Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

12 comments

Kritiek op het Paleo dieet? Dat Mag!

Als iets (een dieet, een modetrend, etc.) in korte tijd populair wordt heb je altijd voor- en tegenstanders. In dit artikel en deze video wil ik je graag mijn versie van het Paleo verhaal geven.

Niet alles wat ik zeg is “juist”. Niet alles zal wetenschappelijk onderbouwd zijn. Ook ik zal af en toe een foutje maken. Ik volg mijn “Paleo helden” zoals natuurlijk grondlegger Loren Cordain maar zeker ook Mark Sisson, Robb Wolf, Chris Kresser, Abel James etc. op de voet. (ik ga 1 Maart 2104 naar PrimalCon [note]http://primalblueprint.com/pages/PrimalCon.html[/note]! Yeaah!!)

Deze mensen worstelen zichzelf – in tegenstelling tot ik – uren en dagen in wetenschappelijk artikelen. Dit vertalen ze vervolgens weer tot makkelijker te lezen artikelen en boeken die ik op mijn beurt weer lees.

Vervolgens vertaal ik dit op mijn manier in het Nederlands door middel van boeken, artikelen en video’s zoals deze.

Ik hoop dat je dit waardeert en dat je hier plezier in hebt. ๐Ÿ™‚

Dit is mijn waarheid. Ik vertrouw bovenstaande mensen. Waarom? Ik voel me beter dan dat ik me OOIT heb gevoeld. Ik ben ruim 10 kilo (vet)massa verloren. Mijn ogen staan helder en ik zit barstens vol energie. Dat is wat Paleo met mijn leven heeft gedaan.

Niemand kan mij vertellen dat dit niet goed / gezond is.

Mijn grote kracht ligt in het feit dat ik mensen kan enthousiasmeren en inspireren om dit Paleo ding wat mij zo heeft geholpen een kans te geven. En ja, ik noem het Paleo.

Ik geef het beestje een naam. Wij mensen denken in plaatjes en verhalen. En het Paleo verhaal is voor een hoop mensen gemakkelijk te begrijpen. Eten zoals ons lichaam het bedoeld heeft. Terug naar de basis.

Dat klinkt makkelijker als “ik eet gezond”. Want tja, wat is gezond?

Dit Paleo dieet ding begint echt vorm aan te nemen. Het staat voor onbespoten en biologische groente, vlees, vis, noten, zaden en een gematigde hoeveelheid fruit.

Om af en toe uit de bocht te vliegen zijn er Paleo toetjes. Op deze manier kun je bovenstaande wijze van eten vol voedingsstoffen verkregen uit goede voeding volhouden mocht je af en toe snakken naar een momentje van “zondigen”.

Klik op de foto om naar het recept te gaan.

Paleo is de waarheid in mijn eigen belevingswereld. Voor een ander is dit wellicht het volgen van een vegetarisch voedingsschema of iets anders, en ik respecteer dat.

Ik ben hier niet om andere dingen af te branden (wat ik op het moment wel zie gebeuren om mij heen door verschillende “gezondheidsguru’s”). Het is voor mij niet nodig om mijn gelijk te halen.

Eigenlijk vind ik het al mooi als mensen bewust bezig zijn met voeding op welke manier dan ook. Er zijn namelijk zรณ ontzettend veel Nederlanders die zonder enig benul hun winkelkarretje vol gooien met de grootste troep die er is. Bij die groep probeer ik winst te behalen. Mijn crazy doel is om 100.000 mensen aan de “Paleo” te helpen.

Als je van mij wilt leren, en in mijn voetsporen wilt treden naar een maximale gezondheid die ik voor mezelf verkregen heb dan ben je van harte welkom. Er zijn vele anderen die hier succesvol gebruik van hebben gemaakt en in Amerika staat Paleo al bijna 5 jaar aan de top van alle “health bewegingen”. Dus een hype is het ook niet.

Hoe kan het eten van biologische groente, vlees, vis, noten, zaden, fruit ook in hemelsnaam een hype worden genoemd?

Paleo is hier om te blijven.

Ik wil iedereen hartelijk succes wensen met alles wat hij/zij doet! ๐Ÿ™‚

Paleo’ on!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

12 gedachten over “Kritiek op het Paleo dieet? Dat Mag!”

