Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

2 comments

Wat is er Mis met Soja?

Wat is er mis met Soja paleo

In een aantal artikelen die ik heb geschreven kwam het al een aantal keer naar voren.

Het vriendje van voornamelijk de vegetariër, genaamd Soja, is niet de beste voeding die je kunt nemen.

Net zoals graan is soja een gifstof die vaak gepromoot wordt als gezonde voeding. De grap is dat niet alleen vegetariërs veel soja eten, in bijna elke bewerkte voeding kun je tegenwoordig een vorm van soja vinden.

Om deze reden zijn de meeste mensen zich er niet van bewust dat ze erg veel soja eten. Je hoeft geen vegaburgers te eten om veel soja binnen te krijgen. Bij een normaal westers voedingspatroon komt ongeveer 9% van de totale calorieën uit een bron van soja.

Een hoop mensen denken dat soja niet zo slecht voor je is, omdat het al duizenden jaren in Azië wordt gegeten. Maar die Aziaten zijn slimmer dan je denkt. Ten eerste zijn de sojaproducten die daar oorspronkelijk worden gegeten gefermenteerd en onbewerkt. Het fermenteren is een belangrijk proces, omdat hiermee de gifstoffen uit de sojabonen worden geneutraliseerd.

Ten tweede wordt soja in Aziatische landen voornamelijk gezien als smaakmaker, niet als een alternatief voor dierlijke producten. De gemiddelde consumptie van soja is in China 10 gram (2 theelepels) per dag en in Japan 30 tot 60 gram. Dit is niet superveel.

In de westerse wereld zit al onze soja in bewerkte producten en is het niet gefermenteerd, en wordt het ook nog eens in grote hoeveelheden gegeten.

Soja beschadigt onze gezondheid op de volgende manier:

 • Soja bevat fytinezuur, wat zorgt voor een verminderende opname van mineralen als calcium, magnesium, koper, ijzer en zink;
 • Soja zorgt ervoor dat je meer Vitamine D nodig hebt, iets waar wij Nederlanders sowieso te weinig van binnenkrijgen;
 • De Vitamine B12 uit soja wordt niet opgenomen en zorgt ervoor dat je lichaam nog meer Vitamine B12 nodig heeft;
 • Vrij glutaminezuur of ook wel MSG (E621, natriumglutamaat, glutamaat, *alarmbellen*) wordt gevormd tijdens het bewerken van soja en daarnaast wordt het ook nog eens vaak extra toegevoegd om de slechte smaak van soja te maskeren;
 • Soja kan problemen met de schildklier vergroten, vooral bij vrouwen.

Voor mannen nog extra alarmerend: een studie [note]http://humrep.oxfordjournals.org/content/23/11/2584.full[/note] in 2008 wees uit dat mannen die een kop sojamelk per dag dronken, 50% minder spermazaadjes hadden dan mannen die geen soja namen.

Daarnaast is soja extreem gevaarlijk in babyvoeding. Baby’s die gevoed worden met een sojarijke babyvoeding hebben 13.000 tot 22.000 keer meer oestrogeenstoffen in hun bloed dan baby’s die een babyvoeding krijgen op basis van melk. Als een baby alleen maar sojavoeding krijgt, dan staat dit gelijk (gebaseerd op het gewicht van de baby) aan 5 menstruatiepillen per dag voor volwassen vrouwen.

Voor een complete lijst met studies die de gevaren van soja beschrijven, klik je hier [note]http://www.westonaprice.org/soy-alert/667-studies-showing-adverse-effects-of-soy.html[/note].

Nou dat was wel weer genoeg soja voor vandaag.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

2 gedachten over “Wat is er Mis met Soja?”

 1. Hoi, kan ik dan beter gewoon magere melk nemen ipv Soyamelk?

  Beantwoorden
  • Wij raden juist geen sojamelk aan.
   Wellicht kun je kiezen voor een notenmelk?

   Gr, Simone – team paleo.nl

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.