Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

57 comments

Zijn Boekweit, Quinoa en andere Pseudogranen Paleo Proof?

Vragen beantwoorden vind ik super. Zo hoef ik niet te bedenken wat te schrijven en weet ik zeker dat ik mensen help met het beantwoorden van de vragen. Gisteren schreef ik naar aanleiding van een vraag een artikel over borstvoeding en paleo.

Vandaag schrijf ik een artikel over een onderwerp waar denk ik veel onduidelijkheid over is. Namelijk pseudo granen en paleo. Bedankt Julia voor het insturen van je vraag.

Pseudo granen.

Enkele pseudo granen zijn bijvoorbeeld quinoa, chia zaden of boekweit. En ja, ik realiseer me dat ze superfoods genoemd worden.

Pseudogranen, zijn geen graan/grassoort zoals echte granen. Van graan weten we sowieso dat het niet goed voor ons is. Maar pseudo granen zijn zaden. En zaden zijn paleo, toch?

Niet helemaal, naar mijn mening zitten deze pseudo granen te hoog in koolhydraten om echt helemaal paleo te zijn.

Boekweit;
In bijvoorbeeld boekweit zit een stuk meer zetmeel dan zaden zoals vlaszaad, of pompoenpitten en dus kunnen we het beste deze producten met mate gebruiken.

Als je kijkt naar het verleden is boekweit zeker geen paleo. Je kunt een gouden ring om een pseudo graan doen (of om een aap) maar het is en blijft een koolhydraatrijke-wannebe-graansoort die daarnaast ook nog best hoog op de glycemische index zit (54). En als je mijn artikel over diabetes hebt gelezen weet je dat je dit zoveel mogelijk moet vermijden helemaal als je al deels insulineresistent bent.

Als laatste moeten er veel bewerkingen gedaan worden om boekweit eetbaar te maken voor ons mensen (malen, roosteren, spoelen, etc.) en begonnen wij mensen hier ongeveer van 6000 v.C. mee.

Oke, dit lijkt een tijd geleden. 😉 Maar als je het vergelijkt met de miljoenen jaren dat wij hier al op de aardbol rondlopen dan valt het in het niets.

Of er plaats is voor boekweit tijdens een paleo levenstijl? Strikt gezien, nee. Maar wij, of in ieder geval ik, leef de paleo levensstijl met de 80/20 regel. Als ik 80% van de tijd mij strikt paleo aan de paleo regels hou dan is het prima mogelijk om in die 20% minder perfecte voedingsmiddelen te pakken zoals boekweit, quinoa, aardappelen of havermout in je voeding.

Havermout; Hoewel het wordt gezien als gezonde voeding zit er fytinezuur in dat zich bind aan de vitamines en mineralen in je voeding wat het weer geen topvoeding maakt.

Andere vervangers voor graanproducten zijn bijvoorbeeld aubergine, of wat dacht je van courgette waar je heerlijke spaghetti mee kunt maken. De laatste twee zijn de beste opties.

80/20 regel.

Nogmaals, strikt gezien zijn pseudo granen geen paleo. Wel kun je het bij wijze van de 80/20 regel prima af en toe eten. Mocht je willen afvallen kun je het het beste laten staan. Heb je overgewicht en ben je al insulineresistent kun je het het beste laten staan, tot je op het moment bent gekomen dat je lichaam weer in balans is (tot je weer een gezond figuur hebt zonder al teveel vet). Je kunt dan langzaam weer dit soort producten toevoegen en kijken wat voor effect het heeft op je lichaam.

Wat is jouw kijk op deze voedingsbronnen?

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

57 gedachten over “Zijn Boekweit, Quinoa en andere Pseudogranen Paleo Proof?”

  • Speltbrood ook gewoon met mate eten. Ook spelt bevat gluten en antinutriënten, en hoewel het de betere optie is omdat het gefermenteerd is zou ik ze in de 20% van de 80/20 regel plaatsen.

