Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Is Graan Paleo? Waarom je van Brood Niet Persé Groot en Sterk Wordt

Vroeger (voor Paleo) was ik gek op brood, spaghetti en andere producten gemaakt van graan. Maar voor nu is graan voor mij niets anders dan een lekkere, maar niet vullende maaltijd.

Ja, ik lust nog steeds wel brood, maar ik eet het bijna niet meer omdat ik na het eten gewoon geen verzadigd gevoel heb.

Granen zijn een goedkope manier om suikers / calorieën binnen te krijgen, en het is overal verkrijgbaar. Dat maakt dat we het zo massaal eten. Echter het is geen optimale voeding. De lectines (gluten) uit graan zijn niet goed voor je – aangezien ze je darmstelsel kunnen beschadigen – en de insulinepiek die je krijgt na het eten van graan zorgt voor een verstoring van je hormoonstelsel.

Nope, ik hou niet van graanproducten. Ik noem het… “Het gif van de wereld”. Haha, sommige van mijn vrienden horen het me nog zeggen. Maar na mijn resultaat, zitten zij nu ook op de eerste rij om paleo eens een kans te geven.

Onze genen zijn niet veel veranderd

Zoals je wellicht weet zijn we als mensen pas 10.000 jaar geleden graan gaan eten. Als je dit tegenover de tijd zet die wij op aarde zijn (2.000.000 jaar) en daarbij bedenkt dat onze genen niet veel zijn veranderd in deze lange periode dan kun je wel nagaan dat het veelvuldig eten van deze voeding vragen is om problemen.

Helaas denken nog steeds veel mensen dat graan, en dan met name bijvoorbeeld volkoren, echt gezond voor je is en vol met voedingsstoffen zit. Niks is minder waar.

Natuurlijk zijn er redenen te bedenken om wél granen te eten. Nogmaals het is goedkope voeding, en het is op elke hoek van de straat verkrijgbaar. Soms ben je in bepaalde sociale situaties op granen “aangewezen” maar buiten dat zie ik weinig redenen om graan te consumeren.

Je moet begrijpen dat de overheid het eten van granen heeft gepusht om financiële redenen. Het is goedkoop om te verbouwen en je kunt het lang bewaren. Wees dus bewust WAAROM de overheid dit promoot als gezond.

Het spijt me als ik je moet teleurstellen maar er worden veel fabeltjes verteld over het gebruik van graan. En in dit artikel wil ik ook een aantal van deze stellingen ontkrachten.

Te beginnen met:

In graan zitten vezels die je nodig hebt!

Hmmm… Waar, maar ook weer niet helemaal waar. In graan zitten inderdaad vezels. Maar zo ook in groenten en fruit, en zelfs nog een stuk meer. Als je kijkt op basis van calorieën dan bevat fruit ongeveer twee keer zoveel vezels als volkoren graan, en groenten ongeveer ACHT keer meer vezels.

Daarnaast zitten in groenten en fruit ook veel vitamines en mineralen. Graan bevat ook vitamines zoals B1 en B2, magnesium, ijzer en zink. Maar als ik dan kan kiezen tussen een koolhydraatrijk broodje (denk insuline) of een grote salade, dan ga ik toch voor de salade. Deze geeft je al deze voedingsstoffen, mineralen en zelfs nog meer.

Granen staan prominent in de schijf van vijf!

Jazeker. Maar vertelde ik je net niet al wat de grootste reden hiervan is? Financieel gewin. Daarnaast blijft de overheid vasthouden aan traditionele wijsheid. Maar uiteindelijk zal ook de overheid breken. Het kan niet anders. Die schijf van vijf gaat een keer flink op de schop. Wanneer? No idea? Maar ze hebben op een gegeven moment kaas er al afgehaald wat ik me kan herinneren, echter beter hadden ze de graanproducten eerst verwijderd naar mijn mening. 😉

Update 2016: Er is een nieuwe schijf van vijf. Ik ben zelfs door Trouw geïnterviewd om mijn mening hierover te geven. De schijf van vijf is al iets beter, maar verre van optimaal.

Misschien was kaas het eerste stapje, want ze zullen de boel nooit rigoureus omgooien. Wat denk je dat het voor gevolgen heeft voor de economie als iedereen ineens massaal het graan laat staan. Enorme gevolgen! 65% van ons Westerse dieet bestaat uit graanproducten, denk jij dat de overheid dit liever zo lang mogelijk even stil houdt!? Ik denk het wel.

Er is echter geen enkele reden om graan te eten. Bij mij staat het stoppen van graan eten in hetzelfde lijstje om gezonder te gaan leven als het stoppen met roken, en stoppen met het drinken van je calorieën (in de vorm van sapjes, frisdrank of alcohol). Ik ben ervan overtuigd dat het dermate slecht voor je is.

Het probleem is gewoon dat ons lichaam zich nog niet aangepast heeft aan het verteren van graanproducten. Deze voeding is nog “te nieuw”. We hebben er 3 miljoen jaar over gedaan om rechtop te gaan lopen. De verandering van de botstructuur duurde 1 miljoen jaar. De verandering van de knieën nog een miljoen jaar. Graan zit pas 10.000 jaar in ons voedingspatroon, 3% van onze totale tijd op deze aardbol. De tijd dat wij dit goed kunnen verteren ga jij echt niet meer meemaken ;-).

Daarnaast zijn de meeste graanproducten van zichzelf niet eens lekker of zelfs eetbaar, ze moeten eerst bewerkt worden om ze eetbaar te maken. Zonder bewerking zitten er vele giftige anti-nutriënten in graanproducten.

Gluten, lectines en fytaten (fytinezuur)

Alles op aarde wat leeft heeft een manier gevonden om zichzelf te beschermen tegen gevaar. Dit is de basis van het overlevingsinstinct. Dieren kunnen vaak rennen, of aanvallen. Maar planten kunnen dit niet. Het geheime wapen van planten is vaak een vorm van gifstof zodat dieren niet teveel kunnen eten zonder ziek te worden. De natuur wil elke soort graag in leven houden namelijk.

Het enige deel van de plant welke gegeten mag worden is de vrucht / het fruit. En niet zonder reden. Fruitsoorten zijn lekker en zitten boordevol voedingsstoffen omdat het juist de bedoeling is dat ze opgegeten worden. Hierdoor kunnen de zaadjes zich verspreiden als dieren / of mensen weer gaan poepen. De zaadjes uit het fruit blijven in tact tijdens het verteringssysteem. Alles in de natuur heeft een plan, een functie. En fruit moet opgegeten worden, de zaadjes moeten verspreid worden, via poep, via de wind, of via een bij naar de volgende bloem.

Sommige dieren kunnen graan eten. Vogels en insecten kunnen omgaan met de anti-nutriënten. Maar mensen kunnen dit niet. Misschien als we granen 2 miljoen jaar geleden “ontdekt” hadden dan was dit nu anders geweest. Maar zo is het niet. Sommige mensen kunnen zuivel verdragen, en anderen kunnen zoete aardappelen prima eten, maar we kunnen niet ontkennen dat de effecten van lectines, gluten en fytaten niet goed zijn voor ons lichaam.

Ik zou niet weten waarom mensen die toegang hebben tot vlees, fruit en groenten ook nog graan zouden moeten eten. We hebben geen graag nodig om te blijven leven, sterker nog, je leeft een stuk prettiger zonder graan. Ik spreek uit ervaring. Meer energie, en een sterker en slanker lichaam.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

190 reacties Plaats reactie

 1. Echt een eye-opener… Ik was al gestopt met het eten van brood, witte rijst en witte pasta vanwege het zetmeel. Met de gedachte heel gezond bezig te zijn eet ik nu elke ochtend havermoutpap (met water, chia zaadjes, rozijnen en kaneel). Uit het artikel kan ik opmaken dat ik daarmee helemaal niet gezond bezig ben?! Of is havermout een graansoort dat wel goed is?

  Beantwoorden
  • Nope, havermout is niet het beste wat je kunt eten. Je hebt heel slecht graan, zoals tarwe – en middelmatig slecht graan zoals rijst. Havermout zit hier een beetje tussenin.

   Het probleem met graan, en dus ook havermout, wat ik hierboven niet heb aangegeven is ook het fytinezuur wat aanwezig is. Dit zuur hecht zich aan mineralen waardoor deze niet geabsorbeerd kunnen worden. Dus hoewel de granen mineralen bevatten kan je lichaam hier niks mee.

   Daarnaast blijft het een insuline pomper voor je lichaam, en mijn stelling is dat je in je leven zo min mogelijk insuline moet aanmaken voor een zo fit mogelijk lichaam.

   Suikers en graan elimineren is het beste! Maar het zijn keuzes die je moet maken.

   Beantwoorden
    • Speltbrood is ook gewoon graan. Je kunt dit eten zoals Quinoa of boekweit en dat soort “gezonde granen”. Maar als je doelstelling is om af te vallen met de paleo levenswijze dan kun je deze het beste in het begin vermijden.

     Zodra je op je goede gewicht zit kun je deze producten rustig weer toevoegen om te kijken hoe je lichaam erop reageert.

     Beantwoorden
     • ik ben het er niet helemaal mee eens dat spelt bij de ‘gezonde granen’ hoort. spelt is net zo slecht als tarwe. Op basis waarvan is het een gezondere graan en is havermout een slechte? ik heb juist begrepen dat havermout een veel betere optie is want veel minder allergenen (wel zo’n 20)en het is zeer goed voor je darmen.

     • Even in het kort: grassen worden grofweg onderverdeeld in 3 subfamilies: bamboesoorten, graansoorten en rijstsoorten.

      Spelt en tarwe zijn graansoorten: beide bevatten gluten maar spelt bevat meer eiwitten en mineralen dan tarwe (en dat smaak je dan weer in de typische notensmaak van een speltbrood).

      Boekweit en quinoa zijn geen grassen, dus ook geen granen.

     • Ik lees steeds over afvallen binnen de Paleo ideologie. Wat als je niet wilt afvallen, maar juist aan wilt komen?

   • Je spreekt over fytinezuur maar waarom spreek je dan nooit over oxaalzuur dat in fruit en groenten aanwezig zijn? Deze zijn toch ook niet echt gezond?

    Beantwoorden
   • Net kreeg ik weer van iemand te horen (die HEEL SLANk is) Dat ze ontbijt met havermout gekookt in water. En ik hoor dus van meerdere mensen dat ze hier goed op reageren. maar als ik dat ga eten heb ik echt de hele tijd buikpijn! Hoe kan dat nu 🙁 Het lijkt alsof het veel te ‘zwaar’ is voro m’n lichaam.

    Beantwoorden
    • Avatar

     Ik eet overnight havermout dat is havermout in gefilterd water een nacht in de ijskast zeten en de andere dag afgieten en zo kan je het beter verwerken. Maar hoe zit het met vlees eten wat ik zo wie zo vreselijk vind om te weten hoe de dieren worden geslacht, kippen, koe, varken, schapen, lammetjes, kalfjes. De melk die er word gedronken die bestemd is voor de kalfjes die weg worden gehaald van de moeder dus wat blijft er nog over. Ik koop biologisch brood dus dat is wel beter voor je gezondheid. Eieren vind ik ook niet gezond want de kippetjes krijgen stress omdat ze teveel eieren moeten leggen. Vlees eten kan darmkanker veroorzaken wat kunnen we nog eten. Zo,wie zo eet ik geen vlees meer vanwege het dierenleed en de volgende stap is naar vegan. Ook heb ik een vermoeden dat de lekkende darm de oorzaak is van parasieten die lekken maken in je darmen. Ik heb ze zelf en heb de parasieten opgelopen in Mexico. Oke dat was mijn visie

     Beantwoorden
 2. Wat een goed artikel, zo goed geschreven!
  Ik heb al verschillende boeken gelezen zoals het energeticus-dieet, oergondisch eten, oesterk, paleo, enz., maar rond spelt, geitenmelk enz. is niet echt een duidelijkheid? Boekweit zou geen graan zijn en zwarte wilde rijst ook niet; het zou een grassoort zijn? Ik heb jaren gluten-en lactosevrij gegeten en biologisch, sinds 4 maanden paleo en darmen veel rustiger nu! Omdat er niet echt een vervanger is voor pasta vroeg ik me af of 100% boekweit-pasta af en toe wel eens kon?

  Beantwoorden
  • Je eet paleo? Wat een onzin. Ten eerste weten we helemaal niet wat mensen in het paleotijdperk aten, maar wat we wel weten is dat mensen aan de kust anders eten dan in het binnenland. 1 paleodieet kan er helemaal nooit zijn.

   Beantwoorden
   • Idd! en wat voor de ene werkt werkt voor de andere juist niet! en ik vind dat je granen met mate kan eten, behalve die gluten bevatten dan!

    Beantwoorden
 3. Een extra nadeel van granen is dat ze hoofdzakelijk onverteerbare vezels bevatten die de fermentatie in de dikke darm aanwakkeren, wat bij veel mensen darmirritatie (opgeblazen buik, kramp, winderigheid e.d.) veroorzaakt.

  PS Nog even over de zaadjes in fruit: die worden niet door bijen van de ene bloem naar de andere gevlogen, dat is stuifmeel, waar in combinatie met een stampertje pas later een zaadje van komt ;-).

  Beantwoorden
  • Herma je hebt gelijk, je scheef het wel op 1 april maar het is geen grap.
   Dergelijke fouten maken mij altijd argwanend op de rest van de Paleo sites,
   waar bijv. Aspartaam dat niet echt streng verboden wordt.

   Beantwoorden
 4. Wat ik in dit verhaal een beetje mis, is een wetenschappelijke onderbouwing van de stellingen die je noemt. Begrijp me niet verkeerd, ik eet zelf ook Paleo sinds kort, maar wil wel graag weten wat nu precies de redenen achter bepaalde stellingen zijn.

  Het noemen van enkele stoffen die ergens in voor komen, is naar mijn mening onvoldoende om als “bewijs” te tellen dat iets wel of niet goed zou zijn.

  Het artikel zou, vind ik, een hoop baat hebben bij een nadere uitleg en empirische onderbouwing van deze stellingen.

  Just my 2 cents 😉

  Beantwoorden
 5. Hoi, mijn kleindochter eet glutenvrij brood, zou ik dat dan wel mogen?

  Beantwoorden
  • Nee, beter van niet. Brood = brood, en het blijven veel suikers en weinig voedingswaarde.

   Het is wel iets beter, omdat het geen gluten bevat, maar aanraden zou ik het niet.

   Beantwoorden
   • Ik vind het allemaal heel interessant om te lezen. Geloof zeker dat het waarheden bevat. Maar enkele dingen ben ik het niet helemaal mee eens. Bacon? Kan toch niet goed voor je zijn? Ben geen moslim ofzo varkens zijn chill.
    en zover ik weet is ook rundvlees niet echt super.
    Als het tokt is het okee? Ik neem aan dat je wel bedoeld kip die niet bewerkt is dus volledig bio.

    We moeten zeker opletten wat we eten. Maar inplaats van het eten te veranderen na dat van vroeger met andere Leef omstandigheden.
    lijkt het mij beter om verder te kijken. De evolutie gaat door natuurlijk.

    Vlees is super lekker maar het is niet noodzakelijk. De essentiële stoffen in vlees kunnen we ook uit andere plantaardige voeding halen. Daarbij hoef je niet direct aan soja te denken want te veel soja is ook niet goed.

    Om vlees te verteren vraagt meer energie van je lichaam dan de notenmix waar overigens meer verschillende aminozuren in zitten dan vlees.

    Dit is in ieder geval wat ik geloof of denk te weten. Leer mij alsjeblieft.

    mitch misschien vind je dit een interessant boek ” je moet bukken om een kruid te plukken” het ligt niet gelijk met jullie visie. Maar het heeft vele mensen geholpen van vervelende ziektes heb het zelf ervaren. Uiteindelijk zijn we allemaal natuurlijk opzoek na de waarheid.

    Beantwoorden
   • In de pauze eet ik 4 broodjes, wat moet ik dan ipv brood nemen??

    Beantwoorden
 6. ben heel blij met dit gegeven en de duidelijkheid naar buiten. weet zelf heel goed het verschil in mijn lichaam als ik wel of geen brood eet. Enorm, weg dikke en opgeblazen bui, winderigheid honger schommelende bloedsuikerspiegel.
  als ik er mee stop dan heb ik al in no time een ander gevoel mentaal en fysiek.
  heb t echt verschillende malen uitgetest ook met zuivel. hetzelfde verhaal
  ook al is t wel duurder ik probeer zoveel mogelijk biologisch te kopen

  Beantwoorden
 7. Ik ben heel benieuwd wat ik met mijn lunch dan moet eten ipv brood?? En mag kwark met muesli wel of dan ook niet??
  En qua avondeten, als ik geen pasta of aardappels eet heb ik zo weer honger, dus wat eet je dan zodat het je maag vult?
  Ik hoor graag je antwoord. Gr Rachelle

  Beantwoorden
 8. Interessant verhaal, ik zie echter geen enkele bewijsvoering voor je argumentatie.

  Beantwoorden
 9. goedemorgen,
  Ik heb net twee boeken gelezen van Gordon S Tessler n.l Afvallen door goed te eten en het Genesis Dieet en dit wat ik nu lees staat daar haaks tegenover met name de granen.
  Wat is waarheid in deze?
  De mensen die veertig jaar in de woestijn leefde aten alleen granen en zaden ze maakten pap brood en het gaf ze veel energie.
  Als je ervan uit gaat dat God ons geschapen heeft zal Hij toch wel weten wat het juiste voedsel voor ons is lees maar.
  met vriendelijke groet Jolanda

  Beantwoorden
  • Hoi Jolanda, ik ken deze boeken niet. Iedereen gelooft wat hij wil geloven. Ik ben overtuigd van de Paleo theorie, ik heb hier eigenhandig natuurlijk een hoop resultaat mee gezien bij mezelf, en bij anderen.

   Maar als jij graag iets anders wil volgen dan is dat geen probleem voor mij.

   Beantwoorden
  • Beste Jolanda,

   Leuk dat je spreekt over God. Gen. 1: 31 Een God zag dat het zeer goed was.
   Dit is dus op het einde van de schepping. De schepping heeft zeer lang geduurd en zo af en toe was het niet naar de zin van God en startte hij opnieuw. Het voorgaande werd dan vernietigd door een laagje ijs. (Wij noemen dat de ijstijd).
   Dus op het eind van de schepping en dat heeft geduurd tot de zondenval, was de natuur en de mens volkomen in harmonie. Het z.g. eenkoren was toen het graan, een graansoort met maar 12 chromosomen. Het huidige tarwe heeft er 48! door o.a. genetische manipulatie.

   Granen (het oergraan) zijn niet slecht, dat wat de mens ervan maakt is slecht.

   Beantwoorden
 10. Hi Mitchell! Je schrijft; brood = brood. Maar wat als je nu op basis van kokos- of amandelmeel zelf brood bakt? Ik neem aan dat dit prima in de paleo-wijze past mits je geen suikers etc. toevoegt?

  Beantwoorden
  • Jep, dat is wel prima. Maar speltbrood, glutenvrij brood, zuurdesembrood.. Alles heeft als hoofdingrediënt toch graan. Sommige schadelijker dan andere.. maar mijn voorkeur heeft het gewoon niet. Ik kies liever voor andere voedingsbronnen waar niks “mis” mee is.

   Beantwoorden
 11. Hoi Mitch,

  Ik lees overal dat suikers en koolhydraten goed zijn voor de hersenen. Is dit werkelijk zo?
  Binnen het paleo dieet eet je weinig koolhydraten. de suikers die je binnenkrijgt komt van fruit. is dit dan genoeg voor het optimaal funtioneren van de hersenen?

  En als je continue in ketose bent? is dit niet schadelijk voor je??

  Beantwoorden
  • Uit mijn boek “de Paleo Revolutie”:

   Je brein is het enige orgaan dat glucose / koolhydraten nodig heeft, ongeveer zo’n 130 gram per dag. Ondanks dit gegeven is het niet nodig om glucose te ETEN. Onze lever kan 58% van de eiwitten die we eten, omzetten in glucose. Om deze reden kun je met het eten van eiwitten de lever genoeg bouwstoffen geven om glucose van te maken.

   Voor meer antwoord op je vragen raad ik je aan het boek te kopen via http://www.paleorevolutie.nl/boek/

   Je zal me dankbaar zijn 😉

   Beantwoorden
 12. Hey Mitch,

  Kun je mij vertellen:

  Ik ben een sportman, fiets veel en doe minimaal 2 keer in de week hardlopen, zo zit ik ook nu en dan in de sportschool voor krachttraining. Ik heb alleen 1 probleem, mijn vebranding is te hoog waardoor ik ook meer moet eten. Is hier iets voor mij binnen het Paleo? Veel mensen om mij heen zijn al fanatiek Paleo volgers en ik sta ook op het randje om over te stappen, mijn reden is, graan is giftig.

  Het kan zijn dat ik een artikel niet heb gelezen waar dit in staat beschreven, sorry dan, maar iig bedankt voor je uitleg of doorverwijzing 😉 Greetzz Rudy

  Beantwoorden
 13. Avatar

  Ik ben 2 weken geleden gestopt met suiker en voel me beter dan ooit.
  Daarbij ook nog eens in die toch korte tijd een kledingmaat (= ongeveer 5 kilo) afgevallen! Ik mag al geen tarwe want daar ben ik allergisch voor en lactose dus melkproducten net zo.
  Dit draagt er uiteraard ook een heel stuk aan bij.
  Nu ik dit gelezen heb ook maar stoppen met rijst, wit brood en pasta.
  Nu is wit al vaak niet wit want in het meeste wit brood en pasta zit gewoon tarwe maar dus van nu af aan helemaal bannen.
  Ik begin elke ochtend met een cupje tarwegrassap en 10 minuten later mijn ontbijt wat een smoothie inhoud. (3 stuks fruit en spinazie)
  Regelmatig maak ik bananenpannenkoekjes (super vervanger voor brood) Dit is per banaan 2 eieren. Dit doe ik in de blender met een beetje ahornsiroop (vervanger voor suiker) en af en toe een beetje kokos.
  Mijn dochter is er echt gek op. En als een kind houd van het eten wat je maakt zit je natuurlijk helemaal goed 🙂
  Verder eet ik gewoon groente met een stuk vis of een biefstukje.
  Dit is eigenlijk het enige vlees wat ik nog eet (na de plofkip verhalen e.d)
  Maar zit er aan te denken om ook hiermee te stoppen of biologisch gehakt te gaan halen.
  Maar goed, ben dus op de goede weg en zal ook zeker wat doen met de tips en verhalen die ik hier gelezen heb 😉

  Beantwoorden
 14. He Mitchel,

  Leuk verhaal, erg interessant en ben het helemaal met je eens dat we meer moeten kijken wat we nou allemaal eten tegenwoordig zonder klakkeloos aan te nemen dat alles “goed” voor ons is.

  Die link over gluten gaat echter over patiënten met glutenovergevoeligheid (coeliakie), dus logisch dat die slecht voor hen zijn. Dat gaat niet voor ons op. Of heb je nog andere bronnen?

  Gr

  Beantwoorden
 15. Kimberly, een tip, doe door je banaan pannenkoekjes wat lijnzaad! en kaneel kan ook lekker zijn, en gezond! Ik maak ze ook regelmatig.
  Ik denk dat iedereen die hier leest ook wel interesse heeft in superfoods zoals bv chia zaad en goji bessen.. kokos hoort daar ook bij!

  Beantwoorden
 16. Hi Mitch,

  Hoe kijk jij aan tegen fytinezuur in zaden en noten? Paleo geeft aan dat zaden en noten erg goed zijn, maar ik kom veel artikelen tegen over de nadelen van fytinezuur hierin, zoals jij ook al aangeeft m.b.t. granen. Zie oa onderstaande link. Alleen na behandeling (zoals oa weken) zijn zaden en noten te eten. Ik eet nu bijvoorbeel juist regelmating ongebrande noten en zaden.

  Groet,
  Andres

  http://www.leefbewust.com/themas/fytinezuur_granen.html

  Beantwoorden
 17. Of brood gezond is of niet, gewicht verliezen blijft een kwestie van zorgen dat je minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt.
  Ik eet altijd volkorenbrood met roomboter, ong. 7 sneetjes per dag, snoep en snack nooit. Ook drink ik praktisch nooit frisdrank en zorg dat ik geen suiker binnenkrijg. Ik eet behalve dat brood 2-4 stuks fruit en een avondmaaltijd, zo gezond mogelijk, nooit sausjes etc. En ‘s-avonds wat gezonde noten.
  Ben 27 jaar, 1.80 lang, 63kg en 46% spierpercentage, 11% vet.

  Zou ik niet verder afvallen als ik van brood afstap? Daar ben ik een beetje bang voor. Verder lijkt het er al een eind op zo denk ik.

  Beantwoorden
  • Hey Jasper,

   ” zorgen dat je minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt” klopt als een bus. Maar in brood zitten weinig voedingswaarden voor de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt.

   Als jij trek hebt is je lichaam op zoek naar voedingsstoffen, niet naar voeding op zichzelf. Dat vormt het probleem.

   Als jij voldoende groente, vlees, vis, handje noten hier en fruit blijft eten dan zal je lichaam zich vormen naar hoe het bedoeld is.

   Ben je van nature mager, dan ben / blijf je dat. Heb je meer aanleg voor een grotere bouw dan groei je daar naar toe.

   Om groter te worden (meer spiermassa) zul je toch moeten gaan trainen.

   Gr Mitch

   Beantwoorden
 18. Mitch,
  Jammer dat je geen reactie geeft op de vraagstelling van Andres.
  Of weet je hier misschien geen antwoord op?

  Gr.

  Beantwoorden
 19. Hoi Mitch,
  Prima, zorgvuldig en oprecht artikel. Ter vervanging van brood had ik zelf meer met noten en zaden willen experimenteren om toch wat krachtvoer binnen te krijgen, maar gezien de feiten omtrent fytinezuur… Op zoek naar alternatieven dan maar!

  Gr.
  Hans

  Beantwoorden
 20. Hoi Mitch,

  Als eerste mijn complimenten voor je site en informatie. Ik ben momenteel mijn weg aan het vinden in paleo en heb inmiddels mijn “logistiek” al behoorlijk aangepast.
  In twee van jouw antwoorden verwijs je naar http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18534236 voor uitleg waarom gluten niet goed zijn.
  Als ik hierop klik, kom ik op een pagina over “Bone metabolism in celiac disease”. Klopt dit?

  Beantwoorden
 21. Zeg Mitchell, moet je niet even ergens vermelden dat je blog grotendeels een (niet eens zo goede) vertaling is van het blog van Marks Sisson, marks daily Apple? Dat noemen ze plagiaat…

  Beantwoorden
  • Hoi Willemijn,

   Natuurlijk gebruik ik Marks daily apple als bron! Hij is de Paleo god! Ik dank hem in mijn boeken, in diverse artikelen. etc.

   Ik ga naar zijn Paleo Conference en support hem waar ik kan.
   Het enige wat ik wil is zoveel mogelijk Nederlanders aan de Paleo helpen / in beweging zetten om hun gezondheid in eigen hand te nemen.

   Dat is waar Paleo om draait!

   Mensen lezen vaak toch liever in het Nederlands, daarom mijn artikelen. Ik doe alleen mijn best. Ik hoop dat je dat ziet.

   Wat doe jij vandaag de dag om zoveel mogelijk mensen te helpen?

   Beantwoorden
 22. Tjeeh Mitch, weer een échte eye-opener heb je hier. Heb net op je mail ingeschreven en je e-book natuurlijk gelijk binnengehaald :-). Problemen van hedendaagse voeding komt me verdraaid bekend voor 🙁 Met het vele sporten loop ik vaak tegen oude onbewezen/ongegronde redenen/ argumenten aan, over (sport)voeding en blijf ondanks alle pogingen problemen houden met een metabolisme die heel snel is, met als gevolg dat je met duursport na bijvoorbeeld 7 van de 25 kilometer hardlopen al helemaal door je reserves bent.
  Ik laat je even weten als je boek gelezen heb.

  Thanx and see you soon

  Beantwoorden
 23. Heb 3 maanden geleden de Paleo-Revolutie van Mitchel aangeschaft heb het boek met veel intresse gelezen en ben meteen van start gegaan.

  Nu 3 maanden later ben ik een aantal kilo’s afgevallen (hoefde niet heel veel gewicht kwijt) doe aan krachttraining (geen bodybuilding) ik wou meer vet verbranden voor meer spiermassa en dat gaat de goede kant op heb bijna mijn doel bereikt.

  En dat niet alleen ik voel mij fitter, slaap beter en ik functioneer beter in mijn werk ben veel rustiger in mijn doen en laten.
  Maar als je bewijs zoekt of Paleo werkelijk werkt en helpt om bepaalde ziektebeelden en anderen lichaamsproblemen te helpen bestrijden dan kan ik hier een mooi verhaal over vertellen.

  Ik kamp al jaren met de haarziekte Alopecia Androgenetica (mannelijke kaalheid) en had altijd het idee dat dit door de voeding kwam en ben toen op zoek gegaan eerst heb ik alle schadelijke E-nummers verbannen en nu de Gluten (heb alle granen (behalve havermout) en zuivelproducten uit mijn voedingspatroon geschrapt en ik kan je mededelen dat ik na 3 maanden weer nieuwe haargroei op mijn hoofd krijg ik sprong een gat in de lucht eindelijk.

  Na jaren zoeken is Paleo mijn redding de groene smoothies en alles rondom Paleo wordt ik eindelijk beloond voor mijn inzet en gelukkig heb ik de moed nooit opgegeven ik loop al jaren rond met een haarprothese en nu heb ik de hoop dat ik deze over een half jaar of misschien nog wel eerder aan de kant kan gooien en eindelijk mijn eigen haar weer terug kan zien zonder die kale plekken.

  Dus als je bewijs wilt dat de paleo-revolutie werkt ik kan je verzekeren dat het zeker geen kwaad kan om er eens mee te beginnen kwaad kan het niet het geeft alleen maar voordelen.

  Een hele blije meid die met de dag gelukkiger wordt.

  Beantwoorden
 24. Ik zou graag een paar kilo willen afvallen, heb al verschillende dingen geprobeerd, eet gezond, maar het heeft nog niet geholpen. Ik gebruik medicijnen (voor lange termijn): antidepressiva en lithium. Denk je dat de Paleo manier toch kan helpen gewicht te verliezen, ondanks mijn lithium gebruik?

  Beantwoorden
 25. Zou de paleo mens wel zo gezond zijn? Daar weten we helemaal niets van. Ik geloof niet dat granen zo slecht zijn. Ik vind het een soort hype om tarwe en andere granen ineens in het verdomhoekje te doen. Het mediterrane dieet werd alom geprezen en ook daar zit veel graan in, pasta en brood met name. In Japan wordt veel rijst gegeten daar worden mensen heel oud. Het gaat volgens mij vooral om de hoeveelheden en om zoetigheid. Matig zijn met koolhydraten en vetten en met dierlijk eiwit en royaal met groente, fruit en noten lijkt mij het beste. Geen toegevoegde suikers eten, geen of weinig rood vlees. Matig met dierlijke vetten en zuivel.Dan kom je een heel eind.

  Beantwoorden
 26. Hoi Mitchel,

  Als eerst wil ik je bedanken voor inspiratie! Ik ben SUPER blij dat ik Paleo heb ontdekt! Als “suiker verslaafde” na het lezen van je verhalen ben ik onmiddellijk gestopt met eten van “vuil” en weet je wat, het was helemaal niet moeilijk of pijnlijk, na een dag wat “ziek” zijn was het over.
  Ik ben 30, 168cm en 2 weken geleden woog ik 63 kg, nu heb ik 61 🙂 Zonder moeite of hoger gevoel. Ik sport 2 à 3 keer in de week, mijn buik is nu platter dan ooit tevoren. Ik streef gewoon naar gezonde levensstijl voor mij en mijn familie en als er nog wat kilo’s af zijn, zou ik er alleen blijer van worden.
  Ah en nog smt funny, sinds 2 weken heb ik geen een scheet gelaten 😀

  Heel erg bedankt en ik deel jouw visie zoveel ik kan!

  Met vriendelijke groet,
  Laima

  Beantwoorden
 27. Hoi,
  ik hoorde van een kennis over een dieet zonder granen. Ik zou dit wel willen proberen maar ben al 40 jaar vegetariër en eet dus geen vlees of vis. Heb je daar ook adviezen voor?

  Beantwoorden
 28. Dag Mitchel,

  Ik zag zojuist op facebook iemand die het Paleo dieet volgt en ik dacht: Ik werp even een blik. Ik zelf haal mijn informatie over eten, bij het Voedingscentrum vandaan. Daar staat het volgende over tarwe in:
  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/tarwe_meel_bloem.aspx

  Ik zelf ben een fervent brood-eter. Toen ik hoorde dat brood niet goed voor je zou zijn, heb ik ook gekeken, wie wat erover gezegd. Ik kom tot de conclusie, dat brood, vooral volkoren brood, over het algemeen heel goed voor je is.

  Jouw stuk over graan heb ik doorgenomen (dus niet uitgebreid gelezen) en het sterkt mijn conclusie, dat brood over het algemeen heel goed voor je is.

  Groetjes,

  Jeroen

  Beantwoorden
 29. De reactie van Riet is een reactie de vaak te horen krijg over voeding. Vooral de zin “dan ben je al een heel eind”. Wanneer ik van Groningen naar Amsterdam wil en ik strand in Almere, “ben ik ook een heel eind”. Maar niet waar ik wil zijn. Misschien iets om over na te denken

  Beantwoorden
 30. Wat een onzin allemaal.
  Ik begrijp uit al die verhaaltjes dat je beter kunt stoppen met eten.
  Rood vlees, tarwe, melk, kaas enz. allemaal slecht voor je.
  Mijn oma is 100 jaar geworden van al dit voedsel.
  Het gaat alleen maar om de poen.
  Je moet al die boeken kopen en lezen.
  Voor de schrijvers geldt alleen hoe krijg ik jou geld in mijn zak.
  Dus mensen ga gewoon door met eten wat je zelf wilt.
  Luister niet naar die flauwekul verhalen want ze komen allemaal uit Amerika want daar weten ze het zo goed.
  Leef je leven en wordt gelukkig oud.
  Groetjes

  Beantwoorden
  • Nou Huub,
   hoe verklaar je dan dat ik nu 7 maanden later door het weglaten van de tarwe vooral de gluten (eet geen pasta, rijst alles wat tarwe bevat en brood) en zuivel en witte suikers weglaat uit mijn eetpatroon en ik elke dag groene smoothies drink dat na 10 jaar mijn haar weer terug komt.
   Meteen nadat ik met de paleo-revolutie starte zag ik na 3 maanden mijn eerste nieuwe donsharen te voorschijn komen.
   Alle ziekte beelden die tegenwoordig allemaal voorkomen er is tegenwoordig teveel keus aan het verkeerde soort voedsel het word de mensen te gemakkelijk gemaakt zelf groente kweken en alles vers dat vinden de meeste mensen teveel werk.

   Om aandacht te besteden aan je voeding (vooral wat je naar binnen werkt) en te weten wat er in je voeding wordt gestopt is helemaal niet verkeerd zou maar eens kijken wat er allemaal in je eten zit wat je dagelijks op eet Huub dan ga je er misschien heel anders na kijken.

   Groetjes van een groot voorstander van een gezond leven met verse producten

   Beantwoorden
  • Oh dus die onzin verhalen komen allemaal uit Amerika, ben je daar zelf wel eens ooit geweest eigenlijk? Of heb je dat van ‘ horen zeggen ‘ of van televisie? En dat jou oma honderd jaar is geworden betekent niet dat iedereen dat wordt, het graan waarmee zij is opgegroeid is nu totaal anders. Ik vind je reactie erg kortzichtig en dom overkomen.

   Beantwoorden
 31. Kijk eens naar de volgende lezing van William Davis – Wheat: The UNhealthy Whole Grain. Het is een zit maar de moeite waard.
  http://www.youtube.com/watch?v=UbBURnqYVzw
  Ik zou absoluut geen graan meer eten
  En geen suiker (SUGAR THE BITTER TRUTH)
  Maar aan de andere kant onze Hollandse knollen en wortels ( Knolseldery en pastinaak, winter penen, bieten) zijn gewoon te doen ( kijk als een jager verzamelaar bij een supermarkt en de groenteboer best een leuk spel. het zoeken en verbeelden van knollen, bladeren, zaden en noten. Boekweit zou ook kunnen als je bescheiden blijft, zaden en piitten horen er ook heus bij en dus niet alleen naar de koolhydraten kijken dat is te dogmatisch.

  Beantwoorden
 32. Ha Mitch,

  Ik heb het een en ander gelezen en ben enthousiast over het dieet. Waar ik tegenaan loop is het gemis aan brood. Ik kan best minderen maar zonder vind ik erg moeilijk. Hierdoor ben ik bang dat ik het niet ga redden.
  Nu kwam ik in de supermarkt zogenaamd koolhydraat arm brood tegen met deze voedingswaarde: Voedingswaarde per 100g (100 g)
  Energie 1159 kj
  277 kcal
  Eiwitten 24 g
  Koolhydraat 18,1 g
  Vet 11 g

  Is dit paleo of zeg je niet doen!

  Beantwoorden
 33. Beste wat moet ik dan eten als wielrenner(toerist)zowel voor als tijdens het fietsen.

  groeten Geurts Jos

  Beantwoorden
 34. Dag Mitch,
  Is dit dieet ook goed voor studenten van de Dansacademie? Zijn zijn ongeveer 15 tot 21 jaar oud en dansen op middelhoog niveau 3 uur per dag.
  Graag jouw mening!

  Beantwoorden
 35. Lees dit maar eens, dan wordt het eea wel duidelijk, deze man heeft alle onderzoeken gedaan naar het Caveman-Paleo diet, die weet waar hij over praat…
  Lezen en dan mening bijstellen !
  Maar lees het boek… de basis, de gedachtegang en de onderzoeken dan wordt het wel duidelijk !

  http://books.google.nl/books?id=JIl19w3t8zAC&pg=PT66&lpg=PT66&dq=hello+grains+hello+health+problems+loren+cordain&source=bl&ots=RKXZh4Fwci&sig=KoRokqd2k6mhr7dkXS8CLvXwBew&hl=nl&sa=X&ei=rPPeUq-SDKud7Qaq0IHAAw&ved=0CDEQ6AEwAA#v=onepage&q=hello%20grains%20hello%20health%20problems%20loren%20cordain&f=false

  Beantwoorden
 36. Ik eet al 6 wkn graanloos, koolhydraatvrij enz enz maar ik val geen kilo af! Ik kom juist bij! Hoe is dit mogelijk, ik kan er op internet bijna niks over vinden.
  Ik eet wel havermout maar geen enorme hoeveelheden(5 porties per week ongeveer)
  Vlees eet ik nauwelijks en zuivel niet, op beetje kaas na.
  Zou je me alstublieft willen antwoorden?

  Beantwoorden
 37. Omdat ik soms toch een goed voedzaam ontbijt wil en bij fruit best snel honger krijg dacht ik havermout is een goed idee. Ik kookte het in water. Maar ik krijg heel veel buikpijn van havermout en moet meteen naar bed. Kan dit kloppen???

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest