Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Gastblogger

5 comments

Wat is de Samenhang Tussen Paleo en acné?

Jeugdpuistjes: De horror van vele pubers en de ongewenste ‘gast’ de avond voor een belangrijke afspraak, date of foto…

Verschillende dermatologische producten doen de belofte je voor eens en altijd van deze heuvellandschappen te verlossen. Alleen waarom werkt het dan niet bij jou? Jouw acné-klachten zouden wel eens met je voeding te maken kunnen hebben.

Het verband tussen voeding en acné

Het was tot een artikel in 2002 dat het effect van voeding op acné maar als een bijzaak werd beschouwd. In dat jaar publiceerde Loren Cordain (Ph.D.) echter de bevindingen uit zijn onderzoek in het artikel: “Acne Vulgaris: A Disease of Western Civilization [note]archderm.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=479093[/note]”. In de jaren daarop volgend deed Cordain verschillende andere onderzoeken naar het effect van voeding op de huid. Een interessant feit dat hieruit naar voren kwam: Bij niet-Westerse populaties, zoals in onder andere Paraguay, komt nauwelijks tot geen acné voor. Dit in tegenstelling tot America waar tussen de 79 en 95% van de jongeren last heeft van een matige tot zware vorm van jeugdpuistjes. Cordain legt de schuld bij het consumeren van suiker en geraffineerde meelproducten, in combinatie met een relatief tekort aan omega 3-vetzuren.

Paleo en puistjes

Helpt Paleo tegen acne?Acné is dus allang niet meer ‘alleen’ een bacteriële infectie. Het ontstaan ervan heeft o.a. te maken met hormonen, insuline resistentie, disbalans van de darmflora, maar ook voedselintolerantie of -allergie. Het voorkomen van veel van deze zaken wordt vaak in verband gebracht met Paleo. Robb Wolf, een belangrijke grondlegger van de Paleo-leefwijze, relateert acné aan bewijs dat er een ontsteking is in het lichaam. Hij legt een verband tussen darmklachten, het niet goed werken van de darmen en de uitwerking daarvan op de huid.

Wondermiddel?

Is Paleo dan het wondermiddel tegen acné? Daarvoor is het bewijs denk ik te dun. Echter, uit veel onderzoeken komt wel naar voren dat eten van bepaalde voedingsmiddelen effect heeft op je huid. Eet je dus voeding bestaande uit de voor jou juiste en kwalitatieve nutriënten, dan heeft dit hoogstwaarschijnlijk effect. Heb je last van acné, dan is het testen van het effect van voeding op jouw huid denk ik de moeite waard.

Wat kun je doen?

Eet je nog geen Paleo, probeer dan voor een langere periode (minimaal 4-6 weken) de volgende zaken te vermijden:

 • Suiker
 • Geraffineerde producten zoals tarwe en granen, zelfs de glutenvrije
 • Omega 6.

Op deze site en in het boek van Mitch vind je verder volop info over wat je het beste wel kan eten.

En of je nu al wel of nog geen Paleo eet; Doe wat je kan om je hormonen te reguleren:

 • Ga voor middernacht slapen en probeer tenminste 8 tot 9 uur te slapen.
 • Zorg voor het eten van voldoende goede vetten (visolie, lijnzaad, olijfolie), maar beperk of elimineer (tijdelijk) noten.
 • Eet je nog wel zuivel, omdat je er goed tegen lijkt te kunnen, maar heb je nog wel acné klachten? Vermijd dit gedurende minimaal 2 weken en kijk hoe je huid reageert.

Eliminatie

Merk je met deze tips nog geen verbetering, probeer dan eens een eliminatiedieet. Elimineer van alle voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ontsteking en hormonale ontregeling veroorzaken ten minste twee weken. Voeg na ten minste twee weken, iedere twee weken een soort voedsel terug toe bij 1 a 2 maaltijden en kijk hoe je huid reageert.

