Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

4 comments

Vertraagde Stofwisseling

Als je lichaam besluit om je metabolisme te vertragen dan is het overgegaan op de overlevingsstand.

Als jij in korte tijd veel kilo’s kwijt wilt, dan zal dat in het begin ook vast lukken, maar op een gegeven moment stagneert dat afvalproces. En jij vraagt je natuurlijk af hoe dat kan. Ik leg het je uit!

Je lichaam past zich aan aan de situatie waar het zich in bevindt. Waar het jaren volgestopt is met voedsel en juist een overschot aan calorieën binnen kreeg, en dat dus als vet heeft opgeslagen, gaat het nu in de overlevingsstand. Je lichaam weet niet hoelang dat gekke afvalproces van jou nog gaat duren en dus stelt het zich in op minder voedsel. Het vertraagt je stofwisseling waardoor je minder verbrand en dus ook minder eten nodig hebt (nog minder ja). Het gevolg is dat je heel weinig eet, maar toch niet meer afvalt. Door de vertraging van de stofwisseling kan je lichaam het veel beter volhouden op minder voedsel. Het vet wat zich op dat moment in je lichaam bevindt houd je lijf angstvallig vast, omdat het zich voorbereid op een letterlijke hongerwinter.

Waarom vertraagt je stofwisseling?

Je stopt te weinig brandstof in je lichaam. Als je niet voldoende calorieën per dag eet om de boel draaiende te houden, gaat je lichaam energie besparen door je lichaamstemperatuur te verlagen. Daarmee vertraagt je stofwisseling. Omdat je lichaam heel veel energie verbruikt bij het warm houden van je lichaam heb je dus minder calorieën nodig. Daarnaast vermindert de functie van je schildklier en kost dat proces dus ook minder energie in je lichaam. Als tegenreactie gaat je lichaam in de bespaar stand.
De meeste mensen gaan de fout in als ze willen afvallen om alle koolhydraten te schrappen, gaat lekker snel is de opvatting. Nu is dat bijna vrijwel onmogelijk gezien koolhydraten in echt heel veel voedingsmiddelen zitten(ook de gezonde, zoals groenten en fruit), maar dat terzijde.

Paleo schrapt de verkeerde koolhydraten die weinig voedingsstoffen bevatten. Granen, bewerkte producten in de vorm van koekjes, chips, snoep. Ook speelt Paleo in op de manier van leven van nu. We zitten vaak de hele dag op kantoor en eten alsof we dagelijks duizenden calorieën verbranden met bewegen, dat is de reden dat we te zwaar worden. Je eet meer dan je verbruikt, dat is te wijten aan voeding in het algemeen, wat jij naar binnen stopt.

Koolhydraten zijn geen gif, je moet alleen de slechte verbannen uit je eetpatroon.

Je hebt koolhydraten nodig om je lichaam op gang te houden, maar wel aangepast naar jouw eigen leefpatroon en niet volgens de schijf van vijf met 6 boterhammen en 3 aardappels. Koolhydraten zijn geen gif, je moet alleen de slechte verbannen uit je eetpatroon.
Voldoende koolhydraten in een eetpatroon is noodzakelijk. De omzetting van T4 (inactieve schildklierhormoon) naar T3 (actieve schildklierhormoon) is afhankelijk van voldoende glucose en opgeslagen glycogeen in de lever. Neem je niet genoeg koolhydraten tot je dan stagneert dat proces.

Andere oorzaken van een trage stofwisseling kunnen zijn:

GEVULDE-AVOCADO-MET-EI-EN-ZALM-(FOODIE-3)

Een tekort aan in vet oplosbare vitaminen. Voeg je te weinig gezonde vetten aan je eetpatroon toe (omdat je bang bent dat je daarvan dik wordt), dan raakt je metabolisme vertraagd.

Een slechte spijsvertering kan ook zorgen voor een vertraagde vetverbranding. Heb je last van een opgeblazen gevoel, constipatie en verminderde eetlust dan ben je tot het opnemen van minder calorieën in staat.

Een slechte lever ontgifting: als je na jaren ‘ongezond geleefd te hebben’, opeens volgens Paleo gaat eten, dan zitten er natuurlijk nog gifstoffen in je lijf. Die gifstoffen verdwijnen niet vanzelf. Die verdwijnen door gezonde voeding en voeding die veel antioxidanten bevatten die een ontgiftende werking hebben. Je moet dus ontgiften.

Teveel stress. Het stresshormoon Cortisol is voornamelijk verantwoordelijk voor het vet op je buik. Het is een hormoon dat gevormd wordt door de bijnier. Doordat cortisol ook zorgt voor afbraak van spieren en hiermee de glucosespiegels van het bloed verhoogd heeft het een negatief effect op je vetverbranding.

Wat is de oplossing?

De oplossing is een voedingspatroon wat je op de lange termijn vol kunt houden. Waardoor je in eerste instantie gewicht verliest, maar wel voldoende binnenkrijgt zodat je vetverbranding niet stagneert. Je kunt met Paleo echt wel heel snel heel veel afvallen, door alle koolhydraten te schrappen. Dan wordt het een soort Atkins dieet, en val je binnen de kortste keren weer terug in je oude eetgewoonten. Wat jij moet doen, is zorgen voor voldoende vetten en eiwitten en een klein gedeelte koolhydraten. Sport je veel of ben je de hele dag in beweging dan is er niks op tegen om gezonde koolhydraten te eten. Niks helemaal schrappen, maar de juiste balans. Zodat je je lichaam voedt, dat je in gaat op de vraag naar voedingsstoffen en ondertussen ook nog vet blijft verbranden. Lekker in beweging blijven en vooral geen honger lijden, dat is echt nergens voor nodig.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

4 gedachten over “Vertraagde Stofwisseling”

  1. Goed artikel!

    Even voor de zekerheid, zijn onderstaande de goede ‘paleo’ koolhydraten? Of vergeet ik er nog een paar?

    Zoete aardappel, pompoen, wortel, pastinaak, cassave & alle soorten fruit.

    Beantwoorden
  2. Hoi, mijn stofwisseling wordt vertaagd door schildklierremmers die ik slik voor de ziekte van Graves, welk dieet zou ik moeten volgen? Kan ik eieren eten? Hoe zit het met vis en kip? Bedankt voor de tips.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.