Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

No comments

Paleo Excuses

Excuses en bezwaren, we kunnen er tal van bedenken en het zijn stuk voor stuk redenen om niet met paleo te beginnen.

We hebben allemaal last van dit soort trekjes (ik ook!). De 1 turnt het om in positieve mindset, en de ander blijft erin hangen. De keuze is aan jou!

Ik geef je in dit artikel de top 6 van excuses en hoe je dit een positieve draai kunt geven.

Excuus #1: Ik heb geen tijd om gezonder te eten

Als je heel weinig tijd hebt, dan is het super belangrijk dat je goed voorbereid bent. Begin dus niet in een opwelling aan Paleo maar geef jezelf tijd voor je van start gaat.

  • Zoek een aantal snelle en makkelijke recepten die je écht lekker lijken (Misschien vind je inspiratie in ons kookboek Paleo in 15 minuten?). Snel en makkelijk is heel belangrijk: dit is géén goed moment om je te laten ontmoedigen door onnodig moeilijke bereidingen.
  • Kijk of je misschien een van je lievelingsrecepten kan “paleoniseren”. Zo blijf je een beetje op vertrouwd gebied.
  • Maak op basis van deze recepten een lijstje dat je in je keuken hangt met duidelijke vermelding waar je het volledige recept kan terugvinden. Je wil niet last minute nog het juiste recept moeten zoeken.
  • Maak ook een lijstje van makkelijke combinatie maaltijden die je lekker vind.
  • Ga op zoek naar 2 of 3 ontbijtrecepten die je op voorhand kunt klaarmaken: muffins op basis van ei of gehakt, chia pudding, paleo ‘havermout’, smoothies… natuurlijk eet je dan regelmatig hetzelfde, maar elke dag brood vond je toch ook niet eentonig?
  • Stel een weekmenu op en overweeg om bij de lunch steeds de restjes van de avond ervoor te eten. Het bespaart je heel wat tijd bij de maaltijdvoorbereidingen. Hou ook rekening met gezonde snacks, zeker voor je eerste week.
  • Maak een boodschappenlijstje en doe (als je kan) boodschappen voor een week vooruit. Of splits je lijst in 2. Doe in géén geval elke dag boodschappen.
  • Elke dag een maaltijd koken is veel werk. Je kunt héél veel tijd besparen als je hier 1 keer per week een paar uurtjes tijd voor uittrekt. Zo doe ik op ongeveer 2 uur tijd mijn maaltijd voorbereiding voor de hele week: soep maken, groenten snijden en roosteren, stomen, grillen, … ik steek alles in potjes in de koelkast en zorg ervoor dat ik tijdens de week zo weinig mogelijk werk heb. Het vraagt een kleine tijdsinvestering in het weekend, maar het bespaart meer tijd dan het inneemt!

Excuus #2: Het is te saai, te eentonig

Wanneer ik dit excuus krijg, dan neem ik aan dat je al even bezig bent met Paleo. Mag ik even vragen wat je vroeger dan wel at? Hoeveel keer per week at je pasta, brood – of een ander graanproduct. Je beseft toch dat dit ook telkens hetzelfde was?

Wat zeg je, misschien hetzelfde basisproduct maar zeker niet dezelfde smaak? Ah, maar dat kan binnen Paleo ook hoor!

Ik kan me voorstellen dat je niet gewend bent om iets anders te doen met bloemkool dan gewoon in roosjes snijden en koken, maar er zijn héél wat mogelijkheden! Zo kun je met bloemkool een lekkere puree maken, je kunt bloemkool roosteren (bijvoorbeeld met een lekkere dressing en rozijntjes) en dan warm of koud als salade opeten, verwerken tot rijst (en op smaak brengen met kruiden of bouillon), de mogelijkheden zijn eindeloos…

Bloemkoolpannenkoek.
Klik op de afbeelding voor het recept.

En dan heb ik het nog maar over één groente gehad. Er zijn op het internet letterlijk duizenden kookblogs waaronder héél véél paleo blogs. Ga googelen, laat het water in je mond komen en experimenteer. Niet lekker? Probeer eens iets anders.

Excuus #3: ‘ik mag dan nooit meer iets lekkers eten’, dus ik begin er sowieso niet aan.

Lekker eten maakt gelukkig, maar gezond lekker eten levert misschien nog wel een groter geluksmoment op, omdat je lijf blij is met het voedsel wat je erin stopt.

Paleo is gelukkig echt niet zo zwart wit als je denkt. Ik krijg heel vaak mails van mensen die reageren op onze vraag wat hen tegenhoudt. Nou, dan mag ik toch nooit meer een wijntje of een frietje, en is mijn leven toch helemaal niet meer gezellig? Ik denk dat dat wel meevalt. Ik ervaar het zo: je mag met Paleo alles eten wat je wilt. Maar je zult er op een gegeven moment achter komen dat je niet alles meer WILT eten. Het leven is niet zwartwit. Paleo schrapt granen en zuivel, nu is het gewoon heel belangrijk om deze 2 pijlers te volgen anders is de essentie van je hele leefstijl weg. Maar daarnaast kun jij zelf bepalen hoe streng je gaat zijn voor jezelf. Het ligt aan je eigen instelling. Triggert 1 zondig momentje in het weekend jou om helemaal los te gaan en Paleo in de wilgen te hangen? Dan moet je dit voorkomen. Als jij echt 6 weken helemaal vol voor Paleo gaat, dan merk je alle gezondheidsvoordelen die wij ook hebben ervaren. En ik denk dan echt dat je het met me eens zal zijn als ik zeg dat een frietje eten je dan helemaal niet meer zo gelukkig maakt, maar eerder buikpijn oplevert. Lekker eten maakt gelukkig, maar gezond lekker eten levert misschien nog wel een groter geluksmoment op, omdat je lijf blij is met het voedsel wat je erin stopt.

Excuus #4: ‘ik heb een intolerantie voor…’

Begrijp me niet verkeerd, een intolerantie voor bepaalde producten kan echt heel vervelend zijn. Zeker als het bijvoorbeeld noten of kokos betreft. Maar dan nog zijn er zoveel gezondheidsvoordelen te behalen ten opzichte van jouw huidige eetpatroon. Ik snap je heel goed. Je denkt waarschijnlijk, ik mag geen noten, dus ook geen snacks, en dan is 100% Paleo eten onmogelijk. Daar kan ik inkomen. Maar bekijk het van de andere kant: wat kan en mag ik dan wel eten, welke huidige eetgewoontes kan ik aanpassen en hoe kan ik zoveel mogelijk Paleo gaan eten?

Excuus #5: ‘Paleo is te duur’

Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar ik wil erop hameren dat gezond voedsel belangrijker voor je moet zijn dan een nieuwe broek of een dure auto. Uiteindelijk moet jij heel je leven met je lichaam doen, en wil je toch zo gezond mogelijk oud worden? Of voel je je liever net iets te zwaar, energieloos en heb je liever de hele dag last van suikerdips die je voed met ongezonde troep? Je kunt altijd besparen in het leven. Heb jij een duur sportschool abonnement waar je maar bar weinig gebruik van maakt? Zeg het op en ga buiten rennen, wandelen, of een circuitje doen. En zo zijn er nog talloze andere mogelijkheden. Goed voedsel is zo belangrijk!! Denk in mogelijkheden. Gaat biologisch eten je niet lukken, dan ga je naar de markt en de Lidl voor je boodschappen. Alles is mogelijk, als je maar wil!

Excuus #6: ‘ik heb een suikerverslaving’

Dat is geen excuus. Dan is Paleo juist jouw oplossing!! Veel mensen hebben een suikerverslaving, maar geloof mij, het leven word er dan echt niet leuker op! Suiker maakt je moe, verteert slecht, geeft je de hele dag door dipjes en zorgt voor een slechte huid, en teveel kilo’s. Je bent de hele dag gefocust op eten. Je wilt hele verpakkingen erdoorheen jagen in plaats van dat je verzadigd bent. Een suikerverslaving is op te lossen, maar makkelijk zal het niet worden. Gewoon cold turkey stoppen, en volhouden. Wedden dat jij je binnen no time supergoed gaat voelen?

Wat is jouw excuus? Ik help je graag je excuus om te zetten in uitdaging!

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.