Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

No comments

8 Goede Tips Voor Gezonde Darmen Voor Kinderen

Gezonde darmen zijn essentieel voor de gezondheid van je kind. Je darmen halen immers voedingsstoffen uit voeding, beschermen je lichaam tegen indringers en zorgen indien nodig voor een gezonde afweerreactie. Ongezonde darmen daarentegen zorgen voor tal van gezondheidsproblemen. Hoe zorg je ervoor dat je kind gezonde darmen ontwikkelt? Hoe voorkom je darmklachten en wat kun je doen als je kind last heeft van zijn darmen? 8 tips voor gezonde darmen voor kinderen.

Met deze praktische tips zorg je ervoor dat je kind gezonde darmen ontwikkelt:

  1. Begin er meteen mee

Een gezonde verscheidenheid aan goede bacterien is essentieel voor gezonde darmen en borstvoeding is de beste manier om hiervoor te zorgen. Als het op de één of andere manier niet lukt om borstvoeding te geven (of als je kind antibiotica krijgt), kun je de gezonde darmbacterien aanvullen met probiotica. Koop bijvoorbeeld een Acidophilus Bifidus supplement in capsulevorm, breek de capsule open en doe een klein snufje poeder in de mond van je kindje. Begin bij ongeveer 3 maanden.

Sommige ouders bereiken hetzelfde met behulp van gefermenteerde voeding, zoals zuurkool. Houd je kind niet van deze groente? Doe dan alleen een beetje van het vocht op een lepel of meng het met ander eten.

Gezonde darmen bereik je ook door niet te vroeg met vast voedsel te beginnen. Het spijsverteringskanaal is namelijk tot ongeveer 6 maanden nog niet echt klaar voor het verteren van vaste stoffen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met vast voedsel tot je kind er klaar voor is om zelf te eten. Dit is meestal vanaf een leeftijd van 7 maanden. Laat je kind zelf kleine stukjes gekookte groente of zacht fruit pakken en in zijn mond stoppen. Daar heeft hij nog plezier in ook!

  1. Vermijd voeding die de darmen irriteert

Voeding die de darmen van je kind irriteert, kun je het beste zoveel mogelijk vermijden. Hetzelfde geldt voor voedsel waar je kind gevoelig voor is. Schrap dus granen, peulvruchten, zuivel, bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suiker uit zijn dieet.

Heeft je kind last van bacteriële overgroei in de dunne darm, beperk dan de hoeveelheid zetmeelrijke groenten, zoals (zoete) aardappels. Ook groenten en fruit die veel suiker bevatten, kunnen voor darmklachten zorgen. Voorbeelden hiervan zijn ui, biet, avocado, pruimen en abrikozen.

Weet je niet zeker waarom je kind last van zijn darmen heeft? Vermijd dan 3-4 weken lang alle voeding die voor problemen kan zorgen. Voer de voeding daarna weer één voor één in om te zien welke precies voor problemen zorgt. Doe hetzelfde als je vermoedt dat andere voedingsmiddelen verantwoordelijk zijn voor de voedselovergevoeligheid van je kind.

Veel kinderen zijn gevoelig voor eieren, noten, zaden en groenten uit de nachtschadefamilie.

Veel kinderen zijn gevoelig voor eieren, noten, zaden en groenten uit de nachtschadefamilie (tomaten, aubergines en paprika’s). Bloedonderzoek kan uitwijzen voor welke voedingsmiddelen je kind gevoelig is. Dit voedsel moet je ten minste 6 maanden volledig vermijden, waarna je opnieuw met kleine hoeveelheden begint om te zien of je kind nog steeds gevoelig is. Veel gevoeligheden verdwijnen nadat de darm volledig is genezen.

  1. Verstop probiotica in zijn eten

Zelfs nadat je kind vast voedsel is gaan eten, draagt een voortdurende aanvoer van goede bacterien en gisten bij aan gezonde darmen. Vooral om de darmflora te herstellen na ziekte. Je kunt deze bacterien toevoegen in de vorm van kombucha, yoghurt en kefir, gefermenteerde groenten (zoals rauwe zuurkool en zelfgemaakte augurken) of acidophilus supplementen. Zodra je kind oud genoeg is, kun je overschakelen naar kauwtabletten. Je kunt trouwens beter vaker kleine beetjes probiotica geven dan in één keer een grote portie, want dit draagt effectiever bij aan gezonde darmen. Geef dus 1 theelepel zelfgemaakte kombucha of kokosmelkkefir vermengd met eten of drinken per dag (houd er wel rekening mee dat kombucha een kleine hoeveelheid cafeïne bevat). Dit is vooral belangrijk na een behandeling met antibiotica of steroïden en na een buikinfectie. Als je kind gezond is, heeft hij vrijwel zeker een gezonde diversiteit aan bacterien in zijn darmen. Er is dan geen reden voor een probiotisch voedingssupplement. Geef je kind wel gefermenteerde voeding, want dit voedt de goede bacterien in zijn darmen.

runderbouillon

  1. Voeg genezende voedingsmiddelen toe aan het eten

Zelfgemaakte bouillon getrokken van botten is rijk aan glycine, wat het darmslijmvlies helpt genezen en ontstekingen helpt verminderen. Je kun je kind een kopje bouillon geven, maar het kan ook worden toegevoegd aan gepureerde groenten, smoothies en zelfs zelfgemaakte ijslolly’s! Orgaanvlees zoals lever (vooral afkomstig van grasgevoerde dieren) bevat veel vitaminen en mineralen ‒ zoals vitamine D ‒ en meer glycine dan spierweefsel. Houd je zelf niet van lever? Je kind misschien wel. Veel jonge kinderen vinden de zachte textuur lekkerder dan spiervlees. Is je kind geen fan van lever, kijk dan of je het kunt verstoppen in gehaktbrood en gehaktballen.

Vette koudwater vis (zoals zalm, makreel en sardines) is niet alleen rijk aan omega-3 vetzuren die ontstekingen helpen verminderen. De vis bevat ook veel vitamine D en selenium. Maak bijvoorbeeld eens gepocheerde of gebakken zalm, zalmgebak of vissticks.

Kokosolie staat bekend om zijn antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen..

Kokosolie staat bekend om zijn antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Extra vierge kokosolie bevat ook nog eens een grote hoeveelheid vitamine E en andere antioxidanten. Je kunt het voor alles gebruiken, van bakken tot het maken van een roerei. Om je kind te laten profiteren van het gezondmakende effect, kun je ook een lepel kokosolie aan de soep toevoegen. Volvette kokosmelk (die je gemakkelijk thuis kunt maken) kun je gebruiken om smoothies, kefir of yoghurt te maken.

Vlees van grasgevoerde dieren (en ook boter en ghee trouwens) is rijk aan geconjugeerd linolzuur (CLA), dat de darmgenezing ondersteunt en het lichaam van je kind voedt met vitaminen en mineralen. CLA zorgt bovendien ook voor een gezonde balans tussen omega-3- en omega-6 vetzuren. Je kinderen zijn vast gek op alles wat gemaakt is met gehakt, van Zweedse gehaktballetjes tot taco’s.

  1. Zorg dat kinderen kunnen spelen en plezier hebben

Kinderen moeten kunnen spelen, zowel actief als heel gericht en zowel zelfstandig als met andere kinderen of volwassenen. De mix van verschillende speltypes is belangrijk voor de ontwikkeling van hun hersenen, maar helpt ook om hormonen ‒ zoals stresshormonen ‒ te reguleren. Op zijn beurt is dit weer belangrijk voor de gezondheid van de darmen. Spelen helpt ook voor een goede middagslaap en een gezonde nachtrust. Het put kinderen namelijk op een gezonde manier uit. Voor jezelf is het trouwens ook heel gezond om de tijd nemen en plezier te hebben met je kinderen.

blije kinderen

  1. Neem ze mee naar buiten

Kinderen die buiten spelen, krijgen een gezonde hoeveelheid (zon)licht en beweging. Zonlicht op je huid is essentieel voor de vorming van vitamine D, wat belangrijk is voor het voorkomen en genezen van ontstekingen. Streef ernaar om je kinderen 1-3 uur per dag buiten te laten spelen, ongeacht de weersomstandigheden. Zo lang ze goed gekleed zijn en goed beschermd tegen zonnebrand, kunnen ze de kou of hitte prima hebben.

Als buiten spelen niet lukt of niet mogelijk is en je bang bent voor een vitamine-D-tekort (bijvoorbeeld als je kinderen een kleurtje hebben), is het de moeite waard om met je arts te praten over een vitamine D3 supplement.

  1. Zorg voor een goede slaapomgeving

Niet alleen gezond eten, maar ook een gezond slaappatroon is belangrijk voor gezonde darmen. Dit kan een uitdaging zijn. Een boek met goede slaapstrategieën voor baby’s is Lekker slapen zonder huilen van Elizabeth Pantley (ook verkrijgbaar in een peuter tot kleuter editie). Belangrijke tips hierin zijn een rotsvaste routine (niet alleen voor het slapengaan, maar voor de hele dag), je kinderen liever vroeger naar bed brengen dan later (ze zullen vaak langer slapen als ze eerder naar bed gaan) en je kinderen laten slapen in een koele, donkere kamer.

  1. Maak van eten geen gevecht

Dit betekent dat je een realistische verwachting hebt van wat en hoeveel je kind zou kunnen eten, hoe lang het aan tafel zou kunnen zitten en welke tafelmanieren je kind zou moeten hebben. Als je een duidelijk standpunt inneemt, probeer dan niet je stem te verheffen of ruzie te maken. Stress en eten gaan gewoon niet samen. En stress kan de darmgenezing belemmeren. Als je je kind gevarieerd en gezond voedsel geeft, zal de meerderheid van de kinderen eten wat hun lichaam nodig heeft. De twee belangrijkste dingen die je kunt doen om je kind gezond te leren eten is om zelf het goede voorbeeld te geven en je kind alleen gezonde keuzes te geven.

Meer tips en advies voor gezond eten? Schrijf je gratis in voor de Paleo cursus en ontdek hoe jij kunt werken aan een gezond en fit lijf.

 

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.