (zoals wij zelf) hebben een lichtere huid gekregen met minder melanine (pigment van de huid) zodat wij meer vitamine D kunnen produceren uit minder zonlicht. Wij hebben ons goed aangepast aan het zonlicht – en vitamine D – is een belangrijk onderdeel binnen ons lichaam.

 • Het reguleert het niveau van calcium en fosfaat in ons bloed, en zorgt voor een betere mineralisatie 1 en de groei van omze botten doordat het samenwerkt met calcium, vitamine A en vitamine K2. Een ernstig tekort aan Vitamine D kan flinke problemen veroorzaken.
 • Vitamine D speelt een grote rol in ons immuunsysteem, het zorgt voor de afweer van infecties en bacteriën.
 • Het remt ontstekingen

Voor iets wat zo belangrijk is voor ons lichaam en wat zo massaal beschikbaar is, krijgen wij mensen er toch erg weinig van. Zonlicht. Er wordt ons verteld dat we uit de zon moeten blijven, of dat we ons dik in moeten smeren met zonnebrand. We geven onze huid gewoon niet genoeg kans om vitamine D3 aan te maken. En essentieel dat deze vitamine is, zit er niks anders op dat je je lichaam genoeg kans geeft om het aan te maken.

Dat betekent dus zonlicht… of supplementen.

In het volgende artikel wil ik je graag laten zien wat je kunt doen om er zeker van te zijn dat je voldoende Vitamine D binnen krijgt. En daarnaast wil ik ook nog even het product zonnebrand aankaarten. Want zijn zonnebrandcrèmes wel zo veilig?

Wat doe jij om voldoende Vitamine D binnen te krijgen?

Media / Wetenschappelijke studies:

 1. http://ecopedia.be/fiche/Mineralisatie

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

9 reacties Plaats reactie

 1. En mocht de zon buiten niet schijnen, heb je geen tijd of zin om erin te gaan liggen of wil je gewoon meer controle over de hoeveelheid zonlicht die je op je huid krijgt? In de professionele zonnestudio geeft de zonneconsulent je het perfecte advies voor je huidtype, zodat je het hele jaar door zonlicht kan krijgen. Zon met mate en zorg dat je geZONd blijft!

  Beantwoorden
 2. Ik heb vorige week op een dag twee boeken besteld. Het budget boek en het vegetarische recepten boek. Als reactie daarop heb ik twee keer het budget recepten boek ontvangen maar niet het vegetarische recepten boek.

  Kunt u mij dat aub alsnog toesturen?

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest