Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

9 comments

Waarom werkt paleo niet voor mij?

Ben je al een week of 3, 4 bezig met Paleo, maar zie je helemaal niet de gewenste resultaten?

Voel je je moe, is je buik nog steeds opgezwollen of ben je nog geen gram afgevallen? Ben je het beu om al die succesverhalen te lezen en zelf te blijven voortsukkelen? Dat snap ik helemaal! In dit artikel geef ik je graag een aantal mogelijke redenen mee waarom Paleo voor jou niet werkt, en wat je daaraan kan doen.

Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden: ofwel saboteer je jezelf (mogelijk onbewust) ofwel heb je nog een onderliggende problemen. Bij de meeste mensen gaat het gelukkig om de eerste mogelijkheid, deze kunnen we makkelijk oplossen, en daar ga ik nu graag wat dieper op in. De onderliggende problemen liggen vaak wat moeilijker, dus die houden we voor het laatste.

veelweinig

Probleem 1: Te veel of te weinig.

Heel veel mensen die al vele andere diëten hebben geprobeerd kunnen niet communiceren met hun eigen lichaam. Sommigen hebben schrik om aan te komen en hebben het moeilijk met het “à volonté” principe van Paleo en ze eten consequent te weinig. Anderen laten zich dan weer volledig gaan en gebruiken het “à volonté” principe als excuus om zich vol te proppen. Maar bij paleo is het net zo belangrijk dat je echt naar je lichaam leert te luisteren en het geeft wat het nodig heeft.

Wat kan je doen om dit te verhelpen?
In principe eten we bij Paleo gewoon 3 maaltijden per dag. Als je echter nog problemen hebt met porties (of ze nu te groot of te klein zijn), dan mag je best ook snacken tussendoor. Eet je te weinig, probeer je snacks dan mettertijd te elimineren door je maaltijden te vergroten. Wie teveel eet: verklein je maaltijden, en hou snacks achter de hand voor noodgevallen, want het is zeker niet de bedoeling dat je te weinig gaat eten! Doe het stap voor stap, en je zal zien dat je lichaam steeds duidelijkere signalen zal geven.

Probleem 2: Koolhydraten

Paleo is, vergeleken met de Schijf van 5, behoorlijk laag in koolhydraten. Maar: hoeveel koolhydraten je precies nodig hebt, dat is heel persoonlijk. Sommige mensen doen het goed met weinig koolhydraten (minder dan 50 gram per dag), terwijl andere minstens 70 – 100 gram per dag nodig hebben. Ik merk dat vooral vrouwen vaak een hogere koolhydraatbehoefte hebben dan mannen.

Wat kan je doen om dit te verhelpen?
Probeer eens uit te rekenen hoeveel koolhydraten je nu dagelijks eet en ga hiermee spelen: eet eens een week wat meer of minder fruit en zetmeelrijke groenten en kijk hoe je je hierbij voelt.

Probleem 3: Meer dan voeding

Een paleo levensstijl draait om meer dan voeding alleen. En soms is voeding alleen echt niet goed genoeg. Vooral slaap, stress en beweging hebben een enorme invloed op je welzijn en gewicht.

Wat kan je doen om dit te verhelpen?
Zorg voor een betere en/of langere nachtrust. Verminder je stress en zorg dat je voldoende beweegt. En dan heb ik het niet over sporten, maar gewoon voldoende stappen zetten doorheen de dag!

Probleem 4: Je bent gewoon niet strikt genoeg

Veel mensen vinden het voldoende om 80/20 paleo te eten, maar dat is niet voor iedereen goed genoeg. Als je zware intoleranties hebt voor bijvoorbeeld granen of zuivel en je hebt een lekkende en / of geïrriteerde darm, dan moet je die de kans geven om echt te genezen. Als je daarentegen elke week een keertje pizza eet, dan lukt dat gewoon niet.

Wat kan je doen om dit te verhelpen?
Heel simpel, ga eens 30 dagen strikt paleo eten. Dus helemaal geen (pseudo)granen, geen zuivel, geen suikers, geen soja, geen peulvruchten, geen alcohol, … Natuurlijk zeg ik niet dat je voor de rest van je leven zo strikt moet eten, maar dit zal je wel helpen om de signalen van je lichaam beter te herkennen. Hopelijk kan je daarna wél 80/20 paleo eten, of merk je dat je best nooit meer granen eet, maar dat een beetje zuivel af en toe wel kan.

Eerlijk gezegd hoop ik dat jouw probleem opgelost is met de voorgaande vier puntjes rond zelfsabotage. Als dat niet zo is, dan heb je allicht meer aan de volgende twee punten rond de onderliggende problemen.

Probleem 5: Een onontdekte voedselintolerantie

Soms is Paleo gewoon niet strikt genoeg om je klachten en overgewicht te doen verdwijnen, omdat je met meerdere voedselintoleranties zit. Het kan goed zijn dat het elimineren van gluten en zuivel al heeft geholpen, maar soms moet je meer doen. Zo zijn er best veel mensen intolerant aan eieren, nachtschade planten of FODMAPS.

Hoe kan je nu te weten komen waarvoor je intolerant bent?
Er zijn 2 pistes: je kan een strikt eliminatiedieet gaan doen (auto-immuun Paleo bijvoorbeeld) en dan zelf stap voor stap terug toevoegen en kijken hoe je lichaam reageert. De tweede mogelijkheid is om testen te laten doen bij een orthomoleculair arts. Het probleem is echter dat men niet altijd alles kan detecteren én het is vrij duur. Langs de andere kant kan dit je misschien wel wat sneller helpen dan een eliminatiedieet.

Probleem 6: Je darmen zijn nog ontstoken

Soms zijn je darmen zo erg beschadigd dat het gewoon langer duurt om te genezen. En dan kan je nog zo gezond eten als je wil, je moet het gewoon tijd geven.

Wat kan je in dit geval doen?
In eerste instantie: volhouden, maar anderzijds zou ik je zeker ook aanraden om eens langs te gaan bij een orthomoleculaire arts, die kan je ook helpen met supplementen die je darmen kunnen helpen om sneller terug aan te sterken.

Heb jij problemen gehad bij je omschakeling naar Paleo? Vertel jouw verhaal hieronder!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

9 gedachten over “Waarom werkt paleo niet voor mij?”

 1. Ik ben nu een aantal weken bezig met paleo. Ben al een paar kilo kwijt ondanks dat ik me er niet volledig aan hou. Ik weet dat ik stricter kan worden maar ik ben een moeilijke eter en begrijp niets van vele ingedrienten en hoe ze samen te stellen. Iets bakken in de oven kan ik ook niet. Vooral de lunch vind ik moeilijk. Soms eet ik te weinig omdat ik niet meer op krijg! Avocado met banaan is voor mij een lunch geen tussendoortje. Ik eet fruit en rauwkost tussendoor. Maar het vult goed krijg mijn bordje vaak niet leeg! Ik ga komende weken wat meer recepten te maken voor lunch. Heel erg gevarieerd zal t nooit worden. Als t maar gezond is toch?

  Beantwoorden
  • Hoi Marly, als je moeite hebt met het samenstellen van de lunch dan kun je proberen wat ik altijd doe:
   Ik maak meestal voor de avondmaaltijd een roerbakgerecht met vlees, gehakt of vis en veel groenten. Net wat voor handen is en grof gesneden. Kruiden naar wens (meestal is een beetje zeezout en peper genoeg maar ook kerrie, paprikapoeder of 5 spices zijn lekker. Als je ruim bereidt, kun je de rest koud als lunch eten. Hoef je maar 1x te koken. ik hoop dat je hier iets aan hebt en wens je succes! Een collega Paleovolger.

   Beantwoorden
 2. Welke producten zijn precies nachtschade? Ik heb gemerkt dat ik ook niet tegen uien, paprika, champignons en tomaten kan
  groetjes Franka

  Beantwoorden
  • Nachtschades zijn: aardappelen, tomaten, aubergines, paprika’s en rode pepers (inclusief kruiden als paprika-poeder, pili-pili, chilivlokken, cayennepeper enz.)

   Beantwoorden
 3. Nuttige tips. Zou zelf best wel eens intolerant kunnen zijn voor nachtschades…

  Beantwoorden
 4. Hoe zit het met honing? Ik hoor van meerdere vrienden dat honing niet paleo is maar het komt in mmenige recepten voor. Wat voor alternatieven zijn er als ik mijn passie in het bakken wil uitleven?

  Beantwoorden
 5. Ook hebben mensen een bepaald gewicht waar het lichaam aan plakt. Zelf als je afvalt dan lijkt het wel of het lichaam weer terug wil naar dat gewicht omdat het zich daar goed bij voelt. Dus f**k bui dan. Je lichaam voelt zich prettig bij dat gewicht. Luister Hoe naar

  Beantwoorden
 6. Hoi! Ik heb net 30 dagen streng paleo geleefd. Nu sinds 2 weken probeer ik een eigen ritme hier in te vinden. Ik doe tot nu toe 5 dagen paleo en 2 dagen ‘normaal’. Ik merk dat ik doordeweeks helemaal geen energie heb, moe en slechte concentratie. Wat ik eigenlijk in week 2 had van mijn paleo 30 dagen, heb ik nu iedere doordeweekse dag. Wat doe ik fout? Hoe kan ik dit handiger aanpakken?

  Beantwoorden
  • Hi Merel,

   Het beste kan je max twee niet paleo maaltijden per week eten. Bijvoorbeeld een ontbijt en een diner, of een snack en een lunch.
   Wanneer je twee dagen ”normaal” eet gaat je lichaam weer opnieuw door de low carb flu denk ik; https://www.paleo.nl/?s=carb

   Groetjes, Myra Team Paleo

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.