   Beantwoorden
 1. Super helder, bedankt voor het antwoord!
  Die 80/20 regel is inderdaad een hele goeie.

  … en ik vermoed dat je geitenmelk en – yoghurt ook niet zal aanraden?
  Ik kom met deze vragen omdat ik mij wel eens verdiept heb in de Ayurveda, de hindoeïstische gezondheidsleer. Zij beweren dat koemelk niet voor de mens bedoeld is, maar bevelen geitenmelk als gezond alternatief.

  Ik heb trouwens ook een recept gecreëerd met mijn Paleo-recepten (een beetje als hobby, het is niet bepaald een professionele site): http://paleoproof.weebly.com

  Je wordt in ieder geval creatief met Paleo 😉

  Groetjes van

  Julia

  Beantwoorden
  • Daar vraag je me wat. Ook ik neem wel eens geitenzuivel. Kijk ook het artikel:

   https://www.paleo.nl/lactose-intolerantie-wel-of-geen-zuivel-tijdens-paleo/

   Waar ik in de laatste alinea praat over geitenzuivel en het volgende schrijf:

   Geit

   Geitenzuivel is ook een optie. Meer vet, minder caseïne, minder lactose en minder verteringsproblemen maken van geitenzuivel een perfecte optie. Zowel qua structuur als qua voedingswaarden komt geitenmelk heel dicht in de buurt van moedermelk, wat het een meer aannemelijke keuze maakt dan melk van de koe.

   Tof dat je ook een site bent begonnen! Laten we paleo alive & kicking maken met z’n allen in Nederland. Iedereen kan zijn steentje bijdragen.

   Beantwoorden
 2. Zoals koeienmelk is voor kalfjes is geitenmelk voor geitjes. Wat niet wil zeggen dat je het moet laten als je het lekker vindt.
  Ik kan niet tegen kaas (ben ik door Paleo achtergekomen) maar eet het af en toe wel omdat ik er gewoon heel dol op ben! 80-20 toch. 😀

  Beantwoorden
  • Deels eens, feit blijft wel dat ons lichaam geitenzuivel beter kan verdragen.

   Beantwoorden
  • ADRIANA. IK BEN DOL OP GEITENKAAS (BELEGEN/OUD), KOOP HET BIJ DE BOERDERIJ (STAAT OP DE MARKT). MAAR HET WORDT ME NU BIJ DE PALEO AFGERADEN.

   Beantwoorden
 3. Hoe zit het met cassave?
  Het is een wortel en levert zetmeel
  Wel of niet paleo proof ?

  Beantwoorden
 4. Ja daar ben ik ook heel nieuwsgierig naar. Ik gebruik casava ook wel eens in gerechten of taartjes, maar is het wel of geen paleo…. ?

  Beantwoorden
  • Is paleo, maar met mate wegens de grote hoeveelheid carbs.

   Beantwoorden
 5. de mens loopt helemaal niet miljoenen jaren rond op aarde. De soort homo sapiens ontstond slechts 200.000 jaar geleden.

  Daarnaast is de mens paleo-technisch gezien gebouwd op een leven in Afrika. Betekent dit dat er eigenlijk alleen groenten, fruit en noten uit Afrika kan worden gegeten? volgens de geldende theorieën bereikten de eerste mensen bijvoorbeeld pas 10.000 jaar geleden de America’s. ze aten toen pas voor het eerst tomaten en avocado’s aangezien deze soorten hier oorspronkelijk vandaan komen. Hoe moet ik dit zien? Zijn de soorten dan wel paleo? Oorspronkelijke bewoners van Amerika eten dan al 10.000 jaar tomaten, de rest van de wereld eet dat pas een paar honderd jaar sinds Columbus er een paar mee terug nam. In dat opzicht is boekweit met 6000 jaar, in ieder geval voor ons Europeanen, een stuk paleo-achtinger dan tomaten ;).

  Beantwoorden
  • Leuke reactie oerman,

   Ieder zijn eigen visie en dat waardeer ik.
   De eerste familieleden van de “Homo” familie dateren 2,3 miljoen jaar geleden: http://en.wikipedia.org/wiki/Human
   Als je het mij vraagt was het zonder het eten van vlees niet mogelijk om verder noordelijk te trekken of te evolueren naar de soort die we nu zijn geworden.

   Tomaten zijn niet de beste groenten: https://www.paleo.nl/nachtschades-paleo/
   En dat columbus overal naartoe trok betekend niet dat er voor dat hij daar kwam geen leven was 😉

   Ieder zijn theorie. En ik zit hier ook niet voor “mijn” theorie, en als geschiedeniskenner of iets dergelijks.

   Ik zie alleen dat het aanpassen van voeding op de “paleo-manier” heeeél veel mensen helpt. 😉

   Beantwoorden
  • Ben ook wel benieuwd naar je antwoord van de vraag van oerman?

   Beantwoorden
   • Naar welk antwoord ben je precies nieuwsgierig Natasja?

    Beantwoorden
 6. Ik kan niet tegen vlees, krijg ik buikpijn van, vis kan wel mar dat eet ik niet iedere dag, en van vlees vervangers krijg ik ook buikpijn en ik vind ze niet te eten! Dan blijft er wel weinig over op je bord als je de pasta en t brood weg laat. Ik eet meestal merhkorn brood met avocado en tomaat of met cashewnotenpasta of andere noten pasta maar dat is ook dan geen paleo proof product dus dat mehrkorn brood.
  En ik eet iedere ochtend havermout met water aangemaakt, soms mey blauwe bessen maar havermout is dus ook niet goed om te vaak te eten???
  Wat kan ik als ontbijt dan eten? Ik geef les op div sportscholen in de ochtend en yoga trek ik nog wel op een fruitsmootie maar n uur xco en een uur spinning niet dan ga ik echt tegen de vlakte!

  En mag tonijn uit blik ook? Op water basis.
  En grapefruits ook toch? Love grapefruits!!

  Beantwoorden
  • Hoi Ilona, ook ik ben een paleo aanhangen, hoewel ik op dit moment ook naar de voedselzandloper zit te lonken.Het blijft toch ingewikkeld: wie verkondigt de waarheid? we weten het allemaal niet. We weten alleen dat het anders moet. Als ik je klachten lees, zou ik daar ook eerst iets aan doen. Ik kan je een orthomoleculair arts aanbevelen. Die weten erg veel. (en werken op basis van onderzoek) Afhankelijk van je ziektekostenverzekering wordt het ook nog eens vergoed! Ook erg interessant is het boek van Richard de Leth: Oergezond.
   Hoop dat je iets hebt aan deze tips.

   Beantwoorden
 7. Ilona, ik zou persoonlijk willen weten WAAROM ik niet tegen vlees zou kunnen. In het stukje hierboven lees ik allemaal producten die het je lichaamwaarschijnlijk zo zwaar maken dat vlees te zwaar is geworden om te verwerken.
  Tikkie offtopic wellicht maar ik zou eerst eens bij een natuurarts langsgaan.

  (Eiwitten worden aangestuurd door een specifieke DNA-code. Eenzijdig, overmatig of verkeerd gebruik van steeds dezelfde eiwitten kan ernstige diepliggende onbalansen veroorzaken. Vooral waar deze bronnen van een lage kwaliteit zijn, kunnen de ziekten behoorlijk hardnekkige en/of ingrijpend zijn. Zoals candida, allergie en kanker. Vooral het overmatig gebruiken van de door bio-industrie gemeste dieren, zuivel en verkeerd (bewerkte) soja en geoxideerde meelproducten is hier de oorzaak van. Allen voedselsoorten waarop men steeds meer mensen intolerant of allergisch reageert. Ook is er sprake van steeds meer intolerantie en allergische reacties t.a.v. tarwe-eiwit en gluten. Gluten is een moeilijk verteerbaar eiwit dat naast het specifieke graaneiwit voorkomt in tarwe, gerst, rogge – en door teeltvermenging – eventueel in haver.)
  bron: vitalevoedingsvisie.nl

  Beantwoorden
  • Kijk eens op de website van mercola, en zoek naar nutritional typing. Niet iedereen is voor vlees gemaakt. Het lijkt er op dat je de blauwdruk hebt van een vegatarier! Luister naar je lichaam, niet naar theorien.

   Beantwoorden
 8. Hi Mitch,

  Super interessant deze website! Wat ik me wel afvraag; hoe krijg jij voldoende jodium binnen?

  Groetjes,
  Cathyanne

  Beantwoorden
  • ik weet niet hoe Mitch het doet, maar ik neem kelppoeder.

   Beantwoorden
 9. Boekweit is een goede bron van mangaan en antioxidanten die tegen vrije radicalen beschermen. Boekweit bevat meer eiwit dan tarwe en heeft een lagere glykemische index van 44. Het eiwit is van hoge kwaliteit met alle essentiele aminozuren. Met name het aminozuur lysine is waardevol, omdat dat weinig voorkomt in andere granen of groenten en goed is voor de celgroei. Boekweit wordt vooral geroemd vanwege het hoge gehalte aan nitrilosides, die een kankerremmende werking hebben. Uit onderzoek blijkt verder dat boekweit weinig effect op bloedsuikerspiegel heeft door chiro-inositol (Bron: World Healthiest Foods).

  Beantwoorden
 10. Je hoeft eigenlijk helemaal niets te doen om Boekweit te kunnen nuttigen.

  Je legt het in water voor een half uurtje, en vervolgens laat je het op een donkere plek liggen tot het (Eventueel) kiemt.

  Na 12 uur zijn de zaden al gewoon rauw eetbaar, en bovendien zijn het grootste deel van de fytinezuren dan afgebroken (de concentratie enzymen in Boekweit is zeer hoog).

  Ik zou dus zeggen dat dit, én zijn wat hogere koolhydraat gehalte naast een uitstekende compleet eitwitspectrum dit zaad bij uitstek geschikt maakte als voedsel voor de paleo-man. Koolhydraten waren tenslotte een relatief zeldzame energiebron in die tijd. Dit in tegenstelling tot de afgelopen paar duizend jaar waar er een koolhydraat overschot is – het is dus denk ik niet helemaal correct om te veel te focussen op eiwitten. De paleo-man 10,000 jaar geleden consumeerde elke mogelijke koolhydraat die hij te pakken kon krijgen, met plezier en een grote glimlach.

  Dat het niet past binnen de moderne visie op “paleo-dieet” maakt het echter niet minder geschikt denk ik als echt paleo-voedsel op basis van zijn gebruik in het verleden. Lang voordat een graan of zaad gecultiveerd wordt vind er nl. ook incidenteel gebruik plaats, waarbij het tijdens fourageren verzameld wordt vanuit wilde planten.

  Boekweit is een zeer taai en eigenwijs plantje wat goed kan opboksen tegen allerlei snelgroeiend onkruid, en dus is de kans dat het aangetroffen werd in Europa (Vanaf het eerste moment dat de mens er te vinden was) relatief hoog. Het groeit niet lekker in warm weer, dus we kunnen heel mooi traceren wanneer de mens in koudere regionen introk, en daar vanuit afleiden dat binnen een paar generaties (100 jaar) het boekweit toch wel geconsumeerd zou worden op reguliere basis.

  Beantwoorden
 11. Wat vind je van Teffmeel.
  Niet om dagelijks te eten, maar zo 1 a 2x per week.
  Het bevat veel minder fytinezuur dan andere granen.

  Beantwoorden
 12. Heeft rauwe karnemelk dezelfde voordelen als rauwe melk?

  Beantwoorden
 13. Hallo

  Wij eten met het gezin 80-20 paleo en dat bevalt me heel goed eindelijk van de suiker verslaving af en voel me nu energieker.
  Nu hebben we een dochter van 10 jaar komt zij nu niets te kort? Zou ze meer koolhydraten moeten eten als ons of kan dit gewoon?

  Beantwoorden
 14. Zo te lezen zijn jullie allemaal een beetje in de war.
  Mijdt gewoon koude dranken en suiker, eet meer warm en verwarmend en gevarieerd (van alles wat, maar alles met mate) en je merkt na verloop van tijd dat het prima is. Volge je gezond verstand (seizoensproducten, beetje zuivel, beetje vlees, beetje vis etc., warme groenten in de winter, af en toe salades in de zomer). Laat je vooral niet gekmaken door al die zogenaamde ‘guru’s’ en aanverwante mensen, dat leidt JUIST tot stress!!! Veel succes!

  Beantwoorden
 15. Ik reageer hee erg slecht op havermout jammer want ik vind het heerlijk snachts een onwijze pijn in mn darmen ervan wie weet een gezonder vervanger ?? [geen brood] en hoe komt dat dat ik slecht op havermout reageer [[vezels]?

  Beantwoorden
 16. Ik ben er ook op gezet door m’n orthomoleculair therapeut en het begint al aardig te wennen.
  Maar ik ben benieuwd waarom er zozeer naar de oermens gekeken wordt voor dit dieet. Hoe oud werd zo’n oermens eigenlijk? Vast minder oud dan we nu worden. Dus dat kan het niet zijn.
  En dat waren puur jagers en hadden daarom wellicht hele andere voedingsstoffen nodig dan de moderne mens.

  Voor hygiëne kijken we toch ook niet naar de oermens? Ik poets in ieder geval gewoon m’n tanden 😉
  Ik ben oprecht benieuwd naar die fascinatie voor de oermens.

  Beantwoorden
  • Hey Mark,

   Die fascinatie is gewoon om het gemakkelijk uit te leggen…. 🙂

   Mensen willen graag verhaaltjes horen, en de oermens past hier prima in.
   Dat ze niet oud werden is gemakkelijk te verklaren, zie ook: https://www.paleo.nl/kritiek-op-het-paleo-dieet/

   Blijf gewoon je tanden poetsen en haal uit deze levenswijze wat voor jou goed voelt. 🙂
   Succes!

   Beantwoorden
   • Dag Mitch,

    Bedankt voor je reactie.
    Ik heb Paleo overigens niet voorgeschreven gekregen omdat ik moet of wil afvallen (ik wil eerder aankomen!), maar omdat m’n orthomoleculair therapeut vermoedt dat ik een ‘lekkende darm’ heb, waardoor ik huid/oogproblemen heb. Het Paleo dieet moet die darmwand doen herstellen.

    Ik wil inderdaad zelf kijken wat wel en niet voor mij werkt. Sommige mensen zweren bijvoorbeeld bij knoflook en dat het hun van hun huidproblemen afgeholpen heeft, terwijl het juist bij anderen (waaronder ik) de huidproblemen verergert.

    Oftewel het is een persoonlijke zoektocht naar wat wel en niet bij je past.

    Bijkomend voordeel van Paleo is dat ik veel bewuster bezig ben met m’n voeding en zowaar aardig leer te koken 😀
    Vind het nog wel moeilijk om Paleo te eten voor onderweg. Boterhammen waren makkelijk mee te nemen, nu kom ik nog niet verder dan een appel of banaan. Hele salades op locatie bij een klant of in de auto is niet echt praktisch…

    Beantwoorden
 17. Mark
  2 eieren en 2 bakbananen 7 abrikozen of dadels
  in de blender tot een papje maken.
  Roer er 3 eetlepels amandelmeel doorheen.
  Voeg eventueel bv gebroken lijnzaad toe en of chia zaad.
  Bak er kleine pannenkoekjes van.
  Laat ze afkoeklen en stop ze in een broodtrommel.
  Handig voor onderweg.
  Toen ik veel op pad was met de auto
  had ik altijd noten in het dasboardkastje.

  Succes,

  Christel C

  Beantwoorden
  • Christel,
   Bedankt voor je reactie!

   Ik had ook al wat opties bedacht voor onderweg: gedroogde abrikozen (of andere vruchten) bijvoorbeeld, maar nootjes zijn ook een goed idee.
   Pannenkoekenverhaal laat ik even bezinken 🙂

   In die lekkere nootjes (ongezouten) van de AH zit helaas wel zonnebloemolie en dat is weer niet paleo…

   (En sorry voor mijn late reactie, ik dacht dat ik een mail zou krijgen als er een nieuwe post geplaatst werd.)

   Mark

   Beantwoorden
   • Ik bedoelde eigenlijk 1 banaan, geel of groen en 2 eieren, dat is de basis voor de pannenkoekjes. En die noten werkt goed in de auto. Een banaan ook. Meestal eet ik alleen tussen 13.00 en 18.00 u. Zo krijgt mijn lichaam telkens de tijd om tot rust te komen. Wat ook erg gemakkelijk mee te nemen is, is een thermoskannetje met zelfgemaakte amandelmelk.
    🙂

    Beantwoorden
 18. Om de schadelijke fytinezuren te verminderen moet je gewoon je havermout een nachtje laten weken.
  En dan het weekwater weg laten lopen en eventueel nog afspoelen, dit is sowieso ook beter voor de verteerbaarheid van noten en zaden dus gewoon een nachtje laten weken.

  Gr paula

  Beantwoorden
 19. Ik ben GEK op bamisoep (noedels in bouillon), kan ik dat gewoon af en toe blijven eten? En wat kan ik eten waardoor ik een paar uur geen honger meer heb?

  Beantwoorden
 20. Ik lees veel over amandelmeel als vervanger voor graan soorten, maar wat moet je nu doen als je allergie voor noten hebt?

  Beantwoorden
 21. Pff wordt wel heel moeilijk zo!! wat mag je dan wel eten??
  En waar bestaat jou ontbijt bijvoorbeeld uit? ben ik wel benieuwd naar.

  Beantwoorden
 22. Wat er over boekweit gezegd wordt klopt niet helemaal.
  Boekweit is namelijk noch een graan noch een preudo-graan.
  De plant is zelfs van een andere familie (ik kan het als ecoloog weten).
  In de afgelopen duizend jaar werd boekweit geteelt als het klimaat te ongunstig was voor de teelt van granen. Omdat brood uit 100% boekweit niet mogelijk was, probeerde men in die perioden dan toch nog wat graan te verbouwen.

  Beantwoorden
 23. Ik eet nu ruim 2,5 jaar paleo op advies van een dietiste. Het gevolg is dat ik nu drie diëten klaarmaak bij het warme eten. Gelukkig heb ik een groot fornuis maar zoveel pannen geeft wel veel afwas. Boekweit met zijn lange kooktijd is een probleem. Dat deze duizendknoop als je zeer recht in de paleoleer bent kwestieus is laat zich raden. Ook Bataat is dit lot beschoren.
  Het gaat om het doel lichamelijk en geestelijk welbevinden en paleo is daartoe middel.

  Beantwoorden
 24. boekweit bevat veel linolzuur/omega 6 heb ik begrepen, dus ook in dat opzicht niet paleo?

  trouwens: aubergines behoren tot de nachtschade familie/soort die het gif solanine bevatten.

  Beantwoorden
 25. Hi,

  Vallen zaden en pitten onder paleo dieet? Hoe zit het met quinoa?

  Alvast bedankt

  Beantwoorden
 26. Eh….miljoenen jaren hier rond lopen?

