Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

1 comment

Is het Paleo Dieet Niet te Extreem? Wat Als Ik Geen Holbewoner Wil Zijn?

Paleo. Oermens. Jager-verzamelaar. Holbewoner. Primitief. Prehistorisch. Stenen Tijdperk.

Het maakt niet uit wat en hoe je het noemt, al bovenstaande termen zorgen voor verwarring, afwijzing door een grote groep mensen of juist een sterk “tribe-gevoel” (je hoort ergens bij). Hoe dan ook, het komt allemaal op hetzelfde neer… we moeten eten zoals onze voorouders.

En het is waar, onze genen zijn bijna identiek aan die van onze jagende voorouders.
Jouw stenen-tijdperk-lichaam denkt nog steeds dat je achter een harige mammoet aan het rennen bent, of probeert te ontkomen aan een sabeltandtijger.

Mensen denken dat ik eet als een holbewoner. Ik zie het als een compliment, want alles is beter als het eten als de standaard Nederlander.

Het is inmiddels geen geheim meer dat ik graag het dieet promoot waarin de samenstelling van de voedingsstoffen zo dicht bij de manier ligt waarop ons lichaam ontwikkeld is om te eten. Ik kan iedereen aanraden om een paleo-aanpak voor eten en levensstijl in ieder geval eens uit te proberen. Ik geloof zeer sterk dat wanneer men echt serieus bezig is met deze manier van leven dat het zoveel fysiek als mentaal een enorme boost gaat geven.

In ieder geval heb ik dit zelf ervaren.

groente en fruit

Maar hoewel ik groot aanhanger ben van de paleo-levensstijl, en ik er absoluut van overtuigd ben dat deze mensen ver voorlopen op wat straks mainstream gaat worden, heb ik toch een soort van eigen manier van paleo-leven.

Paleo community

Het hele fanatieke paleo, waarbij je andere “normale mensen” de rug toedraait wanneer ze aardappelen eten gaat er bij mij namelijk niet in.

Trouwens, “normale mensen” maken grappen over paleo. (maar ze zijn eigenlijk jaloers op jouw gezonde levensstijl)

De paleo community word regelmatig in het verkeerde daglicht gesteld door mensen / aanhangers die erg ver gaan in hun levenswijze. Deze mensen gebruiken geen zeep of tandpasta… of geven elke week hun bloed af (omdat er tijdens het jagen ook bloed werd verloren). Deze mensen krijgen de aandacht. Pas geleden nog werd er veel (negatieve) aandacht besteed aan rauw eten, na het uitzenden van de documentaire “Rauwer”.

Na het zien van dit soort dingen begrijpen de mensen niet waar het om draait, zijn ze bang voor verandering of steken ze gewoon hun hoofd in het zand. En gaan ze door waar ze mee bezig zijn. Hun lichaam vergiftigen met al het bewerkte voedsel uit pakjes en potjes uit de supermarkt.

Eten als een mens is geen nieuwe rage. Het is geen hype.

Zonde, want er zijn een hele hoop paleo mensjes die heel gewoon en mainstream zijn (ik noem mijzelf) ;-). Misschien heb je niet eens door wie er allemaal al op deze manier eet. Behalve als het weer zomer word en je ziet ze slank, sterk, actief, aantrekkelijk en stralen. Er zijn veel mensen die wellicht twijfelen aan de aanpak, maar er is geen twijfel mogelijk over of dit dieet werkt!

Maak het je eigen.

Oke, maar wat is jouw manier van paleo-lifestyle dan?

Ik focus me graag op de overeenkomsten van paleo. Niet iedereen wil leven als een holbewoner, ook ik niet. Maar iedereen moet geïnformeerd worden over hoe onze voorouders leefden, en succesvol waren (op hun manier) in hun omgeving. Des te meer we dit omarmen des te succesvoller wij ook met ons lichaam om kunnen gaan.

Ik ga ervan uit dat eten rechtstreeks uit de natuur – van de boom, uit de grond of van het dier – beter is dan gemanipuleerd en bewerkt voedsel.

Ik maak me niet druk om een glas rode wijn, of af en toe een etentje buiten de deur wat niet geheel paleo is.

Laten we eerlijk zijn, ondanks dat onze genen niet zijn veranderd, is de wereld dat wel. En ben gek op internet / bloggen, slapen op een kussen, een auto die me van A naar B brengt etc.

Niet alles is slecht omdat het nieuw is.

Hieronder een opsomming van dingen die ik af en toe doe, waar de die-hard paleo’er zijn neus voor optrekt.

  • Af en toe alcohol (rode wijn, soms bier)
  • Vet eten (bacon)
  • Zout gebruiken
  • Eten van glutenvrije granen (quinoa)
  • Gebruik van eiwit supplementen
  • Gebruik van plantaardige zoetmakers (stevia)

Het is goed om te zien dat paleo steeds meer aandacht krijgt en dat het ook meer flexibel word. Sinds Loren Cordain het paleo dieet heeft geïntroduceerd, zijn er mensen als Robb Wolf en Mark Sisson die de aanpak een beetje verzacht hebben in de VS. En nu pak ik die taak op hier in Nederland voor zover als dit lukt. Het is tof om te kijken waar het heen gaat aankomende jaren. Ik zal er in ieder geval bij zijn om het mee te maken.

Voor iedereen die al paleo doet, leuk dat je even een kijkje kwam nemen op deze website. En voor degene die nog moeten beginnen wil ik alleen maar zeggen… Stop met het afbranden van paleo en probeer het zelf gewoon eens. Je zal zo slank en gespierd worden als een holbewoner ;-). Serieus!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

1 gedachte over “Is het Paleo Dieet Niet te Extreem? Wat Als Ik Geen Holbewoner Wil Zijn?”

  1. Ik zeg: niets meer te verliezen, moddervet en depressief, letterlijk moeilijk uit de voeten kunnen omdat ik veel te zwaar ben en wel train voor de vierdaagse van Nijmegen (4x40km) als ik de wilskracht heb om daarvoor te trainen zou dit toch ook moeten lukken?!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.