Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Migraine Voorkomen? Zo Doe Je Het! Met Deze Tips Gaat het Vast Lukken

Last van migraine? De kloppende hoofdpijn en misselijkheid zouden wel eens door een vitaminetekort kunnen komen.

Welk tekort aan vitamines veroorzaakt migraine? En moet je als migrainepatiënt nu vitamines gaan slikken? Of helpt het al om zogenoemde migraine triggers te vermijden? En wat is een veilig en gezond middel voor het geval je tóch migraine krijgt? Kun je migraine voorkomen? Paleo helpt je erbij.

Als je last hebt van migraine, zijn de symptomen je bekend. Het begint soms met het zien van een aura, gevolgd door een zeer pijnlijke, kloppende hoofdpijn, misselijkheid, braken, koorts, rillingen, zweten en gevoeligheid voor licht, geluid en geuren. Wist je dat een vitaminetekort migraine kan veroorzaken? En dat bepaalde voedingsmiddelen en dranken het ontstaan van migraine kunnen ‘triggeren’?

Migraine door vitaminetekort

dm_03242016_1761-1Uit onderzoek blijkt dat een vitamine D tekort verband houdt met migraine en dat vitamine B migraine kan voorkomen en verminderen. Bijna de helft van de mensen met chronische migraine blijkt een tekort aan vitamine D te hebben. Hoe langer je last hebt van chronische migraine, hoe grotere de kans op een vitamine D tekort.

Onderzoek laat ook zien dat vitamine B2 (riboflavine) een migraine aanval helpt voorkomen. Vitamine B6 en B12 verminderen vooral de klachten van migraine. Deze vitamines zorgen namelijk voor een lager homocysteïnegehalte in je bloed (er bestaat een verband tussen hoge doses homocysteïne en migraine).

Moet ik vitamines gaan slikken?

Hoewel vitamines kunnen helpen om migraine te voorkomen of verminderen, is het natuurlijk altijd beter om ervoor te zorgen dat er geen aanleiding is om migraine te krijgen. Wat betreft vitamine B6 en B12 is het bovendien afhankelijk van je genen of je een hogere of lagere dosis van deze vitamines nodig hebt om migraine te verminderen.

Hoe maak je de kans op migraine zo klein mogelijk? Door zogenoemde migraine triggers te vermijden. Migraine triggers zijn stoffen of situaties die bijdragen aan een migraineaanval. Welke migraine triggers zijn er?

Migraine triggers

Er zijn verschillende migraine triggers, zoals bepaalde voedingsmiddelen en dranken. Ook allergieën kunnen bijdragen aan het ontstaan van een migraine aanval. Net als stress, storingen in je slaapritme, lichamelijke inspanning, externe prikkels en milieu-invloeden.

Eten en drinken: Veel mensen krijgen migraine als ze bepaalde voedingsmiddelen eten. Vooral tarwe, suiker, alcohol, aspartaam, cafeïne, bewerkt vlees, gepasteuriseerde zuivel en voedsel met kunstmatige conserveringsmiddelen en chemische toevoegingen zijn bekende boosdoeners.

Allergieën: Een allergie voor bepaalde stoffen ‒ waaronder voedselallergie, voedsel gevoeligheid en gevoeligheid voor chemische stoffen ‒ kan ervoor zorgen dat je vaker een migraine aanval hebt en dat de hoofdpijn erger is.

Uitdroging en honger: Onvoldoende en onregelmatig eten en drinken kan bijdragen aan het ontstaan van migraine. Ben je gevoelig voor migraine, zorg dan dat je geen maaltijd mist en steeds voldoende drinkt (gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag).

Storingen in het slaapritme: Migraine kan worden opgewekt door te veel of te weinig slapen en veranderingen in je slaapgewoonte, zoals uitslapen in het weekend en de vakantie. Ga dus het liefst iedere avond op dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op, ook als je vrij bent. Zorg verder dat je per nacht gemiddeld 7 tot 8 uur slaapt.

Stress: Spanning en stress kunnen migraine veroorzaken, ook als de stress allang verdwenen is. Zo kan de hoofdpijn ineens opkomen op het moment als je ontspant na een drukke dag. Zorg dus gedurende de dag voor voldoende ontspanningsmomenten. Neem pauze, maak een lunchwandeling, ga sporten of doe ontspanningsoefeningen. Ook lachen werkt ontspannend en vermindert stress.

Lichamelijke inspanning: Extreme intense inspanning en ook seks kunnen bijdragen aan het ontstaan van migraine. Vraag dus niet het uiterste van je lichaam tijdens het sporten, maar bouw je oefeningen rustig op en neem voldoende tijd voor een cooling down.

