Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Een Ander Alternatief voor Granen: Kastanjemeel Met een Lekker Recept

Wanneer je al een tijdje volgens de Paleo-leefwijze eet, heb je waarschijnlijk al eens geëxperimenteerd met amandel- of kokosmeel. Er is echter ook een heerlijk en ‘oer’-oud ander alternatief voor granen: kastanjemeel.

Het is lichtzoet van smaak, glutenvrij en perfect om mee te bakken.

Alternatief voor granen, kastanjemeel Hou je net als ik van koken, dan ben je waarschijnlijk ook continue op zoek naar nieuwe ideeën. Het was eigenlijk ook zo dat ik zelf in aanraking kwam met kastanjemeel. Graag struin ik op z’n tijd door de bio-winkel, op de markt of door de plaatselijke toko op zoek naar ingrediënten die ik nog niet ken. Tijdens een zo’n moment viel mijn oog op kastanjemeel. Zonder enig idee te hebben hoe het zou smaken, nam ik het mee naar huis om uit te proberen. Je begrijpt: De eerste baksels verdienden niet bepaald de schoonheidsprijs. Net zoals bakken met amandelmeel sterk verschilt van bakken met kokosmeel, had ook dit meel een heel ander gedrag. De smaak sprak me echter aan, dus ik experimenteerde lekker verder.

‘Oer’-oud

Hoewel mijn vondst van kastanjemeel pas vorig jaar plaatsvond, bestaat het meel al jaren. De eerste documentatie over het gebruik van kastanjes gaat terug naar 1539. Native Amerikanen bakten er brood mee, maar aten de kastanjes ook rauw of verwerkt met noten en vruchten. In Italië was de kastanje, verwerkt in soep of deeg, een van de basisingrediënten voor de minder rijke bergbewoners. In latere jaren gebruikten Italianen die tarwemeel konden betalen een deel kastanjemeel op twee delen tarwemeel om mee te bakken. Het stond bekend als een product van uitstekende kwaliteit. In de achttiende en negentiende eeuw gebruikten de Italianen het ook in cake en Bologna worst.

Bakken met kastanjemeel

Kastanjemeel is licht, maar ook ‘dicht’ tegelijkertijd. De moeilijkheid in het bakken zit met name in het rijzen. Toch vond ik het qua gebruik vrij veel overeenkomen met tarwemeel. Met name de wat plattere baksels werkten goed: Denk aan koekjes, tortilla’s of pizzadeeg. In mijn Paleo-kids kookboek heb ik het een aantal keer toegepast, omdat kinderen gek zijn op de smaak. Wil je er bijvoorbeeld brood mee bakken, dan werkt een mix van meel het beste. Onderstaand recept van 17recipes.com testte ik enige tijd geleden en is echt aan aanrader.

Voor 1 Paleo-broodKastanjemeel brood

Bereiding

  1.  Verwarm de oven voor op 190 graden
  2. Vet een broodblik in of bekleed het met bakpapier
  3. Voeg de melen, bakpoeder en zout samen in een keukenmachine
  4. Laat rustig draaien en voeg de kokosmelk, eigeel en kokosolie toe
  5. Klop ondertussen in een andere, schone kom de eiwitten op totdat ze stevig zijn, maar nog licht vochtig
  6. Voeg 1/3 van het eiwit toe aan het broodmengsel en laat rustig draaien
  7. Zet de machine stil en voeg vervolgens de rest van het mengsel toe. Spatel het geheel rustig door
  8. Giet het beslag in de broodvorm en bak voor 40-45 minuten op 190 graden
  9. Laat het brood kort afkoelen, haal het uit de vorm en laat verder koelen.

Kastanjemeel biedt weer volop alternatieven om lekker te eten binnen de Paleo-levensstijl. Het meel is wel iets duurder dan amandel- of kokosmeel, maar lekker ter afwisseling. Of breng deze zomer een bezoek aan Italië. Daar is het meel betaalbaarder en volop verkrijgbaar. Een goed excuus toch ;).

Heb jij al ervaring met kastanjemeel? Deel het hieronder, zodat anderen er van kunnen leren.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

13 reacties Plaats reactie

  1. Avatar

    Kun je ook helemaal met kastanjemeel bakken. Ik ben namelijk allergisch voor amandelen.

    Beantwoorden
  2. Hi Yolan,

    Je kunt ook prima met enkel kastanjemeel bakken. Mijn ervaring is alleen dat het wat betreft brood wat minder rijst. Bak je enkel met kastanjemeel, dan krijg je een platter brood dat wellicht iets minder luchtig is, maar nog steeds goed van smaak hoor. Overigens lekker om dat te combineren met rozijnen, pijnboompitten en rozemarijn.

    Beantwoorden
  3. Gisteren heb ik voor het eerst gewerkt met kastanjemeel. Ik heb er appel-kastanje cupcakes van gemaakt. Super lekker. Bovenstaande brood recept wil ik ook graag eens proberen, al eet en mis ik brood eigenlijk niet, ben ik toch wel benieuwd!

    Ik vind het erg jammer dat kastanjemeel zo duur is; ik betaal bij de natuurwinkel 6,95 voor 400gr. Waar kopen jullie kastanjemeel?

    Beantwoorden
  4. ik maak er wafels, bananenbrood, pannenkoeken etc mee. veel lekerder dan amandelmeel. in mijn bananenbrood doe ik 200gr kastanjemeel en 100gr hazelnootmeel. persoonlijk vind ik de structuur van brood en wafels etc met kastanjemeel dichter in de buurt komen als dezelfde producten maar dan met tarwebloem/meel dan als ik amandelmeel gebruik.

    als je evt met meerdere mensen kan bestellen, dan is via http://www.biovoordeel.nl 8x500gr het voordeligst. goed opletten want er zijn ook merken die kastanjemeel verkopen waar maar 70% kastanjemeel in zit. derest is aangevuld met boekweitmeel of rijstmeel.

    Beantwoorden
  5. Ik heb vandaag voor het eerst gebakken met kastanjemeel en echt super lekkere koekjes gemaakt. Heb het gemixt met amandelmeel, kokosmeel en kokosrasp en wat dadels om de koekjes te zoeten. Waren echt overheerlijk. Ik ga nu ook dit brood proberen te maken.

    Beantwoorden
  6. Wat ook fantastisch is aan kastanjemeel, is dat je wat minder suiker kan gebruiken in je recept omdat het meel al best zoetig is van zichzelf.

    Beantwoorden
  7. Kan je kastanjemeel gebruiken voor keto dieet recepten?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.