Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

75 comments

3 Redenen Waarom Je Gaat Afvallen met het Paleo Dieet

Ik zit zelf al een tijdje in de afslankbusiness en eigenlijk zijn er maar weinig klanten van mij die echt de waarheid spreken.

Tot ik vorige week vroeg aan een aantal mensen via de mail wat nou hun #1 reden was om af te vallen. Een dame / meid vertelde me:

“Ik wil er gewoon weer lekker uitzien”.

Hehe, eindelijk iemand die het gewoon zegt! We willen er allemaal “lekker” uitzien, of we het nu willen toegeven of niet, en we zien er allemaal het beste uit als we ons optimale gewicht bereiken.

De Paleo leefstijl is in Amerika ontzettend populair geworden omdat dit helpt om mensen hun optimale gewicht te laten behalen. Of dit nu betekent dat je spieren wilt opbouwen, vet wil verbanden of beide wil doen.

Daarnaast helpt de Paleo leefstijl ook om je huid weer prachtig te maken, vermindert het de kans op het ontwikkelen van hartklachten en diabetes. Maar voor de meesten is de verandering te zien aan het lichaam het belangrijkste.

Ik zal me op dit moment focussen op hoe een Paleo dieet je helpt om af te vallen. En voor de magere mensen die zich afvragen of dit dieet ook kan helpen om wat zwaarder te worden is het antwoord ook “Ja” maar meer hierover later.

Hier zijn de top 3 redenen waarom je met de Paleo levensstijl af zult vallen en slank zult worden:

1. Je Eet Geen Troep Meer.

Maar Mitch, troep is geen onderdeel van mijn dieet…

Nee? Waarschijnlijk wel. Je denkt alleen zelf dat het geen troep is.

Je brood, koekjes, snoep, crackers, chips, tortilla’s, sandwich wraps, rijst, pasta en alles met als toevoeging suiker is troep. Die dingen zitten vol met calorieën en laag in voedingswaarde, helemaal als ze gemaakt zijn van graan, wat al helemaal een verspilling van je smaak is. Deze voeding bestaat voornamelijk uit carbs, wat er voor zorgt dat als je ze niet direct verbruikt, je het opslaat in je lichaam als vet.

Geraffineerde koolhydraten (en granen sowieso in het algemeen) hebben een erg negatief effect op de bloedsuiker spiegel.

Als je een piek krijgt in je bloedsuiker (je weet wel, het onrustige gevoel dat je krijgt als je een doos met snoep eet en de crash die je erna voelt), zorgt dit ervoor dat je je lichaam in een staat brengt waarin het gemakkelijk vet opslaat door de insuline en cortisol pieken die je in je lichaam pompt. Meer hierover in een ander artikel.

Omdat de Paleo manier van leven de granen en verzadigde suikers uit je dieet haalt, zul je niks meer eten dat niet vol zit met voedingswaarde. De hoge kwaliteit eiwit die je zult eten zal spieropbouw bevorderen en zal je suikerspiegel in balans houden.

De gezonde vetten zullen je brandstof worden, en de groenten en fruit zijn een perfecte bron van voedingswaarde, vezels en complexe koolhydraten (carbs).

Dit is alles behalve “troep”. 😉

fruit-1

2. Je Zult Geen Vocht Meer Vasthouden.

Er gebeurt iets interessants als we carbs eten. Onze cellen houden namelijk water vast dat van koolhydraten komt. Het is een prachtig iets in het menselijk lichaam wat ervoor zorgt dat we fysiek werk kunnen leveren zonder dat we enorm veel water hoeven te drinken. Als je glucose gaat aanspreken in het lichaam (glycogeen), dan komt er water vrij in je lichaam.

Dat was fantastisch in de tijd dat we nog jagers waren, maar nu we allerlei kantoorbanen hebben waarmee we geld verdienen, om vervolgens eten in de supermarkt te kopen is dit niet meer nodig. Toch eten we veel meer koolhydraten dan voorheen in de vorm van granen en extra suikers, en dus dragen we een hoop extra gewicht met ons mee in de vorm van water.

Heb je wel eens het programma “De Afvallers XXL” gezien? Alle deelnemers verliezen altijd een ontzettende hoeveelheid gewicht in de eerste week. Vijf, tien of soms wel vijftien kilo in de eerste week. Het meeste is echter water dat ze in hun cellen vast houden.

Als je voor de eerste keer overgaat op Paleo, zul je merken dat je in het begin echt extreme dorst hebt en veel meer bezoekjes aan het toilet doet om dit water te lozen. Samen met het verliezen van gewicht tijdens dit proces, zullen ook je opgeblazen benen en voeten, de zwelling onder je ogen en je opgeblazen handen een stuk minder worden.

3. Je Eet Geen Voedsel Meer Waar Je Gevoelig Voor Bent.

Sommige experts hebben aangegeven dat 80% van de Nederlandse bevolking wellicht wel gevoelig is voor gluten. Dat zijn VEEL mensen. Oké, wat zijn gluten, en wat bedoel ik met gevoelig hiervoor zijn?

Gluten zijn eiwitten die je vindt in:

 • tarwe
 • spelt
 • haver
 • rogge
 • gerst

Als er op het product niet wordt vermeld dat het “gluten vrij” dan heb je ermee te maken. Gluten komen voor in brood, pasta, koekjes, crackers, bijna alle toetjes, tortilla’s, soepen, cereals, bier etc, etc.

Als je gevoelig bent voor iets dan betekent dit simpelweg dat je immuun systeem op een bepaalde manier op dit voedsel zal gaan reageren. Het is niet perse een “allergie” zoals de dokter zal zeggen, maar je immuun systeem wordt beïnvloed. Recent onderzoek (4 April 2016) laat zien dat dit geen “broodje aap” verhaal is. Mensen kunnen gevoelig zijn voor alles, en kunnen last hebben van de symptomen hiervan. Als voorbeeld, sommige mensen krijgen hoofdpijn als ze brood eten. Gewoon normaal brood.

Vaak verliezen mensen gewicht als ze stoppen met het eten van voedsel waar ze gevoelig voor zijn. Dit gebeurt omdat je lichaam vocht zal vasthouden (ja, weer vocht) als het probeert zichzelf te beschermen voor iets; het vocht is er als een soort van buffer. Dus als je het voedsel uit je dieet haalt wat je lichaam “aanvalt” zal het water ook mee verdwijnen.

Voedsel gevoeligheid kan ook problemen veroorzaken met je hormonen, en we weten inmiddels al wel dat het hormoonsysteem veel te maken heeft met je lichaamsgewicht.

Omdat het Paleo dieet veel voedsel verwijderd waar mensen gevoelig voor kunnen zijn zoals gluten, zuivel, soja en geraffineerde suikers, is er een goede kans dat je een positieve reactie zult ervaren als je dit voedsel niet meer op regelmatige basis zult eten.

That’s it! Ik kan je eerlijk vertellen dat ik nog nooit iemand gehoord heb (na uren en uren zoeken naar Paleo artikelen) die is begonnen met een Paleo levensstijl en GEEN gewicht is verloren als dit niet nodig was. Als je eet zoals je als mens bedoeld bent om te eten, dan zal je lichaam eindelijk de mogelijkheid hebben om er, uhmm, lekker uit te zien.

Dit artikel is geschreven in Oktober 2012 toen Paleo absoluut nog geen bekend dieet was. Inmiddels volgen vele tienduizenden mensen deze lifestyle en hebben we tientallen Paleo ervaringen en succesverhalen mogen delen op deze website.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

75 gedachten over “3 Redenen Waarom Je Gaat Afvallen met het Paleo Dieet”

 1. Beste Mitch,

  Ik ben een 38 jarige man, 1.77 meter lang/kort en 84 kg bij een vetpercentage van circa 13%. Ik draag aardig wat spiermassa en ben een zeer fanatieke Crossfitter.

  Ik at tot nu toe als een bodybuilder. 8 kleine maaltijden, elke 2 uur, hoog in eiwit en relatief laag in koolhydraten. Ik heb Paleo ontdekt en ben mij gaan verdiepen. Ik ben sinds afgelopen week begonnen te eten volgens het Paleo principe. Dat bevalt goed, alleen ben ik nog zoekende naar een goede modus waarin ik geen spiermassa verlies maar wel zak in vetpercentage naar zo’n 10%. Volgens mij zal dat vanzelf wel goed gaan met een Paleo levensstijl.

  Kun je misschien wat tips geven over het opbouwen van een maaltijden plan voor iemand die intensief sport zoals ik.
  Heb je misschien een voorbeeld van hoe een week eten er bij jou uit ziet ?
  Ik heb namelijk nog lang niet uitgevogeld hoe ik dat het beste kan doen.

  Groetjes,

  John

  Beantwoorden
  • Hey John,

   Doordat je in elke maaltijd voldoende eiwitten consumeert verkregen uit vlees, eieren, vis etc. zul je geen spiermassa verliezen.

   Eigenlijk verschilt paleo niet zo heel veel met de “bodybuilder-way-of-life” maar je eet meer groenten, geen graan en je bent heel matig met zuivel.

   Paleo is uitstekend geschikt voor heel sportieve mensen, jij en ik included. Binnenkort zal ik hier wat meer posten over hoe en wat ik eet op een dag.

   Bedankt voor je reactie, leuk om te weten dat je meeleest. 😉

   Gr Mitch

   Beantwoorden
 2. Hoi Mitch

  Ik wil MORGEN haha, graag beginnen met het paleodieet.
  Is er iets met een van dag tot dag programma?

  Ik vind het moeilijk zelf samen te stellen etc.

  Groetjes Christiane

  Beantwoorden
  • Hoi Christiane,

   Waar je rekening mee moet houden wanneer je Paleo wilt gaan doen is dat ieder lichaam anders is. Een dag-tot-dag programma lijkt wellicht handig, maar kan dit dan gevolgd worden voor een man met 30kg overgewicht, of door een vrouw die de laatste 3kg eraf wil en onder de 60kg wil duiken?

   Je voelt hem al aan. Het is een kwestie van zelf bepalen wat je lekker vind, hoeveel je lichaam nodig heeft etc. Als je geen trek hebt, dan eet je niet. Onze voorouders gingen echt niet om de 2 uur eten omdat dit zogenaamd goed was voor de spijsvertering. Het zijn allemaal logische redeneringen.

   Waar ik mee zou beginnen, als je echt een statement wil maken is ALLE bewerkte voeding uit je huis gooien en gaan shoppen bij de supermarkt voor simpele, echte voeding (vlees, vis, groenten, noten) en hier gerechten mee maken. Bij ieder gerecht in ieder geval iets van eiwit, en eten wanneer je trek hebt.

   Je lichaam is op zoek naar voedingsstoffen, geen voeding! Er zit hier wel degelijk verschil.

   Wacht vervolgens nog even op de Paleo Handleiding (boek) waar ik nu de-laatste-puntjes-op-de-i-aan-het-zetten ben. 😉 Die komt er zeer binnenkort aan, en dat is de complete gids voor een energiek, sterk en slank lichaam behaald met eten welke goed voor je is, en waar je lichaam voor gemaakt is om het te verteren.

   Gr Mitch!

   Beantwoorden
 3. Hallo Mitch,

  Gisteren was ik bij een vriendin op bezoek die helemaal enthousiast is over Paleo.

  Ik wil 30 kilo afvallen, ik sport niet en ben net `genezen` van een burnout dus heb een jaar thuis gezeten met volledig niets doen.

  Aangezien ik 30 kilo af wil vallen en sporten niet mijn hobby is maar noodzaak, ben ik op zoek naar een combi van voeding en bewegen, dat ook vol te houden is. Ben echt op zoek naar een manier van sporten die ik leuk vind, maar die sportscholen zijn allemaal zo verrekte duur en dat past op dit moment niet in mijn leventje.

  Is Paleo iets voor mij of is dat meer voor de al wat sportievere mens?
  Heb jij tips over meer bewegen?

  Bedankt!
  Danielle

  Beantwoorden
  • Hi Daan (mag ik dat zeggen),

   Veel mensen die naar de sportschool gaan trainen echt niet goed.
   Kijk anders deel 5 in de paleo cursus waar ik er beknopt op in ga: https://www.paleo.nl/reden-5-maakt-training-je-dik/

   Schrijf je ook even in als je de andere 10 delen van de cursus wil ontvangen.

   Bottomline is dat het supergoed is om elke dag lekker een half uur a een uur te lopen (je hoofd leeg te gooien, lekker je gedachten laten gaan), en wanneer je er klaar voor bent kun je korte explosieve sprints in je schema gooien (op het tempo dat jij aankan, en ja dit gaat vermoeiend zijn de eerste keren).

   Dit is als je de sportschool niks vind, want als je dat erbij doet en met gewichten gaat trainen. Explosief, 2x in de week en max 45 min per keer, dan zal het allemaal nog wat beter gaan.

   Dat alles gezegd hebbende hangt 80% van je resultaat af op welke manier je eet. Welke genen in je lichaam jij gaat aanspreken met je voeding. Degene waarmee je vet op blijft slaan, of die waar je vet mee verbrand. Met de juiste voeding kun je simpelweg die knop gewoon omzetten.

   Blijf lezen en leren,

   Veel succes!!

   Beantwoorden
 4. Hoi Mitch!

  Kunt u mij vertellen welk merk van visolie is goed en waar kan ik het kopen in nederland. Ik ben vegetariër en eet geen vis. Daarom wil ik wat vis olie in mijn dieet op te nemen.
  Bedankt!

  Beantwoorden
    • Hi Ans,

     De reacties van Mitch zijn door hem geplaatst. En ook wij van team Paleo.nl willen met liefde mensen op weg helpen 🙂

     Beantwoorden
 5. Dank voor je leuke info,ik ga ook n poging wagen om af te vallen. Tot nu toe lukt dat niet met mijn toch zeer gezonde leefwijze.
  Btw je site staat vol grammaticale fouten….das jammer…:-)

  Beantwoorden
 6. Hoi Mitch,

  Leuk dat ik op je site terechtkwam. Tot nu toe lees ik vooral veel op Amerikaanse sites. Ik leef sinds juli vorig jaar volgens het Paleo-principe. In eerste instantie vooral omdat ik me fitter en energieker wilde voelen en omdat ik al lange tijd last had van watten in mijn hoofd. Paleo bevalt me ontzettend goed! Ik heb me fysiek en geestelijk in lange tijd niet zo goed gevoeld. Toegegeven, het is behoorlijk bewerkelijk omdat je heel veel tijd in de keuken moet doorbrengen, maar daar word je vanzelf handiger in. In het begin verloor ik niet gelijk veel gewicht, maar nu ben ik ongemerkt toch al 10 kilo kwijt. En voor mijn gevoel moeiteloos! Het voelt in het begin heel vreemd om zoveel (gezonde) vetten te eten. Mede omdat het Voedingscentrum ons zo bang heeft gemaakt voor vetten. Maar het levert veel resultaat op! Onder andere gewichtsverlies, een mooiere huid en helderder in mijn hoofd. Ook mijn PMS is veel minder en heb ik nauwelijks meer last van psoriasis. Ik zal zeker nog eens vaker je site bezoeken. Dank voor je info!

  groet, Karin

  Beantwoorden
  • Hoi Karin,

   Bedankt voor je berichtje, en WOW, wat een goeie gebruikerservaring heb jij ook met de paleo levenswijze!

   Heel veel succes nog!

   Beantwoorden
 7. Hallo Mitch,

  Na het lezen van het bovenstaande artikel wilde ik graag vertellen dat ik wel aan ben gekomen met paleo. Ik vind het zeer frustrerend om eerlijk te zijn! Ik eet nu drie weken streng volgens paleo en sport 4 keer per week (hardlopen, bodypump en total body work out). Ik volg paleo vanwege psoriasas klachten maar dacht dat ik ook zeker zou afvallen.
  Heb je tips?
  Ik ben 28 jaar oud, 1.75 groot en weeg inmiddels 72.5 kg! Vreselijk en wil graag onder de 67 wegen.

  Groetjes

  Beantwoorden
  • Wel even een reality check, met 1,75 72,5 kilo wegen is echt niet problematisch. Als dat je gewicht is met veel beweging en gezond eten.. Dan beste Marloes is het waarschijnlijk gezonder vriendjes met die 72 KG te worden. Die kilo’s zouden ook zeker zomaar in meer spier weefsel kunnen zitten

   Beantwoorden
 8. Hallo Mitch,
  Via een link van iemand naar hetpaleioprincipe.nl ben ik verder gaan lezen.
  Kost jouw cursus ook €325,– euro?
  Ik heb me iig aangemeld voor de nieuwsbrieven om meer te weten te komen van deze manier van eten en om te kijken of het wat is voor mij.
  Gr
  Cari

  Beantwoorden
  • Nee, hoor dat kost mijn cursus niet.

   Maar mijn programma is pas vanaf 10 Mei verkrijgbaar. Lees eerst de nieuwsbrieven goed door. Dat is een heel goed begin!

   Laat me weten wat je ervan vind.

   Beantwoorden
 9. Hoi Mitch,

  Hier een meelezer. Bedankt voor je informatie op de site! Ik ben sinds vandaag paleo aan het eten en heb echt extreme dorst. Ik vond het fijn om te lezen dat dit voor kan komen :-). Succes met je site, ik blijf m lezen.

  Gr. J

  Beantwoorden
 10. Hoi Mitch,

  Ik ben met Paleo in aanraking gekomen doordat ik bij the bootcamp club ben gaan trainen. Een Paleo workshop was onderdeel van het programma. Ik ben op 6 april begonnen met Paleo eten, het is nu 11 mei en ik ben 7 kilo kwijt!
  Naast de verloren kilo’s zit ik een stuk strakker in mijn vel, mijn gezichtshuid straalt en ziet er gezond gekleurd uit. Mijn energie is bijna onuitputtelijk. En bovenal: ik eet werkelijk zalig!
  Heb totaal niet het idee dat ik aan de lijn ben.
  Train 2 keer in de week 1 uur, lekker buiten, bootcampen. Een combinatie van interval cardio en kracht.
  Ik geloof dat het Paleo principe voor het eerst een leefstijl is die ik langdurig ga volhouden.
  Ik kan het iedereen aanbevelen!

  Groeten van Wilma

  Beantwoorden
 11. Herkenbaar, ik ben na talloze eetprincipes door onze bootcamp trainer gewezen op Paleo en vind het een ware verrijking! Zo veel energie, geen watten meer in mijn hoofd en inderdaad ook gewichtsverlies. En het fijne is dat we bijna niet kunnen kiezen wat te eten want het ene is nog lekkerder dan het andere. Wat een ontdekking! Grappig is dat je je meteen zo veel beter voelt dat je iedereen in je omgeving wel zou willen overtuigen! Vooral vanwege het overduidelijk zichtbare effect, zijn er dan ook om ons heen meer mensen gestart en nu delen we verbaasd elke dag de bijzonder positieve ervaringen! Hoe stom zijn we al die tijd geweest, vragen we ons continu af. En erger; hoe stom vinden we het nu opeens van al die anderen die je zich vol ziet stoppen met suikers en granen… Voor de twijfelaars: start vandaag nog. Het is zo ontzettend makkelijk en lekker en het geeft zo veel energie! DOEN!

  Beantwoorden
  • Wat een super reactie! Je verwoord precies wat een hoop mensen denken, including myself.

   Beantwoorden
  • Hey Esther,

   Wat goed dat je je zo geweldig voelt,Ik lees ook in je tekst dat je zo heerlijk eet en bijna niet kunt kiezen wat te eten. Ik heb dat ook maar dan anders. Ik weet echt niet meer wat ik op tafel moet zetten. Eet eigenlijk alleen maar verschillende salade’s. Zou jij je ideeën / recepten op de site kunnen zetten.

   Groetjes Yvonne

   Beantwoorden
 12. Hai, Ik wil volgens Paleo principe gaan eten. Ben veels te zwaar en wil afvallen. Nu werk ik de hele week dus kan gen ingewikkelde recepten meenemen naar mijn werk. Zijn er voorbeelden van een weekmenu voor iemand die werkt?
  Bestaat er een boek met Paleo recepten?

  Beantwoorden
 13. Hi Mitch, ik ben nog niet begonnen aan de Paleo levensstijl omdat ik nog bezig ben met een Prodimed dieet. Ik heb dit dieet al eerder gedaan en ben toen 45kg afgevallen. Helaas is daar een deel weer aan gekomen en nu wil ik na juni a.s. met Paleo beginnnen. Is dit een goed idee als ik dan straks van Paleo niet alleen niet aan wil komen maar ook verder wil afvallen. Of denk jij dat ik nog eerst verder moet met Prodimed tot ik het gewenste gewicht heb bereikt.Prodimed is een eiwit dieet alleen verkrijgbaar via dietiste.Vriendelijke groet, pebarbie

  Beantwoorden
  • Ik zou zo snel mogelijk beginnen met Paleo. Ik weet wat prodimed is, en dat is niet zo gezond. 😉

   Met Paleo krijg je je figuur weer terug zoals je hoort te zijn. Er is helemaal geen reden om een vetrolletje te hebben als je eet op de Paleo manier.

   Ik denk dat je je het best eerst goed kunt inlezen. Schrijf je in op de nieuwsbrief hier, lees mijn gratis informatie goed door. En mocht je hier dieper op in willen gaan dan is het tijd voor mijn boek “de Paleo Revolutie”. http://www.paleorevolutie.nl/boek/

   Maar weet dat Paleo geen dieet is wat je tijdelijk doet (zoals je Prodimed nu doet tot Juni), dat is niet de instelling en mindset waarop je je doelstelling gaat bereiken. Just to be honest.

   Beantwoorden
    • Kijk naar de ingrediënten op de shakes e.d.

     Met Prodimed mag je ook brood eten etc. etc. https://www.paleo.nl/waarom-graan-niet-gezond-is/

     Het is gewoon iets heel anders. Afvallen met een eiwitdieet gaat prima, maar het is gewoon niet zo gezond, en zorgt voor een jojo effect. Uiteindelijk is je lichaam op zoek naar voedingsstoffen, niet perse voeding. En met Prodimed krijg je gewoon niet voldoende binnen.

     Het is mijn mening, na zelf ook jarenlang achter het eiwitdieet te hebben gestaan.

     Beantwoorden
     • Ontzettend bedankt voor de snelle antwoorden steeds!
      Je hebt waarschijnlijk gewoon gelijk. Het is niet voor niets dat ik zo geinteresseerd ben in Paleo.En het jojo effect heb ik aan den lijve ondervonden met Prodimed.
      Wat ik nog wel wil vragen is wat voor eiwitpoeder moet je hebben om een groene smoothie te maken? Verkoop jij die? En is die dan ook Paleo geschikt?
      m.vr.groet, pebarbie

 14. Hoi Mitch

  Ik ben aan Paleo begonnen niet om af te vallen maar om me beter te voelen.
  Ik zat echt niet lekker in mijn vel (lui en moe en veel migraine)
  Mijn vriendin is personal .trainer ( die een opleiding heeft gevolgd over voedsel)
  Zij raadde mij Paleo aan, waar ik eerst heel sceptisch over was.
  Vorig jaar Mei ben ik van de ene op de andere dag gewoon overgestapt en een maand later voelde ik me al veel beter, veel meer energie..
  Ik heb me nooit gericht op afvallen maar ben inmiddels 25 kilo kwijt.
  Het enige nadeel is dat de mensen me nu te mager vinden. 58 kilo en 1.68 groot .
  Krijg jij ook van die vragen van bijv:
  Ik durf het je bijna niet te vragen maar ben je ziek geweest?
  Kom op zeg ik voel me juist veel beter. Lang leve deze leefstijl, had ik veel eerder moeten weten en bewerkelijk vind ik van niet.Je krijgt er zoveel voor terug
  ,

  Beantwoorden
 15. Hoi Mitch

  Feit is als je meer calorieën eet dan dat je verbruikt, wordt je zwaarder. Of dit nu uit eiwitten koolhydraten of vet komt.
  Wat mij nu niet duidelijk is, is het volgende.
  Binnen het paleo dieet eet je veel vetten. Het aantal gram koolhydraten (uit fruit) zal ergens rond de 70 gram zitten.
  Stel nu dat je onderhoud aan calorieën 2700 is. En je eet 3000 aan calorieën voornamelijk aan eiwitten en vetten. In dit geval kom je dus aan. Maar vindt er nu vetopslag plaats?
  Wat ik heb begrepen is dat het hormoon insuline zorgt voor vetopslag. Aangezien je heel weinig KH eet, maakt je lichaam ook heel weinig insulline aan. Dus dan zou je denken dat er dan geen vetopslag plaats vindt. Maar waar blijven die extra 300 caloerieen dan??

  Ik hoor graag van je.

  Ajay

  Beantwoorden
  • Hey Ajay,

   Het is een goede vraag.
   Insuline is het hoofdmechanisme van je vet stofwisseling. De belangrijkste tak.

   Maar het is niet het aantal calorieën dat we eten wat bepaald hoeveel vet je opslaat; het is de bron van deze calorieën.

   We worden niet dik van teveel eten, we eten teveel omdat we te dik worden!
   Dat gezegd hebbende is het helemaal niet nodig om 3000 calorieen te eten.

   Als je paleo eet, en je krijgt voldoende voeding binnen met goede voedingsstoffen dan eet je veel minder dan je gewend bent.
   Wanneer jij trek hebt, schreeuwt je lichaam niet om voeding, het wil voedingsstoffen.

   Dat is iets wat je in je achterhoofd moet houden.

   Gr Mitch

   Beantwoorden
   • Hallo Mitch,

    Ik lees je site met veel belangstelling, maar kan me niet vinden in jouw stelling dat de bron van van de calorieën belangrijker is dan het aantal.
    Alleen een negatieve energie balans zal leiden tot vet afname, derhalve is het AANTAL calorieën wel degelijk van belang.

