Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Van Paleo Dieet naar Paleo Sjabloon Steeds Meer Mensen Nemen Hun Gezondheid in Eigen Hand

De laatste maanden zie ik de populariteit van Paleo met de dag groeien. Dat maakt me blij! 😉

Het betekent dat meer mensen hun gezondheid in eigen hand nemen en zich minder gaan aantrekken van en laten sturen door reclames, voedingscentra, etc.

Wat ik echter ook zie, is dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag wat Paleo nu precies inhoudt. Voornamelijk in Amerika raden grote bloggers als Mark Sisson en Robb Wolf een Paleo-manier van leven aan, maar ze hebben elk hun eigen variant. Dit leidt uiteindelijk tot verwarring bij de mensen die nieuw zijn in de wereld van Paleo.

De verwarring omtrent Paleo zit hem vooral in de volgende vragen:

  • Is Paleo laag in vet, of laag in koolhydraten? Is verzadigd vet toegestaan? Zo ja, hoeveel?
  • Hoeveel eiwitten eet je binnen een Paleo-dieet?
  • Kun je zuivelproducten gebruiken – of niet? En zo ja, welk soort?
  • Zijn pseudogranen toegestaan of niet?

Als we naar het verleden kijken waar het allemaal begon met Loren Cordains boek The Paleo Diet 1, dan was dit dieet gematigd wat betreft koolhydraten en laag in verzadigd vet (hoewel het niet verboden was).

Vervolgens werden low-carbdiëten zoals Atkins populair. Vanuit hier zijn veel mensen overgestapt naar Paleo en begonnen de lijnen tussen Paleo en low-carb te vervagen. Voor deze mensen is het Paleo-dieet hoog in vet – met name verzadigd vet – en laag in koolhydraten, met een gemiddelde hoeveelheid eiwit. Eigenlijk de manier waarop mijn Paleo Revolutie ook is gebaseerd.

Recentelijk zijn hier ook nog varianten op gekomen waarbij zuivel en sommige granen zoals witte rijst en boekweit worden toegestaan voor mensen zonder tolerantie voor deze producten.

Dus wat is Paleo eigenlijk? Is het low-carb? Laag in vet? Wel of geen zuivel? Granen?

Variatie is Mogelijk

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren. Ten eerste moeten we ons afvragen of we gaan kijken naar wat onze voorouders precies aten, of wat optimaal is voor de moderne mens. Hoewel hard-core Paleo-aanhangers zullen aangeven dat er geen verschil is (ik ben voorstander), zijn er andere mensen die beweren dat hoewel bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivel er vroeger niet waren, dit wel goede voedingsstoffen bevat (ik sta wel open).

Ten tweede hebben recentelijke studies aangetoond dat we niet 100% kunnen achterhalen wat onze voorouders precies aten, en dat er in verschillende werelddelen ook verschillende voeding werd gegeten. Bepaalde bevolkingsgroepen haalden wel 60~90% van hun calorieën uit vetten. Maar er zijn ook groepen die 70% of meer van hun calorieën uit koolhydraten haalden. Het is dus onmogelijk om te zeggen of onze voorouders low-carb of laag in vet aten, zonder aan te geven over welke bevolking het gaat en waar ze leefden.

Ten derde lijkt het erop dat er onderling bij mensen veel variatie kan voorkomen. De één kan absoluut niet tegen zuivel, terwijl de ander zichzelf er goed door voelt. De één voelt zich lekker op low-carb, maar de ander moet meer koolhydraten eten. Sommige mensen gaan beter om met eiwit (25% van hun calorieën), maar het lichaam van iemand anders is wellicht met een stuk minder eiwit tevreden.

groente en fruit

Het Paleo-dieet vs. het Paleo-sjabloon

Ik denk dat het zinvol is om te stoppen met kijken of een bepaald product “Paleo Proof” is, maar dat we meer moeten gaan kijken naar een Paleo-sjabloon.

Het verschil is dat je met een dieet vaak een bepaalde aanpak volgt waarvoor bepaalde richtlijnen gelden. Er is binnen een dieet meestal geen ruimte voor variatie of een experiment.

Een sjabloon biedt meer flexibiliteit en kijkt meer naar het individu. Een sjabloon bevat een aantal algemene richtlijnen die je verder zelf kunt invullen.

Met een dieet hoef je niet na te denken, met een sjabloon wel. Voor sommige mensen is dit een vloek, voor andere mensen een zegen.

Met de Paleo Revolutie heb ik ook geprobeerd de richtlijnen duidelijk te maken en het niet per se te verpakken als totaalplaatje. Het is niet per se een dieetaanpak zoals sommige lezers dat gewend zijn.

Een aantal mensen was teleurgesteld dat er geen compleet maaltijdprogramma bij de Paleo Revolutie zat. Dit had ik met opzet gedaan. Je moet Paleo invullen voor jezelf, het werkbaar maken voor jezelf (echter, nu heb ik toch een receptenboek bij de Paleo Revolutie gestopt als bonus, om toch zoveel mogelijk aan de wensen van klanten te voldoen, maar dat is een ander verhaal).

Als lezers me vragen wat ik van zuivel vind, of van nachtschades of alcohol, dan is daar voor mij ook geen eenduidig antwoord op te geven. Het ligt er allemaal aan. De enige manier om erachter te komen wat geschikt is voor jou is om te experimenteren en te observeren.

Dit doe je door voeding uit het “grijze gebied” 30 dagen lang uit je voedingsschema te laten, en ze vervolgens één voor één weer toe te voegen. Vervolgens observeer je jezelf en kijk je hoe je lichaam reageert.

We zijn allemaal uniek. We zijn opgegroeid in verschillende streken, met verschillende families, met verschillende eetgewoontes en we worden blootgesteld aan verschillende giftige stoffen. Dus hoewel veel van onze genen dezelfde zijn, zitten er ook wat verschillen.

Een sjabloon lijkt een goede oplossing, aangezien we fysiek gezien allemaal hetzelfde in elkaar zitten en er voeding is waar wij als mensen gewoon niet tegen kunnen.

Een boek als de Paleo Revolutie helpt je gigantisch op weg naar een goed sjabloon, maar ik denk dat we de vraag over wat Paleo nu echt is gewoon moeten laten rusten.

Een meer belangrijke vraag is bijvoorbeeld: Wat is jouw optimale dieet?

Hoe denk jij hierover? Volg jij Paleo tot op de letter? Welke soort Paleo volg je? Luister je naar je lichaam? Ik ben benieuwd.

Media / Wetenschappelijke studies:

  1. http://www.bol.com/nl/p/the-paleo-diet/1001004010497238/

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

7 reacties Plaats reactie

  1. Hallo mitch,

    Geweldig je inzet, je stukjes, je overtuiging en vooral je stimulatie om mensen zelf na te laten denken en te laten zoeken naar wat goed voor henzelf is. Super kan niet anders zeggen. Ik zelf ben via de Gabriels methode ( ken je die) bewuster gaan kijken naar voedsel en voel nu aan wat mijn lichaam nodig heeft ik doe het heel erg op mijn gevoel maar ook heel bewust geen gemaakte producten maar zelf alles maken of kopen bij een slager die zelf slacht enz. Bewustwording is de sleutel. Leuke bijkomstigheid ben zins maart bezig, meer energie meer zin en 12 kilo kwijt.

    Beantwoorden
  2. Dat van een sjabloon vind ik goed gevonden. Zodra je met vaste regels begint, is het (voor mij althans) veel moeilijker te volgen.
    Je eigen weg vinden en daarbij het paleo idee volgen, maar af en toe ook een niet paleo product toevoegen, lijkt me een gezonde instelling.
    Zelf ben ik sinds een paar weken in de weer met de paleo principes.
    Geen brood en pasta meer voor mij. Ik heb het tussentijds nog wel geprobeerd,maar het voelt niet goed.
    Veel groente, geen probleem. Noten, zaden en fruit, ook geen probleem. Maar ik eet ook boekweizaden en boekweit pannekoeken en dikke Turkse yoghurt in combinatie met zaden en gedroogde cranberry’s. Vanavond een bord vol met verse doperwtjes, snijbiet, roergebakken met een uitje, knoflook en bacon en sla met tomaten met een avocadospread. Alle groenten uit eigen tuin, maar wel een lekker glas wijn erbij.
    Zo voel ik me er goed bij en heb ik het gevoel dat ik lekker en onbeperkt kan eten.
    En intussen ben ik ook een paar kilo afgevallen.
    Dus zelf je keuzes maken en niet te star zijn, dan komt het helemaal goed.

    Beantwoorden
  3. Ik ben nog maar heel kort bezig met iets dat op Paleo lijkt. Stoppen met koek, snoep, drop, chips en alles wat daar op lijkt is totaal geen probleem voor me. Stoppen met brood vind ik minder makkelijk, omdat ik eerlijk gezegd liever brood at dan een warme maaltijd. Als ik alleen was, ging ik ook echt niet koken. Overigens ben ik ook nooit dik geweest of extreem mager. Met een lengte van 1.83 en een steady gewicht van 68 kg, een goede bloeddruk (115/70) hoefde ik niet te klagen. Aardappels vind ik gewoon niet zo lekker, hoewel ik een frietje op z’n tijd wel kan waarderen. En, hoewel ik Indisch bloed heb, rijst vind ik ook al niet zo lekker. Waarom dan toch Paleo, als ik zo lekker in m’n vel lijk te zitten! Ik schrijf bewust ‘lijk te zitten’ want, een -volgens de huisarts- te hoge cholestrolwaarde, een breuk in het middenrif, waardoor ik problemen heb met darmen en maag, een DVT in mijn rechterbeen (1999), waar ik bij tijd en wijle nog last van heb, maken dat ik dus niet echt goed in m’n vel zit. De voorgeschreven statines wil ik niet slikken, onbewust staat het me tegen en na twee van die dingen ben ik er maar mee gestopt.
    Het Internet is een bron van informatie en zo kwam ik bij Paleo terecht. Via die sites rolde ik in allerlei informatie over cholestrol. Al met al leek en lijkt een Paleo levenswijze mij op mijn lijf geschreven. Toch blijf ik met vraagtekens zitten…!!!??? Een lichaam heeft, naar mijn bescheiden mening, toch echt koolhydraten nodig. Ik heb veel duursporters om mij heen en als zij geen koolhydraten zouden eten, houden zij hun sport nooit vol. Geen koolhydraten betekent dat je uiteindelijk spiermassa gaat verbranden en dat lijkt mij ook niet echt goed…Met andere woorden, ik ben de weg een beetje kwijt. Krijg ik door de hoeveelheid groenten en fruit die ik eet genoeg koolhydraten binnen? Oh ja, ik eet nog zo’n twee boterhammen koolhydraatarm brood met tomaat, aardbeien, vis of vleeswaren. Ik wil ook weer gaan sporten, maar het lijkt mij dat ik dan toch echt koolhydraten met een lage GI index moet eten, of heb ik het nu mis?
    Om het totale plaatje compleet te maken, ik ben een vrouw van (bijna) 58 jaar, ben ondernemer (fotograaf en ren me rot van hier naar daar).

    Ben erg benieuwd naar je reactie en ik hoop dat je me de weg een beetje kunt wijzen, ik heb echt even een routeplanner nodig!

    Beantwoorden
    • Hoi Karen,

      Ik wil wel even kort reageren. 😉

      Natuurlijk kun je koolhydraten eten als je ze kunt verdragen, maar let ook heel goed op je lichaam. Als je dan koolhydraten eet neem ze dan via quinoa, rijst of iets dergelijks en geen brood. En natuurlijk zitten er ook koolhydraten in groente en fruit. Je hebt echt niet zoveel koolhydraten nodig als dat een hoop duursporters denken. Daarnaast ben ik absoluut GEEN fan van duursporten.
      We zijn er gewoonweg niet voor gemaakt. (https://www.paleo.nl/cardio-en-paleo-training/) Dus daar zou ik als eerste mee stoppen. 😉 haha

      Doe een training in de vorm van HIT.

      Het enige deel van je lichaam welke écht koolhydraten nodig heeft zijn je hersenen. Maar wij zijn ook in staat om binnen ons lichaam eiwitten om te zetten tot glucose welke nodig is om de hersenen goed te laten werken.
      Voor je dagelijkse activiteiten, het fotograferen e.d. is een Paleo voedingspatroon perfect, en mis je echt helemaal niks.

      Wellicht in de eerste weken voel je je wat slap, omdat je op dit moment meer een suikerverbrander bent. Maar wat je wilt worden is een vetverbrander. Vet geeft je een constante vorm van energie.
      En geen pieken en dalen zoals suiker dat geeft.

      Veel succes in je verdere puzzel! Ik raad je aan om mijn boek te kopen: http://www.paleorevolutieboek.nl
      aangezien daar natuurlijk alles in staat als je nog meer informatie wilt absorberen. Daarnaast staat ook deze website BOMVOL informatie.

      Gr Mitch

      Beantwoorden
      • Hi Mitch,

        Ben niet bevreesd, ik zal nooit aan duursport gaan doen. Wat ik om me heen zie is voldoende om te zeggen, ‘jullie doen maar, ik doe er in elk geval niet aan mee!’ 🙂
        Vergis je overigens niet in de fotografie. Tijdens een trouwreportage ben ik voortdurend alert. Zo’n reportage, met alles erop en eraan, kan zomaar 12 uur duren. Dus 12 uur alert, 12 uur op de toppen van m’n kunnen en er over heen. Ik heb dan soms van die momenten dat ik soms echt wat flauw en licht in m’n hoofd word. Wat kan ik dan, binnen de Paleo levensstijl, even snel eten om weer verder te kunnen. En zeg niet ‘een banaan’, want hoe lekker ook, het is echt geen gezicht als ik tijdens een belangrijk moment net zo’n ding zit te peuzelen. 🙂
        Enfin, ik ga verder op de ingeslagen weg en zal de boterhammen (ook de koolhydraat arme) laten voor wat ze zijn. Je hebt me in elk geval geïnspireerd tot het schrijven van een blog, waar ik m’n vorderingen bij ga houden. Straks even een ‘stille website’ aanpassen, de domeinnaam die ik daarvoor heb geregistreerd kan ik blijven gebruiken (Leef-Lekker). Nog wel één vraag, ik gebruik nu 3 x per dag spirulina, o.a. als alternatief voor die gekke statines. Ik neem zomaar aan dat dit geen kwaad kan, of heb jij daar andere ideeën over?

        Groet
        Karen

        Beantwoorden
  4. Hallo Karen,

    Ik wil even reageren om dat ik met name het stukje herken over het brood en dit ook mis. Het lukt mij dus niet altijd het te laten staan maar die momenten bewaar ik voor als ik buiten de deur eet. Wat mij helpt op de flauwe momenten (want ik ben ook actief en moet mijn aandacht erbij houden) is amandelbrood met rozijnen op die momenten te eten of mijn zelfgemaakte notenbar (dit komt niet van Mitch maar uit een ander boekje dacht ik, wel Paleo). Voor deze laatste helpt mij goed op de flauwe momenten. Het is simpel te maken en ik doe er ongeveer een week mee. Je neemt een pakje santen en laat dit heel langzaam smelten, daardoorheen doe je naar wens gehakte noten, stukjes gedroogd fruit/ rozijnen en honing. Je roert dit goed door elkaar. Als het een goed mengsel is dan giet je het in een rechthoekig of vierkant bakje. Drukt het stevig aan en laat het afkoelen in de koelkast. Daarna kan je naar wens steeds een stukje afsnijden en opeten op je flauwe momenten. Mij helpt dit echt heel goed, het is ook lekker bij de thee enzo. Ook kan je het, net zoals het amandelbrood, makkelijk mee nemen als je onderweg bent.
    Ik ben zelf nog wel zoekende en 100% Paleo lukt mij niet. Maar door het sjabloon te volgen ben ik bewuster aan het omgaan met voeding en laat ik vooral de suikers e.d. staan. Ik merk dat ik hierdoor heel veel energie heb in tegenstelling tot mijn futloosheid toen ik hier niet op lette. Het leuke van Mitch vind ik ook dat het niet eindigt bij de aanschaf van het boek (overigens heel interessant om te lezen!) maar dit soort berichtjes en artikelen enzo deelt. Echt leuk! Ga zo door!

    gr Armanda

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.