Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

4 Redenen Waarom het Afvallen Wellicht Stil Staat en Wat Je er aan Kunt Doen

Ieder jaar, iedere maand en iedere dag weer proberen veel mensen af te vallen. En toch, meer dan ooit tevoren in de geschiedenis, worden we steeds zwaarder. Dit is geen toeval.

Er is een veelheid aan factoren die ervoor zorgen dat mensen niet afvallen; van sommige ben je je misschien bewust en van andere niet zozeer. Maar waarom zijn we, los daarvan, eigenlijk zo geobsedeerd door gewicht? Er spelen meer factoren mee dan je denkt en wij, als samenleving, hebben veel redenen voor onze obsessie met ons lichaam en uiterlijk. Er is een aantal wetenschappelijke, sociale en persoonlijke oorzaken waarmee is te verklaren waarom je niet afvalt. Maar wat zijn deze oorzaken?

1. Te veel calorieën

Om te beginnen eten we eenvoudigweg te veel. Onze samenleving is als het ware opgeblazen als het gaat om:

 • portiegrootte
 • stress
 • fascinatie voor alles wat digitaal is
 • hyper-smakelijk voedsel

Daarbovenop hebben we de marketing voor junkfood, fastfood en frisdrank op alarmerende wijze opgeschroefd. Al deze elementen dragen eraan bij dat we zwaarder worden en maken het dubbel zo moeilijk om gewicht kwijt te raken. En wat zien we tegelijkertijd op televisie, in tijdschrift-reclames en online? Magere, blije mensen, wat een psychologisch element toe kan voegen dat extreem lastig te overwinnen is.

Hoewel we misschien ouder worden, zijn veel van ons blijven hangen in hun middelbare schooltijd als het gaat om wat we denken over ons uiterlijk en ons lichaam. Een oppervlakkige fascinatie kan leiden tot eetstoornissen, een verstoorde manier van eten of simpelweg tot een ongezonde verhouding met voedsel. Maar nu terug naar de calorieën. We eten nu gemiddeld 28 kilo meer vlees dan in de jaren vijftig van de vorige eeuw. En dat is dan alleen nog maar vlees.

In totaal consumeren we ruim 20% meer calorieën dan in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Wat belangrijk is om in gedachten te houden, is dat onze lichamen en onze calorische behoeften in die periode niet zijn veranderd, ondanks dat we meer eten dan ooit. Zelfs kinderen en zuigelingen hebben al met dit probleem te maken. Hoe kunnen we ophouden met het consumeren van zoveel calorieën? Nou, het allereerste wat je moet doen: alle vloeibare calorieën afschaffen. Het is niet alleen makkelijk om hier te veel van te gebruiken, ze bevatten ook erg weinig voedingsstoffen – alleen maar een heleboel suiker.

Als je dat gedaan hebt, wordt het er makkelijker van als je kiest voor een Paleo-achtig dieet. Door granen, peulvruchten en zuivel weg te laten, neem je ook de exorfinen en de slecht bereikbare voedingsstoffen weg. Als je dat eenmaal hebt gedaan, houd je goede vetten, goede eiwitten en betere koolhydraatbronnen over.
Hiermee elimineer je ook overtollige suiker, wat een grote bron van zorg is als het gaat om de overmatige consumptie van calorieën. Suiker is verslavend, aan voedsel toegevoegd om het smakelijk te maken en totaal overbodig.
Een zoete aardappel daarentegen, bevat veel voedingsstoffen, weinig calorieën en weinig suiker – en is zo een geweldig alternatief voor vloeibare calorieën en slechte voedingskeuzes.

Als het gaat om restaurants, bestel dan vooral iets dat als een kinderportie of voorgerecht op de kaart staat. Hiermee breng je de porties terug tot een stuk redelijkere grootte. Wil je per se iets van de ‘gewone’ kaart bestellen, bewaar dan de helft voor later. En als je je afvraagt welke keuzes je het beste kunt maken, ga dan voor wild-gevangen vis, of iets eenvoudigs, zoals een gras-gevoerde steak of biologische kip. En als je een salade wilt bestellen, zorg dan voor wat hoogwaardige eiwitten en neem alleen extra virgin olijfolie als dressing. Deze simpele veranderingen hebben op termijn zeker effect en al snel zal je slanker zijn dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Dat wil zeggen, als je niet ten prooi valt aan het volgende punt.

avocado-met-vruchten

2. Te veel stress

Stress. We kennen het allemaal, we hebben er allemaal last van en sommige van ons laten zichzelf er helemaal door overnemen. Voedsel dat een of andere chemische beloning oplevert is een groot probleem in onze wereld en we zijn hier erg vatbaar voor als we gestrest zijn. Als je in een kantoor werkt, of een bureaubaan hebt, dan weet je hoe makkelijk het is om een extra kop koffie of een donut te nemen als je stress hebt, maar iedere keer dat je dit doet, is er weer eentje. En zonder dat je het door hebt, ben je al snel vijf kilo ‘rijker’.

Stresseten is een groot probleem en de enige manier om het tegen te gaan is om terug te vallen op strategieën. Wat voor mij werkt, is mezelf eraan herinneren dat de stress er nog steeds zal zijn, of ik die donut nu eet of niet. Aangezien ik niet nog een stressfactor toe wil voegen (zoals ziek en dik worden), helpt dit me om de donut over te slaan, hoeveel zin ik er ook in heb.
Ik raad je aan om een soortgelijke strategie te gebruiken als je last hebt van stresseten, zoals zoveel van ons dat hebben. We moeten onthouden dat stress, de omgeving en de media alles op alles zetten om ons tegelijkertijd te veel te laten eten én overmatig geobsedeerd te laten zijn met fit zijn. Niet bepaald een fijne combinatie!

Drie van de grootste schuldigen als het om obesitas gaat:

 • chips
 • pizza
 • donuts

Deze voedingsmiddelen bevatten ook erg weinig voedingsstoffen – voor zover ze die al bevatten. Het is makkelijk te zien hoe het vermijden van deze voedingsmiddelen, zelfs als we extreem gestrest zijn, ons kan helpen om gewicht te verliezen en, misschien nog wel belangrijker, in het algemeen gezonder te worden. Aangezien gewichtsverlies over het algemeen resulteert in een verlies van onderhuids vet en spieren, moeten we de onderliggende problemen ook nader onderzoeken. Diepliggend vet is een belangrijk punt als het om ziekte gaat en gewichtsverlies betekent niet noodzakelijkerwijs dat je dit vet kwijtraakt.

3. Slaaptekort

We kunnen het er hoe dan ook over eens zijn dat de meesten van ons flink te zwaar zijn. Wat zijn sommige van de andere oorzaken? Een heel belangrijke is tegenwoordig slaap. Of beter gezegd, een tekort aan slaap.

Na een paar dagen slaaptekort zijn we mentaal gezien gewend aan de veranderingen – maar ons lichaam niet. Dit brengt ons in een gevaarlijke situatie

We slapen te weinig, soms zelfs op alarmerende wijze, en hierdoor maken we slechte keuzes als het gaat om voeding en levensstijl. Bovendien leidt het ook tot een hele serie van biochemische en hormonale veranderingen. Na een paar dagen slaaptekort zijn we mentaal gezien gewend aan de veranderingen – maar ons lichaam niet. Dit brengt ons in een gevaarlijke situatie, waarin we denken dat we uitgerust zijn, terwijl we dat in werkelijkheid niet zijn. Vanaf dit punt is het makkelijk om aan te komen en ook nu kan dit subtiel plaatsvinden, zonder dat we het merken.

4. Hormonale problemen

De factor waar we wellicht minder controle over hebben is leptineresistentie. Mensen met overgewicht zijn meestal insulineresistent, maar leptineresistentie is een ander verhaal, hoewel het er wel nauw mee samenhangt. Aangezien leptine je ‘verzadigingshormoon’ is dat je helpt met de regulatie van de hoeveelheid vet die je opslaat, is leptineresistentie geen goede zaak voor degenen die slank willen blijven. En toch zijn veel van ons leptineresistent. In deze video legt Stephan Guyenet, Ph.D, duidelijk uit waar al deze leptineresistentie door kan worden veroorzaakt.

Samengevat wordt leptineresistentie veroorzaakt door verschillende factoren. Te veel suiker is er zeker een van. Hoewel het elimineren van geraffineerde producten beslist de beste manier is om suiker snel helemaal af te schaffen, moet ook opgemerkt worden dat het eten van te veel fruit binnen een Paleo-dieet soortgelijke problemen kan veroorzaken.
Toegegeven, het zou een behoorlijk grote hoeveelheid fruit moeten zijn. Toch moeten we ook met deze mogelijkheid rekening houden, aangezien ik het vaker tegenkom bij cliënten dan je zou denken.

De officiële richtlijnen voor de consumptie van suiker geven voor volwassenen 25 tot 30 gram suiker per dag aan. Dit is minder dan een blikje frisdrank.

De officiële richtlijnen voor de consumptie van suiker geven voor volwassenen 25 tot 30 gram suiker per dag aan. Dit is minder dan een blikje frisdrank. Je kunt je zo wel voorstellen waarom je als eerste al die vloeibare calorieën uit je dieet moet schrappen.

Leptineresistentie ontstaat in het bijzonder ook door te veel fructose. Dit betekent dat fructoserijk fruit niet op een regelmatige basis moet worden gegeten. Af en toe is prima, maar niet iedere dag. De enige uitzondering hierop zijn blauwe bessen en bramen, die zoveel voedingsstoffen bevatten dat het de moeite waard is om dat beetje fructose dat ze bevatten voor lief te nemen.
Een voorbeeld van fruit dat je beter niet regelmatig kunt eten, zijn druiven. Druiven worden niet voor niets wel eens ‘kleine suikerzakjes’ genoemd; ze hebben je veel minder te bieden dan andere fruitsoorten.

Ook zou het goed zijn om minder appels te eten. Appels bevatten waarschijnlijk relatief de minste voedingsstoffen van alle fruitsoorten, terwijl ze tegelijkertijd wel behoorlijk veel suiker bevatten. Zoals je kunt zien zijn obesitas en gewichtsproblemen niet wat ze op het eerste gezicht lijken te zijn. Als je simpelweg betere voedingskeuzes maakt en het de tijd geeft, is het goed mogelijk dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over afvallen.

Conclusie

Een ander punt: echt, significant gewichtsverlies vindt niet van de ene op de andere dag plaats. Het kost tijd en ook een beetje moeite. Als je je in het begin een week echt volledig richt op de essentie, dan ben je een eind op weg naar het creëren van een goed referentiepunt voor de rest van je leven en naar het plannen van een gezonde manier van eten.

Als laatste moet ook een zittende levensstijl genoemd worden. Als je op dit moment niet aan beweging of sport doet, begin dan. Zelfs een dagelijkse wandeling van 45 minuten is een stap in de goede richting. Wees niet lui – luiheid is niet alleen een van de redenen waarom je niet afvalt, uiteindelijk ga je er echt aan onderdoor.

En? Begrijp je nu meer van gewichtsverlies dan toen je aan dit artikel begon? Laat het me weten bij de reacties.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

1 reactie Plaats reactie

 1. Beste mensen, Ik loop al een tijd met een vraag waar niemand mij een goed antwoord op kan geven.
  Sinds een jaar ben ik vervent aanhanger van de Paleo keuken. Ik eet en kook met veel meer plezier en ben lichamelijk en mentaal enorm opgeknapt. In een half jaar tijd viel ik gestaag 4 kilo af en dat was prima. Ik ontwikkelde ook veel meer spieren en wilde ook niet meer afvallen. Was helemaal tevreden. Tot ik stopte met roken. In drie maanden tijd zijn die 4 kilo er weer ruimschoots bijgekomen en ik ben bang dat het daar niet bij blijft. Vooral op mijn bovenbenen, heupen en buik. Ik weet wel dat eea te maken heeft met de stofwisseling maar ben nu een beetje moedeloos. Wat moet ik doen. Accepteren? Minder gaan eten? Ik beperk mijn  fruit tot 1 per dag  (banaan) en eet minder noten en helemaal geen zoete aardappel meer. Eet voornamelijk groente en zaden en vlees en vis. En groentesmootys. De stress die dit oplevert is ook niet bevorderderlijk voor afvallen.
  Een gedegen en goed advies kom ik nergens tegen terwijl er toch veel meer mensen zijn die met gewichtstoename te maken hebben na het stoppen met roken en dan juist deze manier van eten zou aanraden. Kunnen jullie me vertellen wat er aan de hand is en of het gewoon tijd nodig heeft om het lichaam weer te laten wennen of dat ik nog anders moet gaan eten.
  Ik hoop een eerlijk en vakkundig advies. Daar zou ik heel blij mee zijn.
  Vriendelijke  groet en bij voorbaat veel dank.
  Daniëlle 

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest