Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

6 comments

Hoog in Vet Dieet vs. Hoog in Koolhydraat Dieet

Wat is gezonder? Een hoog in vet dieet, of hoog in suikerdieet? Dat vroegen twee broers zich af (tweelingbroers).

Ze namen de proef op de som en besloten beide 30 dagen één van bovenstaande diëten te proberen.

Het resultaat hiervan zie je in deze documentaire: Focus: Wat is ongezonder? Suiker of vet?

Via een vraag die ik in mijn inbox kreeg vroeg Jan wat ik van de uitkomst van de documentaire vind. Mijn antwoord vind je in de video hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=tRZoVUIzqlU

Nogmaals, ik heb niet de hele documentaire gezien, ik heb hem “geskimmed”. Maar een paar dingen vielen mij op.

 1. Concentratie: Logisch dat als je cold-turkey een dieet gaat volgen met alleen maar vet dat je dan eerst een dip krijgt. Dit is bekend, en noemt men de “low carb flu“.
 2. Vetpercentage meten:  Geen idee wat dat space ding is waar ze in gaan zitten, maar ik weet in ieder geval dat een hoop digitale metingen / meetschalen die vetpercentage opmeten niet kloppen. Op de foto’s zie je duidelijk dat de broer die een hoog in vet dieet gevolgd heeft een betere lichaamscompositie heeft gekregen.
 3. Meten van suikerspiegels: Als ik me niet vergis werd dit gedaan met behulp van een drankje. Logisch als je 30 dagen geen carbs eet dat je heftiger reageert op suiker.

Ik vond het allemaal niet echt overtuigend eerlijk gezegd.

Ook is het grappig dat we (en dan bedoel ik wij met z’n allen) iets wat op televisie komt eerder als “waarheid” aannemen. Er zijn enorm veel studies gedaan (te lezen op verschillende blogs) over insuline. Vet / spierverlies etc. die een grotere groep onder de loep nemen als twee tweelingbroers.

Desondanks was het een leuke documentaire om doorheen te skimmen.

De eindconclusie was dat beide diëten niet slecht zijn, maar dat juist de combinatie van vet en suiker die je vind in de hedendaagse bewerkte voeding de boosdoener zijn.

Daar ben ik het dan wel weer gedeeltelijk mee eens (niet het gedeelte dat een hoog in suikerdieet niet slecht voor je is).

Maar het stukje over de hedendaagse voeding en de combinatie van bepaalde ingrediënten die een dodelijke combinatie maken wel.

Let nog wel op. Paleo is niet persé een hoog in vet absoluut low carb dieet.

Binnen Paleo eet je wel gewoon koolhydraten in de vorm van fruit, zoete aardappels etc.

Voor mensen die sporten wat meer als voor mensen die weinig activiteit hebben in het dagelijks leven.

Heb jij de documentaire gezien, of wil je er nog wat over kwijt? Laat gerust een reactie achter.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

6 gedachten over “Hoog in Vet Dieet vs. Hoog in Koolhydraat Dieet”

 1. Heel leuk om te zien dat je het over deze documentaire had. Ik heb hem ook gezien. Ik vond het einde ook wat matig. Dat de conclusie zou zijn dat het niet uitmaakt, een suiker- of vetmenu. Sowieso kan een suikermenu nooit goed zijn!

  Dus paleo is sowieso oké!!

  Groet, Wilme

  Beantwoorden
 2. Ik krijg als ik die uitzending wil zien de mededeling dat daar bepaalde rechten op zijn die verhinderen dat maar overal ter wereld die video gezien kan worden, namelijk niet op alle breedtegraden. Ik woon op een breedtegraad van ongeveer 12 graden (Noorderbreedte). Dat in een land (Thailand) waar veel expats uit Nederland -en ook uit Vlaanderen- wonen. Wat is aan deze boycot te doen?

  Beantwoorden
  • Er is een programma te downloaden om je ip adres te veranderen in Nederlands. Het heeft te maken met licenties. Even google ip veranderen in het Nederlands. Volgens mij kijk hij naar je ip adres.

   Beantwoorden
 3. Je reactie over de uitzending van de NPO komt precies overeen met die van mij toen ik de uitzending zag, het is inderdaad niet overtuigend en helemaal niet realistisch om iets te bewijzen met een dieet met alleen maar suikers of vet. Wat mij en mijn familie wel heeft overtuigd is het effect op je gezondheid als je gaat eten volgens het Paleo principe, we hebben ons nog nooit zo goed gevoeld!!!
  Achteraf denken we weleens, waren we hier maar veel eerder mee begonnen!

  Beantwoorden
 4. Ik vond het een interessante documentaire. Misschien wat kort door de bocht, maar de moeite van het kijken waard.

  Nu vroeg ik me alleen af: hoe kan iemand met HFI (een erfelijke variant van fructose malabsorptie) zorgen voldoende koolhydraten/suikers binnen te krijgen om de kachel te laten branden. Heb jij daar ideeën over?

  Beantwoorden
 5. Ook is het bekend bij het Atkins dieet dan dat je cholesterol iets omhoog gaat bij SOMMIGE mensen in het begin daarna daalt het juist veel meer.
  Maar de meeste daalt het al in de eerste week.
  Trouwens niemand eet 4 weken zonder groente in een low carb dieet. Is die gene gechecked die alleen vet/eiwit at op scheurbuik na een week of 6 kan dat wel het geval zijn.
  https://www.youtube.com/watch?v=0N3iwMak-SU

  Kijk de reportage bij fathead op youtube. Die at geloof ik ook een maand lang fastfood zonder brood en patat En die viel ook af. Dat is 1 iemand en ook niet representatief natuurlijk. https://www.youtube.com/watch?v=evcNPfZlrZs

  Van de week komt er bij Kassa Groen iemand die Kokosolie onderuit haalt. Maar die zal wel voor het voedingscentrum werken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.