  De eerste homo sapiens, de moderne mens, werd geboren in Afrika, tussen de 150.000 en 280.000 jaar geleden. Dit was een vrouw. Een tijdlang verbleven de eerste homo sapiens in Afrika. Dit werd vastgesteld aan de hand van vondsten die in Afrika ontdekt werden. Daarna werd aan de hand van DNA-onderzoek vastgesteld dat de eerste mens inderdaad uit Afrika afkomstig was.

  Beantwoorden
 27. Hallo Mitch,

  Ik ga ervanuit dat Amaranth daar ook onder valt? Of kan je dit wel eten binnen een strikt paleo dieet.

  Groet, Annelies

  Beantwoorden
 28. Hallo Mitch,
  Ben sinds een week met behulp van je boeken aan het paleoen,de recepten zijn heerlijk,maar er is een ding wat ik moeilijk vind om te vervangen,dat is namelijk de koffiemelk in mijn koffie.Heb de koffiemelk gemaakt zoals in je boek met cocos en amandelmelk,maar hoewel ik van cocos houd ,vind ik het in mijn koffie niet lekker.Heb je misschien nog een ander alternatief voor paleokoffiemelk?mvg marie-louise

  Beantwoorden
 29. Hoi!

  Je schrijft: ‘Als ik 80% van de tijd mij strikt paleo aan de paleo regels hou dan is het prima mogelijk om in die 20% minder perfecte voedingsmiddelen te pakken zoals boekweit, quinoa, zoete aardappelen of havermout in je voeding.’

  Maar wat is er dan mis met zoete aardappelen? Waarom is dat een minder perfect voedingsmiddel?

  Groetjes!

  Beantwoorden
 30. Ik heb laatst van iemand begrepen dat zoogdieren niet paleo zijn. Dus dat ben ik sindsdien aan het vermijden, maar hoe zit het dan met pluimvee/ gevogelte vlees van bijvoorbeeld eend, struisvogel, turkey jerky (gedroogd vlees).
  Bovendien wilde ik vragen hoe het zit met eieren en “lactose vrije melk”?

  Beantwoorden
 31. Dag iedereen,

  In sommige reacties lees ik dat boekweit fytinezuur bevat, maar dit is toch niet zo? Het bevat welliswaar fytinezuur, maar in zeer lage concentraties. Dit maakt boekweit daarom een goed alternatief voor om het even welke graan (natuurlijk wel met mate). Mijn drie hoofdmaaltijden per dag zijn paleo en altijd volledig biologisch; tussendoor eet ik zelfgemaakte bananenbrood waarin verwerkt eieren, banenen, boekweitmeel, gedroogde vruchten, noten, etc.

  Andere granen dan boekweit eet ik niet meer. Mijn darmen zijn er enorm van opgeknapt, eindelijk geen diaree meer! Ik heb een zeer snelle spijsvertering en val snel af in gewicht. Als ik volledig paleo zou eten ben ik bang dat ik ondergewicht krijg… Daarom eet ik ook nog wat koolhydraten zoals uit banenenbrood zoals ik hierboven beschreef. Ik eet nu overigens 3 jaar volgens paleo, maar ben helaas nog steeds niet van mijn haaruitval afgekomen… Bovendien blijven de witte vlekjes maar terugkomen op mijn nagels ondanks mijn gezonde dieet, dus ben genoodzaakt zink erbij te slikken, anders blijf ik witte vlekjes houden… niet echt paleo, maar blijkbaar kan zelfs het paleo dieet mij niet genoeg zink bieden.

  Beantwoorden
 32. yo Mitch, je benoemt hier ook zoete aardappelen zoals Femke ook al zei.
  in het boek: Wired to eat” van Robb Wolf staan zoete aardappelen “gewoon” in de “food matrix” , verklaar uzelf nader….

  Beantwoorden
 33. Wat ik niet begrijp van Paleo is dat granen met een te hoog kh gehalte wordt afgeraden vanwege insulinereactie, terwijl bananen en vijgen, dadels abrikozen gewoon kunnen…

  Beantwoorden
  • Hee Anneke, goeie reactie! Granen raden we voornamelijk af vanwege de gluten 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.