Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

4 comments

Auto-immuun Paleo: Wat, Waarom en Hoe?

Auto-immuun Paleo (oftewel AIP) is een extra strenge vorm van Paleo die vooral bedoeld is voor mensen die maar weinig gezondheidsvoordelen zien bij gewoon Paleo.

Dus dan hebben we het niet over mensen die moeilijk afvallen, maar wel over wie lijdt aan auto-immuunziektes zoals Hashimoto, Crohn, MS, fibromyalgie, CVS, …

Auto-immuunziektes hebben als gemeenschappelijke punt dat het allemaal ziektes zijn waarbij je lichaam zichzelf gaat aanvallen. Er zijn meer dan honderd verschillende types en er komen er steeds meer bij, vooral omdat we steeds ongezonder gaan leven.

Niet alleen wat we eten wordt ongezonder, maar ook onze levenswijze en omgeving gaat er steeds op achteruit. Die ongezonde levenswijze houdt voor veel mensen in dat ze zich minder gezond voelen dan mogelijk is, en dat ze wat kilo’s aankomen. Voor mensen met een genetische aanleg en een lekkende darm kan dat echt catastrofaal zijn en een auto-immuunziekte uitlokken.

De bedoeling van AIP is om álle negatieve prikkels uit voeding én foute leefgewoontes te gaan elimineren die ervoor zorgen dat je je optimale gezondheid niet kan bereiken. Het is een tijdelijk eliminatiedieet waarbij naast alle niet-paleo voedingsmiddelen ook noten, eieren, nachtschade planten, peulvruchten en cafeïne worden geëlimineerd. Het moeilijke hieraan is dat dit enkel werkt als je het 100% doet. Zelfs een kruimeltje granen, een paar nootjes, een druppel foute olie, … kan al je moeite teniet doen. En da’s toch zonde, na al je moeite? Als je het 100% volhoudt, dan zijn de voordelen écht indrukwekkend, bij sommigen gaat de auto-immuunziekte helemaal in remissie!

noten

Hoe werkt AIP?

Met AIP ga je niet alleen schadelijke triggers elimineren, je gaat ook voedingsmiddelen toevoegen om je lichaam te helpen om sneller te herstellen. Dat kan met krachtvoeding zoals gefermenteerde groenten, bottenbouillon, orgaanvlees, kokosproducten, vette vis, … en eventueel ook supplementen in pilvorm als dat echt nodig is.

Naast de aanpassingen in je voeding is het bij AIP ook heel belangrijk dat je je levensstijl aanpast. Je kan namelijk zo gezond eten als je wil, als je onvoldoende slaapt, beweegt of teveel stress hebt kan je lichaam toch niet genezen. Dat wil dus zeggen dat je het wellicht een tijdje rustiger aan moet doen dan je eigenlijk zou willen, maar het helpt je wel om sneller te genezen en om dus binnenkort méér dan ooit het Super(wo)man gevoel terug te kijken.

Na minstens 1 maand of wanneer je je veel beter voelt (vaak 3-6 maanden), kan je dan stapsgewijs opnieuw voedingsmiddelen gaan invoeren en kijken of dit een reactie teweegbrengt in je lichaam.

Geïnteresseerd?

Eet jij al Paleo en heb je het idee dat dit nog niet genoeg is, of kamp je met een auto-immuunziekte, dan zou ik je zeker aanraden om je goed in te lezen over AIP voor je eraan begint (leestips vind je hieronder). Probeer ook zoveel mogelijk te praten met mensen die hier al mee bezig zijn, zij kunnen je helpen met de voorbereiding en hopelijk ook om minder beginnersfoutjes te maken 😉

Heb je meer vragen of zoek je lotgenoten voor wie Paleo ook niet altijd genoeg is, dan kan ik je aanraden om lid te worden van deze Facebookgroep. Je bent niet alleen!

Meer informatie & receptjes kan je vinden op deze websites:

Heb je geen auto-immuundiagnose maar denk je dat je nog ver af staat van écht gezond zijn, dan is AIP zeker het proberen waard. Maar probeer vooral ook eerst eens een maand lang strikt Paleo te eten en je levenswijze aan te pakken voor je hier aan begint, want je bent gewaarschuwd: AIP is niet voor watjes!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

4 gedachten over “Auto-immuun Paleo: Wat, Waarom en Hoe?”

 1. Ik heb n vraagje … ik ben al enkele jaren bezig met n gezondere
  levenstijl. 3 jaar geleden heb ik suiker volledig geschrapt uit mijn menu. N paar maanden geleden ook tarwe.
  Ik voel me ook aangetrokken tot vegetarisch/veganistisch eten. Omdat ik geloof dat vlees echt heel wat ontstekingen kan teweeg brengen alsook een grote oorzaak is voor hart en vaatziekten. Van n paleo levenswijze zie ik ook de vele voordelen ..
  Ik vind t n moeilijke keuze …
  Bedankt alvast voor je antwoord

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.