Mogelijk kan je acné door middel van Paleo of de Paleo-principes worden verminderd of zelf verdwijnen. Houd er sowieso rekening mee dat dit tijd kost, al snel een aantal maanden, maar zoals ik al schreef wel het proberen waard.

Heb jij al ervaringen of en hoe Paleo jou hielp in jouw strijd tegen acné? Deel het hieronder.

Bronnen

 • Rademaker MGarioch JJSimpson NB Acne in schoolchildren: no longer a concern for dermatoloigsts, 1989
 • Loren Cordain, PhD; Staffan Lindeberg, MD, PhD; Magdalena Hurtado, PhD; Kim Hill, PhD; S. Boyd Eaton, MD; Jennie Brand-Miller, PhD: Acne VulgarisA Disease of Western Civilization, 2002
 • Robb Wolf: The Paleolithic Solution – Episode 27

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

WRITTEN BY

Gastblogger

Sinds we per 1 December 2016 over zijn gegaan naar onze nieuwe website hebben we de artikelen die geschreven zijn door een divers aantal mensen gegroepeerd onder het account "gastblogger". Wil je ook schrijven voor Paleo.nl maar wel een eigen profiel opbouwen dan is dit mogelijk. Laat een bericht achter via ons contactformulier.

5 gedachten over “Wat is de Samenhang Tussen Paleo en acné?”

 1. Zeer interessant. Heb het altijd al onzin gevonden die studies die aangeven dat voeding geen effect heeft op acne. Merk zelf dat ik vooral acne krijg wanneer ik te veel koffie drink op een dag.

  Beantwoorden
  • Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat sinds het elimineren van suiker, tarwe en granen, mijn huid duidelijk zichtbaar is verbeterd! Van alle dikke, ontstoken puistjes in mijn gezicht zijn enkel de littekens nog zichtbaar. Ook mijn stoelgang is beter dan ooit tevoren. Ik geloof absoluut dat het met elkaar in verband staat én dat het werkt!

   Beantwoorden
 2. Ik ben nu 33 en heb al sinds mijn 13e last van acne. 20 jaar is een lange periode. Elk middeltje van de dermatoloog ondertussen gehad en vele pijnlijke behandelingen bij schoonheids- en huidspecialisten. Ook jarenlang bepaalde voedingsmiddelen uit mijn dieet gelaten waarop ik zou reageren (van chocolade en varkensvlees snap ik dat nog wel, maar mandarijn, tomaat, kruidnagel??) maar goed je wil er alles voor doen. Sinds een paar maanden bezig met fotodynamische therapie wat tot nog toe niet veel resultaat geeft. Erg vervelend allemaal. Ook ben ik me al een poosje aan het verdiepen in paleo wat me mogenlijk meer voordelen kan opleveren dan alleen een betere huid. Maar de overgang is voor mij lastig. Vooral in het weekend heb ik de neiging om te vervallen in mijn oude patroon. Ik hoop dat het me lukt en dat ik naast extra energie eindelijk een betere huid krijg!

  Beantwoorden
 3. Ik ben nu 5 maanden bezig met het eten volgens het Paleo principe. Het is heel goed vol te houden en ik voel me lichamelijk goed. Het enige waar ik tegen aan loop en tevens ook de reden dat ik op deze site terecht ben gekomen, is dat ik sindsdien onderhuidse onstekingen ben gaan ontwikkelen. Mijn hele jeugd heb ik nog nooit een onderhuidse puist gehad, ik ben nu 27 en ze blijven maar komen. Stoppen met Paleo wil ik niet, ook ben ik nu aan het experimenteren met voedings supplementen, omega 3-6, probiotica, spirulina en chlorella. Wel moet ik toegeven dat ik in het weekend nog wel eens een wijntje en boterham eet, zou ik dan nu door het Paleo eten heftiger reageren op die voedingsstoffen? Ik heb geen idee waar het vandaan komt en wordt er moedeloos van.
  Tips en ideeën van anderen zijn welkom!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.