Hormonen: Sommige vrouwen hebben last van migraine vóór of tijdens hun menstruatie, tijdens de zwangerschap of tijdens de menopauze. Anderen kunnen migraine krijgen van hormonale medicijnen, zoals anticonceptiepillen of hormonale substitutietherapie. Ben je gevoelig voor migraine, overweeg dan andere anticonceptie dan de pil.

Externe prikkels: Felle lampen, tl-verlichting, harde geluiden en sterke geuren (zelfs aangename) kunnen een migraine veroorzaken. Probeer deze prikkels dus zoveel mogelijk te vermijden.

3fotos

Milieu-invloeden: weersveranderingen, seizoensgebonden veranderingen en veranderingen in hoogte kunnen van invloed zijn op het ontstaan van migraine. Wees je hiervan bewust en zorg dat je op vakantie in de bergen niet te veel in hoogte stijgt en daalt.

Hoe kom ik van migraine af?

voda-104-1Migraine helemaal laten verdwijnen is waarschijnlijk niet mogelijk. Daarvoor is de aandoening te complex. Toch kun je het ontstaan van migraine wel helpen voorkomen. Hoe? Door migraine triggers zoveel mogelijk te vermijden. In de praktijk betekent dit vooral gezond eten en drinken en bewerkte voeding ‒ zoals koekjes en worst ‒ laten staan. Ook verminder je de kans op migraine aanzienlijk door suiker, tarwe en anderen granen uit je dieet te schrappen. Drink verder alleen water in plaats van andere dranken.

Doordat je dieet geen voedsel bevat dat het ontstaan van hoofdpijn triggert, heb je 80 procent minder kans op het ontstaan van migraine door voeding.

Ook regelmatige lichaamsbeweging helpt om migraine te voorkomen. Hierdoor verbeter je namelijk niet alleen je reactie op stress, maar nemen ook eventuele ontstekingen af die tot migraine kunnen leiden.

En wat als ik toch migraine krijg?

Mocht je ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch migraine krijgen, dan is aromatherapie een veilige en gezonde manier om de kloppende hoofdpijn te helpen verlichten. Adem bijvoorbeeld de geur van groene appel in. Hiervan is bekend dat het verlichtend werkt bij migraine. Andere geuren die verlichtend werken bij migraine zijn: 

  • pepermunt
  • sandelhout
  • lavendel
  • eucalyptus

 

Meer voedingstips voor een betere gezondheid? Schrijf je gratis in voor de Paleo cursus en ontdek hoe jij kunt werken aan een gezond en fit lijf.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

5 reacties Plaats reactie

  1. Mooi artikel Mitch! Waar ik wel benieuwd naar ben is ook hoe je naast het vermijden van triggers ook de vitamines D en B varianten tot je kunt nemen met voeding in plaats van supplementen. Aanval is de beste verdediging denk ik dan 🙂

    Beantwoorden
  2. Hallo, wat jammer dat uw verhaal over migraine een achterhaald verhaal is. Migraine is een hersenziekte waar de oorzaak niet van bekend is. Zoals u het schrijft lijkt het alsof je zelf in de hand hebt of je migraine krijgt of niet.
    Van eten is bekend dat in zeer uitzonderlijke gevallen een migraine aanval triggert, maar meestal heb je trek in bepaald voedsel in de prodrome fase van de aanval. De aanval is dan al begonnen, maar je hebt nog geen aura of pijn.
    Het boek van dr Ferrari en dr Haan( bij dr Haan ben ik net geweest) zal u lezen dat de kijk op migraine nogal veranderd is….
    Door dit soort artikelen, waar er veeeel van zijn, geeft u migraine patienten valse hoop… en het helpt soms natuurlijk wel want bij ong 20% van de behandelingen is sprake van placebo effect.

    Beantwoorden
  3. > Uit onderzoek blijkt dat een vitamine D tekort verband houdt met migraine en dat vitamine B migraine kan voorkomen en verminderen. Bijna de helft van de mensen met chronische migraine blijkt een tekort aan vitamine D te hebben. Hoe langer je last hebt van chronische migraine, hoe grotere de kans op een vitamine D tekort.

    Twee dingen:
    – Als je schrijft ‘uit onderzoek blijkt’, is een bronvermelding wel zo netjes. Nu heeft een lezer geen idee welk onderzoek dit is. Ook kan het gebruikte onderzoek niet op waarheid getoetst worden.
    – 42% van de (Amerikaanse) populatie heeft een vitamine D tekort. Bijna de helft dus.[0] Als je het zo bekijkt ligt het dus voor de hand dat mensen over het algemeen weinig vitamine D binnen krijgen, zonder dat dat iets te maken hoeft te hebben met migraineverschijnselen.

    Ik ben erg benieuwd naar de bronnen die gebruikt zijn voor het schrijven van dit artikel!

    [0] “Prevalence and correlates of vitamin D deficiency in US adults.” Forrest, Stuhldreher 2010. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21310306 DOI: 10.1016/j.nutres.2010.12.001

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.