Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

9 comments

Hypothyreoïdie of Trage Schildklier en Paleo

Gisteren kreeg ik een mailtje binnen van Charlie, dat is haar naam op het paleo forum ;-). Ze is geboren zonder schildklier.

Ze vroeg zich af wat ze nog meer kon doen om beter af te vallen. Laatst had ik ook via de Paleo.nl Facebook iemand die me vroeg of de schildklier trager gaat werken door het laten staan van de grote hoeveelheid koolhydraten die wij in ons Westerse dieet nemen.

Tijd voor mij om de schildklier eens onder de loep te nemen, want eigenlijk weet ik veel te weinig over dit kleine vlindervormige orgaan wat net onder de ademsappel ligt.

Trage schildklier.

Blijkbaar hebben enorm veel mensen last van hypothyreoïdie, ook wel onderactiviteit van de schildklier genoemd. Het zou namelijk zo zijn dat één op de acht vrouwen deze aandoening ontwikkeld in haar leven en ongeveer 60% van de vrouwen heeft geen idee dat ze hier last van hebben.

Schildklier hormonen (medicijnen) vliegen als warme broodjes over de toonbank. Voor mij interessant om te kijken of de schildklier, net als bijvoorbeeld de suikerspiegel ook in direct contact staat met wat wij eten, en of Paleo hier iets in kan betekenen.

Symptomen komen vaak weer terug.

De symptomen van een trage schildklier zijn o.a.

 • depressie
 • dementie
 • gewichtstoename
 • droge huid
 • haaruitval
 • slechte menstruatie
 • stramme en pijnlijke spieren
 • en nog meer niet zulke leuke symptomen

Elke cel in ons lichaam heeft receptoren [note]http://nl.wikipedia.org/wiki/Receptor_(biochemie)[/note] voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de basisfuncties en systemen binnen ons lichaam.

Schildklierhormonen hebben een directe connectie met je hersenen, met je cardiovasculair systeem, je rode bloedcellen, je leverfunctie, je glucose systeem, je cholesterol systeem, je lichaamstemperatuur regeling en al dat soort belangrijke functies.

Je schildklier is een belangrijk onderdeel van je lichaam, en als deze slecht functioneert dan gaat je totale lichaam minder presteren.

Dit lossen dokters op door het geven van schildklierhormonen (Levothyroxine) en mensen die geen medicijnen willen nemen, supplementeren met extra jodium.

Helaas zijn beide oplossingen niet effectief. Een tijdelijke verlichting is mogelijk, maar de symptomen komen vaak weer terug.

Hypothyreoïdie ontstaat door auto-immuunziekte.

Onderzoek [note]http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950351X88800557[/note] wijst uit dat 90% van de mensen met een trage schildklier antilichamen produceert tegen schildklier weefsel. Dit zorgt ervoor dat je eigen immuunsysteem je schildklier aanvalt en probeert kapot te maken, wat ervoor zorgt dat je schildklierhormoon levels gaan dalen.

Deze auto-immuun vorm van een trage schildklier staat bekend onder de ziekte van Hashimoto [note]http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Hashimoto[/note].

Veel patiënten weten niet dat een trage schildklier ontstaat door auto-immuunziekte.

Veel dokters weten dat een trage schildklier ontstaat door auto-immuunziekte. Maar veel patiënten niet. De reden waarom dokters dit niet vertellen is simpel. Het veranderd niks aan de manier waarop ze de patiënten gaan behandelen. Er is namelijk geen medicijn tegen het verminderen van auto-immuunziektes.

De standaard methode van behandelen is als volgt: Er wordt gewacht tot het moment dat het immuunsysteem genoeg schildklierweefsel kapot heeft gemaakt zodat deze minder goed gaat werken, en vervolgens worden er schildklierhormonen toegediend. Als de patiënt nog andere bijwerkingen krijgt zoals depressies of insuline resistentie, dan krijgt de patiënt daar ook nog medicatie voor.

Helaas is dit zoals je ziet slechts het aanpakken van de symptomen, niet de bron van het probleem. En dus zal dit je niet verder helpen in het écht oplossen van het probleem met de schildklier.

Wat mensen met een trage schildklier moeten begrijpen is dat ze geen probleem hebben met hun schildklier, maar juist met hun immuunsysteem die de schildklier aanvalt.

Het immuunsysteem kan ontregelt raken door een hoop dingen, maar één van die dingen is het eten van voeding waar je lichaam niet tegen kan, zoals bijvoorbeeld het eten van enorm veel koolhydraten die er uiteindelijk voor zorgen dat je insuline resistent raakt en diabetes type 2 ontwikkeld. Dit staat in directe relatie met afbraak van de schildklierfunctie. Daarnaast staan een lekkende darm, en bijvoorbeeld stress ook in directe verbinding met je immuunsyteem. Alles ook weer gevoed (of juist niet) door slechte voeding.

Een echte tip tegen een slecht werkende (of geen) schildklier heb ik niet. Daar heb ik gewoon niet genoeg kennis voor. Maar als ik het woord auto-immuun hoor dan denk ik direct aan gluten, lectines en andere stoffen die zorgen voor bijvoorbeeld een lekkende darm. Zorg er dus voor dat je dat in ieder geval 100% niet meer eet. Mij lijkt de paleo manier van leven uitstekend geschikt om de schildklier te ontzien van auto-immuunreacties, maar een ieder die mij het tegendeel kan bewijzen is natuurlijk ook welkom.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

9 gedachten over “Hypothyreoïdie of Trage Schildklier en Paleo”

 1. Hallo Mitch
  Je hebt dit artikel wel heel snel en goed geschreven Mitch.
  Inderdaad nog niet over Congenitale hypothyreoïdie (CHT ),
  maar wel over schildklier problemen.
  Er zijn heel veel mensen die vroeg of laat te maken hebben gekregen met schildklier problemen. Deze mensen hebben meer moeite met het instellen van medicatie dan iemand die zonder schildklier geboren is.
  Ik hoop in ieder geval met paleo de manier gevonden te hebben om me beter te voelen en natuurlijk ook overgewicht kwijt te raken.
  Alleen kom ik nog maar net kijken bij deze levenswijze en ben nog aan het uitzoeken en uitproberen en ben niet 100% paleo proof aan het eten.
  Goede reis nog

  grt Charlie

  Beantwoorden
 2. Hoi Mitch, ik heb sinds een jaar de diagniose ziekte van Hashimoto.
  Ben na de diagnose zeker een kilo of 12 aangekomen en kreeg het er met moeite af.
  Wel low carb gedaan, maar dan eet je toch de verkeerde vetten, zoals kaas en roomkaas.
  Weight Watchers ging even goed, maar voor mijn doen teveel koolhydraten.
  Sinds hemelvaart begonnen met paleo en ben al bijna 2 kilo kwijt en voel me er eigenlijk nu al lekker bij.
  Geen opgeblazen gevoel meer na een maaltijd.
  Heb zelfs vanmiddag al een paleobrood gebakken met amandelmeel en jeetje…dat is lekker!

  Beantwoorden
  • Ik denk dat Paleo wel eens de oplossing zou kunnen zijn voor verdere problemen in de toekomst, en wellicht de problemen die je nu al hebt een stuk zou kunnen verminderen. Keep On Paleo-ing! 😉

   Beantwoorden
 3. Hoi Mitchel,

  Ik heb 2 maanden paleo gedaan en ben niks afgevallen. Schijnbaar is het heel slecht om als schildklier patient geen koolhydraten meer tot je te nemen. Schijnbaar heeft die schildklier dat gewoon nodig.
  Ik wil heel graag deelnemen aan je FoodieChallenge, maar als dat toch niks uithaalt.. dan kan ik me die moeite beter besparen toch?

  Beantwoorden
 4. Voor de omzetting van het prehormoon t4 (levothyroxine, dat ook in Thyrax en andere suppletie zit) naar t3 het werkzame hormoon, heeft het lichaam voldoende koolhydraten nodig. Dat ga je met Paleo en low carb niet redden. Er wordt niet gewacht tot de schildklier kapot is, je bent in de war met de behandeling van schildklierkanker of een te snelle schildklier waarbij een groot gedeelte van de schildklier kapot gaat en men vaak even moet afwachten hoe ver de suppletie moet gaan. Verder heeft een groot deel van de mensen met een te langzame schildklier geen Hashimoto maar een langzame schildklier door onbekende oorzaak. Bij veel mensen wordt niet eens getest op anti-lichamen. In mijn geval is dat wel gedaan, geen antilichamen maar wel de schildklierfunctie zwaar onder peil. Voor het gemak wordt vrijwel iedereen met een te langzame schildklier onder de noemer Hashimoto gebracht, want heel vaak geschiedt de behandeling door de huisarts met alleen de elementaire testen. Tsh/ft4. Samengevat, voor wie een langzame schildklier heeftbis Paleo of low carb geen optie, daardoor keldert het t3 in je bloed en kun je t4 slikken zoveel je wilt, het zal niet helpen. Kelp en veel andere sterk jodium houdende producten zijn ook funest als je eenmaal een te langzame schildklier hebt, dat kan de boel totaal ontregelen.

  Beantwoorden
 5. Wat een onzin dat dokters aan patienten met de ziekte van hashimoto hun patienten niet zouden vertellen dat ze een auto imuunziekte hebben. Natuurlijk vertellen ze dat. Er zijn ook andere oorzaken voor een te trage schildklier. Maak gewoon een website zonder complottheorieën dan bereik je vast ook heel veel goedgelovigen.

  Beantwoorden
 6. Ondanks dat mijn antilichamen op 996 (normaal niet boven de <60 dubieus tussen 60 en 100) teste vertelde mijn arts mij niet dat ik de ziekte van Hashimoto heb.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.