Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

4 comments

10 Tips Voor Je Eerste Maand Paleo

Ik krijg heel vaak mailtjes van mensen die graag met Paleo willen beginnen, maar niet goed weten hoe ze eraan kunnen beginnen.

Dat snap ik, het is ook nogal overweldigend allemaal! Daarom deze lijst met tips, zodat je een duidelijk startpunt hebt. 

1. Kies een startdatum!

Het is makkelijk om te zeggen “morgen begin ik!”. Maar dan is het morgen, en dan heb je helemaal geen actieplan… en dan stel je het weer uit. Dat is nu gedaan! Kies een startdatum, en begin met de voorbereidingen. Geen excuses 😉

PS: Morgen beginnen is geen goed idee. Neem gerust een week de tijd voor alle voorbereidingen.

2. Lees je in.

Lees over de principes van Paleo (je kan dit blog achterstevoren lezen of Mitchels boek De Paleo Revolutie kopen) en zorg dat je weet welke ingrediënten wel of niet Paleo zijn.

De regels zijn eigenlijk helemaal niet moeilijk. Telkens wanneer je je afvraagt of iets Paleo is, kan je je de vraag stellen: vlees, vis, eieren, natuurlijke vetten, noten, zaden, groente en fruit zijn OK. Granen, peulvruchten, zuivelproducten en industriële oliën zijn dat niet. Even nadenken en je weet zo in welke categorie een product hoort.

3. Wat is jouw motivatie?

Hoe denk je dat je je zal voelen over 1 jaar als je nu gezonder begint te eten?

Een goede motivatie is belangrijk. Want eerlijk gezegd: de eerste week Paleo is vaak moeilijk! Een goede voorbereiding en planning zijn super belangrijk, maar je hebt ook een stevige motivatie nodig als je je wilskracht wil behouden. Maak dus een lange lijst: waarom wil je gezonder gaan eten? Hoe denk je dat je je zal voelen over 1 jaar als je nu gezonder begint te eten?

4. Zoek lekkere recepten bijeen

Kijk, gezond eten is moeilijk als je niet ook lekker kan eten. Zoek daarom heel wat lekkere Paleo recepten bij een die je door de eerste weken kunnen helpen. We hebben een gratis blog paleorecepten.nl waar je terecht kan en natuurlijk ook een aantal kookboeken. Google is ook je vriend 😉

4. Praat met je huisgenoten

Kan je rekenen op medewerking van je huisgenoten of niet? Weet dat er verschillende gradaties zijn van medewerking: ze kunnen met je mee eten (bij elke maaltijd, of enkel ’s avonds), ze kunnen je mentaal steunen, ze kunnen vermijden om voor je neus chips en chocola te eten, … Meteen met het hele gezin Paleo gaan eten is geen noodzaak voor jou om te kunnen starten!

6. Ruim je keuken op

Je hebt vast heel wat producten in huis die niet Paleoproof zijn. Steek ze in een aparte kast voor je huisgenoten, of geef ze weg. Gooi niks in de vuilnisbak, dat is een verspilling, misschien kan je zelfs een goed doel blij maken?

7. Ga boodschappen doen

Zorg dat je altijd, altijd, altijd Paleo voeding in voorraad hebt. Zeker de eerste weken kamp je vaak met zin in alles dat niet mag, en dan is het belangrijk dat je iets kan eten dat helemaal Paleo proof is. Denk ook aan handige snacks zoals fruit, gerookte zalm, olijfjes, bloemkoolroosjes met een lekker dipsausje, een notenmengeling, …

8. Zoek mentale steun

Is er iemand in je buurt die regelmatig kan checken hoe het met je goede voornemens gaat? Ken je niemand in je buurt die je op zo’n manier wil steunen, dan is onze Foodie Challenge misschien iets voor jou. 6 weken lang krijg je dan élke dag steun en tips van Mitchel zelf in je mailbox. Inclusief lekkere recepten en boodschappenlijstjes, trouwens. Handig!

Wat je ook doet, probeer dit niet alleen te doen, het is zo ongelofelijk veel makkelijker als er iemand is die af en toe vraagt: “He, hoe gaat het, hou je het nog vol?” en die samen met jou nadenkt over moeilijkheden.

9. Experimenteer!

Experimenteer, leer luisteren naar je lichaam, en zoek de weg die voor jou werkt.

Elke persoon is anders, en dat geldt eigenlijk ook voor Paleo. Iedereen past het op zijn of haar manier toe, en er is gewoon niet één juiste manier. Heel veel mensen kiezen op termijn voor 80/20 Paleo waarbij ze 80% van de tijd strikt Paleo eten, en in de 20% zelfs kiezen voor junkfood. Andere mensen kiezen ervoor om in die 20% gewoon Paleo toetjes te gaan toevoegen. Er zijn mensen die regelmatig rijst eten (vooral sporters die nog een beetje extra koolhydraten nodig hebben bv) of mensen die zuivel regelmatig eten (want niet iedereen heeft daar problemen mee). Anderen merken dan weer dat ze eigenlijk niet zo goed reageren op nachtschade planten en kiezen er dus voor om nog wat strikter Paleo te gaan eten. Dat is allemaal OK!  Experimenteer, leer luisteren naar je lichaam, en zoek de weg die voor jou werkt.

10. Beloon je zelf

Niet met voeding, dat is een gewoonte die je eerder wil vermijden. Maar beloon jezelf wel. Een dagje in de sauna, tickets voor een pretpark, een nieuw kookboek, … doe iets dat jij leuk vindt!

Wat is jouw succestip om met Paleo te beginnen? Of waarom heb jij het moeilijk om goed te starten? Vertel het ons, misschien kunnen we je nog wat tips geven 🙂

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

4 gedachten over “10 Tips Voor Je Eerste Maand Paleo”

  1. Bedankt voor je tips Nicole. Erg handig deze tips! Vooral nummer 6 is belangrijk. het voelt altijd zo slecht om dingen weg te gooien die gewoon eetbaar zijn maar niet paleo zijn. De voordelen zijn het weggooien zeker waard 🙂

    Beantwoorden
  2. Mentale steun is een belangrijk onderdeel, welk dieet je ook volgt. Ik heb zoveel mogelijk mensen verteld dat ik begonnen was met afvallen, een stok achter de deur.

    Beantwoorden
  3. Mijn tip: maak het in het begin niet te ingewikkeld met nieuwe recepten en ingredienten. Kijk wat je al eet wat wel past bij paleo. Ik ben begonnen met groente roerbakken en iets van vlees vis ei of kip erbij. Dat kan koud of warm. S avonds hetzelfde, maar dan met een salade ernaast, steeds van een andere groente. Tussendoortje bijv stukje groente-omelet, handje nootjes, 2abrikozen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.