 1. Hallo Mitchel,

  PALEO werkt SUPER voor mij en ik ben jou en alle andere paleo ‘collega’s’ erg dankbaar voor alle adviezen, recepten, tijd en moeite die jullie erin steken om mensen een inzicht in gezonder eten te geven en te blijven motiveren.
  Ik had NOOIT gedacht dat ik van mijn suiker, snoep en koek verslaving af zou komen.
  In september van dit jaar wilde ik beginnen met afvallen en kwam ik paleo tegen.Heb me ingelezen en werd enthausiast.
  Sinds ik ben begonnen eet ik veel lekkerder, het eten smaakt me elke dag goed.
  Ik ben inmiddels 14 kilo afgevallen.
  Helaas voel ik mij niet zeer fit maar dit komt door mijn ziekte.
  Maar ik merk wel een heel groot verschil.
  En het is niet al1 het eten wat ik ben gaan veranderen.
  Ook mijn lichamelijke verzorging met betreft gebruik van shampoo, badschuim ,creme en tandpasta heb ik gewijzigd naar natuurlijk.
  Wat een verschil, alles is mooier en voelt beter.
  Ik heb 1 dag in de week als ‘zondig’ dag ingelast.
  Dan eet ik croissantjes, toetjes en andere dingen die ik lekker vind.
  MAAR…..ik merk vooral aan de toetjes dat ik die veel te zoet en niet meer lekker vind.
  Ook bijvoorbeeld de kant en klare Bertolli pasta saus, die ik eerder de lekkerste vond, vind ik niet meer lekker.
  Mijn smaak is door al het gezonde, pure eten en geen suiker zo veranderd.
  Ik ben er SUPER SUPER blij mee ๐Ÿ™‚
  HEEL ERG BEDANKT voor je inzet, advies , motivatie en al het andere wat je voor mij en alle anderen doet.
  DIKKE KNUFFEL.
  Bianca.

  Beantwoorden
 2. Hallo Mitch,
  Afgelopen woensdag (27 nov 2013) op je website terecht gekomen en vervolgens je blog. Yes! Er zijn toch meer mensen, die net als ik geloven in natuurlijke voeding MET vlees ๐Ÿ™‚ Na het lezen van meer artikelen, raakte ik nog enthousiaster, ideeรซn voor recepten borrelde omhoog, raakvlak met mijn visie over hondenvoeding en ik voelde hernieuwde energie. Ik was/ben nog niet eens begonnen met Paleo-voeding, haha.
  Doordat je erkent dat mensen uniek zijn en dat Paleo niet voor iedereen HET juiste hoeft te zijn, besloot ik ook het boek te bestellen. Het sluit immers ook aan bij mijn visie dat alle levende wezens uniek zijn, met name honden en dat je deze ook natuurlijke rauwe voeding behoort te geven. (als je dat goed doet, kwak je dat niet gewoon in een bak ๐Ÿ˜› en geniet de hond ook weer meer van zijn eten en gaat een stuk gezonder door zijn leven).
  Mensen met kritiek zijn er altijd en het siert je, dat je antwoord wilt geven. Echter ben je niemand verantwoording verschuldigd hoor!
  Blijf je heerlijke enthousiaste zelf…dat trekt mensen over de streep ๐Ÿ˜‰
  Hartelijke groet,
  Patty
  ps; ik mis een zoekfunctie op je blog…das wel zo makkelijk ๐Ÿ˜‰

  Beantwoorden
 3. Hoi Mitchel, ik vind dat je het heel goed doet. Je verteld wat jij vindt en laat iedereen in zijn waarde. Ook vertel je dat dit jouw waarheid is en dat iedereen dit voor zichzelf moet vinden. Niks mis mee in mijn optiek. Wat ik een beetje mis is het feit dat het bij Paleo niet allen draait om eten, maar dat er een hele levenswijze achter zit. dus genoeg slapen, bewegen, zo weinig mogelijk negatieve stress, en ook leven in het nu, mindflulness dus. In het hedendaagse leven van druk, druk, druk, is dit, denk ik, ook heel belangrijk.
  Verder denk ik dat je gewoon heel goed werk doet, op deze manier, met je site.Groetjes dirkje

  Beantwoorden
  • Dank je. En ik ben met een stuk meer bezig als alleen eten. Via facebook probeer ik mensen ook mentaal te ondersteunen, en wat mindset dingetjes te delen. Maar alles stapje voor stapje.

