Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

2 comments

Hennepzaad

Ik moet eerlijk bekennen dat ik helemaal niet van de superfoods ben. In ieder geval niet van de besjes of zaadjes laat ik het zo zeggen. Lekker in een smoothie, maar niet noodzakelijk voor je gezondheid.

Totdat ik een artikeltje over hennepzaad/olie tegenkwam. Vond het toch wel interessant genoeg om jullie daar even over bij te praten/ te informeren.

Hennep zul je voornamelijk associëren met drugs, toch is de hennepplant al eeuwen bekend om zijn krachtige medicinale eigenschappen. Hennepzaad bevat, in tegenstelling tot wat je zou denken, geen THC, wat zorgt voor een high gevoel.

Koud geperste hennepzaadjes wordt hennepolie, hennepolie heeft als vanzelfsprekend dezelfde eigenschappen als hennepzaad, het is alleen misschien makkelijker te consumeren. Je kunt hennepolie het beste koud (rauw) gebruiken. Denk aan de verwerking in smoothies. Voor het op smaak brengen van gerechten kan hennepolie ook prima worden gebruikt. Hennepolie is niet geschikt om op heel hoge temperatuur te verhitten, want dan gaan alle gunstige eigenschappen verloren.

Waarom is hennepzaad zo goed voor je?

In hennepzaden zitten 10 essentiële aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Een essentieel aminozuur is een aminozuur dat niet in je lichaam zelf kan worden aangemaakt. Essentiële aminozuren moet je daarom uit je voeding halen. Hennepzaad is daarom een heel erg belangrijke bron van proteïne. Ook bevat hennepzaad de mineralen magnesium, calcium, kalium, zink, ijzer, koper en mangaan.

Ook belangrijk: hennep bevat essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren zijn belangrijk voor de huid. De vetzuren voeden en hydrateren. Hennepolie is biologisch verbouwd en bevat nog alle gezonde stoffen, dit in tegenstelling tot veel andere oliën die ontdaan zijn van alle gezonde stoffen. Daardoor kan hennepolie als geneesmiddel fungeren voor bijvoorbeeld huidziekten als eczeem en psoriasis.

Hennepzaden zijn vezelrijk. Dit is goed voor je darmen en stimuleert een gezonde spijsvertering, Maar door het hoge vezelgehalte nemen de zaden ook veel vocht op, het is dus belangrijk dat je wel voldoende blijft drinken 🙂

Hennepzaadolie tegen PMS

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vrouwen met PMS een verstoring in het functioneren van het vet metabolisme hebben. Het proces om linolzuren in gamma-linolzuren en prostaglandinen om te zetten functioneert dan niet goed. Hoe kun je PMS symptomen verminderen? Dat doe je door een keer per dag  1 tl hennepolie in te nemen, wat linolzuur en gamma linolzuur bevat.

Gebruik van hennepzaad

Je hebt hennepzaadjes en gepelde hennepzaadjes. De ongepelde vorm is vrijwel niet eetbaar, deze kun je dus ook beter niet kopen 😉 Let er bij het kopen van hennepzaad op dat het de biologische versie is. Zo weet je zeker dat de zaden geen bestrijdingsmiddelen en andere gifstoffen bevatten.

Hennepzaadjes kun je in je smoothie verwerken, maar je kunt er ook heel simpel hennepmelk van maken, die je weer met groenten en fruit in je smoothies kunt mengen.

Je kunt hennepolie en hennepzaad in alle bio winkels kopen, maar tegenwoordig ook in de grotere supermarkten.

Eiwitshake:

Veel mensen die Paleo gaan doen, dubben een beetje over het gebruik van eiwitshakes. In dit geval zou je hennepzaad als vervanging kunnen gebruiken. Je mixt 200 ml water met 2 el hennepzaad en een banaan, en je hebt je eigen natuurlijke eiwitshake!

Belangrijk:

Mensen die bloedverdunners slikken wordt afgeraden om hennepzaad te gebruiken. Het gebruik van hennepzaad kan ervoor zorgen dat je lichaam minder bloedplaatjes gaat aanmaken, dit zorgt ervoor dat je bloed verdund wordt. Ook is diarree een mogelijke bijwerking, omdat het goed op je spijsvertering werkt. Dit verschilt per mens en moet je dus zelf ervaren.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

2 gedachten over “Hennepzaad”

 1. Welke hoeveelheid hennepzaad dien ik per dag te nemen? Ik lees alleen iets over de dosering van de hennepolie.

  Vriendelijke groet, Heidi

  Beantwoorden
  • Hi Heidi,

   Wanneer je 2 el hennepzaad met een banaan mixt (en nog water), heb je je eigen eiwitshake gemaakt.
   Ik zou dan ook uitgaan van 2 el per dag.

   Groetjes, Myra Team Paleo

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.