    Groeten Rob

    Beantwoorden
    • Hoi Ajay en Rob,

     Onderstaande link verwijst naar een video waarin meer wordt uitgelegd over stofwisseling en wat er precies gebeurt als we koolhydraten, vetten en eiwitten eten. Deze video verwijst ook weer naar artikelen over wetenschappelijk onderzoeken. Ik hoop dat dit het een en ander duidelijk maakt.

     http://vimeo.com/62487276

     Groeten, Anne

     Beantwoorden
     • Bijzonder interessant verhaal verteld de meneer van de link die je gedeeld hebt Anna. Dank daarvoor!

      groet,
      Liesbeth

 16. Hoi Mitch,

  Ik wil binnenkort gaan beginnen met Paleo (ik ben in de inlees-fase 😉 ) en ik loop tegen een aantal vragen aan.

  1. Mag ik lijnzaad/chiazaad/quinoa gebruiken? Ik zie dit namelijk op geen enkele voedingslijst terug.

  2. Zijn vruchten zoals gojibessen en moerbeien toegestaan?

  3. Is een grote hoeveelheid eiwitten eten niet heel slecht voor je? Ik heb namelijk gelezen dat dat op lange termijn je lever kan aantasten?

  Alvast bedankt voor je hulp!

  Groet,
  Ester

  Beantwoorden
 17. Hoi Mitch,

  Ik ben nu ongeveer sinds een maand volgens het paleo principe aan het eten. En het is geweldig. Ik wilde gezond gaan leven. Echter val ik niets af, wat ook wel mijn bedoeling is. ( ik heb zeker 25 kilo overgewicht) Heel af en toe zondig ik wel eens met een snoepje van mijn zoon etc. Maar kan het daar aan liggen? Of moet ik meer letten nog op bepaalde producten die ik beter ook kan laten staan ook al zijn ze wel paleo proef. Ik denk dan aan bananen en amandelmeel of mais pasta, geitenkaas etc. Of moet ik bepaalde producten meer eten?
  Ik beweeg best veel, fiets omdat het moet en ook voor mijn werk ben ik constant in beweging.

  Ik hoor het graag!

  Groetjes Mies

  Beantwoorden
 18. Hoi Mitch,
  Vandaag begonnen met je dieet!
  Ben enthousiast geworden en na jaren worstelen met dieeten (met het gevoel dat het Atkins bij mij het beste hielp), lukt het gewoon niet.
  Ik ben 1.69 lang en 72 kg zwaar..
  Al het vet hangt rond mijn middel

  Nieuw voor mij is nu ; zowel zuivel als granen laten staan en ik ben ontzettend benieuwd wat het doet.
  Éen ding merk ik al..mijn darmen zijn veel rustiger..

  Toch heb ik wel het gevoel dat ik met fruit rustig aan moet doen..
  Kan het zijn dat mensen hierdoor niet afvallen om dat ze zich storten op het fruit??

  als je ’s morgens direct begint met banaan schiet je bloedsuiker alsnog in de hoogte lijkt me..
  IK heb zelf echt last van de hypoglykemie en ben ook benieuwd of dit over kan gaan hierdoor?

  en is whey poeder ook niet dierlijk eiwit?
  Nou ja allemaal vragen dus..
  Fijn als je ze wilt beantwoorden…

  Groetjes Anneke

  Beantwoorden
  • Hoi Anneke, wat goed dat je bent begonnen! Heerlijk ook dat je darmen al wat meer rust krijgen.
   Mijn zus had ook altijd erge last van haar darmen en na 2 maanden Paleo was dit compleet over, dus ik hoop ook bij jou op zo’n resultaat.

   Qua fruit is het inderdaad het beste om rustig aan te doen, met name als je al insulineresistent bent (https://www.paleo.nl/diabetes-type-2-en-paleo/) is het het beste om alle vormen van suiker voor zover kan te laten staan, fruit hoort hier dus ook bij.

   Het beste kun je in de ochtend een eiwitrijke maaltijd nemen (eieren met spek of iets dergelijks).

   Komt je hypogelykemie door het gebruik van medicijnen? Dit kan inderdaad een heel stuk weggaan, maar een doktersadvies mag ik je natuurlijk niet geven. 😉

   Whey poeder komt inderdaad ook van dierlijk eiwit. Echter de eiwitten worden zover gefiltreerd (in ieder geval de eiwitten die wij verkopen – whey isolaat) dat alle stoffen die niet goed zijn aan zuivel (voornamelijk lactose) hieruit zijn gehaald.

   Voor meer vragen kun je altijd een kijkje nemen op het forum! https://www.paleo.nl/forum/

   Beantwoorden
 19. Hoi Mitchell,

  Een tijdje geleden begonnen met, voor het grootste deel, Paleo. Alles smaakt lekker, voel me beter dan ooit en ben inderdaad afgevallen.

  Een beetje vervelende bijkomstigheid echter is, dat ik op allerlei plekken van mijn lichaam ineens uitslag krijg in de vorm van groepen met vreselijk jeukende bultjes. Op een bepaald moment gaan ze uitdrogen en ik denk dan ‘Hoera!’….Vervolgens komen ze op een andere plek op m’n lichaam weer terug en dan met name op armen en benen. Niet op m’n romp of gezicht….

  Heeft dat iets te maken met ‘wennen aan ander voedsel’ of een intolerantie aan een bepaalde stof of product? Ik hoor graag van je….

  Beantwoorden
  • Hoi Karen, wat vervelend. Het enige wat ik me kan bedenken is dat je nog steeds voeding eet waar je niet tegen kunt. Dit weet ik eigenlijk wel zeker om je zelf zegt – voor het grootste deel – Paleo te eten.

   De grap is dat je lichaam antistoffen aanmaakt voor voeding waar je niet tegen kunt. Hierdoor zijn de bijwerkingen niet goed zichtbaar. Echter als je bijvoorbeeld een paar dagen, of zelfs weken deze voeding niet eet dan gaan je antistoffen tegen deze voeding ook weg.

   De volgende keer als je dan de voeding eet waar je niet tegen kunt krijg je ineens ontzettende reactie.

   Dit is allemaal gemakkelijk uitgelegd natuurlijk.

   Wat ik ook merk is bv. het volgende. Als je zo goed eet dan wil je lichaam ook van de laatste “slechte dingen” af. Dit is bv. slechte deodorant / shampoo / zeep. Of nog extremer bij mij, mijn lenzen.

   De laatste tijd heb ik enorm droge ogen waar ik de afgelopen 8 jaar als lenzendrager geen last van gehad heb. Etc. etc.

   Daarentegen krijg je er inderdaad voor terug dat je je heel de dag SUPER voelt, en dat is mij alles waard.

   Gr Mitch

   Beantwoorden
 20. Halloo.. vraagje… is het okee om dagelijks 1 tot 2x een eiwitshake (wei poeder ) te nuttigen ?

  Beantwoorden
 21. Hoi Mitch,

  Ik ben met paleo in aanraking gekomen doe een collega. Zij heeft psoriassis (vast fout gespeld) in haar bloed en moest het paleo dieet gaan volgen. Hierdoor ben ik op zoek gegaan naar info en ben blij dat ik jouw site gevonden heb.

  Inge
  Zelf wil ik er lekkerder uit zien want 1.82 lang en 95kg is niet altijd een fijn spiegelbeeld en prettig voelt het ook niet

  Beantwoorden
 22. Omg thanks voor de uitleg over het vocht verliezen. Ik maakte me zo zorgen waarom ik naar de toilet de heletijd moest en zo’n dorst had…
  dacht dat ik spontaan ziek werd

  Beantwoorden
 23. Bedankt voor deze uitleg! Nu snap ik wat er aan de hand is…
  Ik ben sinds vorige week maandag Paleo aan het eten, en het bevalt me echt heel erg goed. Ik eet sindsdien best wel veel, want ik vind het lekker. Echter ben ik in anderhalve week van 79 kilo naar 77 kilo gegaan! Ik ben 1.87 lang, dus ik had het niet eens zo nodig.
  Ik ben nu op mijn ideale gewicht door 80% van de tijd Paleo te eten! En ik ben niet eens gestopt met bier drinken 😛

  Beantwoorden
 24. Dag Mitch,

  Sinds drie maanden ben ik nu helemaal overgestapt op paleo. Daarvoor at ik denk ik al voor 80 procent paleo. Maar toen kwam er weer een zomervakantie tussen en liet ik het toch wat liggen.
  Ik ben altijd al aan het jojo- en met mijn gewicht en heb al veel dingen uitgeprobeerd en was echt klaar met calorieen tellen. Ik ben 25 en ik wil niet mijn hele leven bezig zijn met dieeten. Via mijn broer en de sportschool kwam ik in aanraking met paleo. En sindsdien voel ik me super.
  Ik heb geen eetbuien meer, minder neerslachtige buien (ben nu ook van de pil af, dus geen extra hormonen) en uiterlijke verzorging ook allemaal biologisch en natuurlijk. Het voelt echt fijn om zo bewust met mijn lichaam bezig te zijn. Ik zie mezelf strakker worden en vet kwijt raken (eindelijk gaan mijn heupen eraf haha). Ik ben ook een fanatiek sporter en doe veel funxion lessen en werk met de kettlebel en losse gewichten.
  Ik raad mensen echt paleo aan. Alleen bij veel mensen past deze levensstijl nog niet in hun systeem. Ik loop ook tegen nogal wat vooroordelen aan en mensen zitten zo vast geroest in de “gezonde schijf van vijf”. Maar ik push mensen niet, ik doe wat ik fijn vind en wil ook niet dat zij tegen mij gaan zeuren als ik weer met mijn salade aankom. Maar echt wat ik voor een verschil al merk naar 3 maanden, helemaal top. En heb ook veel aan je blogs en reacties en tips van jou en andere mensen. Dus mijn dank daarvoor:)

  We gaan er voor en blijven er voor gaan:)!

  Beantwoorden
 25. Hey Mitch,

  Jaren gelden kreeg ik een werkongeval te verduren , ik viel bijna 7 meter eindigend met een landing op beton. Ik heb ongelofelijk gemazzeld want meer dan een zware hersenschudding en een pols die een beetje scheef zal blijven staan heb ik er niet aan overgehouden.

  Het is een vreselijk cliche maar zulke ervaringen laten je echt anders naar het leven kijken. Ik heb deze week heeeel voorzichtig mijn grote passie in het leven weer opgepakt, martial arts , karate en Hapkido in mijn geval. Vroeger keek ik eigenlijk nooit naar voeding ik at als een paard en voelde me prima.

  Wat ouder en wijzer ben ik nu toch ook naar voeding gaan kijken , ook al omdat die valpartij inmiddels 27 kilo geleden is… “droog” ben ik nooit geweest ik zat altijd ook toen in 4-5 uur per dag gemiddeld trainde altijd een 5 tal kilo boven “ideaal” ik was fit als 10 paarden dus ik geloof niet in het “gedoe” om een paar kilo (die 27 van nu is natuurlijk ruim te veel)

  Maar goed zodoende op deze site beland zojuist en het klinkt eigenlijk allemaal wel heel vreselijk logisch dat ik me bijna dom voel dat ik er zelf nooit op gekomen ben. Als ik het goed heb begrepen is de kern van het id “eet datgene waarvoor je geevolueerd bent om te eten”” Logisch ook een tijger eet geen gras en houd het op bloemkool ook niet lang uit.

  Juist omdat de basis redenatie mij zo domweg logisch voorkomt ga ik het een poos proberen. Suiker was ik al geen fan van maar zojuist zijn de granen hier ook naar de vuilcontainer gedelegeerd.

  Of ik mijn dagelijkse halve liter karnemelk op ga geven weet ik nog zo net niet maar laten we beginnen met het terug brengen naar om de dag.

  Beantwoorden
 26. Ik kwam vandaag tot de ontdekking dat taugé niet paleo proef is.
  En toen bedacht ik dat als ik nou die uitlopertjes eraf breek en alleen het witte steeltje gebruik, mag dat dan wel ??

  Beantwoorden
 27. Hallo Mitch,

  Sinds 3 weken bezig met het Paleo dieet. Voordat ik aan Paleo begon at ik al een half jaar ong. bijna geen brood meer, ook geen melk en suiker. Yoghurt at ik toen nog wel en kaas. Nu sinds 3 weken zijn deze laatste voedingsmiddelen ook geschrapt. Ik eet voor 90% paleo omdat ik af en toe nog zin heb in een knäckebroodje of kaas.

  In dat half jaar ben ik 8 kg afgevallen. Ik weeg nu 71 kg en ben 1.75 lang. Vet zit voornamelijk rond mijn buik. Ik had gehoopt door het volgen van Paleo dat ik juist nog weer ging afvallen en hoop dat mijn buik wat dunner word. Na 3 weken ben ik helaas nog geen grammetje kwijt.
  Ik weet niet of ik iets fout doe.

  Dagelijks eet ik 2 a 3 eieren, ongeveer 200 gram vlees of vis, 3 stuks fruit en zo ongeveer een pond groenten en 30 gram noten. Ik bak of in de olijfolie of in kokosolie. Koffie 1 a 2 x p.d.. Ik haal biologische sap bij de Aldi en drink heel af en toe diksap. In mijn gerechten gebruik ik af en toe kokosmelk.
  2 x in de week zit ik een half uur op mijn roeitrainer. In mijn werk heb ik veel beweging, lopen, ik denk zo een uur of 4 p.d. de andere 3 uur sta ik stil.

  Kun je mij verder helpen

  Heb wel het idee dat ik meer energie heb, heb veel minder last van mijn buik, kon daarvoor veel last hebben van een opgeblazen buik en rommelende darmen. Ik ben migraine patiënt maar heb geen aanval meer gehad, maar weet niet of dat nou door Paleo komt of door de betablokkers die ik ben gaan gebruiken. Wat betreft mijn fibromyalgie en mijn artrose kan ik zeggen dat het rustig is met de pijn. Dus ik zie zeker al voordeel maar zou ook nog zo graag die buik zien verdwijnen, is echt te dik t.o.v mijn lijf.

  Beantwoorden
 28. Hallo Mitch,
  Ik heb je website al een paar keer bezocht en mijn interesse is gewekt.
  Na een bloedtest is gebleken dat ik voor zowel ei, kip, gluten, koemelk en nog voor zo’n 26 andere voedingsmiddelen intolerant ben. Gelukkig mag ik nog wel veel andere voedingsmiddelen eten, maar het word er niet makkelijker op.
  Zou het Paleo concept iets voor mij zijn?

  Beantwoorden
 29. Hallo Mitch,

  Al een heel aantal jaren worstel ik met vreselijke eetbuien.
  Op dit moment weeg ik 68 bij een lengte van 1.60
  De buien werden tot voorheen gecompenseert, maar sinds ik de stap heb gemaakt om (zoveel mogelijk) Paleo te eten compenseer ik niet meer.
  Toch gaat het zeker 4 keer per week mis.
  Ik voel me super ongelukkig en weet niet wat ik moet doen. Zijn er dingen die ik over het hoofd zie bij het Paleo dieet wat me kan helpen?
  Ik wil graag 13 kilo afvallen is dit haalbaar met deze levenswijze?

  Alvast bedankt voor je hulp!

  Een wanhopige meid…

  Beantwoorden
 30. ik ben herstellende van anorexia en ben dus deels aan het aankomen en grotendeels een gezond en nieuw eetpatroon aan het aanleren. Met mijn voedingsdeskundige gaan we uit vanaf paelo oogpunt. maar wat doe jij met zoet..alles is puur..maar soms heb je zin in zoet…hoe doe je dat. En ik hou nu veel vocht vast (ontwenning van anorexia) heb je daar nog tips voor? zelf vind ik het leuk en goede levenswijze….nooit geweten dat je onbeperkt olie (omega 3) kan eten zonder dikker te worden maar puur voor je lichaam. ook het vlees en vis ed bevalt me goed..mis wel mijn aardappels en wat is je mening over gerst..ik heb pure gerst crackers ontdekt met goede vezels bij goede bakker (dit ivm het nu nog aankomen) is gerst beter dan bv tarwe?
  spelt is het beste maar hier niet verkrijgbaar..
  groetjes

  Beantwoorden
 31. Hoi Mitch, je site ziet er heel interessant uit ! Jammer dat er geen inkijk exemplaar is,(met evt hoe een dag eruit ziet) zodat ik een idee heb, want ik heb tarwe/haver en appel intolerantie. Ik bak zelf brood van lijnzaadmeel en amandelmeel. Is dit bezwaarlijk in een paleo levenswijze ? Ik eet ook rijstewafels, dit is fout volgens Paleo ? Er zitten eieren, keltisch zeezout, bakpoeder en water bij. Ik ben heel benieuwd en overweeg om ook over te stappen, voor mijn psoriasis, Fibromyalgie, meer energie en een kg of 10 aan gewichtsverlies is ook niet verkeerd. Hoop snel een reactie van je te lezen !
  Hartelijke groet,
  Sandra.

  Beantwoorden
 32. Hallo Mitch,

  Ben nu 6 dagen aan het paleoen, heb ms en overgewicht. Moet zeggen tot nu toe heerlijk gegeten, alleen een zoet drankje mis ik. Maar mijjn vraag: ben in de overgang en naar mijn idee zijn de opvliegers erger en langduriger dan zonder paleo. Heb jij enig idee hoe dit kan en evt. een oplossing. Dank je wel, Marijke

  Beantwoorden
 33. Goedemiddag,

  Inmiddels al heel wat gelezen over deze leefstijl en ik moet zeggen dat ik om ben en ervoor ga dit in mijn eigen leven toe te passen. Wat ik me alleen afvraag: in hoeverre is dit te doen met drie kleine kinderen? In de zin van: hoe lang ben je bezig met voorbereiden en koken etc.? Heeft iemand hier ervaring mee, want in combinatie met alle bijkomende activiteiten, heb ik niet heel erg veel tijd om heel lang bezig te zijn met voorbereiden. Ik hoor het graag, bedankt!

  Beantwoorden
 34. Ik eet sinds drie maanden paleo. Het vet onder mijn ogen verdween meteen. Helaas blijft het vet rond mijn taille bestaan en val ik ook niet af. Ik vraag me af of dat komt omdat ik te weinig eet. Ik zit na het eten van paleo al snel vol. Ik kom aan 700-1200kcal per dag. Dit lijkt mij te weinig. Zou dat de oorzaak zijn van het niet afvallen? Of zouden het de hormonen zijn, nu ik in de overgang zit?
  Bestaat er een boek die ook calorieën telt bij paleo, zodat ik die misschien kan volgen? Ik eet wel veel fruit en minder groente, omdat ik van die groentesmoothies en sla last van maagzuur krijg. Dus savonds eet ik vooral warme groente. Smiddags soms in de soep. Warme groente gaat namelijk wel goed.
  Ik heb ook nog steeds erg veel last van vetdiarree, terwijl ik me goed hou aan kokosolie en juist geen foute vetten eet.
  Wat gaat er mis?
  Mijn huid in mijn gezicht is ook erg droog en vlekkerig en ik heb erg weinig energie. Ben heel erg moe.
  Wie weet wat ik nu het beste kan doen, volgen om het paleo-eten voor mij te laten werken?

  Beantwoorden
 35. Beste Mitch,

  Wij volgen je eigenlijk al een lange tijd omdat wij, net als jij, nog volop op zoek waren naar een voedingsstijl wat bij ons past. Begonnen met de shakes van premium ter ondersteuning van onze trainingen. Toen je begon met Paleo hebben wij hier ons ook in verdiept en ik wilde het graag proberen omdat ik al sinds kind af aan gevoelige darmen heb. We zijn redelijk strikt begonnen, vorig jaar rond deze tijd en ik ben zelf van 65kg naar 58kg gegaan én voel me echt lekkerder door het graan te laten staan!! Moet wel bekennen dat ik echt een liefhebber ben van kwark en yoghurt, dat laat ik niet echt staan. Maar…ik heb het gevoel dat ik nog steeds afval, en dat is ook weer niet nodig! Ik heb ook niet het gevoel dat ik te weinig eet, want ik voel me gewoon goed (behalve als ik misselijk wordt tijdens een intensieve workout, ik leer steeds meer signalen oppikken van mijn lichaam 🙂 ) Zijn er meer mensen die hier tegenaan lopen, en tips hebben hoe ze hiermee om zijn gegaan? De voordelen van deze manier van eten vind ik helemaal top, maar ik heb hier nog geen oplossing voor!

  Beantwoorden
 36. Hoi!

  Ik eet met een paar vriendinnen ook paleo en wij zijn alle drie superenthousiast over het effect: fit, energiek, en vooral het gewichtsverlies 😉 Omdat mensen om ons heen ons telkens vroegen naar wat we dan precies eten, zijn we een Facebookpagina gestart waarop we elke dag onze maaltijden plaatsen. Puur ter inspiratie, om te laten zien wat je allemaal WEL kan eten (ipv wat je allemaal niet kan eten). Mitch, als je dit spam vindt mag je het eraf halen, maar omdat veel mensen hier telkens naar recepten vragen, deel ik hier onze pagina Dis v/d Dag:

  https://www.facebook.com/disvddag.

  Veel eetplezier allemaal!

  Beantwoorden
 37. hoi!
  ook ik ben een tijdje terug in aanraking gekomen met caveman/paleo!
  echt super interessant en ik probeer me er dan ook zeker 80/20 aan te houden.graag wil ik wat strakker worden, mijn gewicht is in principe netjes.
  ik sport veel om mijn vetpercentage omlaag te krijgen en zo net dat rolletje over me broek te laten verdwijnen.

  maar nu het lastigst.
  ik sport altijd in de avond, het liefst direct na mijn werk.
  ik ben 6 uur klaar met werken, wat inhoud dat ik ongeveer kwart voor 7 thuis ben.
  kan het kwaad om dan eerst te gaan sporten(en dan misschien nog iets om 6 uur in de auto te eten..zo ja wat is dan geschikt?) ik eet dan dus vrij laat op de avond. en kan ik dan wel gewoon mijn warme maaltijd eten? of moet ik juist letten op extra eiwitten.

  voorheen nam ik ook altijd een eiwitshake na het sporten. maar moet ik die dan naast mijn avond maaltijd ook nog is nemen, of kan ik die beter op een ander tijdstip nemen?

  een hoop vragen, maar ik probeer een goede balans te vinden tussen me werk, koken en eten. zodat ik een week planner kan maken en wat meer rust vind.
  ik kom er gewoon niet uit! hoop dat jij me kunt helpen

  alvast bedankt!

  Beantwoorden
 38. Hi Mitch,

  Ik eet al heel gezond en hoef nog maar een paar dingen te schrappen om me volledig aan het paleo dieet te houden, daarbij sport ik 4 keer in de week. Toch wil ik graag nog een kilo of 4 afvallen, tot nu toe is dat helaas niet gelukt met gezond eten en sporten. Zal dat gaan lukken met dit dieet denk je? En wat vind jij de beste training in combinatie met paleo?

  Beantwoorden
 39. Ha Mitch,

  Na een aantal maanden paleontoloog merk ik helaas alleen maar gewichtstoename. Ik denk erover na om 80/20 wat meer aan te houden op 95/5.
  Heb je misschien tips hoe ik dat kan aanpakken?

  Ik eet gemiddeld per dag:

  Ontbijt
  ‘Papje’ bestaande uit 2stuks fruit, kokosmelk, macapoeder, cacao, lijnzaad en wat nootjes

  Tussendoor
  Stuk fruit en 2 amandelmeel-koekjes met bijvoorbeeld rozijnen en cacao.

  Lunch
  2 ‘oercrackers’ & rijkgevulde salade
  Of 2 eieren en een salade met pompoenpitten en lijnzaad

  Tussendoor
  Stuk fruit en eventueel wortel ook

  Avond
  Vlees, groente & pompoenpitten/nootjes/lijnzaad

  Toetje
  Avocado-chocolade-mousse

  Hiernaast doe ik 1x per week yoga.

  Ik hoor graag je tips!

  Mvg,
  Laura

  Beantwoorden
 40. Hoi,

  al sinds 1,5 jaar eet ik volgens het paleo principe. Ik ben gestart met een strenge juice kuur van 35 dagen en daarna ben ik doorgegaan met paleo.
  ik ben inmiddels ongeveer 20 kg afgevallen maar het staat nu helemaal stil.
  Ik wil heel graag weten wat normale hoeveelheden zijn om te eten.
  ik heb van jongs af nooit geleerd wat genoeg is. en ook met paleo kan ik nog tussendoor zoveel calorieen nemen, denk aan noten etc.
  Kun je een beetje een richtlijn geven? ik snap dat het voor ieder anders is.
  Hoe vaak eet je per dag? mag je tussendoor wat nemen of zijn de 3 hoofdmaaltijden voldoende? en wat is een goed ontbijt?

  intensief sporten heeft niet mijn voorkeur, wandelen doe ik graag. heb je hiervoor ook nog tips voor mij?

  ik hoop dat je me wat verder kunt helpen, zodat ik misschien nog wat kilo kan afvallen

  Beantwoorden
 41. Heej Mitch,

  Waar ergens kan ik de referentielijst van dit artikel vinden?

  Groetjes, Myrthe

  Beantwoorden
 42. Hallo,

  mijn dokter heeft me het paleodieet aageraden omwille van aanhoudende darmklachten, vezwakt immuunsysteem en vermoeidheid. Ik zie hier dat het overal aangeprezen wordt om af te vallen maar dat mag bij mij absoluut NIET het geval zijn! Ik zou eigenlijk net een paar kilo moeten aankomen. Is dat mogelijk? Waar let ik best op? Ik moet namelijk ook alle granen vermijden…..

  Beantwoorden
  • Hee Marlies!

   Bedankt voor je bericht 🙂 Het gros van onze lezers wilt afvallen vandaar dat we daar veel over schrijven. Maar niks is minder waar!

   Paleo werkt voor zowel afvallen als aankomen. Hier gaat het eigenlijk om het hebben van je ideale gezondheid zoals je lichaam er van nature hoort uit te zien.

   Lees dit artikel voor een uitgebreider antwoord: https://www.paleo.nl/aankomen-en-paleo/

   Groetjes,
   Hamist

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.