Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

8 comments

Wat Probeert Je Stoelgang Je te Vertellen?

Meet Elke! Dit is haar eerste artikel voor Paleo.nl.

Elke is de (Belgische) support ninja van Foodie met enorm veel kennis over Paleo. Ze blogt erover op Project gezonder [note]http://www.projectgezonder.be[/note].

Grote kans dat als je ons iets vraagt via de klantenservice dat je binnen een uurtje het eerste antwoord van Elke krijgt. Elke loopt sinds een maand overal op blote voeten, en gaat beschamende onderwerpen niet uit de weg. 🙂

Ze had ook een ander onderwerp kunnen kiezen voor haar eerste artikel, maar in plaats daarvan praat ze over poep. haha

Elke, take it away!

Stel je voor: je bent op bezoek bij vrienden en je moet even naar het toilet. Probleem: het toilet is vlakbij de zitplaats waar je vrienden zitten. Wat als ze je horen? Heel wat mensen hebben een nogal, laat ons zeggen, luidruchtige en onvoorspelbare stoelgang. De ene keer zijn ze bijna geconstipeerd, de andere keer hebben ze weer last van diarree.

Vervelend, maar het hoeft niet zo te zijn! In principe, als je stoelgang “normaal” is, dan hoef je amper een minuut op het toilet te zitten, maak je helemaal geen lawaai op het toilet en heb je achteraf het gevoel dat alles er echt uit is. Bonus: je hebt amper nog wc-papier nodig en een spray tegen de geur is helemaal niet nodig.

Als je al paleo eet, dan heb je hopelijk al gemerkt dat je stoelgang nu enorm verbeterd is in vergelijking met vroeger, maar had je al de link gelegd met je voeding? Want geloof het of niet, onze stoelgang vertelt héél veel over de gezondheid van je darmen, en daar heeft je voeding natuurlijk een grote invloed op.

bristol stoelgangkaart

Mag ik je even voorstellen: de Bristol stoelgangkaart. Een handig kaartje om te kijken en vergelijken hoe het er bij jou uitziet. Wanneer jouw stoelgang lijkt op Type 1, 2 of 3 neig je meer naar constipatie, wanneer je stoelgang eerder lijkt op type 5, 6 of 7 gaat het meer de richting van diarree uit. Type 3 en 5 zijn eigenlijk best OK en de middelste, type 4 is eigenlijk de ideale stront.

Gaat het met jouw stoelgang de verkeerde richting uit, dan wil dat zeggen dat de darmflore in je darmen ontregeld zijn. Er zijn zowel goede als slechte bacteriën en in het ideale geval, zijn deze perfect in balans. Welke darmflora de baas zijn in jouw lijf, dat hangt af van je voeding. Letterlijk, jouw voeding houdt de bacteriën in leven. En als je de verkeerde voedt… dan zal je dat zeker zien aan je stoelgang.

Wat kan je nu doen als je stoelgang er niet ideaal uit ziet?

 • Mocht je dat nog niet doen: ga paleo eten! Hoe minder voedingsmiddelen je darmen irriteren, hoe sneller je stoelgang zal normaliseren.
 • Eet je wel genoeg vetten? Vetten zorgen ervoor dat alles een beetje vlotter passeert door je darmen. Een extra avocado, een lepel olijfolie bij je maaltijd, het kan echt een wereld van verschil maken!
 • Bij sommige mensen heeft een low-carb dieet een constiperend effect. Probeer je koolhydraatinname te verhogen tot 75-150 gram per dag. Voeg bijvoorbeeld bij je avondmaal een halve zoete aardappel toe, en kijk wat er gebeurt.
 • Reken eens uit hoeveel oplosbare en onoplosbare vezels je dagelijks eet en ga hiermee variëren. Deze kunnen een enorme invloed hebben op de darmflora populatie.
 • Probeer gefermenteerde voeding (kimchi, zuurkool) of drank (waterkefir, kombucha). Start met kleine hoeveelheden zodat je hier langzaam kan aan wennen.
 • Overweeg supplementen en probiotica om je darmen te helpen alles snel op orde te krijgen (maar overleg hierover natuurlijk met je dokter)

Kijk jij weleens achterom in het toilet naar je stoelgang om zeker te zijn dat alles nog steeds gezond is?

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

8 gedachten over “Wat Probeert Je Stoelgang Je te Vertellen?”

 1. Mijn stoelgang is er zoooooo enorm op verbeterd sinds ik paleo eet….
  Je kunt je niet voorstellen hoeveel buikpijn ik had!

  Nu gaat het zo vlot… (3 mnd paleo)
  Ik het begin zelfs mega diarree en dat verbeterde pas toen ik volle Griekse yoghurt als pribioticum at…
  maar zonder papier? Dat zit er niet in hoor
  nog even geduld hebben?

  Beantwoorden
 2. Ik ben anderhalve week bezig met Paleo. En in plaats van obstipatie heb ik nu het andere uiterste. Heel dun!
  Is dit normaal? Hebben anderen dit ook? En hoe lang duurt dit?

  Beantwoorden
  • Hi Lesley,

   Je lichaam heeft echt tijd nodig om aan paleo te wennen, kijk het zeker een maand aan.
   En in de tussentijd; genoeg blijven drinken en vezels eten.

   Gr, Simone -Team Foodie

   Beantwoorden
 3. Fijn om te lezen. Ik ben net begonnen en ben nu ook van het ene uiterste in het andere terechtgekomen.
  Ik wacht het rustig af!

  Beantwoorden
 4. Hallo, vanaf 1 september met het hele gezin (incl. 2 zoons 1x basisschool en 1 x middelbare school) volledig paleo gaan eten. Alle 4 zijn we structureel aan de groene ‘zachte’; zit erg tegen diarree aan, nu al 2 maanden. Veel stinkende winden. Dit is echt niet prettig. Voor de start van Paleo was onze ontlasting eigenlijk perfect (type 3).
  Kent iemand dit? Tips?

  Daarnaast blijven de 2 sportieve zoons honger houden. Ik kan ze de hele dag wel door voeren, vooral rond een uur of 16.00.

  Gewicht houden we wekelijks in de gaten; de zoons en manlief blijven gelijk (daar moet echt niets af) en ik zak in gewicht, precies zoals het moet zijn eigenlijk.

  Tips en ervaringen zijn welkom!
  Groet, Kyta

  Beantwoorden
 5. Hoi, ik een nu 2 weken Paleo en ik heb echt last van enorme dunne ontlasting. Ik vind dat erg vervelend. Ik las bij Wendy dat ze volle yoghurt erbij neemt als probioticum. Ook maar eens proberen, ik hoop dat het gauw beter wordt.

  Beantwoorden
  • Hey Sabine,

   Sorry voor de late respons.

   Zijn er bepaalde voedingsmiddelen waar je veel meer van bent gaan eten tijdens Paleo. Het kan zijn dat je een intolerantie hebt voor bepaalde vezels in Paleo voedingsmiddelen. Hoe staat het inmiddels met je klachten?

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.