Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

9 comments

Is Paleo een Oplossing Voor Diabetes Type 1?

Op deze website heb ik het vaak over insuline, teveel suiker en diabetes type 2.

Waarom? Omdat diabetes type 2 de diabetes is die je kunt voorkomen, die je puur en alleen krijgt door een verkeerde levensstijl en die je kunt herstellen door een paar switches in je voedingspatroon. Desondanks is het de snelst groeiende ziekte in Nederland met bijna 1.000.000 patiënten.

Maar hoe zit het met type 1 diabetes?

Want daar horen we niet zoveel over…
Dit heeft een aantal redenen. Om te beginnen komt het niet zoveel voor als diabetes type 2 en wordt er dus niet veel over geschreven / gevraagd. Ten tweede is diabetes type 1 een auto immuunziekte net zoals bijvoorbeeld vaak bij een trage schildklier het geval is. Bij diabetes type 1 wordt de insuline die geproduceerd wordt door de alvleesklier direct aangevallen door een auto immuunaanval. Auto immuunziektes zijn moeilijk om onder controle te krijgen en zorgen voor verwarring. Je lichaam is namelijk tegen iets aan het vechten wat eigenlijk normaal is, en zelfs noodzakelijk is om te overleven.

Diabetes type 1 is een serieus iets (alle ziektes trouwens hoor) en zal met Paleo niet genezen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om de ziekte beter onder controle te krijgen en wellicht een aantal klachten sterk verminderen (met de goedkeuring van je dokter natuurlijk).

Het eten van een hoop koolhydraten is nooit de beste oplossing, voor niemand.

De standaard aanpak van diabetes type 1 is wellicht niet de beste. Eet gewoon alle koolhydraten die je wil, en vervolgens spuit je gewoon een paar keer per dag de hoeveelheid insuline in die je nodig hebt om de glucose te transporteren. Het werkt wel, maar het is toch niet de beste oplossing. Net zoals het eten van een hoop koolhydraten nooit de beste oplossing is, voor niemand niet.

Een laag in koolhydraten voedingspatroon helpt zeker met het minder zetten van insulinespuiten of een lagere dosering. Hier zijn verschillende [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21378215[/note] studies [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22650646[/note] naar gedaan [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16454166[/note].

Nogmaals, het eten van minder koolhydraten / Paleo zal diabetes type 1 nooit genezen, maar het kan wel de kwaliteit van je leven verbeteren omdat je minder naalden hoeft te prikken, je minder dik zult worden en de algehele risicofactoren naar beneden zullen gaan.

Wat kun je doen als je al diabetes type 1 hebt?

Er is een geval bekend van een 6 jarig Deens jongetje dat geheel is genezen [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22729336[/note] van DT1 door een glutenvrij dieet te volgen. Maar ik neem aan dat de meeste van mijn lezers met DT1 wat ouder zijn, en er niet op tijd bij zijn. Wat je dan kunt doen is:

  • Blijf uit de buurt van gluten. Vele studies hebben aangetoond dat gluten de DT1 alleen maar erger maken vooral voor mensen met coeliakie [note]http://care.diabetesjournals.org/content/29/11/2452.abstract[/note].
  • Neem Vitamine D of genoeg zon. Soms wat moeilijk in Nederland 😉 Dus daarom belangrijk om je Vitamine D op pijl te houden met supplementen.
  • Slaap voldoende. Slaap is belangrijk, en essentieel. Vooral bij mensen met DT1 aangezien een gebroken nacht met slaap [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20357381[/note] de gevoeligheid voor insuline kan verstoren.
  • Sport op een slimme manier. Til met gewichten in de sportschool, loop veel en trek af en toe een sprintje. Een 10 seconden sprint [note]http://care.diabetesjournals.org/content/29/3/601.abstract[/note] zou zelfs een effectieve manier zijn om je bloedglucose niveau naar een hoger niveau te trekken mocht je een hypoglycemie aanval krijgen.
  • Hou je koolhydraten laag. Om eerder genoemde redenen.
   dm_03242016_1761-1

Diabetes type 1 en kinderen.

Mocht je nou bang zijn dat je kinderen diabetes type 1 ontwikkelen dan hier nog een aantal tips.

   • Vitamine D: Ga dichter bij de evenaar wonen 😉 (of supplementeer met Vit D). Des te verder je van de evenaar af woont des te minder UV straling je binnen krijgt, en des te groter de kans op DT1 [note]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1241438/[/note].
   • Borstvoeding: Er is een sterke link [note]http://www.diabetesandenvironment.org/home/other/diet/breastfeeding[/note] tussen bescherming van diabetes type 1 en borstvoeding krijgen als baby.
   • Gluten: Geef je kinderen geen gluten. Ongeveer 7% van de diabetes type 1 patiënten heeft ook coeliakie. Baby’s die al vroeg worden blootgesteld aan gluten beginnen sneller met het aanmaken van anti-lichamen die DT1 kunnen veroorzaken.

Over het algemeen zie ik geen enkele reden waarom diabetes type 1 patiënten geen Paleo zouden kunnen proberen. Vraag je dokter wat hij denkt over een levensstijl zonder al teveel koolhydraten en besluit vervolgens voor jezelf wat je ermee doet.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

9 gedachten over “Is Paleo een Oplossing Voor Diabetes Type 1?”

 1. Komt als geroepen dit stukje. Ik heb afgelopen vrijdag gehoord dat ik waarschijnlijk een late Type 1 heb en ga komende week door de molen van het lab.

  Nou nog de dokter overtuigen dat ik dus wel roomboter en kokosolie ga eten en niet alle dieetboters die zo bewerkt zijn….
  En de andere zaken die zo tegendraads zijn met de adviezen van het voedingscentrum etc. Ik ben nu ongeveer 3 weken met Paleo bezig en voel me beter, geen opgeblazen buik meer en ik ga nu bijna dagelijks naar het toilet (was 2x per week!). Bedankt.

  Beantwoorden
  • Super ervaringen met Paleo dus al. 😉

   Het blijft moeilijk om in te schatten wanneer je naar de dokter moet luisteren en wanneer niet. Helemaal met kennis die je hebt waar de dokter wellicht niks vanaf weet. Het zou eigenlijk niet de bedoeling moeten zijn dat jij hem moet overtuigen. 😉

   Beantwoorden
   • ik ben 27 en heb al 26 jaar db1. door deze leefstijl al voot een deel te volgen,zijn mijn bloedsuikerwaardes veel stabieler geworden. dit is nog geen een arts in al die jaren gelukt…….

    Beantwoorden
    • Super om te horen Tessa!

     Laat al die succesverhalen maar komen!

     Beantwoorden
     • Hi, hier een type1 reeds 35jaar sinds een week begonnen met paleo naar aanleiding van mijn man die nu 10 weken bezig is en goede ervaringen heeft. Nu mijn verhaal : over het algemeen te hoge bloedsuikers maar gelukkig geen complicaties deze zijn na een week paleo drastisch gedaald wat ik toch wel als vervelend ervaar maar weet ook dat mijn lichaam zich op 2 manieren aan het aanpassen is. Ik ben wel zoekende wat ik moet nemen bij een hypo normaal gingen de boterhammen met chocopasta en pindakaas er heel gemakkelijk in nu doe ik thee met honing wat ook goed werkt . Qua gewicht merk ik nog niet veel maar hoop wel dat dat gaat veranderen want 10kg die erbij kwam na het stoppen met roken 2 jaar geleden( met daarbij hogere bloedsuikers) wil ik nu kwijt! Ben wel benieuwd hoe andere dit ervaren en wat zij zoal eten tijdens een hypo of gewoon gedurende de dag.

 2. Ik neem voor een hypo nog steeds pure siroop. is misschien niet paleo maar wel noodzakelijk om snel de hypo kwijt te raken. Veel meer andere Paleo gezonde voeding is er niet om een hypo kwijt te raken want want je nodig hebt zijn snelle koolhydraten en dat is nou net wat paleo niet is.

  Beantwoorden
 3. Ik heb ook type 1. Het grote voordeel van paleo en koolhydraten beperken is dat ik veel stabieler ben. Geen hypo meer gehad. Ik eet nu ongeveer twee maanden paleo en op veel fronten voel ik me beter. Ik spuit veel minder insuline. Ik was wel wat telleurgesteld vanmorgen over mijn driemaandelijkse HB waarde. 6,8. Op zich prima, maar ik had voorheen ook altijd zoiets. Dus niet echt een vertering waar ik wel op had gehoopt. Goedkeuring van de arts heb ik niet, die blijven met twee bruine boterhammen aankomen. Een dieet wat me 15 kilo extra heeft opgeleverd de afgelopen jaren. Ik vond het tijd om naar mezelf te gaan luisteren.

  Beantwoorden
 4. Wat ik jammer vind is dat bovenstaand schrijven impliceert dat je bij kinderen met een glutenvrij dieet diabetes type 1 kan genezen, wat helaas niet waar is; Diabetes type 1 is helaas nog steeds een niet te genezen stofwisselingsziekte.
  Was het maar zo ‘makkelijk;’ gluten schrappen en genezen…

  Misschien wel handig om te weten is dat de aanleg met Diabetes type 1 héél vaak gepaard gaat met (aanleg voor) coeliakie; die aangehaalde 7% is waarschijnlijk wel hoger.
  Een kind kan voor beide aanleg hebben, of een kind het krijgt hangt af van de omgevingsfactoren, die top heden nog niet helder zijn.

  Klok-klepel verhaal dus wat ik hier lees; en dat vind ik jámmer, temeer omdat mij (ook als moeder van een Diabetes type 1 kind) de rest van deze site wel aanspreekt.

  Beantwoorden
 5. Een sprintje trekken om een hypo op te lossen? Ik denk dat u een hyperglycemie bedoeld en dan sporten om het bldsk omlaag te krijgen. Ik loop iig niet zo snel als ik een hypo heb, sterker nog ik lig voor pampus.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.