Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Paleo en Biologische Voeding Welke Voeding Kun Je het Beste Wel Biologisch Kopen?

Paleo is biologisch. Maar we snappen natuurlijk heel goed dat niet iedereen alle boodschappen biologisch kan kopen. Daarom vandaag dit artikeltje, omdat ik jullie duidelijk wil maken waarom biologische voeding (en in ieder geval groenten en fruit) zo belangrijk is.

Het meest ideale zou zijn als we allemaal groentes, kruiden en een paar koeien in onze achtertuin hadden staan. Onbespoten planten en grazende schone beesten zonder antibiotica. Maar zo is het nu eenmaal niet. We hebben te maken met een voedingsindustrie. Voeding kopen we in de supermarkt en we moeten maar hopen dat dit allemaal op een goede manier aangeleverd wordt. Helaas wijst de praktijk uit dat je hier niet altijd van op aan kunt.

Toch willen we als Paleo‘ers de juiste keuze maken. Zelf ga ik altijd naar de lokale boer om mijn groenten en vlees te halen, maar ik weet ook dat dat voor de meeste van ons gewoon niet realistisch is.

We zijn aangewezen op de supermarkt, en op de groenten, fruit en het vlees wat daar ligt. De supermarkten springen tegenwoordig behoorlijk in op biologische producten. Maar natuurlijk zijn die een stuk duurder. Daarom dit artikel. We willen alleen biologisch eten kopen als dat echt nodig is en daarnaast natuurlijk ook als het zin heeft.

Waarom gebruiken boeren bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit?

Dit komt omdat tegenwoordig vrijwel alles zo goedkoop mogelijk moeten worden geproduceerd. Producten zijn massaconsumptie. Dus in een kas staan bijvoorbeeld alleen maar tomaten of komkommers. De planten staan dicht op elkaar om zoveel mogelijk te produceren. Op die manier kunnen er veel makkelijker insectenplagen ontstaan. Die insectenplagen kunnen je hele oogst verpesten, en dat wil je natuurlijk niet. Dus moet je de insecten bestrijden. Hetzelfde geld voor schimmels die vrij spel krijgen. Ook wordt de bodem om gewassen te verbouwen steeds armer, en moeten er meer kunstmatige voedingsstoffen aan toegevoegd worden. Eindconclusie: je voeding bevat gif.

groente en fruit

Wat gebeurt er met het gif in je voeding?

Gif hoopt zich op in het lichaam omdat het afweersysteem gif als een te gevaarlijke stof ziet om af te breken. Met vetmoleculen wordt het gif ingekapseld. Obesitas kan een gevolg zijn van het eten van voedsel wat teveel bestrijdingsmiddelen bevat. Maar ook de toenemende kans op ADHD bij kinderen kan veroorzaakt worden door het gif in voedingsmiddelen. Het gif bevat organofosforverbindingen die ervoor zorgen dat de communicatie tussen zenuwcellen en spieren geblokkeerd wordt. Deze verbindingen doden insecten, maar in het menselijk lichaam veroorzaken ze natuurlijk ook iets en vooral jonge kinderen zijn hier gevoelig voor. De hormoonhuishouding wordt verstoord, waardoor er makkelijker ziektes ontstaan doordat je lichaam niet goed meer functioneert.

Bestrijdingsmiddelen in Nederland?

In Nederland wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen geprobeerd te beperken, maar controle daarop is moeilijk. Het is gewoon een feit dat als groenten en fruit niet op een natuurlijke, snelle manier groeien, er bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Telers willen wel graag hun centjes verdienen, en kan het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.

Kun je bestrijdingsmiddelen eraf wassen?

NEE. De chemicaliën groeien mee in de vrucht en zitten dus ook echt in de voedingsmiddelen zelf. Ze zeggen dat de voedingsstoffen van een appel bijvoorbeeld net onder de schil zitten en je deze dus ook beter met schil zou kunnen eten. Dit geldt niet voor niet-biologische producten, dan eet je puur gif en heeft dat schil aspect ook weinig nut!

groente en fruit

Als ik zou moeten kiezen welke producten ik in de biologische versie zou kopen, dan zou ik graag meer betalen voor onderstaande producten:

1. Babyvoeding

Baby’s zijn hulpeloze wezentjes die poepen en plassen. Ze zijn lief en je bent er gek op, maar ze kunnen niet kiezen welke voeding ze nemen. Daarnaast zijn ze veel vatbaarder voor gifstoffen en met name voor endocrieneverstoorders 1. Een volwassen persoon kan wellicht wegkomen met een beetje xenoestrogenactiviteit 2 van gifstoffen aangezien onze systemen allemaal al aangemaakt zijn, maar een jonge baby moet al deze systemen nog aanmaken en ontwikkelen.

Gifstoffen kunnen de ontwikkeling van jonge kinderen en baby’s onderbreken. Als je kind babyvoeding eet, zorg er dan altijd voor dat het biologisch is – of je het nu zelf maakt of het kant-en-klaar in een potje koopt in de winkel.

2. Zuivel

Zuivel is niet echt geaccepteerd in de Paleo community, maar ik denk dat veel van de Paleo.nl lezers toch af en toe wel eens wat zuivel nemen, zoals roomboter, yoghurt, melk of kefir. Mocht je dit nemen, neem dan altijd de volle biologische variant van zuivel. De niet-biologische varianten komen van melkkoeien die veel maïs en soja met gifstoffen eten en deze gifstoffen vind je vervolgens weer terug in je zuivelproduct.

vlees

3. Rundvlees

Biologisch rundvlees smaakt ten eerste een stuk beter dan standaard rundvlees, maar daarnaast, om dezelfde redenen als zuivel, heeft het gewoon betere eigenschappen en bevat biologisch rundvlees geen gifstoffen. Hoewel de runderen van het biologische rundvlees uit de supermarkt grootgebracht worden met grotendeels soja en maïs als voedingsstoffen, is hun voer niet genetisch gemodificeerd en bevat het geen gifstoffen. Daarnaast krijgen biologisch gehouden dieren geen antibiotica, en worden ze ook niet volgepompt met hormonen.

4. Kip

Het voer van de kippen die niet biologisch zijn, is slecht, heel slecht. Er worden oplosbare bestrijdingsmiddelen aan het kippenvoer toegevoegd die zeer gemakkelijk in het weefsel van de kip 3 gaan zitten. En dit eten wij vervolgens op. Bekijk de documentaire “Food Inc” en je haalt het nooit meer in je hoofd om een euroknaller in je mandje te laden.

Wist je trouwens dat je met kippenbotten heerlijk kippensoep kunt maken? Wij hebben een recept op de website staan.

ei

5. Eieren

Eieren van grazende kippen – of ze nu biologisch zijn of niet – zijn altijd de beste keuze. Grazende kippen krijgen veel voedingsstoffen uit insecten, gras, afval, kliekjes en andere bronnen dan alleen maar graan.

Maar vervolgens zou ik ook liever een biologisch ei eten dan een normaal supermarkt-ei. Ten eerste omdat de oplosbare bestrijdingsmiddelen die we bij punt 4 tegenkwamen ook in de eierdooiers gaan zitten. En ten tweede omdat je de kans op gifstoffen altijd wilt minimaliseren.

6. Groene bladgroenten

Spinazie, kool, sla en dat soort groenten hebben allemaal geen schil of huls die gifstoffen kan opvangen. Dat betekent dat als boeren gifstoffen op deze groenten spuiten, wij deze rechtstreeks opeten. Een wortel of komkommer kun je nog wassen.

Maar als je sla wast, wordt het minder lekker en direct waterig. Daarnaast eten we veel sla en op regelmatige basis. Dus kijk goed uit met deze bladgroenten.

7. Bessen

Zoals je bovenin het artikel al zag staan een aantal van deze vruchtjes op de “Dirty Dozen” lijst. Kijk uit met blauwe bessen, aardbeien, frambozen en ander rood fruit. Ze zijn de fruitsoorten met de meeste antioxidanten, maar worden daarnaast ook erg veel bespoten met gifstoffen.

appelciderazijn

8. Appels

Als laatste de appel. Deze wil ik nog even specifiek noemen. Wellicht eet je niet veel appels, maar als je dit wel doet, kijk dan uit. Ze zijn het meest bespoten fruit ooit. Volgens onderzoeken is 98% van de niet-biologische appels in de supermarkt bespoten met gifstoffen. Al die afgelakte appels in de supermarkt die je aan lopen te glimmen komen er niet voor niets zo uit te zien.

Bovenstaande lijst is geen lijst die je per se moet aanhouden, omdat je anders dood zou gaan aan de gifstoffen of iets dergelijks. Maar het kan je wellicht helpen om betere biologische beslissingen te maken.

Mocht je krap op budget zitten dan is er ook nog een zogenaamde “clean list”. Voedingsstoffen op deze lijst zijn:

 • Champignons
 • Zoete aardappelen
 • Meloen
 • Grapefruit
 • Kiwi
 • Aubergine
 • Mango’s
 • Papaya
 • Avocado’s
 • Ananas
 • Uien

Oplossing:

Het beste zou natuurlijk gewoon zijn als je zelf een moestuintje aanlegt en zoveel mogelijk zelf verbouwd, zo weet je precies wat er niet op je voedsel gespoten wordt en ik weet zeker dat je de smaken van groenten en fruit dan ook anders gaat ervaren! 🙂

En anders kunnen deze onderstaande opties je in ieder geval een eindje verder helpen om producten te kopen met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen.

 • Koop biologische producten, die je kunt herkennen aan het EKO-keurmerk of het EU-logo voor biologische producten.
 • Ook zijn er verschillen in supermarkt. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) van de overheid controleert elk jaar 3000 groente-en fruitmonsters op resten van bestrijdingsmiddelen. Deze cijfers werden tot voor kort nooit openbaar gemaakt, maar inmiddels zijn de cijfers toch vrijgegeven. Het blijkt dat Jumbo, AH en Lidl de schoonste groenten en fruit verkopen.
 • Koop je producten die uit Nederland komen, wij hebben namelijk geen invloed op overige landen en hun bestrijdingsmiddelen protocol(die hebben ze vrijwel niet). Zijn bepaalde fruitsoorten niet meer in Nederland te verbouwen, omdat het seizoen daar niet geschikt voor is, dan is het raadzaam om die producten gewoon niet meer te kopen, met uitzondering van producten die een redelijk dikke schil hebben die je dus kunt verwijderen.
Source :
http://www.weetwatjeeet.nl/, mens en gezondheid

Media / Wetenschappelijke studies:

 1. http://www.e-gezondheid.be/endocriene-verstoorders-voorkomen-zonder-paniek/blog/366
 2. http://en.wikipedia.org/wiki/Xenoestrogen
 3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18568753

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

3 reacties Plaats reactie

 1. Hormonen in vlees? Dat mag in Nederland niet. In Amerika volgens mij wel. In biologische groente zitten ook bestrijdingsmiddelen. Het zijn wel natuurlijke en biologisch bestrijdingsmiddelen die afbreekbaar zijn. Maar gif is gif.
  Biologische bestrijdingsmiddelen zijn wel afbreekbaar in het milieu. Bron: (broodje gezond-tv programma) Daar werd gekeken wat gezonder is. Biologisch of niet Biologisch.

  Beantwoorden
 2. Wat kan Paleo voor chronisch zieken doen? Is daar al iets over bekend?

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest