Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

11 comments

Paleo Discussies … Overtuigen of Opgeven?

Het laatste artikel over de Paleo Pitch maakte veel los bij een hoop lezers.

Wij als mensen willen graag begrepen worden en uitleggen waar we mee bezig zijn (we willen ons verantwoorden).

Vandaag een artikel waarin we nog iets verder doorgaan op deze kwestie. Ik wil je helpen met één van de moeilijkste dingen die je kunt tegenkomen als je begint met Paleo.

En nee, ik heb het niet over de suikeraanvallen, de schommelingen in energie die je kunt ondervinden als je van suikerverbrander naar vetverbrander transformeert, of de hogere kassabon in de supermarkt. Ik heb het over negatieve reacties van vrienden en familie. Zoiets als:

 • “Eet je al dat vet? Dat kan nooit goed voor je zijn”
 • “Dat is zoiets als Atkins , toch? Weer een hypedieet”
 • “Wat zwaar, je mag bijna niks eten bij jouw dieet!”

Dit soort kreten heb je vast en zeker al gehoord sinds je bezig bent. Het is in het begin al zwaar genoeg zonder al die negativiteit van je man/vrouw, vriend/vriendin, vrienden en collega’s. Wat doe je?

Hier wat tips.

Wees stil en wees een voorbeeld.

Deze tip komt als eerste, en om een belangrijke reden: het is de meest krachtige manier om iets te vertellen. Je laat je eigen resultaat spreken. Na 21 dagen Paleo knal je van de energie, straalt je huid, zijn je pijntjes weg en heb je wat minder vet en wat meer spiermassa. Mensen zullen dit zien en ze zullen je vragen wat je doet.

Als mensen de resultaten zien, zal het moeilijk voor ze zijn om de Paleo-methode als een lachertje af te doen. Deel vervolgens je ervaringen en beantwoord vragen voor mensen die echt interesse tonen. Maar doe geen moeite om mensen te overtuigen, te verleiden het ook te doen voordat ze er echt klaar voor zijn. Wees gewoon een voorbeeld voor mensen en laat zien wat deze manier van eten en leven potentieel voor hen kan doen.

Kies je “vijand”.

Ik kan je nu al één ding garanderen: jij hebt de mogelijkheid om mensen zich slecht te laten voelen over zichzelf door alleen maar in de lunchpauze naast hen te gaan zitten met jouw eten. De manier waarop jij eet laat andere mensen zien dat ze zelf eigenlijk niet eten zoals ze zouden moeten, kunnen of willen. En daarom gaan ze direct in de verdediging zodra jij je zalm met groenten op tafel zet naast hun boterham met pindakaas.

Dat is geen geschikt moment om het te hebben over de gevaren achter graan of pinda’s, of over wetenschappelijk bewijs dat je van Coca Cola Zero overgewicht krijgt.

Houd je lunch voor jezelf en spoor andere mensen aan dat ook te doen door niet te reageren op stomme grapjes, of zelfs op aanvallen op jouw “gekke dieet”. Als iemand echt interesse toont, neem hem of haar dan apart, zodat je niet onderbroken wordt door mensen die alleen maar gal willen spuwen.

Leer over Paleo.

Je weet dat je vragen en reacties krijgt, dus zorg dat je goed voorbereid bent. Als ik je nu zou vragen waarom je geen zuivel neemt, zou je dan direct een antwoord klaar hebben?

Het antwoord dat je zou kunnen geven is dat zuivel ontstekingsbevorderend is voor het lichaam en dat de lactose in de zuivel niet goed is voor de suikerspiegel. Je kunt ook zeggen dat toen je stopte met zuivel, je huid er binnen twee weken een stuk beter uitzag. Je kunt alles gebruiken, van wetenschappelijke studies tot persoonlijke ervaringen.

Maar zorg ervoor dat je een antwoord hebt. En niet “Omdat Mitch van de Paleo Revolutie dat zegt”. (Hoewel ik dat wel echt een leuk antwoord vindt) 😉

Doe je huiswerk, lees de Paleo Revolutie van tijd tot tijd nog eens door. Weet het verschil tussen Atkins en Paleo. Leer waarom bepaalde voedingsbronnen worden uitgesloten. Probeer te begrijpen waarom een dieet dat hoog in vetten is, zorgt voor meer vetverlies. Zorg ervoor dat je antwoorden klaar hebt als je graag wilt dat andere mensen mee gaan doen. En dat wil je vooral als het je moeder is die al het eten koopt, of je man die het avondeten normaal kookt, of je kamergenoot waarmee je de kosten voor het eten deelt.

Als het niet anders kan, leg je er dan bij neer. Soms is er een discussie aan de gang die je gewoon niet kunt winnen. Een diner met de hele familie, je ouders, kinderen, et cetera en iedereen blijft twijfelen en heeft kritiek op wat je doet. In zo’n geval adem je diep in, lach je en leg je je erbij neer.

Uiteindelijk ben JIJZELF de enige persoon die je gezonder kan maken en waar je verantwoordelijk voor bent. En hoewel het pijn doet om alle ongezonde gewoontes te zien van de rest van je familie, moet je ook weten dat zij verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven en voor hun eigen keuzes.

Dus maak van het verjaardagsfeestje geen drama, slik je frustratie in en zeg “Dit werkt voor mij op dit moment. Ik snap wat jullie zeggen en ben blij met jullie mening, maar laten we nu gewoon genieten van deze lekkere maaltijd”.

Soms is dat gewoon alles wat je kunt doen … en dat is ook prima. Uiteindelijk kom je weer uit bij het eerste punt (wees stil en wees een voorbeeld) en als mensen open staan voor de verandering, dan komen ZIJ naar JOU toe, en kun je ze alsnog helpen.

Ik hoop dat sommige van deze ideeën nuttig zijn voor je tijdens je Paleo-avontuur. Waarschijnlijk heb je ook een aantal eigen strategieën om dit soort kritiek op te vangen. Deel ze hier met ons, zodat wij er ook van kunnen leren en beter om kunnen gaan met sommige pijnlijke conversaties tijdens ons Paleo-avontuur. Bedankt voor het lezen en bedankt voor je reactie. Deze Paleo community is te gek, en ik ben blij dat ik hier onderdeel van kan zijn.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

11 gedachten over “Paleo Discussies … Overtuigen of Opgeven?”

 1. Hoi Mitch,

  Bovenstaande is heel herkenbaar. Heb er al zo veel commentaar op gehad. O.a. “ow je doet atkins? maar dan met een mooie flashie naam?” tot aan “Ik hoop dat als ik boven de 40 kom, ik niet net als jij kortsluiting krijg in me bovenkamer en aan die gekkigheid gaat mee doen”.

  Ik probeer het altijd 1x uit te leggen en naar gelang de reactie van iemand ga ik er dieper op in of ik haal me schouders op en negeer het commentaar.

  Wat ik na 4 weken Paleo wel geleerd heb…je heb een hele gladde en brede rug nodig:D

  Beantwoorden
 2. het kan me niets schelen wat een ander zegt of denkt over mijn paleo.

  ik hoor alleen maar “joh ben je afgevallen “of “wat zie jij er fris uit “.

  ik zet door omdat ik het voor een persoon doe en dat is voor mezelf.

  de enige die er echt moeite mee heeft is mijn schoonmoeder. die snapt het gewoon niet zo goed want die zit nog steeds met het menu in haar hoofd van de huishoudschool. en wat ze moeilijk vind is dat in nu minder eet. ‘ach jonge je kon zo lekker eten, wil je niet echt nog een beetje”maar ja ze bedoelt het goed .

  Beantwoorden
 3. Voor anderen is het ‘weer een andere manier waarop je je ideaal gewicht NIET zult bereiken’. Ik meng me in geen enkele discussie omtrent mijn eten. Ze doen allemaal maar… Als ik me er maar goed bij voel.

  Ps. jouw uitleg (in filmpjes) van Atkins is verre van volledig en klopt ook niet helemaal.

