Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Verslag van de Paleo documentaire – The Perfect Human Diet Een Korte Samenvatting van Wat er Besproken Wordt

Tijdens mijn vakantie in Amerika van de afgelopen twee weken heb ik de documentaire “The Perfect Human Diet” gekeken door CJ Hunt, die dieper ingaat op de Obesitas epidemie die gaande is in de wereld en hoe het paleo dieet hier de oplossing voor is.

Een leuke maar toch ook beetje saaie documentaire om te kijken met veel technische details. Zelf vind ik het natuurlijk super interessant en smul ik ervan, maar helaas is deze documentaire niet echt iets dat ik kan aanraden om te kijken aan ”doorsnee” mensen die alleen willen afvallen en niet verder willen kijken. Ik denk dat het moeilijk is om mensen over de streep te trekken wat betreft paleo met deze docu.

Ze hadden met die line-up van sprekers zoals Loren Cordain (The Paleo Diet), Robb Wolf  (Paleo Solution) en Michael R. Eades (Protein Power) denk ik wel een meer boeiende film kunnen maken.

Toch wil ik je graag een korte samenvatting geven van een aantal dingen die in de film besproken werden, en zelf heb ik mijn mening hier en daar ook nog gegeven in de schuine zinnen.

Obesitas problemen

Het eerste probleem wat besproken wordt in de documentaire is dat mensen geloven wat de media en de grote organisaties hen verteld. Maar zij vertellen alleen wat zij willen dat jij gelooft.

Niemand weet meer wat hij/zij moet geloven en 90% van de mensen springt van het ene naar het andere dieet. We maken het met z’n allen zo ontzettend moeilijk terwijl de oplossing eigenlijk heel simpel is.

Eet zoveel mogelijk menselijke voeding, en elimineer niet menselijke voeding.

In Amerika wordt 170 miljard dollar gespendeerd aan de gevolgen van obesitas. Als opmerking wil ik hierbij zeggen dat gezonde voeding wellicht duur is, maar hoe duur is je ziektekosten verzekering?
Ik geef met alle liefde meer geld uit aan gezonde voeding zodat ik gezond blijf zonder medicijnen, als dat maandelijks 1 euro extra uitgeef aan mijn ziektekosten verzekering.

Gezondheid wordt vaak vergeleken met “heb je een ziekte of niet?” maar ondertussen zit het gros van de mensen 2 tot 3 keer per kwartaal bij de dokter, slikken ze medicijnen voor kleine kwaaltjes, kunnen ze ’s ochtends hun bed niet uitkomen en krijgen ze niet genoeg slaap.

Mensen, dit is niet waar gezondheid voor staat!

300.000 mensen sterven elk jaar in Amerika door aandoeningen die direct in verbinding staan met obesitas. De ziekte obesitas is een stille sluipmoordenaar.

En met stil bedoelen we het volgende: Waneer er iets tragisch gebeurd zoals 9/11 in New York dan is heel het land in rep en roer, en dit is logisch. Er zijn die dag 3000 mensen omgekomen en dat is vreselijk. Maar met 300.000 sterfgevallen per jaar aan obesitas, betekend het dat er elke drie dagen een 9/11 plaatsvindt zonder dat we er echt veel over horen.

Vegetariërs

Interessant dingetje over vegetariërs is dat deze groep mensen het vegetarische dieet vaak promoten als het beste dieet voor mensen. Ze komen bijna altijd aan met het feit dat ons darmstelsel langer is dan die van carnivoren en dat we daarom gemaakt zijn om alleen planten te eten.

Maar een ander feit is ook dat planteneters (zoals bv. een koe) meerdere magen hebben omdat ze zoveel moeten eten omdat alleen plantaardig voedsel gewoon niet voldoende voedingsstoffen bevatten. Wij mensen zijn gemaakt om zowel vlees als planten te eten als je kijkt naar ons darmstelsel. Wij kunnen één of twee keer per dag eten en hier prima mee weg komen, net als leeuwen. Planteneters eten heel de dag door.

Een ander feitje is dat wij mensen vitamine B12 nodig hebben, en we dit alleen kunnen vinden in vlees. Zonder vitamine B12 gaan we dood, en dit alleen al is een argument waarom we van origine echt niet alleen planteneters zijn.

Traditionele diëten

Het eerste echte dieetboek dateert uit 1860, en tot 1960 werd er altijd vastgehouden aan de basis van dit boek. Als je vet bent, en je wilt afvallen, stop dan met het eten van koolhydraten en eet meer groene groentes en vlees.

In 1950 kwamen mensen door een bepaalde verdraaide studie erop uit dat het eten van vet je dik maakt. En als je tegen mensen zegt dat ze geen vet meer mogen eten, dan zeg je eigenlijk ook automatisch dat ze meer koolhydraten moeten eten. Je ruilt het ene macronutriënt in voor het andere natuurlijk.

Dus niet alleen werden koolhydraten rond die tijd meer populair, ze werden ook nog eens gezond genoemd en je mocht er zoveel van eten als je wilde, zolang je deze maar at zonder vet.

Vet werd een boosdoener, en dit alleen maar om het effect wat vet heeft op de cholesterol, wat echter niet eens bewezen de oorzaak is van overgewicht.

Met een hoog in koolhydraten dieet om af te vallen, krijg je ineens eigenlijk het tegenovergestelde effect. Want een hoog koolhydraten dieet maakt je juist dik.

Vet maakt je niet vet, koolhydraten maken je vet.

Wanneer men kijkt naar de voedingssamenstelling die men gebruikt om dieren vet te mesten, dan verschilt dit bijna niet met de samenstelling van het menselijk dieet volgens bijvoorbeeld de schijf van vijf of de voedselpiramide van Amerika.

Onze ontwikkeling en het eten van vlees

Naar alle waarschijnlijkheid hebben we ons grote brein te danken aan het eten van vlees. Door het miljoenen jaren eten van vlees zijn wij ontwikkeld naar wij nu zijn. Hadden we vegetarisch geweest, dan hadden we hier niet met elkaar achter een computer gezeten.

Door het eten van granen krijgen we kleinere hersenen, een kleinere kaak waardoor onze verstandskiezen eruit getrokken moeten worden en stagneert onze groei. Waarschijnlijk ook de reden dat chinezen over het algemeen zo klein zijn. (eigen aanname trouwens)

Vele duizenden samples van menselijke botten wijzen uit dat we altijd vlees hebben gegeten en weinig granen, bonen etc. en dat we juist daarom zo goed ontwikkeld zijn.

Paleo dieet een nieuwe hype?

We hebben de kennis en de middelen om uit dit obesitas tijdperk te geraken, of we ervoor kiezen is aan onszelf. Het perfecte menselijke dieet is het paleo dieet.

Is dit weer een nieuwe “hype”? Nou ja, als jij denkt dat een voedingspatroon wat onze voorouders voor twee miljoen jaar hebben gegeten als hype omschreven mag worden? Dan is het wellicht een hype ja.
Maar in mijn ogen en oren klinkt dit als de meest logische voedingskeuze voor een gezond lichaam.

Is het paleo dieet gemakkelijk om te volgen? Misschien niet zo heel erg. Het is waarschijnlijk moeilijker dan alle pakje-zakje maaltijden en magnetronvoeding die meer gemak biedt.

Maar in ieder geval hebben wij het al een stuk gemakkelijker dan onze voorouders het hadden. Die moesten eerst gaan jagen en verzamelen.

Moet het makkelijk zijn om te volgen om een grotere groep mensen aan deze levensstijl te krijgen? Geen idee, maar als ik moet kiezen tussen verschrikkelijke ziektes zoals diabetes type 2, last van een trage schildklier of andere chronische kwalen of gezond eten, dan is mijn keuze snel gemaakt.

En ik hoop jouw keuze ook!

En als laatste dit: we hoeven niet te wachten op onze overheid en de media met het omarmen van deze manier van eten (hoewel de media het nu op begint te pakken). We kunnen direct beginnen met het genieten van gezonde voeding en een gezond lichaam. Beginnend met je volgende maaltijd.

Mocht je veel interesse hebben in paleo dat kan ik het absoluut aanraden om deze documentaire te bekijken. Ik heb hem in de VS gekeken via Youtube, maar in Nederland is dit niet mogelijk en zul je er dus op een andere manier aan moeten komen.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

12 reacties Plaats reactie

 1. Beste Mitch,

  bedankt voor dit verslag. Ik eet zelf sinds september 2012 volgens het paleo principe. Ik zorg er voor dat zo’n 80 tot 90 % voldoet aan de paleo eisen. Sindsdien ben ik inderdaad ook afgevallen (een kleine 10 kilo) en voel ik me topfit! Daarnaast zijn ook allerlei allergieen minder geworden, ik was namelijk allergisch voor allerlei soorten fruit en stukje bij beetje zijn ze verdwenen of verminderd.

  Een ander punt dat me opviel was de wijze waarop bepaalde stoffen die in voedsel zitten effect hebben op mijn lichaam. Omdat je door het paleo dieet minder tot geen voorbewerkt voedsel eet, valt het effect heel erg op als je het wel doet. Als voorbeeld; een vriend kwam langs en hij had kipkluifjes van de jumbo meegenomen. Zoiets zou ik zelf nooit halen, maar het zag er erg lekker uit en dat was het ook 🙂 Totdat ik een kwartier later last kreeg van mijn maag (opgezet) en een rare druk op mijn hart voelde. De boosdoener bleek e621 te zijn. Reden te meer om deze stof te mijden.

  Ook het effect van een keertje gekookte aardappels eten laat me zien dat het beter is ze te vermijden. Ik krijg dan direct een bolle pens, een gevoel dat de rest van de avond aanhoudt.

  Al met al kan ik iedereen de paleo lifestyle aanraden. En als we dan allemaal ook nog eens gaan beseffen dat bezit echt bezwaart, dan zijn we er! 😉

  Keep up the good work, Mitch!

  Beantwoorden
  • Bedankt Thijs, voor je uitgebreide reactie! De dingen die je omschrijft herken ik direct. Gisteren nog had ik het er met een goede vriend van mij over die naar de Efteling was geweest en gewoon eens een paar bitterballetjes pakte. Direct een probleem.

   Niet normaal hoe snel je lichaam zich aanpast aan goede voeding, en je vervolgens “bestraft” als je troep eet. 😉

   Maar de voordelen die je ervaart zijn echt de moeite waard. Heel de dag scherp en fris in je kop, een lichaam waar je trots op bent, en over het algemeen zie ik dat paleo-ers een stuk positiever in het leven staan!

   Succes verder!

   Beantwoorden
 2. Wel even een vraagje, waar je ‘grass fed meat’ in Nederland krijgt? Want iets wat niet met granen gevoed is kan ik zelf niet echt vinden, niet gesproke over rauwe melk producten

  Beantwoorden
  • Je kan eens op zoek gaan naar boeren met Hereford koeien, die worden meestal grasgevoerd en staan duslekker lang in de wei. Ze krijgen ook weinig antibiotica. In Twente zijn er verschillende Hereford boerderijen waar je het vlees op de boerderij kan kopen, het lijkt me dat je dat ook wel in andere provincies hebt. Succes met je zoektocht!

   Beantwoorden
 3. Beste,

  Gezond eten is absoluut niet duur. Ik ga twee keer per week naar de Haagse markt. Ik heb daar een doos wortels, 4 aubergines, doos kiwis, courgette drie stuks etc etc. Elk artikel kost om en nabij een euro. Het is misschien niet biologisch, maar dan is het toch betaalbaar. Ik heb in ieder geval altijd een enorme kar fruit en groente voor 10 a 14 euro. Daar doe ik een week mee soms wat langer. Dat gezond voedsel duur moet zijn is dus een fabel.

  Beantwoorden
 4. Ik lees hier:

  “Een ander feitje is dat wij mensen vitamine B12 nodig hebben, en we dit alleen kunnen vinden in vlees. Zonder vitamine B12 gaan we dood, en dit alleen al is een argument waarom we van origine echt niet alleen planteneters zijn.”

  Maar ook lees ik op onderstaande link dat dit een fabeltje is met naar mijn idee logische argumenten:

  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/80674-mythe-b12-komt-alleen-van-vlees.html

  Zelf ben ik nu 6,5 jaar streng vegetariër en een half jaar veganist. Wel neem ik ca. één vierde van de periode dat ik vegetariër was vitamine B tabletten. Ik hou me graag bezig met gezonde voeding en hoor graag reacties hierop.

  Beantwoorden
  • Hoi Alex, ik ben superblij dat vegetarier / veganist voor jou goed werkt. Voor andere mensen werkt het niet. Voor elke studie die een bepaald punt “bewijst” zijn er weer andere studies die dit ontkrachten. Doe waar je je goed bij voelt. Voor jou is dit het volgen van een lifestyle waarbij je alleen planten eet. Prima. Speciaal voor jou hebben we ook een boekje gemaakt:

   http://www.vegatarischpaleo.nl/

   Succes met alles!

   Beantwoorden

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest