Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

8 Keer Voeding om Vrolijk van te Worden Geef Jouw Stemming een Extra Boost

Waar de één gek is op de donkere dagen kan het voor de ander niet vroeg genoeg zomer worden. Elke schreef eerder al een blog over hoe je de winterdip te lijf kunt gaan. Een van de aspecten is gezond eten.

Bepaalde voeding beschikt daarnaast ook nog eens over stofjes die jouw stemming een extra boost kunnen geven. Zorg voor een afwisselend eetpatroon en probeer dagelijks wat van deze voeding waar je vrolijk van wordt toe te voegen.

1. Groene bladgroenten

Persoonlijk ben ik er gek op: Groene bladgroente. Spinazie, sla, boerenkool, andijvie en noem maar op. Die laatste twee zijn in de winter lekker om na een goede training of lange wandeling te combineren tot een lekkere stamppot van zoete aardappel.
Naast lekker zijn groene bladgroenten echter ook rijk aan kalium, magnesium en calcium. En dat is mooi meegenomen. Deze stoffen helpen je lichaam beter te slapen, bij het herstel van vermoeide spieren, maar dus ook met het reguleren van je stresshormonen. Allemaal positief voor je humeur dus!
Daarnaast zijn ze een rijke bron van vitamine C en magnesium. Deze 2 zijn heel belangrijk in het omzetten van tryptofaan en tyrosine naar serotonine en dopamine; welke verantwoordelijk zijn voor het gelukzalige gevoel. Eet je groenten dus!

2. Noten, pitten en zaden

Noten en zaden worden jouw mood-boosts! Lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, pompoenzaad en walnoten zitten bomvol omega 3 vetten, wat zorgt voor happy feelings! Cashewnoten is 1 van de hoogste natuurlijke bronnen van tryptofaan, een klein handje per dag kunnen jouw stemmingswisselingen wegnemen. Amandelen zitten weer bomvol zink(wat zorgt voor een gebalanceerde mood).

Kortom: een handje noten per dag is goed voor je brein en voor je humeur!

Walnoten; Vroeger hadden we er een boom van in de tuin staan: walnoten. Iedere herfst was het weer een feestje als ze geoogst konden worden. Of je nu zelf zo’n boom in de achtertuin hebt staan of je walnoten gewoon in de winkel koopt, zorg dat je er iedere dag een paar eet voor een betere aanmaak van Melatonine. Melatonine draagt op haar beurt weer bij in betere slaap. Daarnaast bevatten de noten omega-3 vetzuren, die ook kunnen helpen je beter in je vel te voelen.

Pompoenpitten; Strooi er een paar op je omelet in de ochtend of over een salade. Pompoenpitten zitten boordevol tryptofaan. Tryptofaan zorgt weer voor aanmaak van serotonine en dat zorgt weer dat we ons ontspannen en gelukkig te voelen. Je lichaam zelf is niet in staat om het te maken, dus moet je het uit je voeding halen.

paddenstoelen

3. Champignons en paddenstoelen

Ook champignons is zo’n groente die in de winter en het najaar volop te verkrijgen is. Heerlijk te combineren met een goed stukje vlees of als vulling voor een hartige taart. Champignons en paddenstoelen; ze zitten stampvol belangrijke B-vitamines en dan met name niacine en riboflavine. Het lijkt haast geen toeval dat deze groente juist in de winter makkelijk te verkrijgen is, deze stoffen kunnen namelijk een goede stemming stimuleren.

4. Blauwe bessen

Dat blauwe bessen een echte superfood zijn hoef ik je niet meer te vertellen. Bomvol vitaminen, voedingsstoffen en antioxidanten die zorgen voor een lager stresslevel. Blauwe bessen zijn een ideale snack om je gelukkige gevoel in je hersenen te activeren.

5. Bananen

Bananen zijn energiesnack nummer 1. Vitamine B6, magnesium, kalium, bomvol vezels, reguleert je bloedsuiker en door het  magnesium (wat je stress level reduceert), geeft het je langdurige energie. Daarnaast zit er tryptofaan in bananen, die zorgt voor een goed humeur.

chocolade

6. Cacao / Chocolade

Over de kracht van chocolade hoef ik weinig motivatie en achtergrond te schrijven, denk ik bijna ;). Voordat je naar de winkel of kast rent, lees toch nog even verder. Donkere chocolade stimuleert de aanmaak van endorfines, dit zijn stoffen in de hersenen die zorgen voor gevoelens van genot. Het bevat ook de eerder genoemde serotonine, die werkt als een antidepressivum. Chocolade bevat echter ook veel calorieën en is vaak aangezoet. Beperk je inname tot maximaal 1 stukje per dag en als je het eet, kies voor minimaal 78%.

Hoge kwaliteit donkere chocolade bevat Fenylethylamine (wat bijvoorbeeld ook zit in rode wijn). Fenylethylamine wordt in je lichaam aangemaakt, wanneer je verliefd bent, en dat gevoel kun je dus ook uit chocolade halen!

7. Vitamine D

Voldoende vitamine D binnen krijgen blijft lastig, vandaar ook dat veel mensen in de winter last hebben van een dipje. Vitamine D zorgt namelijk ook voor een gelukkig gevoel en dat doe je het makkelijkste op door lekker buiten in het zonnetje te gaan lopen. Zonlicht beïnvloedt de hersenen door interactie tussen melatonine en serotonine en vitamine D. Vitamine D ondersteunt de aanmaak van serotonine waardoor je dus een blij gevoel krijgt.

8. Maca

Maca poeder is een superfood en verlaagt je stresslevel. Het zit bomvol calcium, magnesium, fosfor en zink. Daarnaast bevat het ook de vitamines B1, B2 en E, zit er 5 keer meer eiwitten in dan aardappels en is het vezelrijk. Je krijgt een heerlijk gelukkig gevoel van Maca poeder, het geeft je energie en daarnaast werkt het libido verhogend.

Elke Vrijdag Nieuwe Paleo Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen 50.988 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste e-mail adres in:

Meer Artikelen

1 reactie Plaats reactie

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest