Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Gastblogger

23 comments

Mag Ik Eten Voor het Slapen Gaan?

Terwijl ik deze blog schreef, kwam er een nieuwe reactie binnen op mijn vorige artikel ‘Ploegendienst en Paleo, hoe combineer ik dat?’

Het grappige was dat daar precies in stond wat ik op dat moment schreef: Eten voor bedtijd. Veel mensen denken dat dit niet goed zou zijn. Maar is dat wel zo?

“Naar bed gaan met een volle maag vertraagt je metabolisme. In plaats dat je lichaam het voedsel verbrandt, slaat het dit op in vet.”

Het is een veel gehoord standpunt. Dat standpunt is echter maar gedeeltelijk waar. Hoewel het klopt dat je metabolisme langzamer wordt tijdens je slaap, stopt het niet en kan er nog steeds eten verteerd worden. Wat echter wel bepalend is in het al dan niet opslaan van vet is je hele eetpatroon, je training en je dagelijkse activiteiten.

Waarom je wel zou eten voor bedtijd

Of je nu vet wilt verliezen of spieren wilt opbouwen, beide zijn een goede reden om wél te eten voor bedtijd. Tijdens je slaap herstelt je lichaam en wordt spiermassa gebouwd. Wanneer je dan 8 uur lang geen voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit proces minder effectief werken. Meer spiermassa (of het behoudt ervan) zorgt ervoor dat je metabolisme hoog blijft. Naarmate je ouder wordt, neemt je spiermassa af, wat een reden is waarom mensen zwaarder worden als ze ouder worden. Hun metabolisme vertraagt.

Welk voedsel kun je beter vermijden voor het slapen gaan?

 • Verzadigde vetten en snelle, suikerrijke koolhydraten
 • Fruit
  Hoewel de meningen hier over verdeeld zijn, raad ik af fruit te eten voor het slapen gaan. De fruitsuikers geven een behoorlijke piek in je insuline. Dit kun je beter vermijden voor bedtijd.
 • Varkensvlees, tomaten, aubergines, alcohol en chocolade
  Al deze producten bevatten het amino zuur Tyramine. Het lichaam zet dit om in noadrealine dat hersenactiviteit stimuleert. Iets waar je niet op zit te wachten als je wilt slapen…

Wat zijn goede Paleo-opties om te eten voor het slapen gaan?

Voor hen die wel zuivel eten is kwark een goede optie voor het slapen gaan. Door de caseïne-eiwitten is er een langzame afgifte. Zo krijgt je lijf een groot deel van de nacht toch energie binnen, zonder dat je insuline te veel piekt.

Andere goede alternatieven om te eten voor het slapen gaan zijn:

 • Zalm
 • Noten met vezelrijke groente (kies geen bleekselderij, want grote kans dat je er dan weer uit mag ’s nachts ;)).
 • Kefir
  Het lijkt een beetje op karnemelk, maar is niet echt melk. Het bestaat uit melkzuurbacteriën en gisten en kan door veel mensen met een lactose-intolerantie gedronken worden. Kies de variant zonder smaakje en combineer het met een paar amandelen. Meer over deze superfood in een volgende blog.
 • Wit vlees
  Rijk aan langzaam verterende proteïne. Wit vlees zoals kip en kalkoen geven hierdoor een lage insulinepiek (dus ook dal).

Energieverbruik versus inname

Ook al zijn bovenstaande producten goede opties voor het slapen gaan, wees je bewust van je portie. Wat heb je over de dag gegeten en wat heb je gedaan? Goede voeding of niet, uiteindelijk hangen je resultaten af van de juiste balans in wat je verbruikt en wat je nodig hebt. Wanneer je meer eet dan je verbruikt, wordt het hoe dan ook omgezet in vet. Uiteindelijk maakt het dan niet uit of je het om 14.00 uur ’s middags of 10.00 uur ’s avonds eet.

Bepaal hoe veel voeding je nodig hebt over de dag, verdeel dit over je maaltijden naar gelang je doelen en je kunt met een gerust hart ’s avonds nog wat eten. Kies voor een kleine portie van de juiste voeding. Eet net genoeg om geen honger te hebben gedurende de nacht en om je lijf te blijven voeden.

Wat eet jij voor het slapen gaan en zijn jouw ervaringen? Laat het me weten.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

WRITTEN BY

Gastblogger

Sinds we per 1 December 2016 over zijn gegaan naar onze nieuwe website hebben we de artikelen die geschreven zijn door een divers aantal mensen gegroepeerd onder het account "gastblogger". Wil je ook schrijven voor Paleo.nl maar wel een eigen profiel opbouwen dan is dit mogelijk. Laat een bericht achter via ons contactformulier.

23 gedachten over “Mag Ik Eten Voor het Slapen Gaan?”

 1. Hoi Maaike,

  hoe zit t dan met het eten van fruit rond 20.00 uur? Meestal een grapefruit of een peer heel af en toe een appel.

  Groeten Pien

  Beantwoorden
  • Hi Pien,

   Zoals ik in mijn artikel schrijf, raad ik fruit voor het slapen gaan (en eigenlijk in de avond) meestal af. In sommige gevallen adviseer ik sporters dit wel te eten na een zware avondtraining. Ik weet niet of dit bij jou het geval is?

   Fruit geeft een piek in je bloedsuikerspiegel, maar belangrijker voor de avond is dat je lichaam er niet zo lang op kan teren als een goede eiwitrijke optie. Dat laatste draagt meer bij in spierbehoud en -bouw. Echter, een en ander hangt natuurlijk samen met je doelstellingen. Als fruit jou weerhoudt een minder gezonde snack te grijpen in de avond, is dat hoe dan ook beter. Van het fruit dat je kunt kiezen is grapefruit dan een van de betere opties en je eet hem nog relatief vroeg in de avond. Het is laag in Glychemische Index (effect KH op bloedsuiker) en Glychemische Load (koolhydraten). Eet hem als geheel, dus niet geperst, en profiteer van de vezels waar deze vrucht rijk aan is.

   Groet,
   Maaike

   Beantwoorden
 2. Ik luister heel erg naar mijn lijf/honger/trek en voelde me altijd schuldig dat ik zo trek heb in nootjes ’s avonds en een bakje volle yoghurt gaat er ook heerlijk in, kleine hapjes, lekker romig. Dus ik ben blij het bovenstaande artikel te lezen. Doe het dus al heel lang zo, en het heeft geen nadelen gehad. Ik ben wel heel krachtig in wat ik kan tillen en sjouwen…zou het…??? ’s Ochtends heb ik geen trek in ontbijt, wel heel veel drinken. Dus kennelijk heb ik geen dringende behoefte aan aanvulling.

  Beantwoorden
 3. Volgens de natuurvoedingswinkel in mijn dorp is kefir niet lactose vrij?

  Beantwoorden
 4. Hi Gonny,

  Je schrijft dat je in de ochtend geen trek hebt in ontbijt. Ik kan uit je post niet helemaal opmaken of je wel of niet ontbijt alleen. Mogelijk is je totale calorie-inname ietsjes hoger dan je verbruik. Zoals ik schrijf, gaat het uiteindelijk om de juiste balans 🙂 Ook al heeft het voor je tot nu toe geen nadelen gehad, je ontbijt prioriteit geven op je avond’snack’ heeft een aantal belangrijke voordelen op langere termijn. Wat je eens kan proberen is je portie in de avond iets verkleinen of nog eens kijken naar de maaltijden die je overdag eet. Wil je ’s avonds toch nog wat nootjes of die kwark, laat dan wat vet en eiwitten weg uit je maaltijden eerder op de dag. Mogelijk komt dat beetje trek naar het ontbijt dan wel.

  Beantwoorden
 5. Hoi Marlie,

  De natuurvoedingswinkel heeft gelijk. Kefir is een complexe probiotica, daarom ook mijn opmerking over een aparte blog 🙂 Zoals ik aangeef kan het een alternatief zijn voor mensen met een lactose-intolerantie. Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan, waaronder door Farnworth (2006) en Hetzler en Clancy (2003). Deze laatsten onderzochten het effect van Kefir op het verteren van lactose bij mensen met een lactose-intolerantie. In dit onderzoek komt naar voren dat veel van hen Kefir wel tolereren en dat het zelfs kan bijdragen in algeheel betere lactose tolerantie. Het klopt echter dat het product niet 100% lactose vrij is. Ondanks de onderzoeken blijft ieder persoon verschillend en blijft het uiteindelijk uitproberen hoe jij er op reageert als je lactose-intolerant bent.

  Beantwoorden
 6. Hoihoi, wanneer is het wél goed om fruit te eten? Want je hebt wel je vitamines nodig toch? Ik sport bijna elke dag en ik eet om 10 uur altijd 2 of 3 stukt fruit als tussen doortje. Nu vertelde iemand mij dat dat niet goed is als je wilt afvallen. Dat je beter groentes kunt eten.. maar fruit is zo lekker. Is dit waar?

  Groetjes

  Beantwoorden
 7. Hallo Dirkje,

  Allereerst super dat je iedere dag tijd maakt om te sporten en bewust bezig lijkt te zijn met je voeding. Om af te vallen wordt inderdaad vaak groente geadviseerd boven fruit. Dit heeft te maken met wat ik eerder schreef over het effect van fruit op je bloedsuikerspiegel. Ook al bevat fruit natuurlijk suikers, ze geven wel een piek. Het houden van een stabiele bloedsuiker is belangrijk als je gewicht wilt verliezen, maar naar mijn idee ook goed wanneer je gezond en fit wilt blijven. Is dan fruit iets dat je moet bannen? Nee, fruit is m.i. prima voedsel, echter kan het beste in de ochtend bij je ontbijt of vrij direct na een training/zwaardere lichamelijke activiteit worden gegeten. Dit zijn de momenten waarop je lijf het meeste heeft aan de fruitsuikers. Kies zoveel mogelijk voor hele stuks fruit en als het kan (biologisch) fruit van het seizoen. Je voornaamste intake qua vitamines zou ik verder bij groenten houden.

  Beantwoorden
 8. Hallo,
  Wordt het aangeraden om – eiwitrijke voeding – te eten voor het slapen gaan om het hongergevoel te bestrijden (zodat we niet naar ongezondere alternatieven grijpen) of wordt het sowieso aangeraden? En wat is ‘gezond’ voor ’t slapengaan? Combinatie geen vet, geen koolhydraten alleen eiwitten of ook met (een beetje) koolhydraten? Want de – hierboven genoemde – producten hebben allemaal een kleine deel koolhydraten. En hoeveel procent moet het zijn van onze totale eiwit-inname in een dag? Bijv. als ik 150 gram eiwitten per dag moet binnenkrijgen, welke deel daarvan moet ik innemen voor het slapengaan? Op dit moment probeer ik het gelijkmatig te verspreiden in 4 porties: rond 9:00 uur, 12:00 uur, 15:00 uur en 18:00 uur, maar om 21:00 uur neem ik opzettelijk niets (alleen water als ik hongergevoel krijg).

  Alvast bedankt! 😀

  Beantwoorden
 9. Nou, ik eet al zo’n 4,5 jaar elke dag voor het slapen gaan minimaal 2 broodjes met aarbeijam en belegen kaas. Eerst waren dat er altijd 4, omdat ik dan zeker wis dat ik in slaap zou vallen. Maar, dat was mischien te veel van het goede. Nu probeer ik met zo weinig mogelijk te gaan slapen. Het is namelijk zo dat ik echt niet kan slapen zonder te eten. Ik let nu ook op hoeveel ik nodig heb aan calloriën! Denk niet dat je 4 bruine boterhammen nodig heb in de nacht met een glas melk. Sochtends neem ik weer een smoothy van yoghurt, banaan, peer en cruslie!!!

  Beantwoorden
 10. Aangezien wij reeds om 17.00 eten heb ik rond 22.00 steeds honger. Watbkan ik dan het beste nemen, magere kwark of de vette Griekse yoghurt???

  Beantwoorden
 11. Is een salade met citroen, olijfolie yoghurt en een beetje zout goed voor het slapen gaan?

  Beantwoorden
 12. Hmm

  Ik ben echt verslaafd aan mijn 250 gr magere kwark met een handje vol met noten, beetje gebroken lijnzaad en 2 a 3 dadels in de avond. Zo rond 8 uur ,s avonds. De andere 250 gr eet ik overigens rond elf uur in de ochtend met de zelfde toevoegingen. Bij het opstaan een shake. Voor de lunch een groente omelet en voor het diner veel groente met vis of kip…

  Moet ik werken aan mijn verslaving en stoppen met noten en kwark rond 20:00 uur??

  groetjes

  Beantwoorden
 13. Maaike ik wilde je even een hulde geven voor je tijd die je aan het reageren besteed en ook je super mooie antwoorden !

  Ik heb zelf ervaring met vele dieeten low carb/high carb/keto en ben nu als experiment bezig met paleo icm mijn wedstrijd. Hoop over 14 weken meer te
  Kunnen vertellen over hoe alles bevallen is.

  Je kan me eventueel op instagram opzoeken om te kijken wie ik ben 🙂 ( IG: souroush )

  Keep grinding !

  Beantwoorden
 14. Wat ik ook eet, het valt me niet goed s’ nachts, het is ook niet zo dat wat goed voor de een ook meteen goed voor iedereen is, is mijn ervaring, ik heb wel eens trek s’ nachts en dan laat ik me wel eens verleiden om een beker aardbeienkwark of yoghurt te nemen, nou dat valt altijd slecht, en krijg brandend maagzuur terwijl als ik dat overdag eet ik nergens last van heb en wat me ook opvalt is dat ik erg onrustig slaap met eten in m’n maag veel meer onrustige dromen ook, dus ik luister maar naar m’n lichaam en slaap met een vrijwel lege maag, na 15 uur eet ik echt niks meer, het verhaal van betere spieropbouw klinkt wel logisch overigens, ik ben dan ook erg mager inderdaad, maar supersterk evengoed, algemene adviezen zijn niet aan mij besteed, ik heb een geheel eigen gebruiksaanwijzing, btw ik ben 63

  Beantwoorden
 15. Leave a comment?, hahaha, hoeveel heb je er al weggehaald Maaike?
  strookt niet met jouw idee hierover hè, juist…. ideeën zijn het, niet meer en niet minder….

  Beantwoorden
 16. Ik ben geïnteresseerd geraakt in het zonder reactie wegdrukken (ok niet plaatsen) van mijn “comment” en zie dat je ook les geeft in krachttraining hahaha, nou wat voor sterke kerels willen nou advies van een vrouw, kun jij bijv 20 chinups maken of 80 push ups? nou ik wel en daar heb ik geen les voor nodig, sommige vrouwen maken push ups via hun knieën, toch niet te geloven? nou het beste verder dan maar met je ideetjes, je moet toch wat hè hahaha doei ☼☼☼

  Beantwoorden
 17. Zo zie je maar mensen, beetje pesterig klagen doet het, 😉

  Beantwoorden
 18. Hoi,

  Ik sport elke dag minimaal 1,5 uur en heb regelmatig last van spierpijn. Laatst heb ik, omdat ik laat getraind had en dus honger had, twee boterhammen op voor het slapen gaan. De volgende dag had ik geen last van spierpijn ondanks intensief met mijn beenspieren aan de slag te zijn geweest. Kan het zijn dat er een relatie zit tussen eten voor het slapen gaan en spierherstel?

  Beantwoorden
 19. Ik heb soms als ik ’s avonds nog wat eet, dat ik ’s ochtens opsta met een enorm hongergevoel. En als ik ’s avonds niet eet, heb ik dat niet. Hoe kan dat?

  Beantwoorden
  • Hi Rielle,

   Ik denk dat het kan komen doordat je jouw spijsvertering dan in gang en actief houd.

   Groetjes, Myra Team Paleo

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.