Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

8 comments

Moet Ik Echt Zoveel Vlees Eten Tijdens Paleo

Moet ik echt zoveel vlees eten tijdens Paleo?

Deze vraag heb ik meerdere keren voorbij zien komen afgelopen week dus vandaag wil ik hier graag op reageren. Als eerste wil ik je erop wijzen dat je bij de Paleo Revolutie echt niet zo enorm veel eiwitten (vlees) binnen krijgt. Vergeleken met sommige diëten kun je Paleo niet eens een eiwitdieet noemen. Ik raad ongeveer 2 gram per kilo ideale lichaamsgewicht per dag aan.

Mocht je dus 70 kg willen wegen, dan raad ik ongeveer 140 gram eiwitten per dag aan. Het is trouwens belangrijk om je ideale lichaamsgewicht te nemen omdat je met overeten uiteindelijk nog steeds te zwaar blijft.

Voor een normaal persoon is dit prima en niet eens heel veel. Mocht je aan powerlifting / bodybuilding doen etc. dan kan het wat weinig zijn.

Eiwitten.

Maargoed, eiwitten kun je uit meerdere bronnen halen, en er zijn mensen die in het bijzonder iets tegen vlees hebben en van mening zijn dat we vroeger echt niet zoveel vlees aten.

Deels is dit waar, sommige groepen die dicht tegen de evenaar aan woonden aten meer planten en minder eiwitten. En groepen die in onze gebieden woonden, meer noordelijk dus, aten meer dierlijk voedsel en minder planten. Dit is alleen maar logisch omdat in Afrika er het hele jaar door genoeg plantenvoedsel groeit, en hier in Noord-Europa alleen maar in bepaalde seizoenen.

Echter juist de vleesconsumptie heeft ervoor gezorgd dat wij naar deze nieuwe gebieden konden trekken zonder in de problemen te komen als er in de winter bijna geen groente of fruit te vinden was.

En de hoeveelheid vlees?

Studies en analyses [note]http://ajcn.nutrition.org/content/71/3/682.full[/note] wijzen uit dat onze voorouders ongeveer 50% van hun voedingsstoffen uit dierlijke producten haalden (eiwitten en vetten van vlees en vis). Deze onderzoeken kun je ook zien in de documentaire – The Perfect Human Diet waar ik eerder wel eens over heb geschreven.

De voeding die onze voorouders aten was echter zeer gevarieerd, en het zal echt niet geweest zijn dat onze vrienden alleen heel de dag steaks zaten te eten. Vandaar dat ik dat zelf ook niet doe. Om de dag wissel ik af van vis en vlees. In Nederland eet ik wat meer vlees (bij de plaatselijke boerderij vandaan), en in Gran Canaria wat meer vis (ik woon/werk vanuit beide landen) simpelweg omdat de vis in Gran Canaria vers gevangen is en van super kwaliteit.

Op die manier beperk ik mijn vlees consumptie tot zo’n 3 á 4 keer per week. Waarbij ik dan ook nog afwissel van lamsvlees, rund, kip en varken. Daarnaast eet ik echt enorm veel groenten en ook matig wat fruit. Dit is de basis van mijn dieet.

Ik blijf genieten van mijn vlees maaltijden, en ik hoop dat jullie dit ook doen. 😉

Het hele Paleo en vegetarisme ding is iets wat dagelijks in mijn mailbox verschijnt, dus morgen wil ik nog een artikel schrijven waarom ik denk dat we gewoon vlees moeten blijven eten, en waarom wij als mensen ook gemaakt zijn om vlees te eten.

Desondanks vind ik het wel super dat we hier met z’n allen gewoon normaal over kunnen praten en dat er geen haat en nijd is tussen de twee “stromingen” van eten. Ik heb helemaal niks tegen vegetariërs namelijk en denk dat ze in ieder geval al een stuk gezonder bezig zijn met voeding als de gemiddelde Nederlander.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

8 gedachten over “Moet Ik Echt Zoveel Vlees Eten Tijdens Paleo”

  1. Ik heb ergens op t internet dit stuk gelezen over varkensvlees heb t al een tijdje op de pc staan dus helaas geen bronvermelding
    wat is jou mening hierover?

    Varkensvlees blijkt voor de mens extreem toxisch om allerlei redenen:

    Het blijkt dat het vetgehalte in varkensvlees zeer hoog is, met name binnen de cellen. Vet bevat tweemaal zoveel calorieën als koolhydraten en eiwitten en wordt onmiddellijk opgeslagen en slechts met grote moeite weer afgebroken.
    Het cholesterolgehalte van varkensvlees blijkt hoog. Vet hangt altijd samen met cholesterol. Het menselijk lichaam heeft cholesterol nodig voor de aanmaak van celmembranen en voor vettransport. Te veel cholesterol veroorzaakt afzetting op de bloedvatwanden en bevordert toenemende vernauwing van de slagaders.
    Ook bevat varkensvlees eiwitten, die vanwege hun structuur snel rotten in uw darmen. Door de hierbij vrijkomende rottingsproducten komen er veel toxines vrij en vormen deze producten een grote belasting voor uw darmen, bloed, lymfe, lever, matrix en nieren. De eiwitstructuur van het vlees van de varkens lijkt op die van mensen. Hierdoor wordt het door het immuunsysteem niet als lichaamsvreemde stof beschouwd en kan het gemakkelijk in het bloed en de lymfe belanden, inclusief alle toxines en eiwit rotting producten. Dit gebeurt veel sneller dan bij alle andere dierlijke en plantaardige eiwitten.
    Het bindweefsel heeft last van zwavelhoudende mycopolysacchariden in het varkensvlees, die zeer slijmig zijn. Dit heeft tot gevolg dat de varkensvleeseters eigenaardige Rubensiaanse opzwelling van het bindweefsel vertonen. Er vindt een opstapeling plaats van slijmsubstanties in pezen, gewrichten, kraakbeen etc., wat o.a. kan leiden tot reuma, arthritis en dicusproblemen. Het bindweefsel zuigt zich als een spons vol met water en zwelt. Aangezien deze zwavelhoudende verbindingen gekoppeld zijn aan bepaalde organen, is het zelfs aan mensen te zien welk varkensvlees ze het liefst eten: hals-, rug-, buikspek of ham. De bindweefselstructuren van de mens worden zwakker door het varkensvlees en er ontstaan eerder klachten van het bewegingsapparaat.
    Varkensvlees bevat veel groeihormonen. Dit veroorzaakt niet alleen bij jongeren een versterkte groei, maar bevordert ook ontstekingen. Aangezien deze groeihormonen alle groeiprocessen bevorderen, bewerkstelligen ze ook de groei van kankercellen.
    Het histamine en imadozolgehalte van varkensvlees is hoog. Hierdoor worden allergieën, netelroos en neurodermitis, abcessen, steenpuisten, negenogen en alle mogelijke ontstekingen bevorderd. Een hoog histaminegehalte maakt ook minder stressbestendig, activeert maagzweren, hartritmestoornissen en hartinfarcten.
    Varkensvlees bevat vreemdsoortige tumorbevorderende stoffen, die als oncogenen, endobionten, siphonospora en polymorfa beschreven worden.
    Varkensvlees bevat virussen, met name griepachtige virussen. Deze virussen vestigen zich meestal in onze longen en grijpen hun kans tijdens een verzwakte periode van ons immuunsysteem. Dit kan ook leiden tot chronische verkoudheden.
    Varkens hebben een slechter ontgiftingsysteem, waardoor ze hun afvalstoffen sneller in vetweefsel opslaan. Bij consumeren van vlees (met vet) moet ons ontgiftingsmechanisme hiermee aan de slag. Levert aldus een grotere belasting op voor ons lichaam.

    Beantwoorden
  2. Hallo Mitch …Toch in het geval paleo ook weer lastig dat er verschillende inzichten zijn. Volgens uileg op het paleo principe (uitgaande van gewenst gewicht) zou ik circa 248 gram vlees en 370 gram vis per dag moeten eten terwijl met de 2 gram per kilo ideaal gewicht die jij aan beveelt ik op 180 gram zou zitten …. nogal een verschil zeg … kun je misschien jouw zienswijze geven op wat hier staat …

    http://www.hetpaleoprincipe.nl/news/136/58/Hoeveel-moet-je-waarvan-eten.html

    Bedankt!

    Beantwoorden
    • Dat vind ik wel heel veel…. Ruim 600 gram vis/vlees per dag?
      Ik denk dat je ergens iets mis hebt gelezen.

      Anyway, die 2 gram is een gemiddelde. Kijk, mensen die oorspronkelijk hun roots meer dichter naar de evenaar toe hebben, hebben minder vlees nodig als wij pure Noordelingen / Nederlanders.

      Maar over het algemeen sta ik achter de 2 gram per kilo ideaal lichaamsgewicht. Het lichaam heeft minder eiwit nodig dan wij in eerste instantie denken. Later hierover meer.

      Beantwoorden
      • Een zoektochtje in Google levert me op dat 100 gram vlees tussen de 20 en 30 gram eiwit bevat. De stelling vlees = eiwit klopt dus niet.

        Mitch, welke van de twee bedoel je in dit artikel?

        Als het echt om 2 gram eiwit per kg gaat, kom ik met een ideaal gewicht van 60 kg op:
        2 gram eiwit x 60 = 120 gram eiwit.
        Dat pakweg x 3 = 360 gram vis/vlees

        Ik ben al een tijdje zoekende naar wat voor mij persoonlijk de beste verhoudingen zijn en ik zit aardig in de buurt van die 360 gram, dus ik vind het zo gek nog niet.

        Beantwoorden
        • 360 gram vlees komt al meer in de buurt dan 600 gram vlees 😉

          En je kunt je eiwitten ook ergens anders vandaan halen, ook in andere voedingsmiddelen zitten eiwitten.

          Eieren, spinazie, andere bladgroenten etc. etc..

          Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.