  Beantwoorden
 4. Hallo Mitch. Leuk dat je dit soort onderwerpen bespreekbaarmaakt. Mensen reageren echt heel verschillend. Groet Marja

  Beantwoorden
 5. Ik ben eigenlijk heel makkelijk wat dat betreft. Als mensen willen weten hoe ik eet en waarom, dan geef ik daar antwoord op. Als ze met stomme opmerking komen, vraag ik of ze Paleo al kennen. Dat is eigenlijk nooit zo, dus mijn antwoord is dan ook gelijk dat ze zich misschien eerst eens moeten verdiepen in bepaalde materie, voordat ze een discussie willen aangaan. Maar over het algemeen heb ik het lak aan anderen 🙂

  Beantwoorden
 6. Vorige week logeerde ik bij een vriendin in frankrijk die ik lang niet gezien had . Zij wacht op een ruilhard, en minder zout moet eten. erg negatief reageerde ze . Geen rust had om te lezen , maar aan het eind van de week vroeg ze of ik je boek voor haar wil bestellen ,omdat ze zag dat ik zoveel energie had . Als ze nog niet opgenomen is ga in oktober weer naar haar. Hoop dat ze dan je boek uitgelezen heeft .

  Beantwoorden
 7. ” Jaaa maar dan mag je bijna niks meer eten”

  Hmmm 2 x per dag brood en s’avonds aardappelen
  vlees en groente en tussen door ontbijtkoek of sultana
  is lekker gevarieerd.
  Met paleo eet je gevarieerder dan uit de schijf van 5.
  Ook zoiets achterhaalds.

  Beantwoorden
 8. ik had een vraag over dit dieet. ik heb een collega die dit volgt en is er vol lof van. maar (en hoewel ik denk van wel) is dit een goed dieet als je natrium arm moet eten ivm je nieren? ik heb geen over gewicht maar zou toch graag een kilo of 4 willen afvallen( die ben ik helaas aangekomen, maar krijg het er maar niet af dus mn kleren zitten toch ff strakker dan ik wil) over al wil ik dit gewoon doen omdat ik gezond wil leven met veel energie( die ik wel kan gebruiken ivm mijn nieren en hoop dat ik met dit dieet net ff wat extra energie krijg en ik weer lekker kan sporten)

  mvg chantal

  Beantwoorden
  • Voor je nieren een beetje opletten met het eten van veel eiwit (vlees). Verder prima!

   Beantwoorden
 9. Ong. 4,5 jaar geleden heb ik, na een behoorlijk stressvolle periode, het verlies van mijn man, het niet meer om kunnen gaan met negativiteit/opmerkingen waar ik last van had maar de veroorzaker totaal niet, het roer omgegooid. Ik ben gestopt met de geraffineerde suikers, heb een detox gedaan met Aloë Vera, maar uiteindelijk via een toegestuurd artikel van mijn ex-schoonzusje bij Paleo.nl terechtgekomen. Wat beviel dat goed, ik had zoveel meer energie en met de negatieve opmerkingen kon ik prima omgaan, zo ook met iedere week de terugkomende vraag, “wil je echt niets bij de koffie, doe niet zo ongezellig” ik maakte mijn eigen Paleobrood, bananenbrood enz, afwisseling genoeg.
  Helaas ben ik 3 jaar geleden geconfronteerd met borstkanker en toen het na de 1e chemo niet goed ging en ik in het ziekenhuis belande met een bacterie, moest ik mijn Paleo opgeven, ziekenhuiseten staat nu niet bepaald bekend om “gezond”
  Hoe verbaasd was ik dat ik van de kar alles mocht kiezen, hoeveel zoet, pakjes soep enz er aanwezig was. En hoeveel onwetendheid omtrent suiker en kanker.
  Omdat er toch iets naar binnen moest, en een boterhammetje nog wel lukte, ging het vanaf dat moment weer mis. Behalve de suiker….daar kon ik prima van afblijven.
  Wat zou ik graag weer het Paleo dieet oppakken en jouw adviezen en recepten weer willen ontvangen. Alleen lukt het mij niet, helaas.
  Hopelijk 2020 het nieuwe jaar van de ommekeer.

  Beantwoorden
  • Hee Wilma!! Gohh, lees dit en krijg direct kippenvel. Wat een verhaal!! Ik heb een video bericht voor je opgenomen en die ga ik zo naar je toesturen. We gaan samen weer de oppakken! 2020 wordt jouw jaar!! Groetjes

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.