Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Eiwit Supplementen – Paleo of niet? Meer Uileg en Informatie Over Whey

Jarenlang heb ik whey eiwit gebruikt in mijn voedingspatroon. Daarnaast verkoop ik het zelfs op grote schaal binnen mijn eigen webwinkel netwerk in eiwitpoeder.

Let op: De website eiwitpoeder.nl heb ik in September 2015 verkocht.

Eiwitten zijn één van de meest gebruikte supplementen naast extra vitamines. Maar is het wel paleo?

Wat is whey?

Whey is een bijproduct tijdens het maken van kaas. Het is een heldere vloeistof die overblijft nadat de melk word gespannen en gestremd, en welke vroeger gewoon werd weggegooid en nu als grondstof enorm duur is geworden om zijn positieve eigenschappen. Whey zit namelijk boordevol eiwitten in zijn complete vorm. Dat betekend dat dus ook de essentiële aminozuren aanwezig zijn in whey, dit zijn de aminozuren die ons lichaam niet zelf aan kan maken en wij alleen maar uit goede kwaliteitsbronnen van eiwit kunnen halen. Whey is een natuurlijk eiwit, die aan de eiwitbehoefte van ons lichaam voldoet en gemakkelijk in het gebruik is. Daarom zijn populariteit.

Zuivel intolerantie en whey gebruik

Whey bevat sporen van lactose, dus mensen die extreem intolerant zijn voor zuivelproducten kunnen problemen hebben met de vertering van whey.

Daarnaast is er nog verschil in de zuiverheid. Met whey heb je een aantal opties. Whey eiwit concentraat bevat wat vet en lactose, maar whey eiwit isolaat is eigenlijk alleen pure eiwit met bijna geen zuivel elementen meer. Concentraat is minder bewerkt en eigenlijk dus meer in zijn natuurlijke vorm, maar bevat minder eiwit. Isolaat is 90-94% eiwit, maar heeft een intensiever filteringsproces ondergaan.

Fitness en bodybuilders gaan vaak voor de “puurheid” van een whey isolaat, omdat ze worden aangetrokken door het hoge percentage eiwitten. Daarnaast is isolaat whey ook een stuk duurder dan concentraat, maar in alle eerlijkheid maakt het niet zoveel uit en heeft elke eiwitshake een positief effect op spierherstel. Wanneer het financieel niet zoveel uitmaakt om iets meer te betalen en je reageert niet al te best op zuivel, dan is isolaat de beste keuze. Mocht je hier geen last mee hebben dan is het prima om voor een concentraat te gaan in de meeste gevallen (mocht je geen steak bij de hand hebben) ;-).

Is het Paleo?

Whey eiwit valt in de 80/20 categorie van paleo. Het is niet strikt paleo, omdat het zeker niet beschikbaar was voor onze voorouders, maar het kan een effectieve manier zijn om een eiwitrijke maaltijd te vervangen – zonder enig nadeel. Het is een beetje een grijs gebied. Net als zuivel. Als je niet tegen zuivel kan, sla whey dan over (of probeer een isolaat) en neem je tijd om een maaltijd klaar te maken met eiwit. Als zuivel voor weinig problemen zorgt dan is een eiwitpoeder een goede manier om voedingsstoffen in je lichaam te krijgen, vooral in de ochtend of na de training.

Het moderne paleo hangt naar mijn mening ook op het gebruik maken van de positieve dingen van onze huidige maatschappij. Ik wou dat ik uren in het bos kon lopen en kon jagen voor mijn voedsel (denk ik). Maar de realiteit is dat we met z’n allen behoorlijk druk zijn, en dat het geen enkel probleem is als jij af en toe een eiwitshake nuttigt in de ochtend zodat je eerder op het werk kunt zijn. Wat betekent dat je ook eerder weg kunt, en eerder thuis bent om heerlijk eten klaar te maken met je man / vrouw / vriend / vriendin. Je meer tijd hebt om in je favoriete boek verder te lezen etc.

Gebruik whey eiwit als supplement. Dit betekend, als aanvulling op. Whey eiwit vervangt nooit een evenwichtig voedingspatroon en is geen maaltijdvervanger. Het is altijd beter om gezonde, simpele voeding te eten.

Dat gezegd hebbende… Wie gebruikt er whey in zijn paleo voedingspatroon?

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

16 reacties Plaats reactie

 1. Sinds ik dus paleo eet ( 5 dagen hahaha) gebruik ik het in mijn smoothie als ontbijt, samen met amadel/kokosmelk en avocado met banaan of mango.
  Ik bestel het altijd voor mijn man en dan de Vanille(ice cream smaak).
  Dus ik kan dan beter gaan voor de Whey Premium Naturel.

  Beantwoorden
  • Ik zou inderdaad voor de natuurlijke versie gaan, hier zitten geen kunstmatige stoffen in die de vetverbranding mogelijk stagneren omdat deze eerst afgebroken moeten worden (tijdens dit proces verbrand je geen vet).

   Beantwoorden
 2. Avatar

  Ben zelf 10 jaar geleden overgestapt op paleo volgens Loren Cordain. Aanvankelijk aangevuld met wheyhydrolisaat oa vanwege het gemak en dan met name vlak na een intensieve training of wedstrijd. Ben daar inmiddels mee gestopt. Op de paleo-site van Cordain kun je bij Published Research vinden dat het supplementeren met whey toch niet zo slim is als het lijkt als je wilt afvallen EN gezonder worden.

  Beantwoorden
 3. wat is het verschil met jouw “eigen Paleo shake” ?
  welke is nu beter?

  Beantwoorden
 4. Doordat ik veel aan krachttraining doe wil ik een eiwit supplement blijven gebruiken. Nu ik sinds kort over gestapt ben op paleo merk ik een wereld van verschil in mijn energie niveau en ook in maag/darmklachten. Ik ben nu aan het rondkijken voor een beter alternatief van mijn gebruikelijke eiwitpoeder.

  Ik zie in de samenstelling van paleo eiwit dat er maltodextrine in zit.
  Dit heb ik opgezocht en het blijkt dat dit in europa vaak uit tarwe gehaald wordt waardoor er mogelijk gluten in kunnen zitten.
  De vraag is al te raden.. Weet je waar de maltodextrine uit gewonnen wordt?

  Beantwoorden
 5. ik zou starten met het paleodieet

  2 vraagjes, elke morgen eieren is dit niet slecht voor de lever ? ik heb al een vervette lever

  de whey, zitten daar gluten in ?

  Beantwoorden
 6. Ben het er mee eens dat whey shakes in de grijze zone vallen. Legt natuurlijk ook veel aan de kwaliteit van de shake in kwestie, sommige zijn van een beduidend betere kwaliteit dan anderen. Zo zijn er shakes die enorm veel suiker bevatten en daarnaast ook nog smaak en conserveringsmiddelen kennen, niet echt bevorderlijk.

  Beantwoorden
 7. Kun je een advies uitbrengen voor het gebruik van whey? Ik zie door de bomen het bos niet meer, er bestaan er zoveel!

  Beantwoorden
 8. Ik heb wel schrik van de vetten die nov gebruikt mogen worden. Plus ik eet geen of zelden vlees. Kan ik mij dan toch nog aanvullen met een protieneshake ? Dat vasten lukt tot hier toe wel goed.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest