Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Paleo – Veel Gestelde Vragen Met Uiteraard Ook de Antwoorden

1. Kan ik bij een normale supermarkt zoals Albert Heijn, Jumbo of Lidl mijn boodschappen doen, of moet ik perse een biologische winkel opzoeken?

Het enige wat je moet eten tijdens het paleo dieet is vers voedsel. Elke supermarkt die dit heeft voldoet aan de voorwaarden – je hebt geen biologische winkel nodig om goed te eten. Je moet alleen gewoon de juiste voedingskeuzes maken.

De gemakkelijkste manier om dat te doen is om zoveel mogelijk aan de buitenkant van de supermarkt te blijven – echt waar! – daar vind je vaak het meeste verse voedsel. In de gangpaden vind je vaak de bewerkte voeding en de producten vol van suiker en graan die je wilt vermijden.

Een andere voedingssuggestie die je wellicht kunt implementeren is om zoveel mogelijk biologisch te kopen. En nee, biologisch voedsel is echt niet alleen voor geitenwollenharensokken-dragende mensen. Het begint zelfs hip te worden. En het is echt lekkerder, plus beter voor je.

Probeer het en oordeel dan nog eens. Mocht je nou een keuze willen maken om slechts bepaalde groenten en fruit biologisch te kopen (vanwege de kosten) dan zou ik sowieso van deze acht voedingsmiddelen de biologische variant kiezen.

2. Is het gemakkelijk om over te stappen op het paleo dieet?

Hoe gemakkelijk de switch omgaat naar paleo ligt eraan.

Veel mensen ervaren een “koolhydraat crash” in de eerste week – waar je lichaam opnieuw leert dat het geen 24 uur per dag carbs nodig heeft om energie uit te putten. Dit noemen we ook wel de low-carb flu.

Als je deze “crash” overleeft (welke niet zo erg is als het klinkt) dan voelen de meeste mensen zich weer zoals ze zich voelden voordat ze paleo gingen eten (en beter!).

3. Als ik uit eten ga is het dan niet moeilijk om iets te bestellen wat ook binnen het paleo dieet past?

Het ligt er natuurlijk aan naar welk restaurant je gaat. Op sommige plaatsen is het gemakkelijker om iets te krijgen wat binnen het paleo dieet pas als andere plaatsen. Ik heb hier recent nog een artikel over geschreven, wat te eten bij restaurants als je het paleo dieet volgt.

4. Kan ik bier drinken als ik het paleo dieet volg?

Ik vind bier ook erg lekker (Corona). Maar bier is een no-go. Toch, als je 80 – 90% van de tijd paleo eet en 1x per week een biertje of twee neemt is dat echt niet zo’n probleem. Je gaat er echt niet dood aan.

Binnen Paleo spreken we over de 80-20 regel.

5. Als ik mijn lunch moet meenemen voor het werk, is het paleo dieet dan niet een hoop werk?

Gril wat kip, en voeg hier wat groenten bij. Neem wat fruit en noten mee en YEP, you are ready to go! Natuurlijk, het kost wat meer moeite als een gehaktbal uit de frituur bij de pomp, of je boterhammen smeren. Maar het gaat om je gezondheid, om je lichaam, en om je dagelijkse hoeveelheid energie. Het is je leven!

Mocht je wat extra hulp nodig hebben dan kan ons “Paleo Lunch To Go” je misschien verder helpen met heerlijke recepten voor onderweg, en voor naar het werk:

Paleo lunch recepten om mee te nemen

6. Wat zijn het meest gangbare dingen welke ik niet meer kan eten als ik het paleo dieet volg.

Het meest ingrijpende ding wat je moet laten (voor de meeste althans) is het eten van brood, of producten van granen. (pasta, rijst etc.) Daarnaast, als je je wilt focussen op een echt goed paleo dieet, dan stop je meestal ook met het eten en drinken van zuivel – kaas en melk – en grote hoeveelheden fruit.

Maar, wat ik je wil meegeven is het volgende… als je je heel erg gaat focussen op wat je niet mag eten, dan raak je snel ontmoedigd.

Ik raad je aan om je te focussen op zoveel mogelijk voeding die je WEL mag eten – bacon, avocado, biologische donkere chocolade etc.etc. Op die manier word de overgang naar paleo een stuk gemakkelijker.

7. Hoe ziet een typische paleo maaltijd eruit?

Een normale paleo maaltijd bestaat vaak uit een stuk vlees (of iets met eiwitten) en een flinke dosis met groenten. On-the-side een klein beetje fruit of noten als een soort van toetje.

kip-flateaus

Bijvoorbeeld zoals hierboven, Paleo kip flautas, van onze Paleo recepten website.

Ziet dat er niet heerlijk uit?

8. Is het paleo dieet duur? Ben ik veel duurder uit met paleo als met “normaal eten”?

Verse groenten en eten is vaak duurder dan bewerkt eten – maar het is ook beter voor je. Je hoeft geen slimmerik te zijn om te zien dat er is iets verkeerd gaat als je de meerderheid van de Nederlanders bewerkt eten ziet consumeren, en deze mensen allemaal overgewicht blijken te hebben.

Het geld dat je wellicht in je portemonnee houdt op goedkoop eten, betaal je weer terug in je zorgverzekering. Dat gezegd hebbende, hoeft gezond eten ook niet direct direct de wereld te kosten (en het is een stuk goedkoper dan uit eten gaan, wat we met zijn allen ook graag en vaak doen).

Een maaltijd zoals hierboven, de kip flautas, kost misschien 7 euro. Natuurlijk kan paleo wat duurder uitvallen, maar een bezoek aan het ziekenhuis is ook niet goedkoop – het gaat allemaal om prioriteiten stellen.

9. Als ik haast heb… wat kan ik dan snel pakken? Iets makkelijks?

Paleo eten als je onderweg bent is bij ons in Nederland nog erg moeilijk. Ik raad je aan altijd wat gedroogd fruit en noten in huis te hebben of in je auto.

Die kun je veilig “snoepen”.

Mocht je wat extra hulp nodig hebben dan kan ons “Paleo Lunch To Go” je misschien verder helpen met heerlijke recepten voor onderweg, en voor naar het werk:

Paleo lunch recepten om mee te nemen

10. Zelf ook een vraag?

Laat het me weten, ik beantwoord je vragen graag.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

88 reacties Plaats reactie

 1. Hoi,

  Ik wil samen met mijn vriend beginnen met Paleo. Na veel websites en tips later ben ik toch weer bij jou terecht gekomen omdat jouw site het duidelijkste aangeeft wat te doen.
  Nu zie ik nergens staan wat de hoeveelheden en aantal maaltijden zijn die je per dag mag hebben. Waar kan ik dit vinden of een naam van een boek waar ik mee aan de slag kan.
  We hebben beiden wisseldiensten en zitten beiden in een voertuig qua werkdagen(stewardess & justitie)

  Mvg Eva

  Beantwoorden
  • hallo
   ik vraag me dat ook af er staat niet van zoveel mag je eten

   Beantwoorden
 2. Hoi Mitch,

  Ongeveer 4 weken geleden ben ik met Paleo begonnen en heb me helemaal verdiept in deze levensstijl.
  Ik weet van de vele sites die hierover gaan dat je geen granen en zuivel mag eten, maar wat ik merk is dat op de ene website staat dat je wel boekweit of havermout mag (omdat hier geen gluten in zit) en op de andere website staat dat je wel geitenmelk- en yoghurt mag.
  … Voordat het me helemaal gaat duizelen wil ik jou vragen hoe jij hierover denkt.
  Het klinkt niet al te Paleo, maar aan de andere kant: ik heb vaak gelezen dat havermout erg gezond is (wordt zelfs genoemd als ‘superfood’ evenals quinoa of bijv. mungbonen wat ook zeer voedzaam lijkt te zijn). Ik begrijp dan niet helemaal waarom je dit niet meer mag eten?

  Super bedankt alvast!

  Groet van

  Julia

  Beantwoorden
 3. Hallo Mitch

  Ik ben op jou site terecht gekomen via via. Nou leek het mij zeer interessant omdat ik als student, op kot zit. Dit academiejaar ben ik namelijk 10-12kg bijgekomen door nauwelijks nog te bewegen, vaak bier te drinken, vettig te eten etc. Na overlaatst een potje minivoetbal te hebben gespeeld ben ik tot de pijnlijke conclusie gekomen dat mijn conditie tot 0 is gezakt. Sindsdien wordt ik altijd maar meer futloos fysiek en mentaal. Dus sprekende fysieke en mentale voordelen van het Paleo-dieet mij erg aan. Mijn vraag is nu, hoe kun je het Paleo-dieet toepassen als student?

  Beantwoorden
 4. Hoi Mitch,

  Ik werk in de gezondheidszorg waarbij het verplicht is om ’s middags met de jongeren mee te eten (werk met eetproblematiek).

  kan ik dan het beste eten wat zoveel mogelijk paleo is? Brood of crackers met kipfilet oid?

  alvast bedankt voor je reactie!

  Beantwoorden
  • Brood & Crackers zijn 100% NO-paleo. Je kunt alles doen wat je wilt, maar wil je paleo moet je wellicht je eigen dingen meenemen.

   Beantwoorden
   • Hallo, Mitch

    Aangaande brood, is zuurdesem brood (en/of spelt) geen uitzondering, vanwege de zure bacteriën, die daarin zitten? (bevorderlijk voor o.a. de darmflora).

    En aangaande volkorenpasta’s en of volkoren macaroni, zijn dat geen ‘langdradige koolhydraten, die een beduidend verschil hebben met ‘kortdradige koolhydraten, zoals snelle suikers die we in sportdrankjes vinden?

    Nog even over brood, ongegist brood (zoals ze waarschijnlijk al in de tijd van de Bijbel aten en waarschijnlijk ver daarvoor) wat bijvoorbeeld, het gist dan, te vervangen is door baking soda (natriumbicarbonaat) oftewel zuiveringszout?

    Mvg,

    Maurice

    Beantwoorden
  • Hoi Vera,

   Om maar even in te breken op Mitch zijn antwoord/ pagina. Ik wil vooraf even melden dat ik het dieet nog niet echt ken, begin net te lezen, en absoluut geen specialist ben op jou werkgebied. Neem dit mee als je onderstaande leest.

   Het lijkt mij niet verstandig om jou eten aan te passen als je met dergelijke jongeren werkt… je moet hetzelfde eten als je jongeren lijkt me. Dus je zult of;
   – moeten zorgen dat deze jongeren ook Paleo gaan eten of;
   – moeten accepteren dat je op het werk niet Paleo zult eten

   Ik ben bang dat het de tweede optie zal worden. In dit geval lijkt de gezondheid van de jongeren voor te gaan en die zullen een consequent verhaal moeten horen, van alle begeleiders hetzelfde.

   Neem het antwoord op de vraag of bier mag met je mee in deze vraag… bier en NO-Paleo eten is wellicht niet goed, maar je zult er niet dood aan gaan en prioriteiten moeten stellen. De rest van de tijd wel volgens deze wijze eten heeft ook resultaat…

   Grt Mohr

   p.s. Als je over Paleo begint noem het dan geen dieet maar een “denkwijze over voedsel” 😉

   Beantwoorden
 5. Hallo Mitch,

  Ik ben bezig een presentatie voor te bereiden over het Paleo dieet. Ik ben zeer geinteresseerd in het dieet en wil anderen er toe aan zetten om er aan mee te doen.
  Mijn vraag aan jou is.. Voor wie is dit dieet het meeste geschikt? Is het gezond voor kinderen en/of zitten er ergens risico’s aan verbonden?

  Groetjes

  Beantwoorden
 6. Avatar

  Hallo,

  Deze site ziet er heel goed uit van wat ik tot nu toe gelezen heb!
  Ik wil Paleo eten maar ik heb alleen wel sommige vragen, daarvoor ga ik gedeeltelijk over op Paleo, het lijkt me ook nogal duur om helemaal overstag te gaan.

  Deze vragen komen op dit moment dan even in me op;

  -Veel atleten zweren bij granen ? Het zit ook in de schijf van vijf. Is het daarom wel verstandig dat ik meer Paleo ga eten als ik zeer intensief sport ? Ik train 4 a 5 keer in de week (kracht en conditie in teamverband en individueel), ik speel daarbij ook nog een voetbalwedstrijd en ben ontzettend dun.

  -Jamaica telt veel goede sprinters. Het is voor zover ik weet nog niet goed onderbouwd maar volgens sommigen komt het succes van deze sprinters doordat de voorouders van Jamaicanen veel bananen aten (topsprinter Yohan Blake eet er nu nog ontzettend veel). Hoe zou het in die context dan kunnen dat deze mensen in de tussentijd wel veranderd zijn en de graaneters niet ? Komt het succes anders niet door de sprintcultuur, de bouw van dit volk of iets dergelijks ? Misschien voor een deel de suikers in de bananen ?

  -Andere diersoorten of insecten hebben in de tussentijd toch ook kleine veranderingen ondergaan ? Ik meen zelfs dat de kledingmaten van de mensen ten opzichte van het begin van de 19e eeuw erg veranderd zijn ?
  -Hoe zit het met Clenbuterol en andere dingen die je vooral niet in het vlees van onze voorouders zag ?

  Ik wil niet lastig zijn met deze vragen.

  groetjes RC

  Beantwoorden
  • Als je Paleo gaat eten dan is er de kans dat je weer aan gaat komen. Het gaat allemaal om balans. Ben je te dik, dan val je af, ben je te dun, dan kom je aan met Paleo.
   Is jouw bouw nu eenmaal tenger, dan zul je dit goed moeten maken met krachttraining.

   Qua de Jamaicanen, als er generaties wordt gesprint, dan kun je donder op zeggen dat dit steeds meegegeven wordt tijdens de geboorte.
   Deze sprinters zijn extreem goed in de opslag en verwerking van suikers, een energiebron die ze nodig hebben (en ook gebruiken) tijdens sprints.
   Het probleem met onze westerse cultuur is dat wij de suikers (uit graan, bewerkte voeding etc.) niet gebruiken en deze omgezet wordt in vet met alle nare gevolgen van dien.

   In graan zitten verder geen voedingsstoffen, alleen een hoop koolhydraten voor je geld. Misschien lijkt dit voor atleten leuk, maar daarnaast zitten ze zichzelf ook vol te duwen met anti-nutrienten waardoor vitamines en mineralen niet worden opgenomen uit andere voedingsstoffen.

   Vlees eet je biologisch, en ja, alles evolueert.

   Succes!

   Beantwoorden
 7. Hm, paleo is weer een dieet omdat het bepaalde voedselgroepen negeert.

  In de ‘paleo’ tijd was het vlees heeeeeel anders dan nu. Men is er laatst achtergekomen dat de moderne mens zover op de evol. Ladder is gekomen mede dankzij de consumptie van granen.Kan echt niet zo slecht zijn.De mens is een oppertunistisch dier, we gedijen goed wanneer we van alles een beetje kunnen eten. Eet je geen granen maar wel vlees van een koe die van het gras heeft gegeten welke uit dezelfde bodem is gegroeid als de granen die je niet eet..de bodem, het water en de lucht waarin onze voedsel gekweekt wordt, dat is wat je uiteindelijk eet. Daar is niet echt aan te ontsnappen.Alles in moderatie, daar zit het hem in geloof ik.;)

  Beantwoorden
  • Dat is jouw mening Sibera, een koe is gewoon geen vleeseter, en wij wel.
   Een leeuw is een vleeseter, en een antilope? Mensen zijn juist zo ver op de ladder terecht gekomen door het eten van vlees! We eten pas 10.000 jaar granen.
   Granen zijn rauw niet eens eetbaar, we moeten ze eerst bewerken. En 10.000 jaar geleden stonden we al bovenaan de ladder.

   Maar iedereen gelooft wat hij/zij wil geloven en als jij gelooft in alles in moderatie (ook granen, mais, bewerkte voeding etc.) dan moet je dat vooral doen natuurlijk.

   Beantwoorden
 8. Hallo Mitch,

  In het paleo dieet staan allerlei soorten vlees, wild en gevogelte.
  Ik ben echter vegetarier (veel respect voor dieren, ik ben er dol op en ik kan ze echt niet opeten en dat doe ik dan ook nooit).
  Ik gebruik dus vleesvervangers van soja.
  Passen deze in een paleo dieet? Zo nee, dan is het paleo dieet niets voor mij.

  Beantwoorden
  • Hoi Irma,

   Het paleodieet is niks voor jou 😉
   De sojavervangers zijn echt troep…

   Ik zou je eiwitten uit eiwitpoeder / groenten halen dan als ik moest kiezen.

   Gr Mitch

   Beantwoorden
 9. Hallo Mitch,

  Door een vitamine D tekort (21, ondergrens is 50) kan ik bijna niet meer lopen. Ik heb veel spierpijn. Al 16 jaar lang eet ik koolhydraat arm, maar wel veel melkproducten, kwark, kaas slagroom, yoghurt ect. En ook veel eieren, en alles met roomboter. Onze voorouders aten dat ook.
  Nu drink ik (vanwege bijna niet lopen ook tarwegras sap, levertraan, lijnzaad olie en lijnzaad in de yoghurt. Veel fruit, vis en groenten. Ik doe er alles aan om weer beter te worden van mijn benen.
  By the way, ik heb begin april een clindamycine kuur ondergaan voor een kaakontsteking, deze antibiotica gaf aan dat er spierzwakte kon ontstaan, en dat gebeurde precies. Zes weken na de inname toen ik zo ontzettend veel last met lopen kreeg heb ik bloed laten prikken op vitamine D en andere zaken, Er is toen een laag vit. D gehalte geconstateerd. Zou deze clindamycine mogelijk vitamine D geroofd kunnen hebben. Want het is allemaal wel een heel toevallige samen loop vindt ik . Heb je soms tips voor me, want zo als het er nu uitziet kom ik mogelijk in de rolstoel terecht, En dat alles van sterk gezond naar een lopend wrak in 3 maanden tijd . Elke tip is welkom. hartelijke groet Elly

  Beantwoorden
  • Hallo Elly,

   Ik zie dat Mitch hier nog niet op heeft geantwoord en dat is heel verstandig van hem.

   Als ik een antwoord mag geven op je vraag wil ik je graag meegeven dat je medisch advies beter niet op het internet kan vragen. Dit is van kracht voor alle sites maar ik zal het verdedigen tov je vraag hier.

   Mitch heeft een dieet/ eetpatroon ontwikkeld die wellicht zijn nut en goede zaken zal hebben. Ik heb hier geen verstand van en heb zijn site nog niet voldoende gelezen om hier een oordeel over te geven. Deze site is echter niet opgezet als een medisch advies en Mitch heeft geen kennis van jou individuele status en situatie. Hij zal dus niet voldoende inzicht hebben om hier een weloverwogen advies over te kunnen geven en heeft wellicht niet voldoende medische kennis om hierover een oordeel te vellen, ook al zou hij al jou info hebben.

   Ik bewonder je duidelijke daadkracht om niet bij de pakken neer te zitten en af te wachten maar op zoek gaat naar een oplossing. Ik kan me goed voorstellen dat je situatie frustrerend is en dat je alles wilt doen om antwoorden te krijgen. Ik denk echter dat het internet hiervoor niet de juiste plek is omdat er teveel mensen opzitten die het denken de antwoorden te weten (en “dezelfde situatie bij een broer van een kennis hebben gezien”.

   Ga voor antwoorden alsjeblieft op zoek bij professionals bij gerenommeerde instellingen.

   Grt Mohr

   P.s. Dit is geen oordeel of aanval over Mitch of zijn dieet.

   Beantwoorden
   • Medische vragen beantwoord ik liever niet nee.

    Maar wie zijn professionals, dat is het moeilijk tegenwoordig. Ik zie de dokter niet echt als een professional. Die schrijft een paar pillen voor die vaak niet de oorzaak aanpakken.

    Alsnog denk ik dat je enorm veel met goede voeding kan bereiken. Bedankt voor je reactie echter!

    Beantwoorden
  • Dag elly. Heb vorige week zelf een vit. D waarde van 20 terug gekregen. Wel slap en fitloos maar met vit. D capsules gaat t beter. En veel naar buiten! Ben zelf wel van plan om soms een dag paleo te experimenteren. Gisteravond paleo gegeten en voel me fitter en heb geen vieze scheten nu (eerst veel last van). Maar herken me verder ook niet in jouw klachten dus misschien jeeft jouw tekort andere oorzaak? Mijne is een depressie. Tip: doktertje stalken tot je weet wst je moet.

   Beantwoorden
   • Dokter stalken… ik heb van veel dokter vaak onnodig of teveel of slechte pillen ontvangen. Nu met klassieke homeopathie aan het kijken en luisteren naar mijn lijf en gaat nu stukken beter (ook in combi met bioresonantie). Door alle gegevens die naar vorem zijn gekomen geïnteresseerd geraakt in Paleo en nu info aan het verzamelen.
    Dus puur alle dokters aflopen zou voor mij de laatste keus zijn. Kijk liever naar mn lijf.

    Beantwoorden
 10. Ik heb een vraagje over “gewone”groentenwinkels. Zijn de groenten daar meestal net zo slecht als bij de supermarkt?
  Ik vroeg me ook af of er ook groenten zijn die altijd onbespoten zijn, ik denk daarbij aan zeekraal ( ben ik pas mee begonnen en ik vind het heerlijk), raapsteeltjes, groentes die onder de grond groeien zoals lof en asperges, maar ook kool, sommige paddenstoelen ( ik weet dat champignons vaak heel erg zijn bespoten). En hoe is het met fruit met een dikke schil, zoals bananen , sinaasappels enz…Nu ik zou daar graag meer over willen horen als jij dat weet.

  Beantwoorden
 11. Ik ben benieuwd waarop de witvis die in de lijst staat is beoordeeld?
  Ik kan mij goed voorstellen dat pangasius hier niet op staat maar met kabeljauw is naar mijn weten niet veel mis.
  Ook ben ik benieuwd hoe het zit met tofu en tempeh?

  Beantwoorden
 12. Ik ben nu een maand met Paleo bezig en wil even reageren op ” Is Paleo duur? “. Ik durf op te merken dat ik wellicht goedkoper uit ben. Ik koop mijn vlees via een biologische boerderij. Dat is 2 keer zo duur als in de winkel de kiloknallers die vol met antibiotica zitten en zijn het geen grazende dieren geweest. Verder vind ik veel in de toko. Maar ga ik een lijstje maken met wat ik voor het Paleo principe allemaal naar binnen werkte en de kosten hiervan en nu volgens het Paleo principe dan vallen de kosten reuze mee. Ik consumeer minder omdat mijn lichaam tevreden is met de pure voedingsstoffen die het nu krijgt. De stops bij het tankstation, voor de snelle snack, die ik niet meer maak, etc, etc. Ja hoor ik ben echt wel goedkoper uit!!

  Beantwoorden
 13. Hoi Mitch,

  Ik zou graag gaan mountainbiken maar ik weet niet zeker of mountainbiken Paleo is.
  Ik heb geen idee op wat voor bikes de paleolitische mensen reden.
  Mag ik met Shimano Deore XT en oliegedrukte schijfremmen rijden? Of toch beter op een omafiets het bos in?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Beantwoorden
  • Hoi Heleen,

   Het gaat om de beweging die je maakt met je lichaam. De energie die je aanspreekt tijdens je sport.

   Zie ook: https://www.paleo.nl/cardio-en-paleo-training/

   Mensen deden of een intensieve “workout” (rennen achter beesten, af voor beesten) of een langzame (trekken van de ene plek naar de ander).

   Maar never zouden ze voor een uur of langer op 80% van hun hartslag gaan sporten voor “fun”.

   Het gaat niet om je fiets zelf, het gaat erom hoe je ermee omgaat.

   Beantwoorden
   • Avatar

    Hallo Mitch,

    Ik eet al een tijd grotendeels Paleo.
    Ben vegetarier, maar eet wel vis en ei.
    Eet 2x per week Tempeh, volgens mij de enige goede soya, klopt dat?

    Ben nogal een grote eter en niet snel gevuld, eet daarom veel kokosmeel dat goed vult.
    Hoeveel kun je hier max. van eten?

    Eet ongeveel 1 tot 1,5 kilo groente per dag.
    3 of 4 stuks fruit.

    Lees dat pompoen veel zetmeel bevat, hoe kan dat dan, er zit maar 2 gr koolhydraten in per 100 gr?

    Mag je nou wel of geen gedr. fruit?
    Lees nogal tegenstrijdige berichten hierover.

    Hopelijk heb je antwoord op m’n vragen.
    Alvast bedankt!

    Groetjes
    Soraida

    Beantwoorden
 14. Hallo,

  Vraagje….hoe zit het met vegetarisch vervangers voor vlees? Kan er niks over vinden.

  Groeten

  Beantwoorden
 15. Hoe zit het met vrouwen in de overgang? Die worden nl. dik van niks.Ik kwam nooit een grammetje aan totdat ik in de overgang kwam( wel vroeg 45 jr.). Mijn eetpatroon was al gezond en is daarna niet verandert, maar wel in 3 jaar tijd 10 kilo aankomen. Ik heb geen rijbewijs dus doe alles lopend en met de fiets.
  wil wel graag een antwoord, had nl. al een reactie gestuurd.
  groet Mar

  Beantwoorden
  • Ik heb geen idee wat jij onder gezond eten verstaat. Dat is een ruim begrip. Dus helaas kan ik je vraag niet beantwoorden.
   Wat ik me namelijk kan voorstellen is dat het bij jou (45 jaar) de insulineresistentie nu begint op te spelen, en je dus minder goed tegen koolhydraten kan en hierdoor zwaarder / dikker bent geworden.

   Maar nogmaals. Zonder meer informatie kan ik ook niks zeggen. En let ook op het feit dat ik geen dokter ben. Ik kan alleen zeggen wat ik denk dat het is.

   Beantwoorden
 16. Hoi Mitch,

  Hoe kun je et Paleo dieet volgen als je flexitariër bent (ik eet wel vis)? Er blijft dan niet heel veel over om te eten?

  Groet Keetje

  Beantwoorden
 17. Hoi Mitchel,

  Ik zou graag willen beginnen met het paleo diet maar ben vegetarier (ook geen vis). Past dit wel binnen het paleo diet? Daarnaast wil ik zeker geen gewichtverliezennomdat ik al heel slank ben. Ik eet inmiddels al ruim 2jaar superfoods, groene smooties en zoveel mogelijk biologisch. Heb daardoor de hele dag al veel energie en voel me goed! Wat voor extra kan het paleo diet mij nog geven aan mijn gezondheid? Is het nog zoveel gezonder dan elke andere vorm van eten? Ik eet geen zuivel producten, zoveel mogelijk rauwe voeding, geen verpakte voedingsmiddelen maar nog wel quinoa, havermout, zoete aardappelen en maak soms koekjes met bvb boekweitmeel. Hoor graag joue reactie!

  Beantwoorden
 18. Wij willen als gezin anders gaan eten. Geen pakjes, kant en klaar etc producten. Puur en vers. Paleo is dat ook geschikt voor kinderen(autistisch en adhd, te licht qua gewicht) Kunnen wij dit volgen als gezin. Of moet ik de kinderen wat extra geven? De kinderen hebben problemen met stoelgang als ze graan etc eten.

  Beantwoorden
 19. Hallo 🙂
  Ik wilde graag beginnen aan deze levensstijl/dieet.
  Ik vroeg me af, ik ben namelijk student en ik woon op mezelf, nu ik ga wel elk weekend naar huis. In het weekend eet ik gewoon aardappelen en groente, pasta en rijst enzo.
  Is het heel erg als ik in het weekend anders eet en de rest van de week paleo, of heeft dit effecten? of werkt het dan neit meer?
  want ik het heel erg dat je af een toe kaas eet of een glas melk drinkt?

  groeten,
  Antonnie

  Beantwoorden
 20. Avatar

  Hallo,
  Ik heb een broodje van speltmeel gemaakt. Past dat in paleo?
  Groetjes Jeanette

  Beantwoorden
 21. Hallo Mitch,

  Ik heb begrepen dat je bij paleo dieet natuurlijk moet eten. Maar bij de vraag over boodschappen doen bij AH, Jumbo e.d geef je aan dat vers eten voldoende is. Maar vers wil toch niet zeggen dat het natuurlijk is?

  Beantwoorden
 22. goede middag,

  Ik heb een vraag over visolie capsules
  kan je deze olie er ook bij nemen voor de omega 3 ( de belangrijkste) 6 Krijgen we al binnen bij het nuttigen van ons eten. ik gebruik de visolie van morEPA Platinum ongeveer 95% vetzuren 1100 mg omega 3 waarvan 764mg EPA en 236mg DHA. alleen is er nu de discusie over het leegvissen van onze zeeen. dus zijn algen capsules een oplossing waar deze bestands delen juist inzitten. hoe staan jullie hier tegen over.
  ook voldens de gezondheids raad die ons aanraad 2 maal per week vette vis te eten

  waar nu juist die pcb’s en dioxine in zit omdat er natuurlijk alleen maar grote vissen gevangen mogen worden en u weet vissen eten vis zo komt deze troep in de vis die wij eten . mij werd vertelt dat je beter anjovis en sardientjes kan eten omdat deze onder aan de voedselketen zit, ze zijn klein en leven in gebieden waar de zee nog redelijk schoon is. een heel verhaal dus maar graag uw menning ivm het willen volgen van dit oer dieet.

  Gr Erik

  Beantwoorden
 23. Hallo!
  Ik kijk er heel er naar uit om vanaf 1 januari 2013 met het Paleo-dieet te beginnen. Ik heb echter nog 1 vraagje. Ik ben vegetarisch maar ik eet wel vis, kan ik het paleo-dieet hiermee combineren?
  Groetjes Clara

  Beantwoorden
 24. Even een vraag.
  Hoe zit het met bruine bonen, kidneybonen, kikererwten, linzen?
  Mogen deze wel?
  Jaja je raadt het al, vegetarier.
  Eet wel vis dus voor mij paleo makkelijk te doen!
  Ik hoor of lees het wel

  Beantwoorden
 25. Beste Mitch,
  Ik zie in het rijtje van de groente geen sla! Waarom?

  Tanneke

  Beantwoorden
 26. Hoi Mitch,
  Ik wil beginnen met de paleo dieet, wat mag je erbij drinken? Ik doe nu zoetjes in mijn thee mag dat?

  Groet,
  Carol

  Beantwoorden
 27. Hallo Mitch,

  Ik ben me aan het verdiepen in het paleo Dieet.
  Nu heb ik de volgende vraag: tien weken geleden ben ik bevallen en geef nog volledig borstvoeding. Dan wordt er geadviseerd om ook veel melkproducten te gebruiken. Ik begrijp dat het beter is om deze producten te mijden?
  Voor mezelf lijkt het een super dieet alleen vraag ik me af of het te combineren is met borstvoeding?

  Met vriendelijke groet,
  Anne

  Beantwoorden
  • Dag Anne,

   Ik ben zelf twaalf weken geleden bevallen en volg nu sinds drie weken het paleo-dieet. Ik wist ook niet zeker of dit wel oké was dus heb ik contact opgenomen met een lactatiekundige. Zij heeft mij gerust gesteld dat dit prima kan i.c.m. het geven van borstvoeding. Mijn zoontje groeit nog steeds even hard en lijkt zelfs minder buikkrampjes te hebben sinds ik paleo eet.
   Ik zou zeggen; succes!

   Groetjes,
   Wendy

   Beantwoorden
 28. hoi hoe vaak in de week mag ik eieren met spek als ontbijt en wat is de beste manier van afwisselen om toch een goeie afwisseling van voeding te hebben

  Beantwoorden
 29. Hi Mitch
  Mijn vraag gaat over eiwit-supplementen.
  Ik ben aan het Paleo-en. Ik volg helemaal de denkwijze dat zuivel niet goed is voor ons. Daarnaast probeer ik genoeg eiwitten naar binnen te krijgen. Ik ben ook aan de slag met gewichten in de sportschool om wat meer spiermassa te krijgen. Whey-eiwit lijkt een zeer populair supplement. Daarnaast is er ook ei-eiwit te krijgen. Volgens de logica dat zuivel beter vermeden wordt, ben ik geneigd naar ei-eiwit. (Dit smaakt wel minder lekker, vind ik.) Wat raad jij aan?
  Groeten Rein, man 29 jaar (uit België)

  Beantwoorden
  • Zuivel kun je beter vermijden wegens de lactose. In een whey isolaat zit bijna geen lactose, en dus heb je hier niet zoveel last van.
   Maar als je echt intolerant bent kun je beter voor het ei-eiwit gaan inderdaad. Succes!

   Beantwoorden
 30. Bezte Mitch,

  Mijn man en ik zijn een twee weken bezig met het dieet en maken ook al herhaaldelijk recepten van jou.
  We lopen er alleen tegen aan dat we niet voldoende energie hebben.

  We sporten veel en altijd een paar uur aan een gesloten.
  Hoe is dit te ondervangen?

  Wat ik jammer vindt is dat er (naar mijn weten) nergens precies is terug te vinden hoeveel je van alles mag hebben. Hoe vaak je mag eten etc..
  bijv. man… met ? kilo… en ? lengte mag zoveel van ?? hebben.

  Hoe kunnen we dit oplossen?

  Alvast bedankt.

  Beantwoorden
 31. Als ik 1a 2 x per week ontbijt met spelt of haverbrood houd dit dan het afslankproces tegen?

  Beantwoorden
 32. Hallo Mitch,

  ik heb vandaag ‘Paleo in 15 minuten’ besteld en ben begonnen met lezen,
  nu zie ik dat er redelijk wat fruit bij komt kijken. De enige soorten fruit waar ik niet allergisch voor ben zijn bananen en citrusvruchten, is het heel erg als ik de andere fruitsoorten weglaat uit de recepten?

  Groetjes,

  Nikki

  Beantwoorden
 33. Hallo
  Mijn vraag is: mijn cholesterol is licht verhoogd, mag je het Paleo dieet dan ook volgen?

  Beantwoorden
 34. Hallo,
  wij zijn nu twee weken bezig met het nieuwe eetpatroon. Mijn vraag, hoe kan het zijn dat ik op eens problemen heb met regelmatige ontlasting. Voorheen geen thema. Ik heb alle goede oliën in huis. Het enige wat nog aan tarwe af en toe gegeten wordt zijn twee krakers.

  Beantwoorden
 35. Hallo! Interessante artikelen hier op de site. Ik ben zelf veganist, en heb prikkelbare darmen. Ik vraag me af hoe ik paleo kan zijn, zonder vlees. Ik eet nu ook al heel veel groenten en fruit en noten. Maar ik heb gemerkt, toen ik koolhydraat vrij ging eten, dat er vrij weinig meer voor mij overbleef, niemand met me mee wilde eten, en een tripje naar de supermarkt een kwelling was. Plus werd ik hardstikke futloos en chagarijnig van het koolhydraatarme dieet. Ik viel wel 4 kg af, die er daarna gewoon weer aan zaten. Heb je misschien een idee hoe paleo vegetarisch/veganistisch te volgen is? Groetjes, Lieke

  Beantwoorden
 36. Ik heb nog een paar vraagjes. Volg inmiddels een week of zes het paleo dieet. Ben al zes kilo kwijt. Maar blijf het een bewerkelijk dieet vinden vooral omdat ik onregelmatige diensten heb. Ik blijf zuivel missen, vind het ook belangrijk voor mijn botmassa. Ik ben 59 en ik kom niet veel dingen tegen die in mijn kalkbehoefte voorziet. Ook mijn trek in zoetigheid blijft onverminderd. Mijn dochter is vegetariër, wil ook aan paleo omdat ze meer enige wil. Ze is echter. Klein van stuk en een lichtgewicht .ik wil niet dat zij ook kilo’s gaat verliezen. Hoe lossen we dat op?

  Beantwoorden
 37. is het paleo dieet erkent en herkent bij artsen en dieetisten? maw onderschrijven die het dieet ook?

  Beantwoorden
 38. Beste Mithel, ik ben sinds 2 maanden geïnteresseerd in paleo en probeer dit toe te passen. Ik heb echter nog steeds behoefte aan aardappels (of pasta,rijst) en brood, maar wel een stuk minder. Daarnaast lukt het me niet om. Helemaal geen zuivel te eten bij het ontbijt. Ik eet bijv een opscheplepels meusi, een banaan en een lepel kwark. Aan een gebakken ei moet ik echt niet denken in de ochtend. In de avond eet ik vaak zelfgemaakte soep of een salade met kip. Maar ik eet daar nog steeds brood bij omdat ik het gevoel heb als ik dat niet doe ik ongezond (schijf van vijf) bezig ben. Als ik geen brood eet voel ik me zwak, kan dan ook niet gaan sporten bijvoorbeeld. Kun jij tips geven of me overtuigen? Ik zou graag compleet “paleo” gaan eten (maar wel in een moderne versie: werketentjes, verjaardag wil ik niet schrappen). Bedankt alvast. Groetjes, Sophie

  Beantwoorden
 39. Ik heb het afgelopen weekend je recepten aangeschaft en ga vol goede moed beginnen.
  Nu heb ik een vraag:
  De broden die erin staan kun je deze ook invriezen? Dan kan ik er nl meerdere bakken in t weekend. En eet je deze dan zonder beleg?
  Gr Will

  Beantwoorden
 40. hi… Ik wil graag beginnen met het veranderen van mijn eetgewoonte, echter heb ik de vraag of je geitenkaas mag toevoegen aan bijv. je lunch salades?

  Groetjes Joyce

  Beantwoorden
 41. Hoi,

  Ik ben nu een paar maanden bezig met paleo, maar ik vroeg me af of er ook een recept is voor bij frietjes. Ik maak zelf de friet en frituur in ossewit, maar soms mis ik een kroket of een frikadel. Is daar iets voor?

  Groetjes

  Beantwoorden
 42. Beste Mitch,

  Zonder moeite kan ik de paleo levensstijl perfect volgen.
  Ik heb overgewicht : 1.65cm & woog voor het dieet 80 kg.
  Nu weeg ik, na 6 weken , met misschien 1 keer in de week 1 kleine zonde (1 sneetje brood, 1 sneetje kaas, 1koekje, 1 stukje zwarte chocola) 82 kg.

  Ik voel me perfect & heb geen ontstoken gewrichten meer !

  Zou het kunnen dat mijn gewicht zo blijft ? Mijn figuur is wel mooier geworden : plattere buik !
  Mij man houdt ♥ van mij om mijn volle lichaam, dus het is niet echt de bedoeling om veel af te slanken, maar ik had wel gehoopt er een beetje lichter van te worden.

  Ik zag ook een paleo brood met gist op het internet. Hoe kan gist nu paleo zijn ?

  Beantwoorden
 43. Mag je ook gluten vrije producten eten?
  Groetjes Esther

  Beantwoorden
 44. Ik lees de laatste tijd veel over Paleo (en koolhydraatarme dieten). Het valt mij op dat er weinig te vinden is over ‘quasi Paleo’ cq gedeeltelijk Paleo.

  Omdat ik dingen las over dat je lichaam moet wennen, ben ik benieuwd naar wat je kunt vertellen over gedeeltelijk Paleo.

  Ik ben voornemens om bijv. 2/3e Paleo te eten (in combinatie met veel sporten). Het receptenboek is inmiddels gekocht. Dat dit goed is, begrijp ik. Maar zijn zijn er nuances?

  Ga zelf vaak uit eten met klanten en dergelijke. En wil ook gewoon soms eens lekker ongezond doen. En ben wijnliefhebber. Alles met (meer) mate, en ik snap de nadelen. Inmiddels al wel 5 kilo kwijt (en ja ik begrijp dat de eersten snel gaan, maar het is toch al de helft van het 10 kg plan).

  Groet Joost

  Beantwoorden
 45. Hoi Mitchel,
  Paleo wekt al een tijd mijn intresse ivm die eeuwige vermoeidheid. De lactose intolerantie van mijn vriend en zoontje hebben me ook aan het denken gezet.
  Is het aan te raden om te beginnen tijdens een zwangerschap? Aangezien je afvalt de eerste periode dat je begint met paleo…?
  Groetjes,
  Corina

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest