Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Is Graan Paleo? Waarom je van Brood Niet Persé Groot en Sterk Wordt

Vroeger (voor Paleo) was ik gek op brood, spaghetti en andere producten gemaakt van graan. Maar voor nu is graan voor mij niets anders dan een lekkere, maar niet vullende maaltijd.

Ja, ik lust nog steeds wel brood, maar ik eet het bijna niet meer omdat ik na het eten gewoon geen verzadigd gevoel heb.

Granen zijn een goedkope manier om suikers / calorieën binnen te krijgen, en het is overal verkrijgbaar. Dat maakt dat we het zo massaal eten. Echter het is geen optimale voeding. De lectines (gluten) uit graan zijn niet goed voor je – aangezien ze je darmstelsel kunnen beschadigen – en de insulinepiek die je krijgt na het eten van graan zorgt voor een verstoring van je hormoonstelsel.

Nope, ik hou niet van graanproducten. Ik noem het… “Het gif van de wereld”. Haha, sommige van mijn vrienden horen het me nog zeggen. Maar na mijn resultaat, zitten zij nu ook op de eerste rij om paleo eens een kans te geven.

Onze genen zijn niet veel veranderd

Zoals je wellicht weet zijn we als mensen pas 10.000 jaar geleden graan gaan eten. Als je dit tegenover de tijd zet die wij op aarde zijn (2.000.000 jaar) en daarbij bedenkt dat onze genen niet veel zijn veranderd in deze lange periode dan kun je wel nagaan dat het veelvuldig eten van deze voeding vragen is om problemen.

Helaas denken nog steeds veel mensen dat graan, en dan met name bijvoorbeeld volkoren, echt gezond voor je is en vol met voedingsstoffen zit. Niks is minder waar.

Natuurlijk zijn er redenen te bedenken om wél granen te eten. Nogmaals het is goedkope voeding, en het is op elke hoek van de straat verkrijgbaar. Soms ben je in bepaalde sociale situaties op granen “aangewezen” maar buiten dat zie ik weinig redenen om graan te consumeren.

Je moet begrijpen dat de overheid het eten van granen heeft gepusht om financiële redenen. Het is goedkoop om te verbouwen en je kunt het lang bewaren. Wees dus bewust WAAROM de overheid dit promoot als gezond.

Het spijt me als ik je moet teleurstellen maar er worden veel fabeltjes verteld over het gebruik van graan. En in dit artikel wil ik ook een aantal van deze stellingen ontkrachten.

Te beginnen met:

In graan zitten vezels die je nodig hebt!

Hmmm… Waar, maar ook weer niet helemaal waar. In graan zitten inderdaad vezels. Maar zo ook in groenten en fruit, en zelfs nog een stuk meer. Als je kijkt op basis van calorieën dan bevat fruit ongeveer twee keer zoveel vezels als volkoren graan, en groenten ongeveer ACHT keer meer vezels.

Daarnaast zitten in groenten en fruit ook veel vitamines en mineralen. Graan bevat ook vitamines zoals B1 en B2, magnesium, ijzer en zink. Maar als ik dan kan kiezen tussen een koolhydraatrijk broodje (denk insuline) of een grote salade, dan ga ik toch voor de salade. Deze geeft je al deze voedingsstoffen, mineralen en zelfs nog meer.

Granen staan prominent in de schijf van vijf!

Jazeker. Maar vertelde ik je net niet al wat de grootste reden hiervan is? Financieel gewin. Daarnaast blijft de overheid vasthouden aan traditionele wijsheid. Maar uiteindelijk zal ook de overheid breken. Het kan niet anders. Die schijf van vijf gaat een keer flink op de schop. Wanneer? No idea? Maar ze hebben op een gegeven moment kaas er al afgehaald wat ik me kan herinneren, echter beter hadden ze de graanproducten eerst verwijderd naar mijn mening. 😉

Update 2016: Er is een nieuwe schijf van vijf. Ik ben zelfs door Trouw geïnterviewd om mijn mening hierover te geven. De schijf van vijf is al iets beter, maar verre van optimaal.

Misschien was kaas het eerste stapje, want ze zullen de boel nooit rigoureus omgooien. Wat denk je dat het voor gevolgen heeft voor de economie als iedereen ineens massaal het graan laat staan. Enorme gevolgen! 65% van ons Westerse dieet bestaat uit graanproducten, denk jij dat de overheid dit liever zo lang mogelijk even stil houdt!? Ik denk het wel.

Er is echter geen enkele reden om graan te eten. Bij mij staat het stoppen van graan eten in hetzelfde lijstje om gezonder te gaan leven als het stoppen met roken, en stoppen met het drinken van je calorieën (in de vorm van sapjes, frisdrank of alcohol). Ik ben ervan overtuigd dat het dermate slecht voor je is.

Het probleem is gewoon dat ons lichaam zich nog niet aangepast heeft aan het verteren van graanproducten. Deze voeding is nog “te nieuw”. We hebben er 3 miljoen jaar over gedaan om rechtop te gaan lopen. De verandering van de botstructuur duurde 1 miljoen jaar. De verandering van de knieën nog een miljoen jaar. Graan zit pas 10.000 jaar in ons voedingspatroon, 3% van onze totale tijd op deze aardbol. De tijd dat wij dit goed kunnen verteren ga jij echt niet meer meemaken ;-).

Daarnaast zijn de meeste graanproducten van zichzelf niet eens lekker of zelfs eetbaar, ze moeten eerst bewerkt worden om ze eetbaar te maken. Zonder bewerking zitten er vele giftige anti-nutriënten in graanproducten.

Gluten, lectines en fytaten (fytinezuur)

Alles op aarde wat leeft heeft een manier gevonden om zichzelf te beschermen tegen gevaar. Dit is de basis van het overlevingsinstinct. Dieren kunnen vaak rennen, of aanvallen. Maar planten kunnen dit niet. Het geheime wapen van planten is vaak een vorm van gifstof zodat dieren niet teveel kunnen eten zonder ziek te worden. De natuur wil elke soort graag in leven houden namelijk.

Het enige deel van de plant welke gegeten mag worden is de vrucht / het fruit. En niet zonder reden. Fruitsoorten zijn lekker en zitten boordevol voedingsstoffen omdat het juist de bedoeling is dat ze opgegeten worden. Hierdoor kunnen de zaadjes zich verspreiden als dieren / of mensen weer gaan poepen. De zaadjes uit het fruit blijven in tact tijdens het verteringssysteem. Alles in de natuur heeft een plan, een functie. En fruit moet opgegeten worden, de zaadjes moeten verspreid worden, via poep, via de wind, of via een bij naar de volgende bloem.

Sommige dieren kunnen graan eten. Vogels en insecten kunnen omgaan met de anti-nutriënten. Maar mensen kunnen dit niet. Misschien als we granen 2 miljoen jaar geleden “ontdekt” hadden dan was dit nu anders geweest. Maar zo is het niet. Sommige mensen kunnen zuivel verdragen, en anderen kunnen zoete aardappelen prima eten, maar we kunnen niet ontkennen dat de effecten van lectines, gluten en fytaten niet goed zijn voor ons lichaam.

Ik zou niet weten waarom mensen die toegang hebben tot vlees, fruit en groenten ook nog graan zouden moeten eten. We hebben geen graag nodig om te blijven leven, sterker nog, je leeft een stuk prettiger zonder graan. Ik spreek uit ervaring. Meer energie, en een sterker en slanker lichaam.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

190 reacties Plaats reactie

 1. Aangezien ik graag en redelijk veel brood eet en nu vaak en op verschillende manieren heb gehoord dat dit niet een geweldig idee is vraag ik me af wat ik dan daarvoor in plaats het beste kan eten.

  Beantwoorden
 2. Helemaal mee eens om geen brood (granen) meer te eten, maar dan is het wel opletten om genoeg jodium binnen te krijgen! Jodium is o.a. Heel belangrijk voor de schildklier. Indicatieve test: maak een vlek ter grootte van een euro met betaine jodium (wondjodium) op je huid. Dat moet langer dan 24 uur zichtbaar blijven.

  Beantwoorden
 3. Hi,
  Wat me na het lezen van je artikel nog steeds onduidelijk is is waarom het eten van graan zo slecht is. Ok, ik begrijp dat de mens nog te kort geëvolueerd is sinds we granen zijn gaan eten, dat heb je heel duidelijk uitgelegd. Maar granen zijn toch gewoon planten of niet? Wat maakt ze nu zo bijzonder? Je legt ook duidelijk uit dat slechts de vruchten gegeten zouden moeten worden (vanuit de plant gedacht; vanwege de verspreiding van het zaad) en niet de plant zelf. Maar zijn de graankorrels geen vrucht dan? (Wiipedia zegt over graan: Graan is een verzamelnaam voor de vruchten van eenzaadlobbige cultuurgewassen uit de familie van de grassen die samen wereldwijd de belangrijkste voedingsbron voor de mens vormen.)
  Kun je me uitleggen hoe dit zit? Elders in je antwoorden zeg je dat je verwacht dat niet veel mensen op dieper gaande informatie zitten te wachten. Ik denk dat ze dat wel zitten, juist in deze tijd, en zelf ben ik er één van. :>) maar ik kan (waarschijnlijk zoals velen) niet uit de voeten met engelstalig vakjargon. ;>)

  Beantwoorden
  • Hey Pat,

   Juist hierom geen granen eten: Gluten, lectines en fytaten (fytinezuur)

   De gluten / lectines (eiwitten uit de granen) tasten je darmwand aan, ze zorgen ervoor dat het graag niet goed verteerd word. Dit heeft te maken met het overlevingsmechanisme. Dieren hebben dit door en eten geen graan meer, behalve dieren die hiertegen kunnen (zoals ratten).

   De fytaten binden zich aan mineralen en vitamines uit andere voedingsbronnen, zodat deze niet worden opgenomen.

   Beantwoorden
 4. En gluten-vrije producten die gemaakt zijn van rijst-, boekweit- of maismeel, hoe zit dat daar mee? Gezond/niet gezond?

  Beantwoorden
 5. Goeiemiddag
  Ik hoorde gister van iemand over deze site over dit onderwerp, ik dacht met speltbrood van de ah gezond brood te eten maar is bv zuurdesem of roggebrood we gezond ? En zo ja welk van deze twee ?

  groeten Colombiaan

  Beantwoorden
 6. Misschien is het wél de bedoeling dat we vlees eten
  en dat dieren rennen zodat wij dat ook doen omdat wij ook
  beweging nodig hebben.

  Beantwoorden
 7. Hm eten wat de oermens at? Volgens mij werden die mensen niet erg oud….

  Beantwoorden
 8. Beste Mitch,

  Laten we nou eens puur de feiten op een rij zetten als ik zo vrij mag zijn. Een mens heeft een dagelijks energiebehoefte die van verschillende factoren afhankelijk zijn. Laten we stellen dat een persoon 2000 kcal nodig heeft, iemand verkrijgt deze calorieën via een van de drie macronutrienten: koolhydraten, vetten of eiwitten. Om af te vallen moet er sprake zijn van een langdurig calorietekort, maar niet een dusdanig tekort dat spiermassa verloren gaat. Voor lichaamscompositie maakt het geen bal uit of je je koolhydraten uit pasta haalt of uit een paar appels. Het enige aspect wat je hierbij in achting kunt nemen is hoe je je ”voelt”. Als je allergisch/intolerant bent voor gluten dan moet je deze stof vermijden. Verder is het zo dat vele eiwitten ook zeer insuline stimulerend werken, insuline zorgt er immers voor dat bouwstoffen de spieren worden ingevoerd. Verder lijkt het mij heel ongezond om al je koolhydraten alleen via complexe koolhydraten binnen te krijgen; de grote hoeveelheid vezels zijn hartstikke schadelijk voor je darmen en belemmeren zelfs de opname van voedingstoffen. Persoonlijk voel ik veel meer kracht in mij komen bij een lekkere bruine boterham met avocado & kaas, dan bij een appeltje met pindakaas erop gesmeerd. Een ”sterk” & ”gezond” lichaam bouw je op door de juiste combinatie van koolhydraten, vetten en eiwitten binnen te krijgen en dit te combineren met een goede sportroutine. Verder wil ik ook aanmerken dat de vertering van verschillende maaltijden (zelfs al zit er 8 uur tussen) elkaar sterk overlappen. De mate waarin insuline wordt aangemaakt in reactie op een maaltijd is afhankelijk van de samenstelling van die maaltijd EN de vorige maaltijden.

  Kortom: eet waar jij je goed bij voelt en waarbij je optimaal presteert. Een groente, fruit, vlees dieet lijkt mij op lange termijn heel ongezond. Af en toe een lekkere appeltaart lijkt mij een stuk gezonder! (Hoe ongezond is die taart als ik je vertel dat hij is gemaakt met grasboter, biologische eieren, bruine rietsuiker (afkomstig uit suikerbieten, ja een natuurproduct) en verse biologische appels?)

  Beantwoorden
  • Beste heer S,

   Alles wat je zegt klinkt logisch. Als jij je lekkerder voelt bij een boterham met kaas en avocado moet je dat gewoon lekker eten. 🙂

   Ik zou geen pindakaas nemen op die appel, maar een notenboter. Graan is wat mij betreft gewoon geen optimale voeding, en daar gaat dit artikel over.
   Maar een ieder die iets anders denkt, vind, voelt is wat mij betreft ook prima.

   Beantwoorden
  • Goed verhaal dhr. S!
   Op lange termijn zie ik veel negatieve ervaringen door langer dan 3 maanden te weinig graanproducten te eten. Wat ik me ook afvraag; hoe gezond waren mensen 10.000 jaar geleden? Werden mensen toen ook 100 jaar?? De meest gezonde/oude mensen wonen in Griekenland (veel pasta/pizza) en japan (veel rijst)..

   Beantwoorden
 9. Het is onbegrijpelijk dat gezonde producten waar we mee opgegroeid zijn nu opeens een slechte naam hebben. Ik at 3, 4, 5 boterhammen met kaas, super gezond. Alleen bleef ik maar honger houden. Ik had ongeacht het seizoen altijd hooikoorts, als ik geen zakdoek had raakte ik in paniek. Ik had bloedend tandvlees, maagpijn, brandend maagzuur, pijn in mijn gewrichten. Sinds ik tarweproducten laat staan is dat allemaal verdwenen. Paleo bewijst zich gewoon voor mij. Snoep ik toch of drink bier, dan heb ik de volgende ochtend pijn. Zo simpel is het voor mij.

  Beantwoorden
 10. Klinkt interessant mijn vriendin is erg afgevallen.
  Maar vanwege mijn spastische darmen ben ik nog niet overtuigd , ik moet juist die vezels eten anders kan je me na een paar dagen kruipend van de grond halen .

  Is hier ook wat anders voor te verzinnen? Wat ook werkt ?

  Beantwoorden
  • Als het gaat om de vezels dan is groente juist een hele goede optie die zitten boordevol vezels.

   Beantwoorden
 11. Toen ik voor het eerst over dit dieet las, moest ik het opzoeken. en na dit te hebben gelezen sta ik versteld.

  WAT EEN ONZIN ALLEMAAL.

  laat jullie op een correcte manier inlichten als je een gezond dieet wil samenstellen, vertrouw op de wetenschappelijke kennis, en laat je niet misleiden door ongelofelijke uitspraken zoals: beïnvloed je hormoonsysteem, beschadigd je darmen enorm… lees ook eens andere publicaties en durf alles in twijfel trekken, verruim je kennis. Het gaat tenslotte om jouw voeding, jouw leven.

  Je hebt alle bouwstenen nodig; vetten, eiwitten, koolhydraten, vitaminen, mineralen,… en de beste manier is nog altijd om niet te veel te eten en je bouwstenen uit een gevarieerd bestand aan voedingswaren op te nemen, en niet enkel uit 1 of 2 bijzonder dure exotische plantensoorten. vermijd voeding waarvoor je persoonlijk hypergevoeligheidsreacties of allergische reacties voor vertoont, sport, en drink water

  Beantwoorden
 12. Wat is de beste vervanger i.p.v. Brood te eten
  Je kunt niet overal een cracker voor gebruiken.

  Ik hoor graag

  Beantwoorden
  • Is ook een gedroogde brood. Eet maar de hele dag fruit en groente. Schijnbaar is dat voed voor je.
   Vergeet niet dat er mensen rond lopen die 100+ zijn geworden die allemaal brood, aardappelen, pap en ga zo maar door eten.

