Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

9 comments

Waarom is Havermout Niet Paleo?

Dit is alweer een vraag die we heel vaak krijgen in onze mailbox: “Mag ik havermout eten?”, “Is havermout Paleo? Waarom niet?”, …

Havermout is inderdaad zeker niet zo schadelijk als tarwe of zelfs spelt (dat ook gluten bevat!), maar dat maakt het zeker nog niet gezond.

Het grote voordeel van havermout is dat het redelijk wat vezels bevat. Daardoor heeft het minder impact heeft op je bloedsuiker dan een gewone boterham of sandwich en blijf je ook langer verzadigd. Voldoende vezels eten draagt ook bij aan een vlotte stoelgang. Maar… ook zonder granen in je dieet kan je makkelijk voldoende vezels eten!

Er zijn ook heel wat nadelen, waardoor havermout resoluut in de niet-paleo categorie terechtkomt!

De nadelen van havermout

 • Gluten: Niet alle havermout is glutenvrij! Omdat vaak in dezelfde fabriek verwerkt wordt als tarwe is het meestal besmet met gluten. Wil je havermout eten, ga dan sowieso op zoek naar een glutenvrije variant. Maar lees eerst nog even verder 😉
 • Avenine: Avenine is een stofje dat erg lijkt op gluten. Voor wie glutenintolerant is kan dat natuurlijk een probleem vormen: je lichaam kan zich namelijk makkelijk vergissen tussen de twee en hier meteen ook slecht op gaan reageren.
 • Fytinezuur: Net zoals andere granen bevat haver behoorlijk wat fytinezuur. Dit zuur bindt zich aan de mineralen in je voeding, waardoor je lichaam deze niet kan opnemen. Hoeveel magnesium en ijzer er dan ook in je havermout zit maakt niet veel uit: je lichaam kan er dankzij het fytinezuur niets mee doen… Je kan granen weken om dit fytinezuur af te breken, maar dat blijkt niet altijd voldoende te zijn.

Kan jij havermout eten?

Het is niet omdat havermout niet Paleo is, dat het per sé schadelijk is voor jouw lichaam. Denk je nu dat je van mij groen licht krijgt om havermout à volonté te gaan eten, dan zie je het wel verkeerd.

De enige manier om te weten of havermout schadelijk is voor jouw lichaam is om het te elimineren. De makkelijkste manier is om 30 dagen strikt paleo te gaan eten, zodat je je optimale gezondheid bereikt. Daarna kan je (voorzichtig!) gaan testen hoe jouw lichaam reageert op verschillende hoeveelheden havermout.

Nog een laatste waarschuwing: vul je bord havermout niet met vijf soorten fruit en een flinke schep honing, want dat is natuurlijk ook niet fantastisch voor je suikerhuishouding…

Merk je dat je het niet verdraagt, maar mis je je havermout ontbijt, overweeg dan eens om een Paleo proof versie te maken. In ons kookboek 101 Paleo Recepten vind je bijvoorbeeld een recept voor Paleo Cruesli en Oerpap met Chocolade en Kokos!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

9 gedachten over “Waarom is Havermout Niet Paleo?”

 1. Hi Elke,

  Het paleo dieet bestaat voornamelijk uit eiwitten (proteine) en vetten. Gluten is een proteine.

  Havermout is niet paleo, simpelweg omdat het een graan is. Het feit dat er gluten in zitten heeft verder weinig met wel of niet paleo te maken.

  Ik zie overigens vaak dat mensen die fout maken; Het paleo dieet elimineert/reduceert niet de gluten maar de koolhydraten. Logisch gevolg van het elimineren van granen uit je dieet, is dat je ook geen gluten meer tot je neemt, maar gluten zijn niet de boosdoeners hier.

  In principe zijn gluten niet slecht voor je, tenzij je coeliac, ibs of een vergelijkbare spijsverterings aandoening hebt.

  Grt,
  Danielle

  Beantwoorden
 2. Hey Danielle,

  Als je puur kijkt naar wat de oermens at, dan is het inderdaad voldoende om te zeggen dat havermout een graan is en dus niet Paleo is. Maar de meeste paleo-ers zijn eerder geïnteresseerd in de wetenschap waarom het dan niet gezond is dan wel wat de oermens al dan niet at (heel veel van onze groenten bestonden toen niet in de huidige vorm – hoe ga jij daarmee om?). En dan is het hoofdstuk gluten wél erg interessant, net als de andere stukjes die ik aanhaal. Wat specifiek gluten betreft kan ik je deze andere blogpost zeker aanraden: https://www.paleo.nl/wat-het-probleem-met-gluten/ Heel veel mensen die naar Paleo komen hebben ook problemen met hun darmen, en weten niet dat havermout vaak besmet is met gluten – en dan is dat wel relevant. Vaak denken ze dat het geen probleem is omdat te blijven eten (net zoals sommigen rijst blijven eten – dat ook niet Paleo is), maar dat is het meestal wel…

  Verder: koolhydraten beperken – daar ben ik het ook niet helemaal mee eens. Industriële producten en granen beperken betekent automatisch koolhydraten beperken natuurlijk, maar dat is voor mij zeker niet de focus van Paleo.
  Maar goed, elk zijn definitie natuurlijk 😉

  Beantwoorden
 3. De oermens werd niet bijster oud. Ook buiten het feit dat er veel natuurlijke vijanden waren was de levensverwachting ook als je niet opgegeten werd veel lager. Of het met voeding te maken had weet ik niet maar het geeft toch te denken.

  Beantwoorden
  • Ja sowieso het is heel makkelijk om beter als de gemiddelde westerling te eten. We eten al 7x teveel suiker, kinderen 14x !! Hoezo obesitas? We stouwen onszelf en kinderen vol met onzinnige producten.
   Havermout is al vele malen beter als witte bloem-producten.
   In het boek van Weston A. Price vond ik, in 1930 bezocht hij een geïsoleerd Kelten op de Buitenste Hebriden (UK), deze verbouwden wel haver en daar maakten ze pap en koeken van. Ook aten ze een kabeljauwkop gevuld met kabeljauwlever en havervlokken.

   Beantwoorden
  • Mensen in the Blue Zones worden ouder dan wie ook in de wereld en die eten helemaal niet Paleo.
   Die eten echt wel wat rijst en granen.
   Alles met mate, en de gezonde producten.
   Dat is de truc…

   Beantwoorden
 4. Havermout is gewoon erg gezond, laat je niets wijsmaken

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.