Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Danielle

2 comments

De Paleo 80/20 Regel

Je hoort het misschien al wel vaker voorbij komen. Je buurvrouw of vriendin is enthousiast aan het Paleo’en geslagen en hanteert de paleo 80/20 regel.

Net als met zoveel dingen, geef je zelf ergens een invulling aan. Want 80/20 klinkt beter als 100% Paleo toch? Ik geef je mijn kijk hierop!

De 80/20 regel

Je bent enthousiast van start gegaan met Paleo, omdat je op zoek bent naar meer energie, je wilt je lekkerder in je vel voelen, wat kilo’s kwijt. Maar ook gewoon gezonder en bewuster gaan leven. Bewuster worden welke voeding niet goed is voor je.

Maar, je wilt niet alles opgeven. Bij de gedachte dat je je eigen etensbakje mee moet nemen naar een verjaardag, dat je nooit meer een drankje kunt drinken of je te buiten gaan aan een reep chocolade, dat wil je ook weer niet. Dus roep je de 80/20 regel in het leven (die we overigens zelf bedacht hebben hoor, dus no offence!). Want die momentjes wil je niet schrappen.

Paleo gaat allemaal om het nabootsen van het leven van onze voorouders (alleen dan in een modern jasje). Hier hoort ook gewoon lekker leven bij. En ook relaxen. Dit paleo ding is geen experiment of strafkamp. Er zijn geen mensen in witte jassen die bijhouden wat je wel en niet eet. Het is je eigen persoonlijk avontuur. Je eigen proces naar een gezonder, lekkerder leven. Paleo hanteert geen alles of niks regel. Daar hebben we de 80/20 paleo regel voor.

paleo 80-20

Van momentjes naar momenten

Nu is het soms wel zo dat die momentjes momenten worden. Je hebt opeens 2 verjaardagen in een weekend, je hebt ook nog een etentje van je werk en tot slot een drankje met de buren. 4 momenten waarin je die 20% aanspreekt in een week. Dan is die 20% eerder 40% geworden. Dat is ook gelijk het moment dat je Paleo lifestyle in gevaar gaat komen. Want waar je je normaal heel goed en gezond voelt, kan 1 zo’n etentje echt voor een omkeer moment zorgen. Je lichaam wordt weer getriggerd met suikers en koolhydraten, en dat kan ervoor zorgen dat je lichaam slecht gaat functioneren, dat je weer moeheid gaat ervaren en je drang naar suikers weer opgeroepen wordt.

Dan kun je 2 dingen doen:

1) Of je denkt, ik ga toegeven aan al die suikers en ik ben helemaal klaar met Paleo. Al dat moeilijke gedoe, veel koken, weinig keus blablablabla.

2) Of je richt je focus op je lichaam. Hoe voel je je na het eten van al die dingen. Sta je energiek op? Heb je zin in een gezond ontbijt of schreeuwt je lichaam juist om snelle koolhydraten? Probeer daar je motivatie uit te halen.

Het probleem is vaker psychisch dan lichamelijk en je gaat jezelf afvragen hoe je het vol kunt houden, hoe je 100% strikt kunt zijn in deze leefwijze. Je begint te twijfelen en raakt off-track.

Het idee achter paleo gaat verder. We zitten hierin voor de lange termijn.

Dit is geen 30-dagen-dieet of iets dergelijks.

Paleo moet een stabiel onderdeel worden van jouw leven. Natuurlijk is een 100% aanpak de beste aanpak, vooral in het begin. Maar een meer praktische regel is dit: wanneer jij 80% van de tijd de paleo regels volgt dan ben je gewoon goed bezig.

Van niemand wordt verwacht dat hij elke dag 100% de regels naleeft, wat wel wordt verwacht is 100% inzet. Paleo vereist een stabiele inzet van jou als persoon, en hoewel er in het leven af en toe situaties voorkomen waarin je niet anders kan, zorg niet dat je die situaties gaat opzoeken als excuus.

Het totaalplaatje

Het gaat om het totale plaatje. Houd jij in acht dat je 80% van de week genoeg voedingsstoffen binnen krijgt? Werkt jouw vetverbranding als een tierelier, straalt je huid, heb je een regelmatige stoelgang, geen last van suikerdips na afloop van een maaltijd? Dan ben jij supergoed bezig en geeft het echt niet als jij op bepaalde momenten per week niet strict Paleo eet. Dit geldt ook voor het eten van bijvoorbeeld nachtschades of peulvruchten. Sommige mensen kunnen dit soort dingen slecht verdragen, anderen kunnen het prima hebben. Waak er wel voor dat die momenten niet dagelijks voorkomen, doe waar jij je goed bij voelt, maar verlies je doel niet uit het oog. 🙂

Dit alles gezegd hebbende wil ik je ervoor waarschuwen dat je altijd zo ver mogelijk weg moet blijven van bewerkte voeding met veel suikers en koolhydraten. Het is moeilijker te herstellen van de psychologische effecten die deze voeding met zich meebrengen als bijvoorbeeld het eten van rijst of zuivel. Al helemaal als je deze op regelmatige basis eet.

Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jouw kijk hierop. Lukt het jou om die 80/20 aan te houden, of wordt dat eerder 60/40?

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

2 gedachten over “De Paleo 80/20 Regel”

  1. Als er een feestje is wat kan je dan eigenlijk wel drinken behalve water?
    Granula is dat paleo proof om door de amandelmelk en kokosvlokken te mengen samen met wat blauwe bessen ?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.