Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Gastblogger

7 comments

GI, een belangrijk maatje

In mijn eerdere blogs schreef ik al regelmatig over het kiezen voor voeding met een lage Glycemische Index of GI.

Veel levensmiddelen in de Paleo-levensstijl hebben een lage GI. Maar wat houdt dat nu precies in? Tijd om er wat verder in te duiken.

GI_wortelen hoger dan in taartIn het verleden werd nog vaak gekeken naar het aantal koolhydraten in voeding als het ging om het bloedsuiker-niveau. Sinds een paar jaar is er echter meer aandacht gekomen voor de Glycemische Index, ook wel bekend als GI. De GI van voeding zegt iets over hoe snel je lijf koolhydraten omzet in glucose om te worden opgenomen in de bloedbaan en uiteindelijk te worden gebruikt als energie.

Hoe wordt de GI bepaald?

Hoe de Glycemische waarde precies wordt bepaald, heeft te maken met het aantal beschikbare koolhydraten vs. koolhydraten in het algemeen. Waarschijnlijk denk je nu: “…” ;). Ik zal het proberen uit te leggen zonder het al te ingewikkeld te maken. Een Glycemische Index meet men aan de hand van 50 gram witte suiker (soms ook witbrood) als referentiestof in vergelijking met de te testen koolhydraat. Na inname doet men bloedonderzoek naar de opbouw van bloedsuiker met de glucose responscurve. De glucose responscurve is de standaard en wordt dan vergeleken met het geteste product.

Waarom is GI zo belangrijk?

Nu je ongeveer weet wat GI is, wil ik wat verder ingaan op de redenen waarom het letten hierop belangrijk is:

 • Blijvende energie
  Voeding met een lage GI geeft langzaam glucose af aan het lichaam waardoor je lijf langduriger energie krijgt.
 • Managen van bloedsuikerspiegel
  Door de lage afgifte van glucose vermindert de noodzaak voor je lichaam om hard te werken voor insulineproductie om de glucose weer uit je bloed te krijgen voor energie. Het is het beste voor je lichaam om je insulinespiegel zo lang mogelijk stabiel te houden. Het eten van voeding met een lage GI draagt hier dus aan bij.
 • Gezond hart
  Een lagere insulineproductie heeft nog een ander voordeel. Door je insulineproductie te stabiliseren, helpt je ook in het reguleren van de productie van triglyceriden en cholesterol wat weer een positief effect heeft op je hart.
 •  Gezond gewicht
  Voedsel met een lage GI geeft voor langere tijd een vol, voldaan gevoel. Dit kan overeten gedurende de dag tegengaan.
 •  Langere concentratie
  Niet alleen je lichaam heeft baat bij voeding met een lage GI. Door de langzame afgifte van glucose kun je je ook beter concentreren.

Hoge vs. lage GI

GI_tabelDe hoogte van een Glycemische Index wordt aangegeven met waardes van 0 tot 105.

 • 0 – 55: Een laag glycemische index waarde
 • 56 – 79: Een gemiddeld glycemische index waarde
 • 70 – 105: Een hoog glycemische index waarde

Hoe hoger de GI, des te meer pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Een glycemische waarde kan veranderen

Elk product heeft een eigen GI waarde, maar let op, die waarde kan veranderen door verschillende dingen. Zoals bakken en frituren (duur en temperatuur), rijping van producten (een hele rijpe banaan heeft bijvoorbeeld een hogere GI), maar ook de werking van jouw darmen.

Niet zaligmakend

De Glycemische Index van een product zegt veel over hoe goed of slecht het voor je is. Echter, let op: Het is niet zaligmakend. Sommige producten, zoals taart, hebben soms een lagere GI dan bijvoorbeeld gekookte wortelen. Welk product denk jij dat je beter kunt eten? Daarnaast is ook de Glychemische Load (lading/last) van belang: Het aantal koolhydraten per portie. Er is veel discussie rondom de exacte waarden en het effect van GI. Mijn mening is dat het een handige richtlijn is, maar dat het uiteindelijk toch neerkomt op logisch nadenken. Wees bewust van wat je activiteiten zijn op een dag en weet wat je eet. Kies zo veel mogelijk voor onbewerkte producten en bewaar daarbinnen de producten met wat hogere waarden voor rondom je training of bijvoorbeeld die lange boswandeling.

Hoe ga jij om met de Glycemische Index van producten in je voedingskeuzes? Deel je ervaringen.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

WRITTEN BY

Gastblogger

Sinds we per 1 December 2016 over zijn gegaan naar onze nieuwe website hebben we de artikelen die geschreven zijn door een divers aantal mensen gegroepeerd onder het account "gastblogger". Wil je ook schrijven voor Paleo.nl maar wel een eigen profiel opbouwen dan is dit mogelijk. Laat een bericht achter via ons contactformulier.

7 gedachten over “GI, een belangrijk maatje”

 1. Hoe weet ik waar en hoeveel Gl er in de producten zit? Volgens mij staat dat nergens op verpakkingen
  groetjes Franka

  Beantwoorden
 2. Mag ik dus voorzichtig concluderen dat als je voedingsmiddelen met lage gi gebruikt wel met gezond verstand je niet hoeft te testen? In je artikel kan ik het verband en wat het je oplevert om te testen niet goed terugvinden.

  Beantwoorden
 3. Hi Franka en Sabine,

  Franka, het klopt dat een GI nooit op de verpakking is vermeld (althans ik heb het nog nooit gezien). Er zijn online wel verschillende tabellen te vinden. Ze zijn niet allemaal even duidelijk en goed. Op http://www.glycemicindex.com, een website van de Universiteit van Sydney staat een aardig overzicht vind ik persoonlijk. Je hoeft dus zelf niks te testen Sabine. Echter, zoals ik ook schrijf is een GI of een GL een ‘maatje’. Het is, vind ik, altijd goed om meer te weten van het voedsel dat je eet en wat het met je lijf doet. Veel van het voedsel dat je met Paleo eet, is overigens laag in GI. Maar uiteindelijk gaat het er ook om wat voor jouw werkt. Hoe reageert je lichaam. Wordt je iedere keer moe na het eten van iets dat volgens een index laag aan GI zou zijn, dan zou ik het niet blijven eten. Waarom niet? Omdat het op jou kennelijk een ander effect heeft. En dat is uiteindelijk wat het allerbelangrijkste is.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.