Verbranden van Koolhydraten > Verbranden van Vet

De reden waarom veel mensen profijt hebben bij het volgen van het paleo dieet is omdat het je lichaam herprogrammeert naar het gebruiken van vet als brandstof. Door de jaren heen zijn we namelijk geen vetverbranders, maar koolhydraatverbranders geworden.

Hier een korte uitleg:

De brandstof die jouw lichaam het liefst gebruikt is vet. Het is een stabiele brandstof in tegenstelling tot koolhydraten (suikers) die veel schommelingen met zich meebrengen binnen de suikerspiegel. Echter door de grote hoeveelheden koolhydraten die wij dagelijks innemen, begint ons lichaam meer en meer koolhydraten te gebruiken als brandstof.

Je lichaam slaat echter alle koolhydraten die het niet gebruikt op als vet, dit is een mechanisme die we hebben overgehouden uit de oertijd (mocht je een paar dagen / weken geen voedsel kunnen vinden).

We hoeven echter nooit uit die vetreserves te putten omdat we gelukkig (of niet) altijd voeding binnen handbereik hebben. En zo komt het dat er steeds maar weer extra vet aan het lichaam geplakt wordt en we met z’n allen (60% van de Nederlanders is te dik) een behoorlijk probleem creëren.

Het paleo dieet veranderd dit door simpelweg minder simpele koolhydraten voor te schrijven (dit zijn de koolhydraten uit snoep, fastfood, graan, brood, etc. etc.)

Wanneer je koolhydraten schrapt gaat je lichaam deze koolhydraten niet meer gebruiken als brandstof, maar pakt in plaats daarvan je vetreserves. En dat is de bedoeling.

Door te stoppen met een constante inname van goedkope koolhydraatbronnen die door jouw lichaam worden omgezet in glucose (= een simpele vorm van suiker) zal je je bloedsuikerspiegel ontzien en zal je insuline weer normaal worden. Met normaal werkende insuline zal er een proces in je lichaam worden opgestart met de naam lipolysis. Dit proces zorgt ervoor dat je lichaam triglicerides (vetreserves) gebruikt als brandstof.

In wat makkelijkere taal zegt dit stuk hierboven eigenlijk gewoon dat als je geen goedkope koolhydraten meer eet, dat je lichaam een vetverband monster wordt. Allemaal dankzij paleo!