   Beantwoorden
   • Het gaat er niet om hoe oud je wordt, het gaat erom in welke gezondheid.
    Daarnaast is de levensverwachting voor onze kinderen sinds het eerst in tijden weer een stuk lager als die van ons, en dat is wel schrikbarend.

    Ik hoop dat je hier komt met een open visie, anders is het niet nuttig voor je.

    Beantwoorden
    • Hmm, ik geloof niet dat het waar is dat de gemiddelde levensverwachting omlaag aan het gaan is; tot nu toe stijgt die nog steeds. Misschien heb je die informatie uit een campagne van Nike om mensen te stimuleren meer te gaan bewegen? Daarin werd gezegd dat kinderen 5 jaar eerder zouden sterven gemiddeld dan hun ouders, maar dat blijkt niet waar te zijn.
     http://www.nrcnext.nl/blog/2012/11/19/next-checkt-kinderen-van-nu-sterven-vijf-jaar-eerder-dan-hun-ouders/

     Dit gezegd hebbend; ik ben het met je eens dat het intereassanter is hoe je levenskwaliteit is, dan hoe oud je precies wordt.

     Beantwoorden
 13. In fruit zit toch ook veel fructose, lijkt me niet zo gezond om daar al te veel van binnen te krijgen.
  Daarnaast vroeg ik me af hoe je de groenten het beste kunt bereiden, rauw eten of stomen dan wel koken ivm slechtere verteerbaarheid van rauw voedsel?
  In vroeg me af hoeveel gram groenten en hoeveel gram fruit u per dag consumeert? en hoeveel gram noten, zaden en pitten?

  Beantwoorden
 14. Ik waardeer het enthousiasme en de poging om een groot publiek iets te vertellen over gezonder gaan eten , met minder ‘simpele’suikers, minder eenzijdige nadruk op granen en meer nadruk op biologische groenten en fruit . Toch ben ik er niet van overtuigd dat de zgn. paleo – eetstijl op de lange termijn voor de meeste mensen gezond is.
  Ook de bewijsvoering ervan is helaas mager; de artikelen en websites waar naar verwezen wordt ken ik , en laten ook veel aannames zien die niet erg hard te maken zijn, ook al klinkt het op het eerste gezicht heel logisch .
  Persoonlijk vind ik het wel charmant maar niet betrouwbaar om te kijken naar wat de zogenaamde oermens at, en dat dan te willen imiteren , anno 21e eeuw. Ons leven is zo totaal anders dan dat van de jagers-verzamelaars, zelfs als je kunt zeggen dat we genetisch niet zo veel veranderd zijn.

  De meeste mensen vallen af tijdens het volgen van paleo principes, wat niet vreemd is. Maar als je al heel slank/dun bent is het wel uitkijken is mijn ervaring. Daar is vrij weinig aandacht voor.
  Ook het effect op lange termijn qua balans ben ik benieuwd naar. Ik bedoel dan als mensen een jaar of 10 zo eten. Dat lijkt me heel interessant voer voor onderzoekers !

  Verder is deze eetstijl niet haalbaar voor vegetariers/veganisten zonder tekorten op langere termijn op te lopen, lijkt me.
  En als je wel ( grasgevoerd en biologisch ) vlees eet zoals ik, dan kun je niet om het feit heen dat dit alleen maar voor een klein percentage van de mensen haalbaar is. Als je tenminste uitgaat van de enorme bevolkingsaantallen die we nu op de aarde hebben . Deze dieren hebben heel veel ruimte nodig, heel veel groenvoer en ze produceren veel methaan. Met hoe wij nu leven met z’n allen kunnen we eigenlijk alleen maar héél kleine hoeveelheden vlees tot ons nemen .
  En dan heb ik het nog maar niet over de vervuiling in vissen ( van kwik tot plastic) en het bijna uitsterven van verschillende vissoorten.
  Deze morele kwesties zijn ook heel belangrijk als je geeft om de aarde en alles wat daar leeft. Het kan niet alleen om de gezondheid van jou als individuutje draaien , naar mijn mening.

  Anti-nutrienten zoals fytinezuur en oxaalzuur, hebben óók een functie in het lichaam, als we ze maar met mate eten. Zo bindt fytinezuur ‘toxische’stoffen, kan het de witte bloedcellen activeren en als antioxydant werken. Met andere woorden, in een omgeving waar veel bacterieen/virusssen/ milieubelastende stoffen aanwezig zijn, helpt fytinezuur mee beschermen hiertegen.

  Tot slot de bekende uitspraak van Paracelsus:
  ‘Alles is gif, en niets is zonder gif; de dosis bepaalt.’

  Beantwoorden
  • Top reactie en je blijven afvragen en niet iets klakkeloos iets aannemen lijkt me ook heel verstandig. Zelf blijf ik ook zitten met de vraag ,eten van producten die niet hier verkrijgbaar zijn en niet in een bepaalde seizoen groeien waarom we dat dan naar hier halen om het te eten. Dit is ook niet hoe onze voor ouders het deden.

   Beantwoorden
 15. Hi,

  Even vraag over havermout: de Voedselzandloper is er wel zeer over te spreken. Who´s right, who´s wrong?

  Beantwoorden
 16. Ik vind heel de site zeer leuk en zeer informatief maar blijf toch met zeer veel vragen zitten hoor.
  Om allergische reactie te vermijden moet ik zuivel van de koe mijden,gluten,noten,eieren,bewarmiddelen ,kleurstoffen,rode vrucht enz…………
  Ik was enorm vermagert voor ik glutenvrij beginnen te eten ben maar dat was door de aantasting van het lichaam. In die zin kan ik je volgen dat oa gluten zeer slecht zijn.
  sindsdien heb ik mijn gewicht niet meer onder controle gekregen en zoek een permanente oplossing/levenswijze zonder calorien te moeten tellen.
  Op de ene site staat er dat melk van geit en schaap behouden kan worden op de andere niet.
  Gezien ik alles glutenvrij moet eten doe ik veel beroep op rijst,boekweit en de glutenvrije versie van alles.
  Dus nu is mijn verwarring compleet want als ik alles hier goed lees blijkt dat het is beter voor me op gebied van allergische reacties maar dan had het gewicht de hoogte in.

  Moeten al die voedingsmiddelen dan ook geschrapt worden van het lijstje met toegelaten voedingsmiddelen ?

  VB: glutenvrij brood,rijst,gv-pasta,de toegelaten kazen enz.

  Beantwoorden
 17. Interessant om dit te volgen. Ik mis echter het antwoord op de vraag hoe Paleo toe te passen voor vegetariërs/veganisten. Persoonlijk denk ik dat ‘de waarheid’ in het midden ligt. Ik voel me prima bij havermoutzemelen en speltbrood. Bij teveel granen, welke soort dan ook, ervaar ik een opgeblazen gevoel. Dat wil ik kwijt, zonder continue hongergevoel. Vandaar mijn zoektocht. Ik weeg 48/49 kilo, prima vanwege mijn botstructuur en lengte 1.64. Ik ga echter absoluut geen vlees meer eten, en bij het overslaan van granen heb ik om 20.00 weer hongergevoel. Zuivel probeer ik ook zoveel mogelijk te vermijden vanwege de industrie erom heen. Ideeën?

  Beantwoorden
 18. Geweldige site heb er al veel aan gehad.

  Ik wilde graag iets delen. Zag laatst een serie op de BBC over een gezin die een Weel lang in de jaren 50 / 60 / 70/80 enz ging leven. Al je zag hoe snel het in die jaren is gegaan met het veranderen van ons voedsel toen dacht ik echt………..prima dat je zegt dat we nog maar heel kort granen enz eten maar het is nog korter geleden dat we echte rotzooi zijn gaan eten en drinken zoals aspartaam. Voedsel in de magnetron enz. Als men het moeilijk vind om melk en granen volledig uit hun laten we zegen wekelijkse voeding patroon te verbannen begin dan in elk geval met het uitbannen van voeding dat de laatste laten we zeggen 60 jaar er bij is gekomen. Ik denk dat dat al veel problemen zou terug dringen.

  Beantwoorden
 19. Men is altijd op zoek naar de heilige graal , het beste dieet de meest geschikte partner.
  Nou ik zal je eens wat zeggen.
  Die bestaat niet.

  Dat Paleo niet de heilig graal is dat hebben genoeg mensen/volkeren al bewezen die veelal ouder dan 100 jaar worden en dan wel granen eten.
  Van vlees is bekend dat je dit echt met mate moet eten.

  Maar goed , de mens heeft een religie nodig.
  De 1 heeft een bijbel, de ander een eetgeloof.

  Ik vind dit verhaal allemaal een beetje ‘bro-science’.

  Ga eens op zoek naar mensen die wel goed hun granen nuttigen en die er oud mee worden.
  Er zijn er genoeg in de wereld.

  Dus niet alleen laten zien wat je graag zou willen zien.
  De wens is de vader van de gedachte.
  Maar ook de andere kant onderzoeken.

  Gladiatoren aten vooral Gerst bonen en vruchten.
  En die hadden hele sterke botten.
  Ga je nu ook een ‘gerstemannetje’ worden, zoals de Gladiatoren als bijnaam hadden..

  Vele wegen leiden naar Rome.
  Maar de weg naar heel oud worden is matig zijn in de hoeveelheden die je eet.
  En vooral geen rommel eten.
  Maar desembrood zou ik zeker niet als ongezond bestempelen.

  Beantwoorden
 20. Mee eens. Ik las dat de oudeChineze Daoisten graan ook absoluut afraden, het versnelt de veroudering en voedt de “Drie Wormen” (look it up). Ook de consumptie van (rood) vlees wordt ten sterkste afgeraden evenals scherpe waren als knoflook en uien. Groenten, fruit, zaden en noten, dat eten de Daoisten (maar ook de Essenen en andere groepen).

  Beantwoorden
 21. Avatar

  Als je echter moet aankomen terwijl je Paleo eet, en dus niet afvallen, is het bijna onmogelijk om geen granen te eten. Tenminste, zonder een enorm vermogen kwijt te zijn aan vlees, want ik kan het niet betalen om 2 keer per dag vlees te eten..

  Beantwoorden
 22. Mensen trap hier A.U.B. niet in. Een gedeelte van het verhaal klopt er zijn bepaalde wetenschappers die beweren dat BEPAALDE graanproducten ongezond (o.a. witbrood) maar er zijn heel veel meer wetenschappers die zeggen en ook wetenschappelijk hebben aangetoond dat granen absoluut wel gezond zijn. Dus ga alstublieft niet stoppen met het eten van granen omdat dat zeer negatieve gevolgen hebben voor u gezondheid uiteraard is te veel granen eten wel af te raden maar dat is met elk voedsel product. Tot slot raad ik u ook aan om niet alles te geloven wat op internet te vinden is; iedereen kan een artikel schrijven. Als u graag betrouwbare informatie over granen en graanproducten wil raad ik u aan om een kijkje te nemen op het voedingscentrum http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/granen-en-graanproducten.aspx. Tot slot zijn er ook veel Engelse websites die informatie geven over granen en die wel betrouwbaar zijn.

  Beantwoorden
 23. Een poosje gestopt met graan door een collega.
  Bakken met noten en zaden en fruit en salades gemaakt en de eiwitjes flink omhoog gegooid. Gestopt met zuivel.
  Noten keurig een nachtje laten weken steeds om het fytinezuur te verminderen.
  Afijn; last van diarree en plakkerige ontlasting. Zweet ging naar ammoniak ruiken. Vatbaar voor ieder virusje. Na 3 maanden stond ik op instorten.
  Nu gewoon weer lekker havermout en brood en kwark en af en toe een patatje en een gebakje op een verjaardag.
  Ook niet meer zoveel vlees naar binnenwerken zodat mijn zweet weer normaal ruikt, evenals de extreem gore lucht wanneer ik een wind liet.
  Eet trouwens eens een stuk rauwe koe? Het gebit van een mens is niet eens geschikt voor rauw vlees dus de vraag is hoeveel vlees “wij” de afgelopen 2 miljoen jaar hebben gegeten.

  Beantwoorden
  • Hi Eric,

   Uiteraard moet je doen waar jouw lichaam het beste op reageert en waar jij je het lekkerst bij voelt.
   Dat je ontlasting niet meer om naar huis te schrijven was kan wellicht ook komen doordat je te weinig vezels at.

   Enne, wij eten ook niet elke dag een stuk rauwe koe hoor 😉

   Gr, Simone -Team Foodie

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest