Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

No comments

Is Product X wel “Paleo Proof”?

Ik heb de laatste maanden erg veel over het paleo dieet gelezen, en er zijn een paar dingen die mij opvallen.

  1. Er zijn veel paleo-aanhangers die erg strikt zijn, en helemaal niks willen weten van rijst, aardappelen, bonen of andere non-paleo producten.
  2. Deze die-hard aanhangers hebben een duidelijke mening over iedereen die dit wel af en toe consumeert.
  3. Er zijn erg veel vragen op diverse blogs / fora of een product wel of niet gegeten mag worden tijdens het volgen van een paleo dieet.

Wat is Paleo en wat niet?

Ik hoop dat je inmiddels weet dat het paleo dieet geen tijdelijke oplossing is voor overgewicht . Het is een levensstijl. Een dieet waarbij je zoveel mogelijk rauwe voeding, veel vlees, groenten, noten etc. eet.

Melchior Meijer van Het Paleo Perspectief omschrijft het als volgt (grappig):

Paleo = Vlees (het hele beest), vis (het hele beest), eieren, schaaldieren (garnalen!), zetmeelrijke knolgewassen (enkele gekookte aardappelen per dag horen hier volgens mij bij als je glucosemetabolisme intact is), groenten, fruit, (kokos)noten, kortom alles dat ooit liep, kroop, zwom, vloog, in de grond zat of aan een boom hing en niet giftig is.

PS: Ik waardeer het blog van Melchior en lees het met plezier, maar ik begrijp dat het blog voor veel mensen een beetje overkill is.

Anyway, wie heeft er besloten wat Paleo is, en wat niet? Kijken we alleen maar naar wat onze voorouders aten en is de rest niet paleo-proof? En waarom wel massaal aan de zoete aardappels, en de gewone aardappels laten liggen? Groeiden de zoete aardappelen wel in de prehistorie? En zo ja, dan word er daarnaast door paleo-aanhangers verteld dat je deze aardappelen met mate moet eten…

… denk je dat onze voorouders echt dachten… “Hmmm… laat ik na twee zoete aardappels maar stoppen want ze bevatten veel te veel koolhydraten en staan hoog in de glycemische index.”

Het blijft een leuk discussiepunt.

Diverse meningen over wat Paleo is

Waar ik me wel een beetje aan stoor zijn alle paleo-aanhangers die het eten van aardappelen en rijst verafschuwen. En dat je dan niet bij “de-paleo-club” hoort. Onzin. Naar mijn mening kunnen deze producten ook prima gegeten worden … mits het voedsel niet bewerkt is natuurlijk.

Het is maar net wat je doelstelling is. Wil je inderdaad vet verliezen met het paleo dieet, dan zul je deze producten (aardappelen, fruit etc.) minder moeten eten. Maar om nou direct andere mensen dan maar NIET-paleo te noemen…

Dit zijn dezelfde mensen die het leven als prehistorische mens verheerlijken (toen was alles beter), maar nu toch ook op een zacht matras slapen, internetten en televisie kijken. Dit alles is ook niet echt paleo.

Laat iedereen gewoon in zijn waarde en laat mensen doen en eten waar ze zich goed bij voelen. Een aardappel, bakje rijst of zelfs heel af en toe een biertje – daar gaat niemand dood van.

Is Product X Paleo Proof

Nogmaals, wie er bepaald wat paleo-proof is en wat niet, daar moet ik nog even wat research voor doen. Maar met behulp van bovenstaande uitleg kun je zelf ook wel nagaan of iets Paleo is of niet.

Aan de hand hiervan en middels het doorspitten van vele websites heb ik de ultieme paleo voedingslijst samengesteld met hierop alle producten die sowieso door de paleo-proof-test heenkomen. 😉

Ik ben benieuwd naar jouw mening over Paleo, en wanneer jij vind of iemand op de juiste manier met Paleo bezig is of niet.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.