   Beantwoorden
 4. Beste Mitch,
  Ik eet nu 10 jaar paleo met fantastisch resultaat. Maximaal gezond en in 2012 Nederlands Kampioen schaatsen op 1500 en 5000m in mijn leeftijdscategorie. Heb me vaak afgevraagd hoe ik de mensen in mijn omgeving die ik zie lijden onder het verkeerde voedingspatroon kan overtuigen de paleo weg op te gaan en daar voor me zelf ook een businessmodel van te maken. Ben inmiddels aardig ver gevorderd in het kennis verzamelen over het bewerkstelligen van gedragsverandering. Vind jou aanpak bewonderenswaardig. Als jij jou doel bereikt 100.000 mensen paleo dan zou dat fantastisch zijn voor ons allemaal. Maar de vraag die me niet loslaat is waar de oermens toch de paleoshakes voor noodgevallen vandaan haalde die jij verkoopt in je goldpakket en winkels. De grondlegger van het paleodiet heeft recentelijk nog eens een onderzoek op zijn site http://www.thepaleodiet.com gepubliceerd dat lat zien dat wheyshakes voor mensen met overgewicht en een beperkt bewegingspatroon niet gezond zijn. Zijn advies voor noodgevallen is simpel: atijd paar stukjes gekookte kip oid in de koelkast te hebben klaarliggen voor noodgevallen. Iets wat bij mij ook perfect werkt sinds ik de wheyhydrolisaat direct na intensieve trainingen en wedstrijden heb afgezworen.
  Jann van Benthem

  PS Is toch ook echt raar van uit paleo perspektief: Gevriesdroogde melk met kleur en smaakstoffen uit een zakje ……

  Beantwoorden
  • Hey Jan,

   Bedankt voor jouw mening, complimenten en puntjes van kritiek, die ik op mijn beurt ook weer respecteer.

   Zoveel onderzoeken, zoveel uitkomsten, zoveel verschillende meningen. Over whey en Paleo heb ik het volgende geschreven: https://www.paleo.nl/whey-eiwit-paleo-of-niet/

   Ik heb liever ook dat mensen GEEN Paleo Shakes gebruiken, en alleen maar “echte voeding” consumeren. Maar er is nu eenmaal een grote groep mensen waarbij dit niet altijd mogelijk is. Gemak en tijdsdruk zijn nu eenmaal een killer voor Paleo waarbij het klaarmaken en eten van een maaltijd net even iets langer duurt als het naar binnen schuiven van een paar boterhammen.

   Dan VIND ik het een prima alternatief, en dan kun je het daar wel of niet meer eens zijn. Zelf gebruik ik het meerdere dagen in de week, en met goed succes. Ik krijg geen last van mijn darmen of andere bijwerkingen, ik behoud mijn energie en mentale focus en ik merk dat ik verzadigd ben.

   Het werkt in ieder geval voor mij. En er zijn meer grote namen in de Paleo scene die het nemen van whey shakes (mits zuiver en zonder kunstmatige zoet- en smaakstoffen) niet verafschuwen. Doe wat voor jou werkt. En als daar whey shakes niet bijhoren, dan moet je dit niet doen.

   Ik neem ze bij wijze van mijn 80/20 regel: https://www.paleo.nl/8020-principe-van-paleo/

   Beantwoorden
   • Mitch, duidelijk!

    Als ik iemand zou kunnen bewegen zijn dagelijkse flesje Coca Cola in te ruilen voor twee glazen karnemelk (absoluut niet paleo) zou ik toch tevreden moeten zijn. Mits ik maar duidelijk heb gemaakt waarom twee glazen water een nog betere optie zouden zijn om de dorst te lessen.

    Uiteindelijk is elke volwassene zelf verantwoordelijk wat er tussen de lippen door naar binnen gaat. Ik bedoel de resultaten van wetenschappelijk onderzoek op dit terrein zijn oa via de site van Cordain vrij toegankelijk voor iedereen die het Engels een beetje machtig is en de moeite neemt zich er in te verdiepen. Ook jou advies is bij nader inzien eenduidig paleo!

    En ….ook ik maak bij nader inzien een afweging die nadelig uitvalt in termen van Paleo. In de overtuiging van Cordain ging de oermens nooit sporten om te bewegen. Dat kan volgens hem ook niet echt gezond zijn en zeker niet zoals ik dat doe door op gezette tijden tot het gaatje te gaan om het gewenste trainingseffect te verkrijgen. Maar ik vind het wel ontzettend leuk en ja het hoogste treetje blijft lokken. Ik heb gemerkt dat Paleo eten mij van de belangrijkste klachten die door intensief sporten kunnen ontstaan heeft bevrijd. Daarin schuilt voor mij dan ook de motivatie om altijd voor 100% paleo eten te gaan.

    Groet,
    Jann

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.