Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

5 comments

Menopauze / Overgang en Paleo

Wat gebeurd er als je in één weekend 1000 Paleo boeken verkoopt? Juist, je krijgt enorm veel vragen ;-).

Zo heb ik de afgelopen week elke dag tientallen vragen beantwoord van enthousiaste mensen die Paleo een kans willen geven. Direct kreeg ik ook erg veel inspiratie voor nieuwe artikelen, waarvan dit artikel over de overgang / menopauze en Paleo de eerste is in een reeks met veelgestelde vragen van afgelopen week.

Hoewel ik over dit onderwerp natuurlijk niet uit eigen ervaring kan schrijven, kan ik natuurlijk wel onderzoek en research doen op internet en de beste informatie bundelen in een artikel. Dat is wat je hier leest.

Opvliegers

Ik weet nog goed dat mijn moeder last had van opvliegers ;-). Ineens begon ze te zweten en moest ze echt even rustig gaan zitten. Opvliegers ontstaan als de bloedvaten in je hoofd en nek ineens beginnen uit te zetten. Dit kan zowel overdag als ’s nachts gebeuren. Naast het zweten kun je ook duizelig worden en een verhoogde hartslag ervaren.

In de jaren voor je menopauze daalt je oestrogeen niveau behoorlijk en deze hormonale veranderingen hebben als gevolgd dat je vatbaar bent voor opvliegers.

Opvliegers zijn niet alleen kommer en kwel. Vrouwen die last van opvliegers hebben lijken minder vatbaar te zijn voor borstkanker [note]http://cebp.aacrjournals.org/content/20/2/379[/note], een beroerte of hartproblemen [note]http://blog.womenshealth.northwestern.edu/2011/03/hot-flashes-may-be-a-good-sign-for-heart-health/[/note]. Denk daar maar aan als je de volgende keer een warm momentje hebt. 😉

Dingen als roken, ongezond leven met overgewicht en niks aan sport doen zorgen ervoor dat opvliegers heftiger zijn / worden en vaker voorkomen.

Pittig eten, veel koffie, alcohol en suikers zijn ook niet aan te raden.

Wat zou kunnen helpen (naast evenwichtig en gezond Paleo eten) is het supplementeren van Maca superfoods, het verhogen van je Vitamine E inname, en vitamine C (om de absorptie van Vitamine E te bevorderen).

Wanneer je ‘s nachts last van opvliegers hebt kan dit funest zijn voor je nachtrust. En zonder goede slaap is het moeilijk om goede resultaten te behalen. Je goede nachtrust krijg je terug door goed te eten, niet te roken, actief te zijn etc. Het is een cirkel die steeds rondgaat. Daarnaast moet je echt blijven bewegen. Sport, lopen, hiken, HIT, etc. Geen langdurige cardio.

Mocht je (ernstige) problemen blijven houden kijk dan eerlijk naar wat je eet en hoeveel je beweegt. Wellicht bak en eet je wel elke dag “Paleo brood” of andere paleo toetjes, of drink je melk omdat je vind dat dat in je 80/20 past. Maar al die dingen zorgen er uiteindelijk wel voor dat het grootste gedeelte van je dagelijks eten toch maar half gezond is. Blijf bij de basis. Veel groente, vlees, zaden, wat noten, een stukje fruit. Dat soort dingen.

Zijn er lezers die nu in de overgang zitten, en hoe is jullie ervaring met Paleo? Laat een reactie achter! En mochten er specifieke vragen zijn over dit onderwerp dan kun je dit natuurlijk ook altijd vragen door middel van een reactie achter te laten.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

5 gedachten over “Menopauze / Overgang en Paleo”

 1. Wat versta je onder paleobrood? Ik geloof niet dat ‘klachten’ die samenhangen met de overgang minder worden door het ‘niet’ eten van Paleobrood. Paleobrood bestaat volgens mij uit diverse noten, eieren, amandelmeel e.d. Allemaal heel Paleo. Wat ik niet aanbeveel zijn al de zoetigheden die je nu overal op internet ziet verschijnen. Koekjes nagerechten enz. Je wakkert de hang naar zoetigheid heel erg aan. Daar willen we toch vanaf? Want wees eerlijk teveel aan natuurlijk zoet zet ook om in vet. Maar of dit nu te maken heeft met de overgang, ik vraag het me af.
  Reacties zijn welkom..

  Beantwoorden
  • Wat ik meer bedoel is dat ik om me heen zie dat heel veel mensen wel Paleo willen doen, maar zich direct druk maken om wat ze allemaal niet mogen. Vervolgens gaan ze daar alternatieven voor zoeken. Zelfgemaakte koekjes, taartjes, zelf brood maken (bananenbrood bijvoorbeeld), allemaal Paleo proof.

   En natuurlijk denk ik dat dit beter is als de manier waarop deze mensen voorheen aten (veel graan, zuivel, suiker, bewerkte voeding etc.) maar als je echt wilt afvallen dan moet je gewoon groente eten, en vlees. En wel echt goed de basis in de gaten blijven houden.

   Of dit nu in de overgang is of niet 😉

   Beantwoorden
 2. Als opvliegers geen probleem zijn maar stijve spieren en pijnlijke gewrichten wel, kan je dan ook baad hebben bij een Paleo levensstijl?

  Ik ben net 2 weken bezig, heb wel iets resultaat… Nog tips?

  Beantwoorden
 3. Ik ben 55 jaar (zit in de overgang) en eet nu al bijna 3 weken Paleo. Ik merk inderdaad dat ik minder vaak honger heb en dus langer niet hoef te eten na een paleomaaltijd. Ook heb ik minder last van suikerspiegelschommelingen, wat ik heerlijk vind.
  Maar ik boek helaas nog helemaal geen resultaat op de weegschaal. Sterker nog, ik lijk wat te zijn aangekomen! Eerlijk toegeven: ik drink nog wel capuccino’s (met melk dus, 2 à 3 per dag) en ook af en toe een glas wijn (1 à 2 per week). Ik beweeg dagelijks (fietsen) en maak wekelijks een lange fietstocht (45km).
  Hoe kan het dat ik niet afval? Moet ik gewoon langer volhouden? Of moet ik mijn lichaam leren om vet te verbranden (#hoe doe je dat :))?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.