Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Kunstmatige Zoetstoffen Hoe Slecht Zijn Ze?

Sinds ik negen jaar geleden begonnen ben met het verkopen van whey eiwit heb ik al met ze te maken, kunstmatige zoetstoffen.

De eerste paar jaar van mijn carrière was ik me van geen kwaad bewust. De laatste twee jaar heb ik een haat-liefde verhouding met deze zoetstoffen. In dit artikel wil ik dieper ingaan op het gebruik van zoetstoffen en eventuele alternatieven.

Update: Inmiddels heb ik in September 2015 mijn bedrijf in eiwitpoeder verkocht om mij vol in te zetten voor Paleo.

Wanneer je een low carb, paleo of bijna-geen-suiker voedingsschema aanhoudt dan komt de vraag natuurlijk een keer naar boven. Wat moet ik doen met al die producten die kunstmatige suikers bevatten? Mijn mening is dat je moet kijken naar het product met de kunstmatige suikers en gaat nadenken wat het voordeel is (lichamelijk of anders) van het consumeren hiervan in tegenstelling tot een bron welke geen kunstmatige zoetstoffen bevat.

Soms zul je deze vraag met ja, en soms met nee beantwoorden. We leven in een wereld waar er taart gegeten wordt met een verjaardag, waar je kinderen moet opvoeden om te genieten van dingen zonder suiker tijdens een verjaardag / vakantie, maar waar dat niet altijd lukt. En waar er gewoon veel producten gemaakt worden met chemische zoetstoffen. Hieronder beschrijf ik de meest voorkomende kunstmatige zoetstoffen.

Aspartaam

Deze zoetstof combineert twee aminozuren, fenylalanine en asparaginezuur met methanol. Het is in Nederland bekend onder het E-nummer E951. Het voedingscentrum zegt dat aspartaam een veilige zoetstof is zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft. Er zijn diverse onderzoeken gedaan waarbij er geen enkele schade is gevonden binnen het menselijk lichaam. Maar niet iedereen is het hiermee eens. Aspartaam zou een excitotoxin zijn, dit is een stof welke de zenuwcellen in je hersenen overuren laat draaien.

Een bewezen probleem van aspartaam is er voor mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte phenylketonurie (PKU). Deze moeten uitkijken vanwege het effect op de hoeveelheid fenylalanine in het bloed. Hier waarschuwt het voedingscentrum ook netjes voor. 1 Daarnaast is het ook oppassen geblazen voor mensen met een leveraandoening en voor zwangere vrouwen, aangezien deze groepen vaak een hoge mate van fenylalanine in hun bloed hebben.

Sucralose

Deze zoetstof begint als een echte suiker, maar wordt vervolgens chemisch bewerkt door drie waterstof-zuurstof groepen in te wisselen voor drie chloormoleculen. Dit proces maakt het tot een zoetstof zonder calorieën omdat we deze vorm van voeding niet herkennen in ons lichaam. Daarnaast is sucralose 600x zoeter dan normale suiker.

Sucralose is nog een redelijk nieuwe zoetstof, voor het eerst goedgekeurd in 1998, en hoewel er nog geen onderzoeken vaststellen dat het schadelijk voor je is zitten er behoorlijk veel onderzoekers wel te wachten op de eerste probleemgevallen.

Er zijn een aantal mensen die klagen over allergische reacties op sucralose, maar echt bewijs is er niet voor dat het door de sucralose komt. Zoals al eerder gezegd, als de voeding of het drinken geen enkel anders positief gevolg heeft voor het lichaam, dan kun je beter op zoek gaan naar een alternatief.

Stevia

En dit is het alternatief. Stevia. Dit is een zoetstof zonder calorieën afkomstig van een kruidenplantje. Oorspronkelijk uit Paraguay, kun je Stevia kopen als plantje, in de vorm van bladeren, een poeder of druppels. Stevia is geen familie van de bovenstaande kunstmatige zoetstoffen. Het is geheel natuurlijk.

Net als sucralose is het behoorlijk krachtig. Een paar druppels Stevia heeft dezelfde zoetheid als een flinke kop suiker. Je kunt het gebruiken voor bakken of het maken van taarten (zoals mijn Chocolade Fudge). Het grootste nadeel van Stevia volgens verschillende mensen is de vreemde onderliggende smaak die het aan producten brengt. Zelf heb ik hier geen enkele last van.

Ach, voor ieder is er wel een zoetstof. Ik hou het bij de natuurlijke variant, aangezien ik absoluut geen last heb van de “rare” bijsmaak van Stevia. En anders is sucralose de beste optie. Kunstmatige zoetstoffen zijn geen paleo, maar ze zijn ook niet verschrikkelijk.

Toch blijft het het beste om de drang naar zoete dingen zo laag mogelijk te houden, door gewoon zo min mogelijk zoete dingen te eten.

Media / Wetenschappelijke studies:

  1. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/intensieve-zoetstoffen/aspartaam.aspx 

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

7 reacties Plaats reactie

  1. Aspartaam, vreemd dat dit niet op je verboden lijst staat, het is echt gif.
    de officiële voorlichtingen van het RIVM, Wageningen, enz. zijn niet betrouwbaar.
    onderzoekers krijgen daar vaak een zwijgplicht want het schaadt de handel :/

    Beantwoorden
  2. Ik geloof het RIVM eerder dan bovenstaande rectie waarbij (onbedoeld?) voor de belangen van de suikerindustrie opkomen word.
    Zie link over maffia-praktijken van de suikerindustrie, of kijk de Zembla reportage “De zoete verleiders” en beslis dan zelf.

    Zelf proef ik ook de afwijkende smaak van stevia, maar het is een kwestie van experimenteren om te leren in welke producten dat geen probleem is (bijvoorbeeld als zoetstof voor drop).

    Ik mis trouwens Saccharine, Cyclamaat, en ‘Acesulfaam K’ in het lijstje.

    Beantwoorden
    • Bijzonder, ik had toch echt verwacht dat je anti aspartaam zou zijn.
      Mijn inziens is dit echte rommel die je buiten je lichaam moet houden.
      Tegenvaller dus….

      Beantwoorden
      • Dennis Van Gerven

        Hoi Karin,

        We raden ook zeker niet aan om aspartaam als standaard zoetstof te gebruiken.

        Onze voorkeur gaat beslist uit naar stevia!

        Beantwoorden
  3. Vanwege een sucroseintollerantie ben ik me dieper gaan interesseren in zoetstoffen. Ook ik ben géén fan van aspartaam, daarnaast is het bij stevia in de winkel goed opletten. Er zijn erg veel varianten verkrijgbaar waar er meer maltodextrinepoeder in zit dan stevia.

    Advies; blijf de verpakkingen lezen en je boerenverstand gebruiken.

    Beantwoorden
  4. Omdat ik m’n eiwitten nodig heb en veel eiwitdingen, zoals kaas niet kan hebben, gebruik ik eiwitpoeder. Ook weleens van die zakjes gekocht met kunstmatige zoetstoffen – snap niet waarom dat nodig is – maar reageerde daar erg slecht op, helemaal ontregeld, koppijn enzo en ziek. Bij sucralose heb ik dat niet maar lijkt me niet direct gezond.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.