Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

6 comments

Borstvoeding Geven Tijdens het Paleo Dieet – Kan Dat?!

Ik kreeg via de e-mail een vraag binnen over borstvoeding en paleo. De dame in kwestie was bang dat wellicht haar melkproductie af zou nemen door een grote verandering in haar dieet.

Zelf ben ik ook wel benieuwd naar het antwoord op deze vraag en hoewel ik geen dokter ben, kan ik natuurlijk wel het internet afspeuren naar informatie over dit onderwerp en het vervolgens op een logische manier op dit blog ventileren. Wat je er vervolgens mee doet moet je zelf weten…

Moedermelk.

De natuur heeft het hele borstvoeding proces extreem efficiënt gemaakt, dit alles om het de baby zo gemakkelijk mogelijk te maken en hierdoor potentieel niet zo gemakkelijk voor de moeder. Het lichaam van de moeder gebruikt de voedingsstoffen die het binnen krijgt eerst om moedermelk aan te maken voordat ze er zelf gebruik van kan maken. Zelfs in omstandigheden dat de moeder zichzelf uithongert wordt er nog steeds moedermelk gemaakt met een superveel voedingswaarden.

Hoewel dit natuurlijk super is voor de baby, moeten moeders oppassen voor hun eigen gezondheid en altijd voldoende voeding eten. Het maakt trouwens niet echt uit wat voor soort voeding de moeder neemt voor het profiel van de moedermelk. Maar weet in ieder geval dat er elke dag zo’n 500~700 calorieën nodig zijn om de moedermelk aan te maken.

Deze moeten gegeten worden bovenop het normale eten. Wanneer je dit niet doet kun je ongeveer 20% van je spiermassa verliezen tijdens de periode dat je de borst geeft.

Extra koolhydraten eten?

Betekend het tijdens deze periode dat je maar vol aan de koolhydraten moet gaan? Dat wordt namelijk wel gezegd, anders zou het schadelijk voor de baby zijn. Zelf denk ik van niet, onze voorouders gaven natuurlijk ook de borst en er is geen enkele aanwijzing dat zij ineens heel anders gingen eten in deze periode. Daarnaast blijft bijvoorbeeld graan of plantaardige olie een slechte keuze, of je nou een baby de borst geeft of niet.

Mijns inziens is het geen probleem om paleo te eten tijdens de borstvoeding periode, als je er maar voor zorgt dat je genoeg calorieën binnen krijgt uit gezonde voeding. Ik denk dat je niet te hard van stapel moet lopen met afvallen in deze periode, mede omdat tijdens snel vetverlies er giftige stoffen kunnen vrijkomen uit het vet dat opgeslagen zit in je lichaam.

Wanneer je daarnaast extreem laag in de koolhydraten gaat zitten moet je ook nog eens je fruit en groenten schrappen, en hoewel ik dat persoonlijk nooit echt een goed idee vind is het tijdens de periode dat je je kindje de borst geeft helemaal niet aan te raden. Je hebt in deze periode juist extra vitamines en mineralen nodig, dus het schrappen van de beste bronnen hiervoor is niet echt een goed idee.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

6 gedachten over “Borstvoeding Geven Tijdens het Paleo Dieet – Kan Dat?!”

 1. Hé Mitch,

  Je mist een belangrijk punt in je artikel. Ook als iemand gezonder gaat eten zonder de wens om af te vallen gaat het lichaam opgeslagen afvalstoffen afvoeren. En da’s niet zo handig als je borstvoeding geeft, want dat komt via je melk in je kindje terecht. Daar staat natuurlijk tegenover dat ongezonde voeding ook in de borstvoeding terecht komt…

  Beantwoorden
  • Dit vraag ik me dus al een tijdje af… Ik geloof het niet. Ligt er wetenschappelijk bewijs aan ten grondslag? Ik geloof niet dat het lichaam afvalstoffen via de melk afvoert. Ik denk dat het lichaam nog liever zichzelf vergiftigd dan de melk te verontreinigen. Zoals Mitch zegt over de spierafbraak. Het lichaam vreet zichzelf nog liever op dan minder melk af te geven.

   Beantwoorden
 2. Er is wel bewijs dat vrouwen vroeger anders aten tijdens zogen & zwangerschap. De zogenaamde sacred foods. Veel vis, orgaanvlees, viseieren etc. Zie Weston A Price. Hoewel zijn onderzoek in de jaren 30 plaatsvond, zijn vele van de voedseltradities over generaties overgedragen.

  Beantwoorden
 3. Je zou Stefan Kleintjes eens kunnen vragen. Hij is (kinder)diëtist èn lactatiekundige!! In zijn boeken over “eten voor de kleintjes” schrijft hij ook over natuurzuivere produkten (geen Paleo), biologische produkten en raadt hij aan voorzichtig te zijn met teveel zuivel naast de BV enzo…Geen bewerkte boter, maar roomboter, geen halfvolle zuivel, maar volle, etc. Ook is hij voorstadner van noten, zaden en oergranen als Quinoa. Hij heeft er iig. wel over nagedacht, dus misschien kun je hem eens vragen? http://www.borstvoeding.com

  Beantwoorden
 4. En je baby (bij)voeden conform de Paleo lifestyle? (bizar dat dit nog steeds dieet genoemd wordt? Ik val gelukkig joet af doordat ik Paleo lecensstijl aan heb genomen maar voel me veel beter jn mijn vel; dat was mijn drive.

  Maar Paloeo vor je baby nis toch helemaal oke ook?!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.